Дали се живееше подобро пред осамостојувањето?

Кога се живееше подобро?

• Вкупно гласачи
    92

ogledalo

провинцијалец
Член од
12 мај 2008
Мислења
3.198
Поени од реакции
174
So sakas da kazes deka vie isfrustriranite Vmrovcinja ste kako nekoi diktatori pa nekoj da kuka za demokratija.
Patetika ziva ste be vmrovci ne znaete drzava da podredite pa odozgora pocnaa i diktatori da se mislat.

Demokratija nikogas nemalo i nema ni da ima taka da isto ni se fakja.

specijalno ))))

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.346
Ве читам и си велам дали пак да ве ставам на нервози :)

Во врска со Југоносталгијава...:drk:
Ги има сеуште...ама овие се сега екстремни левичари...по системот жалат, а не живееле ни еден ден во него. Циркус!

yin yang

Who, me?
Член од
24 април 2005
Мислења
1.621
Поени од реакции
32
SFRJ, ne bese odrzliva. Ako bila ke opstanela. Samo mene vo momentov ne me zagrizuva toa, tuku dali nie, kakvi sto sme denes, sme odrzlivi?

p.s. zosto ima samo 2 moznosti za glasanje na anketava? Sto e toa ili dza ili bu?!

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Ги има сеуште...ама овие се сега екстремни левичари...по системот жалат, а не живееле ни еден ден во него. Циркус!

Абе и јас жалам, ама за спортот и генерациите кои ја пропуштија својата шанса и само ради тие талентирани луѓе би и дал шанса на таа Југославија.

Меѓутоа од политичко социјален аспект, освен отворените граници , другото е мувла.

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.346
Абе и јас жалам, ама за спортот и генерациите кои ја пропуштија својата шанса и само ради тие талентирани луѓе би и дал шанса на таа Југославија.

Меѓутоа од политичко социјален аспект, освен отворените граници , другото е мувла.
Спортот беше врвен...
Југословенската прва фудбалска лига беше силна лига. Кошаркарската исто, а и ракометната...
Ама мувлата е и тука присутна...концептот на леб и игри...за да се заборави на се друго...

Член од
28 март 2006
Мислења
17.886
Поени од реакции
12.421
Море и земјоделците беа доста јаки, нова механизација, пазар 22 000 000 огромно производство. Денес се со истата механизација од пред 30 години, дури се бележи и назадување, дел од механизацијата купена за време на СФРЈ е расипана па се префрлаат на најпримитивните начини на обработка.
Кои земјоделци? Постоеше нешто ситно, многу расцепкано и со ралник земјоделство. Главнината беше во ЗИК-овите. Сета подобра земја и добиток беа одземени. затоа дел од селанството и се исели, кој странство, кој во Скопје. За успесите на земјоделството се виновни видеожурналите пред секоја кинопроекција.

Индивидуалното земјоделство барем во Македонија беше екстензивно, еднакво на производството во кралство Југославија или порано. Да не беа големите комбинати тешко ќе ги снабдувавме другите републики со земјоделски производи. Тие беа носители на планското земјоделско производство. Се друго после војната се конфискува или национализира. Преѓеска реков, подобро да не се отвора муабет за тој период пред 60-тите години, тежок спомен е. Качени на магаре бегаа пред милицајците од Струмичко Градошорци за Скопје, како најдолна банда. Зошто? Оти не само што им ја зедоа земјата и стоката туку требаше да рмбаат на истата и сет приход да оди во државата. Нешто полошо од турско. Доста е потсетникот на тоа време од 50-тите, маки видоа луѓето. Јас кога зборам за добро време, мислам за од негде земјотресот скопски па до некоја година пред смртта на Тито.
Иако едниот дедо го протераа од земјата, другиот од куќата, пак не сакам да плукам, релативно добро беше, мирно време, бесплатно здравство и слично.

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.346
Најголемата глупост во земјоделството е колективизацијата од 50-тите и СРЗ од истиот период...
Како и земјишниот максимум...што е над се национализира...

