Металци и стереотипи и предрасуди за металците

Ljupco

...ExtraVagant...
Член од
20 јули 2006
Мислења
1.810
Поени од реакции
12
Незнам што е форава.. Одам у парк сите што до вчера шетаа миничи и штикли..оп.. преку ноќ металки станале.
Во Јбт отидов да видам што нови фаци има.. Цела прва - сите нови фаци емо, даркери и металци.
Корчагин - исто
Што се дешава? Дали сите што до вчера беа *крем де ла крем еурокрем* станаа металци??? Металот нов тренд?
Или неможат да ја најдат границата помеѓу емо и метал? :tapp:

...vrakanje na modata, od pred nekoe vreme, poradi odredeni forsirani prichini, sekade e taka niz svetot momentalno...eve obrazlozenie zasto e taka...

...posle pauzata na grupite koi se bavea so svirenje na muzika vo zivo ,znachi na koncerti,... se pojavija kvazi muzichari i muzihki pravci, koi ne deka ne gi bidue ama nemozat da gi zadovolat apetitite na muzichkata industrija-mashinerija...zasto???...pa mnogu e prosto...prvo nemozat da soberat na edno mesto poveke od 10000 luge a vtoro ne se kreativni-site do eden potpagaat vo nekoj prosechen dilirium...znachi isto taka deka nemozat da napraat koncert za 60 000-100 000 iljadi luge pa i poveke, zatoa sto nikoj nesaka da ide na neshto nekreativno dovolno...znachi...rok sostavite svirat pejat i sami komponiraat, pravat koncerti- cd izdavaat, reklami se vrtat i site se zadovolni...se pravat pari na nivni grb i na site strani e utop...mladite go sledat samo trendot i modata vo muzikata vo svetot...toa e toa...nema para bez fakanje gitara u ruka...za nikogo od muzicharive...zatoa e toa taka...bez ziva svirka koncerti nema uspeh...toa e toa...moda trend...generalno kazano-ima i iskluchoci sekako vo muzikata ama malce so vo sporedba so toa sto beshe ludnica vo 80-tite...

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.498
Незнам што е форава.. Одам у парк сите што до вчера шетаа миничи и штикли..оп.. преку ноќ металки станале.
Во ЈБТ отидов да видам што нови фаци има.. Цела прва - сите нови фаци емо, даркери и металци.

? :tapp:
Ленка стана даркерка:helou:.

Инаку ова тренд е....ќе им помине за 2-3 месеца.Исто како кога беа Младите Бунтовници па сите со кравати доаѓаа на школо.:tapp::tapp::tapp:

Гижо

че о надрва
Член од
13 март 2005
Мислења
9.074
Поени од реакции
142
da da... u pravo si... btw.. pocnavte so tema za metalcite.. a citam pocnuvate da go mesate i EMO stilot... nemaat vrska edno so drugo... :tapp:
Сеа ке ти кажам зашто го мешаме, ја ке ти кажам пошто ја го спомнав.

На пример girlll не се разбира од метал. А видела луѓе што и личат на металци. Тие луѓе што и личат на металци се всушност луѓе што го следат емо трендот, кој што наликува на разлигавен, чоек, прослоедено со доволно дугачка коса да ти заличи на металец, и тоа толку тужно и ружно залижана, што чоек што се разбира од метал веднаш ке препознае. Емо трендот вклучува црна боја во облеката, и од тука таа збунетост дека има повеќе металци.

Толку е едноставно, а толку тажно.
Како и да е, баш ми е гајле, тренд си е тренд, и ке го снема следната година. И ич не ме загрижува.

burn84

Говорете Македонски
Член од
4 февруари 2006
Мислења
6.579
Поени од реакции
1.500
Сеа ке ти кажам зашто го мешаме, ја ке ти кажам пошто ја го спомнав.

На пример girlll не се разбира од метал. А видела луѓе што и личат на металци. Тие луѓе што и личат на металци се всушност луѓе што го следат емо трендот, кој што наликува на разлигавен, чоек, прослоедено со доволно дугачка коса да ти заличи на металец, и тоа толку тужно и ружно залижана, што чоек што се разбира од метал веднаш ке препознае. Емо трендот вклучува црна боја во облеката, и од тука таа збунетост дека има повеќе металци.

