Дали се живееше подобро пред осамостојувањето?

Кога се живееше подобро?

• Вкупно гласачи
    92

Стрелец

El Mariachi
Член од
23 јануари 2005
Мислења
910
Поени од реакции
10
Една полемика меѓу intel и ABC ме мотивираше да го отворај овој топик... Што мислите, дали во Македонија се живееше подобро пред осамостојувањето?

Мое лично мислење е дека тогаш беше многу побезбедно и се живееше со многу помалку стресови... Богаташи немаше многу, но затоа немаше ниту сиромаштија... Немаше невработеност, на лекар се одеше без коверти со евра и без претходно да се купуваат шприцови и завои во аптека, во школо немаше подмитување учители и професори, одењето на одмор во Грција и во Бугарија беше достапно речиси за секого итн. итн.

Crazy in Love

Here's looking at you kid.
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
Аман со таа Југославија! АМАН!
Не живееле сите убаво и не било се толку совршено како што изгледало.
Треба да се концентрираме на иднината, а не да тагуваме по тоа што поминало!

Член од
19 јули 2006
Мислења
3.157
Поени од реакции
129
Во Византија можеби се живеело уште подобро ама до кога ќе се замараме со минатото?

Се придружувам: АМАН со Југославија

Стрелец

El Mariachi
Член од
23 јануари 2005
Мислења
910
Поени од реакции
10
Аман со таа Југославија!АМАН!
Не живееле сите убаво и не било се толку совршено како што изгледало.
Треба да се концентрираме на иднината,а не да тагуваме по тоа што поминало!
Во Византија можеби се живеело уште подобро ама до кога ќе се замараме со минатото?

Се придружувам: АМАН со Југославија
Ако некој мисли дека тогаш се живеело подобро, тоа не значи дека тагува по Југославија... Точно е дека го изгубивме тој мирен и комотен живот, но од друга страна добивме самостојна и суверена држава...
Нема потреба од читање на постовите со такви предрасуди...
Муабетот е нешто сосема друго, а не дали ја сакаме повеќе Македонија или Југославија!

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Една полемика меѓу intel и ABC ме мотивираше да го отворај овој топик... Што мислите, дали во Македонија се живееше подобро пред осамостојувањето?

Мое лично мислење е дека тогаш беше многу побезбедно и се живееше со многу помалку стресови... Богаташи немаше многу, но затоа немаше ниту сиромаштија... Немаше невработеност, на лекар се одеше без коверти со евра и без претходно да се купуваат шприцови и завои во аптека, во школо немаше подмитување учители и професори, одењето на одмор во Грција и во Бугарија беше достапно речиси за секого итн. итн.
Сепак генерално гледано и статистички животниот век на Македонците се подобри за неколку години од тогаш.Значи ли тоа дека Македонецот сега живее подолго од "инает".?:)

курајбер

млад, потентен
Член од
29 јануари 2007
Мислења
17.000
Поени од реакции
51.175
Немам поима како се живеело тогаш од тој период немам сеќавања(на што сигурно би ми рекле ''не се мешај ондак'')
Епа ке мора да се мешам оваа носталгија по нешто што не се враќа мора да престане,имало пари,работа,немало криминал,имало море,имало црвени пасоши што секој сакал да ги краде ОК..преку к*р со кукање нема да видиме живот па од сите народи во таа Југославија само ние ја оплакуваме до немајкаде како најнесреден народ,што не ја плачат Хрвати и Словенци доколку би се средила оваа држава нема никој да го бара тоа раздобје колку и да било уабво или лошо за тие јадници што чамле на Голо Оток,па тибам таа Југославија што направи цела Македонија Јадранско море да го вика наше а тоа што е наше да си го заборави...

Член од
29 март 2007
Мислења
6.820
Поени од реакции
238
Викаат дека се живеело поубаво па ајде да верувам.Немало граници и така.Само Словенија живее подобро од сите бивши Ју простори тоа е мое мислење.

Crazy in Love

Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
Ако некој мисли дека тогаш се живеело подобро, тоа не значи дека тагува по Југославија... Точно е дека го изгубивме тој мирен и комотен живот, но од друга страна добивме самостојна и суверена држава...
Нема потреба од читање на постовите со такви предрасуди...
Муабетот е нешто сосема друго, а не дали ја сакаме повеќе Македонија или Југославија!
Преку глава ми е да слушам како било све најпрекрасно во Југославија, кога не било баш толку сјајно!

jon

Член од
20 јуни 2007
Мислења
287
Поени од реакции
0
Преку глава ми е да слушам како било све најпрекрасно во Југославија,кога не било баш толку сјајно!
Во Македонија во моментов се работи многу помалку и многу понеквалитетно отколку во истата Македонија додека била дел од СФРЈ, а и бројот на невработени е зголемен за 200,000 т.е за 100% од пред 20 години.
Во Македонија јас сум уверен дека мнозинството граѓани живееја подобро пред 20 години отколку денес.
Мене персонално денес ми е подобро затоа што долго време работам (тогаш бев ученик) и сум стекнал некакви материјални добра последнава деценија.
Но доколку 100% граѓани имаа интернет во МК и гласаа на оваа анкета ставам кладба дека 10:1 ќе беше соодносот на анкетата.