Член од
28 март 2006
Мислења
17.886
Поени од реакции
12.421
Најголемата глупост во земјоделството е колективизацијата од 50-тите и СРЗ од истиот период...
Како и земјишниот максимум...што е над се национализира...
Иако бевме иста држава, постоеше и различен аршин. Во Војводина на пример немало земјишен максимум (ова ми е од колешка од војводина која не се сеќава некој да им бранел да имаат земјиште колку што имаат). Исто и за кредитите за земјоделството, беа давани но најмногу отидоа во истиот регион/покраина. Затоа и многу побрзо се осовременија со механизација, хибридни сорти, просечни приноси, спротивност на нашата македонска аграрна политика.
Но пак успеваше нашето земјоделство да ги снабди другите со раноградинарски и индустриски производи (тогаш се одгледуваше и памукот и слични производи кои другите републики воопшто ги немаа). За афионот да не збориме, криво ми е што го нема више по нивите (има али малку).

Член од
7 октомври 2008
Мислења
6.055
Поени од реакции
6.443
Една полемика меѓу intel и ABC ме мотивираше да го отворај овој топик... Што мислите, дали во Македонија се живееше подобро пред осамостојувањето?

Мое лично мислење е дека тогаш беше многу побезбедно и се живееше со многу помалку стресови... Богаташи немаше многу, но затоа немаше ниту сиромаштија... Немаше невработеност, на лекар се одеше без коверти со евра и без претходно да се купуваат шприцови и завои во аптека, во школо немаше подмитување учители и професори, одењето на одмор во Грција и во Бугарија беше достапно речиси за секого итн. итн.

Drugi vreminja se drugar...Ne e sporedlivo..
Prasanjeto mi lici na onaa :
Koj e podbar: Pele ili Maradona...
Ili: Schumacher ili Fandjo...
Jordan ili Kobi Brajant...
drugi vreminja drugi standardi...
Togas vo cel svet bilo podobro...
Gi nemalo ovie sranja na koi sega tipkame i so koi komunicirame tuku lugeto bile nadvor se druzele...Togas narodot bil sreken so mnogu malce, parite bile najsporednata rabota vo svetot...
Denes standardite se drugi , osven toa ni ja lupnaa i viznata bariera i najloo od se se sto vredese vio stariot sistem se unisti poradi licni interesi...
Sepak mislam deka ako Makedonija ostanese vo taa stara drzava denes nemase da ziveeme zatoa sto i denes kako i togas ke bevme onaa sto bevme vo Jugoslavija "poslednata dupka na sviraloto"...E sega toa sto se raduvavme na "TROSKITE" toa e druga prikaska...
Za kraj cvrsto sum ubeden deka samostojnosta na Makedonija e najdobroto sto mozese da ni se sluci , za nesreka paralelno ni se sluci i B.C. pa pridobivkite od osamostojuvanjeto nemozevme da gi efektuireme...

Член од
28 март 2006
Мислења
17.886
Поени од реакции
12.421
Затоа не е ниту за споредба, повеќе е за објаснување какви беа/биле приликите во тоа општество. Но за споредба е тешко.

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Иако бевме иста држава, постоеше и различен аршин. Во Војводина на пример немало земјишен максимум (ова ми е од колешка од војводина која не се сеќава некој да им бранел да имаат земјиште колку што имаат). Исто и за кредитите за земјоделството, беа давани но најмногу отидоа во истиот регион/покраина. Затоа и многу побрзо се осовременија со механизација, хибридни сорти, просечни приноси, спротивност на нашата македонска аграрна политика.
Но пак успеваше нашето земјоделство да ги снабди другите со раноградинарски и индустриски производи (тогаш се одгледуваше и памукот и слични производи кои другите републики воопшто ги немаа). За афионот да не збориме, криво ми е што го нема више по нивите (има али малку).

Па тоа де.

И тогаш ни биле на располагање федералните резерви па пак сме биле најсиромашната земја во СФРЈ.

Зошто во ЕУ би било поинаку? :toe:

Милојко

Идем Куме Кући
Член од
17 ноември 2008
Мислења
3.072
Поени од реакции
554
Кои земјоделци? Постоеше нешто ситно, многу расцепкано и со ралник земјоделство. Главнината беше во ЗИК-овите. Сета подобра земја и добиток беа одземени. затоа дел од селанството и се исели, кој странство, кој во Скопје. За успесите на земјоделството се виновни видеожурналите пред секоја кинопроекција.