Толку е едноставно, а толку тажно.
Како и да е, баш ми е гајле, тренд си е тренд, и ке го снема следната година. И ич не ме загрижува.
Каква следна година бе, уште зимава ќе најдат нешто поретардирано.

^рЕтАрДиРаН

error: Invalid Title
Член од
14 август 2007
Мислења
292
Поени од реакции
0
Основа да станеш металец на денешен ден е да знаеш 3 групи (најпознатите) и неколку албуми.
Имам и еден пример:
Другарка што учеше со мене до осмо (најголема бубалица и ученик на генерацијата) излегуваше еднаш во 2 месеци. Во школо со залижана коса и шнолки, шарени маички и фармерки со балетанки, на излегување нешто МЕТАЛОрокоПАНКЕРОемоДАРКЕРСКИ стил со тетоважа ХИМ на раката и 7-8 песни у мобилката од метаЉика и мегадет...
Сељанка...

Член од
7 септември 2007
Мислења
99
Поени од реакции
1
pa kako da odime na koncerti koa sega naprvija trend karta za na koncert da ne e pod 1000 den, pa ne se bas malce da gi izdvojis(vo 90% slucai voopsto i gi nemas) za svirka od saat vreme pa makar se raboti i za tvojot najomilen band.
Mislam za Sepultura deka bese 1200den
a toa so oblekuvanjeto pa vrska nema sekoj neka se oblaka ko so saka ic ne se zamaram

doti4nata

Drama Queen
Член од
25 септември 2005
Мислења
3.390
Поени од реакции
35
Во Јбт отидов да видам што нови фаци има.. Цела прва - сите нови фаци емо, даркери и металци.
Корчагин - исто
Што се дешава? Дали сите што до вчера беа *крем де ла крем еурокрем* станаа металци??? Металот нов тренд?
Или неможат да ја најдат границата помеѓу емо и метал? :tapp:
Прво, не знам зошто тоа некому би му сметало? Има натрапници во вашиот ценет стил? Више нема да бидете вие спешл луѓе у црна облека? Ако вие сакате таков стил на облека ок, можеби сакаат и они, али кога некоја „даркерка„ ќе почне да збори за оној Џеси Меккартни, или као и да беше, или Џесика Симпсон... Нооуу, нооууу не ги бива... Според мене, за да бидеш металец, даркер, рокер или било што, пред се треба да се разбираш во таа музика, да ја сакаш и да ја слушаш. Така да шмизлите што сега се у црно со стегачи на рака и костурски глави... се типки што го смениле начинот на облека, но не и начинот на размислување, нешто што секогаш ќе ја прави разликата меѓу вистинските припадници на некој стил, во случајов метал, и луѓе што копираат за да бидат ин или не знам ти што.

Член од
21 август 2007
Мислења
295
Поени од реакции
8
pa kako da odime na koncerti koa sega naprvija trend karta za na koncert da ne e pod 1000 den, pa ne se bas malce da gi izdvojis(vo 90% slucai voopsto i gi nemas) za svirka od saat vreme pa makar se raboti i za tvojot najomilen band.
Mislam za Sepultura deka bese 1200den
Не е тренд. Носење метал бендови воопшто не е ефтино особено што публиката е ограничена, а спонзорите кога ќе слушнат метал бегаат што подалеку. Многу поскапо е да одиш во соседните држави да гледаш концерт отколку да платиш карта од 1000 денари. И побргу би штедел два месеци за да одам на концерт отколку да се надевам дека на Таксират ќе донесат добар бенд за карта од 500 денари

Bada Bing!

