Танушевци да се припои кон Косово

Член од
4 јуни 2007
Мислења
2.885
Поени од реакции
189
Танушевци бара да се одвои од Македонија и да се припои кон Косово, за што се планира да се одржи и референдум на кој би гласале жителите на ова скопско планинско село. Ова, дефинитивно е прашање што заслужува одговор.

Како што пренесува Макфакс, ова, според денешниот број на весникот Факти, го соопштил потпретседателот на Националната Демократска унија, Џезаир Шаќири, познат и по прекарот Командант Хоџа, во конфликтот од 2001 година.

Образложувајќи ја идејата за референдум, Шаќири ги обвини властите во Македонија дека 17 години наназад не покажале интерес за овој дел од земјата, оставајќи ги да живеат „на милост на судбината“.

„Владата на Македонија воопшто не покажува интерес за овој дел од земјата, затоа бараме да се соединиме со Косово. Исто така, со оваа држава ни поврзува и географската положба и многуте семејни врски“, истакна Шаќири.

Тој додаде дека македонската полиција не е добредојдена во Танушевци и дека селото го контролираат жителите на селото, не наведувајќи го бројот на лицата што се вклучени во контролите.

Шаќири негираше дека во Танушевци се и избеганите затвореници од косовскиот затвор Дубрава, Лирим Јакупи и Рамадан Шити.

„Факти“ додава дека од МВР ги отфрлиле изјавите за ситуацијата во Танушевци.

p.s.

Реплика:

1. Во овие 17 години во власта подеднакво партиципирала и етнички чиста албанска партија. Ако некој за тоа треба да се обвинува, логично е албанското малцинство прво да си погледне во својот двор.

2. Што да речат жителите на другите македонски села и региони кои објективно се многу позапустени од Танушевци?
- Да им порачаме на Мариовци да се припојат кон Грција, а?

3. Колку жителите на Танушевци и на сличните села и се лојални на оваа држава. Плаќаат ли даноци и други давачки?

4. Оставете ги бре мајката, вашите косовски браќа, раат нека си се изборат за своите цели, не бидете обични пиончиња!

5. Нели со рамковниот договор им се стави крај на барањата од оваа етничка заедница? Или тоа беше само една кисела заебанција?

Член од
24 август 2007
Мислења
761
Поени од реакции
15
Не верувам дека ќе дозволи некој да се приспои Танушевци кон Косово. Ако се случи ова, тогаш засекогаш отиде Македонија.

Член од
17 јули 2006
Мислења
3.114
Поени од реакции
22
dada:) i jas ke napravam referendum na mojata ulica kade ziveam:) cemi bide nezavisna ulica:)i site kemi plakjaa danok mene.smeski:pos2: tie lugje i nikogas ne ziveele so ideja za makedonija .tuku gledale kako cel zivot da i nastetat na ovaa drzava .sto treba da se ocekuva od takvi ,pa rymz ke kaze deka golema albanija e son na bolni umovi :( ama aj samite smesi krivi toa so svoj kamen poglava , gi cuvas, obrazuvas ce gi napravis lugje i na kraj necini .za niv i zlatenpat daim naravis pa ke necini drzavata.ednostavno bolest hipohondrija.

Член од
29 март 2007
Мислења
6.820
Поени од реакции
238
Не верувам дека ќе дозволи некој да се приспои Танушевци кон Косово. Ако се случи ова, тогаш засекогаш отиде Македонија.
za ova si u pravo samo ne znam do koga ke im dozvoluvame na Albancite da si praat so sakaat Razbudise Vlado!!!!!

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.049
Поени од реакции
83.491
za ova si u pravo samo ne znam do koga ke im dozvoluvame na Albancite da si praat so sakaat Razbudise Vlado!!!!!
Владо ли да се разбуди? Владо спиеше, у сред инвазија, како министер за одбрана. Затворот боље нека го преспие, нека не се буди.

city

Модератор - технократ!
Член од
1 март 2005
Мислења
2.780
Поени од реакции
276
Јас информацијава ја прочитав во Дневник и си помислив, да беше во ВЕСТ ќе мислев дека е шпекулација, да беше во УТРИНСКИ ќе бев сигурен дека е порачана од СДСМ.
Вака некако искрено кога ја прочитав во ДНЕВНИК ми падна малку тешко, затоа што искрено нема ништо поболно за еден народ, од помислата да знае дека губи своја територија.

Искрено не сакам да дојде до ова, но доколку дојде (надај боже) сигурен сум дека нашите одбрамбени сили ќе успеат да си ја одбранат нашата територија и да задржат она што е наше.Се надевам дека реално МВР има уште контрола на таа територија и покрај тоа што информациите го говорат спротивното.
Само што проблемот е што ова може да е најава за една нова војна или нов конфликт кој сигурен сум дека никој од нас не го посакува.