Индивидуалното земјоделство барем во Македонија беше екстензивно, еднакво на производството во кралство Југославија или порано. Да не беа големите комбинати тешко ќе ги снабдувавме другите републики со земјоделски производи. Тие беа носители на планското земјоделско производство. Се друго после војната се конфискува или национализира. Преѓеска реков, подобро да не се отвора муабет за тој период пред 60-тите години, тежок спомен е. Качени на магаре бегаа пред милицајците од Струмичко Градошорци за Скопје, како најдолна банда. Зошто? Оти не само што им ја зедоа земјата и стоката туку требаше да рмбаат на истата и сет приход да оди во државата. Нешто полошо од турско. Доста е потсетникот на тоа време од 50-тите, маки видоа луѓето. Јас кога зборам за добро време, мислам за од негде земјотресот скопски па до некоја година пред смртта на Тито.
Иако едниот дедо го протераа од земјата, другиот од куќата, пак не сакам да плукам, релативно добро беше, мирно време, бесплатно здравство и слично.
У мој крај само 5% од земјиштето беше во државна сопственост и воглавном тоа земјиште без услови за наводнување. Инаку се што одземала државата во раниот период подоцна било вратено десетоструко. Од личен пример ти кажувам, кој работел во СФРЈ имал, денес бате што сакаш прај никој не те ебе 2%.

Па тоа де.

И тогаш ни биле на располагање федералните резерви па пак сме биле најсиромашната земја во СФРЈ.

Да сме живи и здрави уште барем 30 години па ќе збориме и ќе видиме што самостојна Македонија ќе изгради ( да ја дочува бог ).

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.346
У мој крај само 5% од земјиштето беше во државна сопственост и воглавном тоа земјиште без услови за наводнување. Инаку се што одземала државата во раниот период подоцна било вратено десетоструко. Од личен пример ти кажувам, кој работел во СФРЈ имал, денес бате што сакаш прај никој не те ебе 2%.
Утре сабајле!
Не се носеше закон за денационализација?

Член од
28 март 2006
Мислења
17.886
Поени од реакции
12.421
Па тоа де.

Бевме (за Црна Гора не ми текнува) заедно со Косово. И постојано добивавме помош од државна каса, но таа помош (последните години на седниците се спротивставија Словенија, Хрватска за Србија не сум сигурен) низ нос ни ја извадија, поготов после осамостојувањето -индиректно преку развој на погрешни производствени гранки, искористување на суровините за финален производ. Стандардот беше толку различен (тоа ми е познато оти татко ми работеше за словенска фирма) со словенците и хрватите што како да живеевме во посебни држави. Не само паричната моќ туку и еколошката свест, чистота, функционирањето на администрацијата и јавните претпријатија. Кога ќе ја видевме Словенија како сега да ја гледаме Норвешка или Данска. Но немајќи медиуми за информација и комуникација, за споредба и ваков вид расправи и муабети, секако ни беше добро. Откако подизлеговме и видовме што се случува надвор и како другите живеат, добивме друго мислење. Но тогаш па аздисавме и сега нема назад. Кога не знаеш дека има и подобро, убаво ти е. Но кога ќе видиш сјај, блесок (лажен или не) на друга цивилизација како куче од ланец пуштено :)

Најмногу фали тој бесплатен систем на услуги во здравството и чувството на сигурност дома или надвор. И "бесплатните" кредити секако, фина работа завршуваа :)

Милојко

Идем Куме Кући
Член од
17 ноември 2008
Мислења
3.072
Поени од реакции
554
Утре сабајле!
Не се носеше закон за денационализација?
Не се носеше закон но што и да произведе дедо ми откуп му беше гарантиран, цените не беа понижувачки, и сам знаеш дека Струмица најубавиот период го има токму во Југославија. Плус што и да произведеш можеш да го продаваш кај ти душа сака.

Kajgana Shop

На врв Bottom