шшшшшш
Член од
14 јули 2006
Мислења
2.671
Поени од реакции
114
Да не знае човек на што да се смее. На сепостоечките позери или на лицава кои го продаваат металот како чудо невидено, само за мал дел од популацијата смислено. Да не се лажеме, металот е медиокритет од музика (како рокот), у принцип секоја музика која сака да игра на карта на емоционален респонс а во металот чест е гневот е инфериорна. Затоа секогаш џезот ќе води во старт во било која трка, затоа што тежи кон естетска совршеност. Да не се разбереме погрешно, слушам многу блуз што е дедо на рокот и слушам рок во сите свои подврсти така да не сум сноб или глумам нешто, ама ако 15 годишни деца тврдат тека разбираат метал нивни проблем. Тоа што некој металец има разновиден вкус и ги цени суптилностите и големите разлики помеѓу жанровите, групите супер за него. Ама не очекувајте лесно пристапа музика како металот да остане само за некои достапна додека другите да бидат фејкери.

нека си го живеат животот 14 годишните 'металки'. И они се (глупи) души. :D

Член од
16 февруари 2007
Мислења
2.779
Поени од реакции
8.235
Тоа што здравиот разум не смее да ни дозволи да правиме е да ставаме налепници на медиокритет или просечност на една музика на сметка на величање на било која друга,бидејќи самото тоа би го ставило човек во иста кошница со овие потонати бродови од луѓе кои седат на трава и кукаат чисто заради прицип и преданост.Ја не слушам џез.Ми зуи и не ми лачи ништо во телово за да ме инспирира на било кој начин.Естетското совршенство го добивам во таа комбинација на виолина,гитара,пијано...и по некој Death Growl.Helps me write,helps me think,gives me clarity.Кога веќе би биле реални,човекот не е способен да направи совршенство,инаку би ја изгубил поентата.Тоа што овие трендови на стадо обожавачи на оваа или онаа музика и нивното несебично продавање патетика ги прави толку забележливи,е тоа дека тие не се способни вистински да го разберат и несовршенството и медиокритетот.

Член од
17 август 2005
Мислења
1.410
Поени од реакции
23
морам да се сложам со girll, вистина е дека моментално метал е новото шмизларско движење, се шо беше лилаааа,лигаво у миничи и слично сега форсира некој дарк, хард кор стил, многу луѓе кои ги познавам се пренасочија натака иако поима немаат што е тоа Метал или пак можат да поднесат да ги слушаат тие песни,ако се прашувам јас...мизерно е, до вчера истите тие фацки креваа раце на цеца и Металците или Рокерите или ватевр, ги сметаа за наркичи и ги омаловажуваа ама сега им се виде интересно и различно, па сеа дури и познативе марки почнаа да прават колекции со по рокерска гардероба:tapp:...јебеш га,одувек ми биле ретардирани тие луѓе, каде дувне ветерот,таму и они...

Roswell

Tu Sei Tutta La Mia Vita
Член од
17 јуни 2007
Мислења
1.619
Поени од реакции
29
Немој да се секирате!!! На тие таквите, таквиот начин на живот и сфаќање брзо ќе им помине. Како Развигорец!!!

city

Модератор - технократ!
Член од
1 март 2005
Мислења
2.780
Поени од реакции
276
Не сакам никого да навредам но според мене т.з. металци се луѓе кои целта им е со тавкиот начин на однесување и облекување да привлечат внимание врз себе.

Според мојот впечаток тоа се луѓе кои можеби мислат дека не се доволно впечатливи, патат од ниска самодоверба, не се доволни ценети во друштвото и решааваат да станат металци и со тоа мислат и се тешат дека ќе сменат нешто во животот т.е. ќе го сменат начинот на кој до тогаш луѓето гледаале во нив.

...и оп наеднаш се претвараат до луѓе кои “фураат“ (позајмено од нивниот речник) некој јак стил, луѓе кои имаат посебни сваќања и видувања за светот а особено за музиката, и луѓе на кои комерцијалата им е нешто многу далечно, и покрај тоа што до вчера слуашале максимално комерцијална музика а од денес глумат лудило.

Како и да е воглавно тоа се луѓе кои им треба и сакаат да привлечат внимание затоа пола Скопје е у црно и сите се влезени во некој металски филм кој искрено јас не им го разбирам.

Kajgana Shop

На врв Bottom