Crazy in Love

Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
Во Македонија во моментов се работи многу помалку и многу понеквалитетно отколку во истата Македонија додека била дел од СФРЈ, а и бројот на невработени е зголемен за 200,000 т.е за 100% од пред 20 години.
Во Македонија јас сум уверен дека мнозинството граѓани живееја подобро пред 20 години отколку денес.
Мене персонално денес ми е подобро затоа што долго време работам (тогаш бев ученик) и сум стекнал некакви материјални добра последнава деценија.
Но доколку 100% граѓани имаа интернет во МК и гласаа на оваа анкета ставам кладба дека 10:1 ќе беше соодносот на анкетата.
Значи не кажувам дека не било убаво. Имало многу позитивни, но имало и доста негативни работи, кои луѓето едноставно сакаат да ги занемарат.

курајбер

млад, потентен
Член од
29 јануари 2007
Мислења
17.000
Поени од реакции
51.175
ЕЕе не знам баш кога би имале интернет значи дека имаат комотен живот и исто им се фаќа дали се во Југославија или Македонија..
И кога би прашал по улица сите ке ти кажат дека има било подобро во Југославија ама со тоа не мењаат ништо само се жалат а реалноста им е Македонија па затоа попаметно би им било да се навикнуваат на даденото и да градат подобра иднина..или бар да пробаат

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
Po zanimlivo e ova sto go pocna jon.....
Vo princip bez veza e da se diskutira za nesto sto ne moze da se vrati.
Pointeresno e da se prodiskutira kolku Makedonija stanuvajki suverena drzava ...so odredeno nivo na razvoj , koj raka na srce bese eden , ako ne i najbedniot del vo ex-YU uspea za 15 godini da go raskrcmi toa na NAJKRETENSKI mozen nacin i da go dovede na nivo ponisko i od 1/10 od togasnite performansi.
Toa e pravoto prasanje.
Ovde nekoi ke spomnat nekakvo ziveenje na kredit, zadolzuvanja i neznam sto, no ako e volja na vistinata toa ne drzi.
prevrabotenost sigurno....no sto e pak sega ova so pokacuvanjeto na platite na budzetarite?????
Vo Makedonija imase mnooogu kapaciteti, ako ne site, koi mozea da prodolzat so svoeto funkcioniranje i so edno domakinsko rabotenje UDAROT koj bese neminoven ke se amortizirase na mnogu poracionalen nacin.
Ima li nekoj objasnuvanje od kade se ispili setoa toa PROSTOLJUDIE, NEKOMPETENTNOST, GRAMZIVOST bez bilo kakvi skrupuli za stetata koja ja pravi na okolinata.......na najlos mozen nacin.....
Pravdanjeto so kapitalizam i negovite pravila ne vazat...zosto nekoi drugi drzavi toa go napravija mnogu poelegantno.
DALI SME NIE GENETSKI GLUPAV NAROD , BEZ NIKAKVO CUVSTVO ZA ZAEDNICKI INTERES, DALI NEKOJ NAMERNO NE VODESE VO POGRSEN PRAVEC,dali...ima mnogu dali.........mi se cini....
No fakt e deka denes sme za nikade vo sekoj pogled,zatvoreni vo geto, so najgolem procent na nevraboteni vo Evropa , ako ne i vo svetot, nikoj ne gleda perspektiva ovde, site sonuvaat orlovski krilja kak da si metnat i vo tugji strani da si preletnat :):)

JOE

Пелистер Битола
Член од
31 март 2007
Мислења
3.030
Поени од реакции
625
Поубо е сега......Тогаш вака сигурно не пишевте по форуми на интернет
да си разменувате мислења...:pos:
не озбилно сега е сто пати поубо

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
убаво е да се живее во социјализам, но за тоа треба да се постигне треба и човековиот менталитет да еволуира за да може да опстојува функционално социјализмот кој сега е во зародишна форма во шведска.
Тоа што било во југославија било лажен социјализам, многу трул само маска на совијализам, бидејќи металитетоп на народот само што почнувал да се внесува во фазата на каптиализам, следствено тие што капиталистички размислувале за време на лажниот социјализам максимално профитирале додека другите биле убедени дека подобро ен ни може да се живее.
Од кога се осамостоивме полека почнува менталитето од потполно измешаниот и неприроден преод од едно општество во друго да се стабилизира на капиталистичкиот менталитет и полека почнува да ги воспоставува сдравите основи на капитализмот. На наша жалост општиот менталите очигледно ни бил многу подалеку од тој на словенците , па не дојде до брз и ефикасен преод кон капитализам, туку ни треба да почне кај нас да функционира капитализмот.
По долгогодишен и стабилен каптализам тек ќе може менталитеот на луѓето полека но сигурно и колективно на сите да се движи кон социјализмот. Моменталната катастрофа што ни се случува може да се објасни како на едно дете кое таман научило множење и делење , да му покажуваш интеграли и со него да ги режаваќ убедувајќи го декја ги знае, и во моменто кога го оставаш само да се снајде тоа е во шах мат ситуација.
Затоа прво нешто што треба да научи народот е дека треба да работи.
И не живото сега е и покрај катастрофалната економска ситуација и поголемата небезбедност подобар, бидејќи за разлика од пред рамките во кои живеело секое семејство во југославија сега може секој сам да си ги постави своите рамки и да напредува многу повеќе од претходно ако сака и има желба.

Член од
2 јуни 2007
Мислења
5.704
Поени од реакции
3.266
шефе тури кључ на темата премногу е југоносталгичарска
:locked::locked::locked:

Kajgana Shop

На врв Bottom