Член од
3 август 2007
Мислења
36
Поени од реакции
0
jas gi citam site mislenja pa se gordeam vo MAKEDONIJAVA so ne sum SAMO JAS taka nastroen patriotski kon zemjava se gordeam so vasite mislenja vekje nekoi mi ostavija dobri mislenja trn prodolzi taka pa mislam deka od tebe ke bide golem covek pa valjda vo idnina ke se sretnime :smir:

Македонец

мразам патетика во натпис
Член од
12 февруари 2007
Мислења
3.928
Поени од реакции
3.813
Eve malce da ve prosvetlam so pozitivitet :wink:

КОСОВСКИТЕ ПАРТИИ ЗА НАСТАНИТЕ ВО ТАНУШЕВЦИ
Командант Хоџа е штетен по независноста на Косово Албанските партии на Косово остро ги осудија настаните во Танушевци и најавите на Џезаир Шаќири, командант Хоџа, за организирање референдум за припојување на селото кон Косово. Според нив, Косово никогаш немало територијални претензии кон друга држава, а таквите изјави не придонесуваат за решавање на статусот на покраината. Демократската партија на Косово вели дека изјавите за референдум за спојување со Косово на делови на Македонија се штетни и со скриени намери - Територијалниот интегритет е свет и недопирлив. Немаме територијални претензии кон Македонија. Албанците таму може да ни помогнат само ако ја чуваат стабилноста - велат од партијата. Најголемата партија Демократскиот сојуз на Косово(ЛДК) вели дека ја следи состојбата во Македонија. - Обидите за дестабилизација на Македонија ќе ги сметаме за намерни, за спречување на независноста на Косово - вели Веби Мифтари, портпарол на партијата. ЛДК соопшти дека на Косово не му е потребен дел на друга држава, оти тоа не е предвидено ниту со планот на Ахтисари. ОРА, партијата на Ветон Сурои, ги осуди настаните во Танушевци. Албанците во Македонија може да помогнат само со чување на стабилноста и сигурноста во регионот. Владата на Македонија неодамна побара од косовското собрание да изгласа резолуција со која се обврзува дека нема територијални претензии кон Македонија, но од косовска страна беше одбиена. Македонското собрание таква резолуција изгласа во однос на Грција.

Commando

Единство-Активизам-Сила
Член од
12 јули 2007
Мислења
426
Поени од реакции
2
Јас сум цела држава да се приспои кон USA...барем ќе живееме подобро!

SWEDEN

38ca ama nikoj ne verue
Член од
16 февруари 2007
Мислења
2.531
Поени од реакции
34
Kako ne gledate deka Komandant Hodja e UDBASH mnogu ste naivni

Член од
5 јуни 2007
Мислења
890
Поени од реакции
9
Steta sto si 5000 milji odalecen swe :( da bese tuka mozebi i ke imase prilika da dojdes do knigata "Vistinata za vojnata vo Makednija" mislam aka e e prevdot sto DPA ja objavi pred nekoe vreme, mozebi i ke doznaese nesto ekstra info i za hodja i Co.
Ama sto ke pravis prijatele jas tebe te razbiram kolku ti e tesko so inka da ni sipas i da ne prosvetlis ottamu daleku.. a nie prostite nikako da ja uvidime tvojata vistina.

SWEDEN

38ca ama nikoj ne verue
Член од
16 февруари 2007
Мислења
2.531
Поени од реакции
34
Da be od knigi od DPA ke doznaam ja sto e vistinata , nie UDBASHITE imame drugi metodi i informacii , Odza e nash cetnicki pijun inaku vistinsko ime mu e Svetozar Miloshevich odrasnat specijalno za ovaa namena i infiltriran uste od dete vo Albanskite redovi. Btw tatko mu e prv bratuced so Sheshelj. Ama ova neka ostane megu nas

Член од
5 јуни 2007
Мислења
890
Поени од реакции
9
A i toa sto vikas vo pravo si !
Jas glup ke razmenuuvam info ili stav koga si imame seznajkovci kako SWE, ednostavno kako vo starite dobri socijalisticki vreminja ako nesto neznaes prasaj go drugarot SWE ili corbadjijata Zevs. Ili uste pubavo sto bi rekol samiot SWE vo negovata isfrustrirana aftobiografija " koa ke se zanese misli deka ke ispravi i Krivata Drina". Krivata si e kriva se smeel on ili placel ili etiketiral ili lecel kompleksi whatever, takva e i takva ke ostane, deal with it!
E arno ama vasite stari dobri vreminja izminaa mozebi nie sme greska koga velime deka mnogu tipcinja izbegale vo stranstvo poradi strav od mobilizacija pa ne daj boze da trebat da si go ostavat zivotot vo odbrana na tatkovinata (pu pu skraja da e), mozebi ednostavno izbegale poradi toa sto nivnite uvidele site socijalisticki postulati vo RM trajno se rusat pa ednostavno si rekle nema leb za nas ovde...

P.S Blagodaram za informacijata za rodninskite vrski na hodja so Seselj,interesno no ne sum iznenaden, sogleduvajki gi nivnite stavovi nasproti RM definitivno se ISTA KRVNA GRUPA..

Kajgana Shop

На врв Bottom