Совети околу мотоцикли

Член од
11 мај 2010
Мислења
2.952
Поени од реакции
718
Овој закон не е новост, само изгледа ретко се почитува, или можеби има некои промени. Не знам дали важи за сите моторцикли или не, мислам дека има врска со бучавата која се создава. Не е лошо некој да стави повеќе информации.
има неколку вакви закони кои не се почитуваат, ама кога ке затреба пари ке почне да се казнува по ова прашање... а кога ке биде тоа? е не се знае, можда уште од вечерва... кај и да е, за некој ден стигаат нова тура на споменици:vozbud:

Член од
16 мај 2010
Мислења
116
Поени од реакции
1
дали може нешто да му се случи на скутерот 50сс 4т бидејки му ставив масло Repsol 15W50 и ми викат зошто си му ставил такво идело ладно време казете ваше мислење?

Член од
11 мај 2010
Мислења
2.952
Поени од реакции
718
ич да не ти чуе. таман си е. кога ке го запалиш на ладно време, почекај 20-30 секунди пред да тргнеш. да го подигне убаво а и да прими температура малку од малку. така да терај си.

Член од
16 мај 2010
Мислења
116
Поени од реакции
1
ич да не ти чуе. таман си е. кога ке го запалиш на ладно време, почекај 20-30 секунди пред да тргнеш. да го подигне убаво а и да прими температура малку од малку. така да терај си.
фала многу и јас така си мислев а и да казам и скутерот повеке ми оди сега со ова масло претоа му ставав елф 20W50 сега 60 рамно и сака и несто повеке мрда а претоа 50 55 до крај .

Член од
11 мај 2010
Мислења
2.952
Поени од реакции
718
нај искрено, како човек кој се бавта со автомобилска механика, ви тврдам дека тоа зимско-летно масло нема благе везе со работењето на моторот. кога реков мотор мислев на сите возила од 2 до 28 тркала што имаат... можеби мала разлика во палењето... ама минимална разлика која и не значи ништо... ама баш ништо. си има квалитетни и не квалитетни масла кои имаат или немаат заштити од сув старт. толку од муабетот... една голема грешка е се тоа на зиме по ретко, на лете по густо, демек потопло било по водено ке било дрн дрн дрн... секој мотор си има своја работна температура и си ја одржува истата цело време и на +50 и на -50... од тука доажаме до заклучок дека нема благе везе тоа со зимско-летно масло т.е. уље... секој моторт си има свое масло што му одговара. на пазаров затоа и има бааги избор. на пример мотори што прошле доста, кои се послаби на карики треба по густо уље. по нови мотори треба да имаат по ретко уље. всушност, секој производител на возила, има спецификација на масла кои треба да се користат во нивните машини-мотори. следете ги тие упатства и се ке биде во ред... рено на пример вели ЕЛФ да се користи и тоа ете за моето рено вели 15-40. јас и зиме и лете тоа го ставам, и тоса по 4-5 пати годишно мењам на 10.000 пројдени. капка не фали од туреното, а колата има пројдено скоро 200.000 км. значи следете ги упатствата и препораките и се ке си работи добро.

Torte Mobile

Модератор
Член од
29 ноември 2007
Мислења
7.099
Поени од реакции
1.885
Луѓе нормално е Keeway focus (f-act) или matrix да трошат по 4 литра бензин ?

ако има некој нека каже колку му троши на 100 км мене ми изгледа дека е многу језда е 2 тактна машина ама ...

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Kinezite ne znam zosto ama trosadzii ispadnaa, bidi srekjen sto trosi 4 litra, jas znam lugje cii kinezi trosat po 5 i kusur litra. Ko kola se!

Член од
11 мај 2010
Мислења
2.952
Поени од реакции
718
Луѓе нормално е Keeway focus (f-act) или matrix да трошат по 4 литра бензин ?

ако има некој нека каже колку му троши на 100 км мене ми изгледа дека е многу језда е 2 тактна машина ама ...
колку кубика ти е?

ако е 150 кубика и срекен да бидеш. а ако е 50 тогаш е таман. пази кога ке дојде момент за мењање ролни и каиш немој да ставаш други димензии.. не отстапувај ни 5% од постоечките.

Torte Mobile

Модератор
Член од
29 ноември 2007
Мислења
7.099
Поени од реакции
1.885
колку кубика ти е?

ако е 150 кубика и срекен да бидеш. а ако е 50 тогаш е таман. пази кога ке дојде момент за мењање ролни и каиш немој да ставаш други димензии.. не отстапувај ни 5% од постоечките.
50-че е 2 тактно 2500 км имам поминато од ново уште толку си трошеше ... па многу бе 4 литра ... 6 што викаат да ми троши боље ке возам кола

Член од
11 мај 2010
Мислења
2.952
Поени од реакции
718
такви се кинезите.. толку е за 50-ка... во некои случаи има што трошат 3,5 ама во суштина тие се само на дкомунет 50-ки а всушност се 40-ки...

150-ки знаат да трошат и до 6-7 литри..

Torte Mobile

Модератор
Член од
29 ноември 2007
Мислења
7.099
Поени од реакции
1.885
такви се кинезите.. толку е за 50-ка... во некои случаи има што трошат 3,5 ама во суштина тие се само на дкомунет 50-ки а всушност се 40-ки...

150-ки знаат да трошат и до 6-7 литри..
Keeway и Lingben исто е според тебе ? кивејот е подобар и поквалитетен од кинеските играчки

Член од
28 март 2010
Мислења
76
Поени од реакции
11
Мојата "Кинеска играчка" Baotian , фабрички 50-ка , сега 80-ка со 5гм ролни троши од 2.8 - 3 л/100 км, пред да го напраам 80-ка и со стандард ролни трошеше 2.5 - 2.8 л/100 км

Torte Mobile

Модератор
Член од
29 ноември 2007
Мислења
7.099
Поени од реакции
1.885
ocigledno po potrosnja ne e pokvaliteten :)
Мојата "Кинеска играчка" Baotian , фабрички 50-ка , сега 80-ка со 5гм ролни троши од 2.8 - 3 л/100 км, пред да го напраам 80-ка и со стандард ролни трошеше 2.5 - 2.8 л/100 км
Очигледно е дека 4 тактните трошат помалку од 2 тактните ... и јас имав претходно кинески lingben и многу добро знам колку е "квалитетен" и дека не троши колку овој

ако е потрошувачката доказ за квалитет зашто тогаш италијанските 50ки трошат над 4 литра

Член од
28 март 2010
Мислења
76
Поени од реакции
11
Очигледно е дека 4 тактните трошат повеќе од 2 тактните ...
Тука си малце јалнаш , 4 - тактните трошат помалку , јас заборавив да пишам дека мојот е 4 - тактен така да потрошувачката на твојот е нормална како што кажа onak

Kajgana Shop

На врв Bottom