GoD.HateUSaLL
Фар акрос д диштанс
- Член од
- 30 март 2008
- Мислења
- 8.339
- Поени од реакции
- 8.238
9,99(9) = 10?
Само што ја откри Америка. Уште да не беше прашалникот. Тој вели, открив нешто ама што.9,99(9) = 10?
И двете имаат бесконечно многу елементи, незнаеме кое е поголемо..Само што ја откри Америка. Уште да не беше прашалникот. Тој вели, открив нешто ама што.
(прочитај 6 мислења погоре, објаснив што е како е)
------------------------------------------------------
Ај една друга работа да размислувате.
Во множеството на реалните броеви R има бесконечно броевви.
Интервалот [0,1] е подмножество на R и исто има бесконечно броеви.
Интервалот [0,2] и исто така е подмножество со беконечно многу елементи.
Кое множество е поголемо?
Таман имаш време да размислиш, да не одиш тамуРано е за мене уште, 1ва средно сум![]()
Да, така се заокружуваат броеви.9.899(9) = 9.9 ?
Не зборам за заокружување, ама уопште.Да, така се заокружуваат броеви.
На пример да беше 9.844(4) ќе беше еднакво на 9.8
9.899(9) = 9.9 ?
Нема никакво заокружување! Ако се прави заокружување не се означува со знак еднакво = туку со знак приближно ≈ !Да, така се заокружуваат броеви.
На пример да беше 9.844(4) ќе беше еднакво на 9.8
За таа со множествата. Јас велам дека интервалот [0, 1] е најмало множество, иако има бесконечно елементи.
Ако се работи множество на реални броеви, и 2те множества имаат ист број членови (т.е. бесконечно многу). Ова ти е на пример ко да споредуваш множество на природни и цели броеви. Првото е од 1 па до бесконечност, а второто е од минус бесконечност до плус бесконечност (што значи ги има природните броеви плус нивните негативни репрезенти). Ама тоа не значи дека второто има 2 пати повеќе членови од првото бидејќи и 2те се бесконечни.Ај една друга работа да размислувате.
Во множеството на реалните броеви R има бесконечно броевви.
Интервалот [0,1] е подмножество на R и исто има бесконечно броеви.
Интервалот [0,2] и исто така е подмножество со беконечно многу елементи.
Кое множество е поголемо?
Како што реков, пропуст на бројниот систем. Разбери ги бројните системи и множествата на броевите ќе ти стане јасно. Прашај било кој професор ќе ти потврди. Еве што вели на википедијаНе се слагам, и никад нема да се сложам дур не ми дое релевантен професор по математика и ми објасни како се одзимаат бесконечни броеви.
Така да, ја баталувам задачава…
Ми докажуваат дека некој број шо не е 1, е уствари 1, само затоа што е убитачно блиску до 1.
Бог да чува…
(читај понатаму на википедија)Students of mathematics often reject the equality of 0.999… and 1, for reasons ranging from their disparate appearance to deep misgivings over the limit concept and disagreements over the nature of infinitesimals. There are many common contributing factors to the confusion:
…
GoD.HateUSaLL напиша:Него, зошто тоа множество [0 , 1] е помало множество од другото?
Објасни малце..
На бројна права, која отсечка е поголема, од 0 до 1 или од 0 до 2? Второта е поголема, а и двете содржат бесконечно многу точки. Дефиниција за отсечка е: сите точки од една права кои лежат помеѓу две различни од таа права се викаат отсечка.Ако се работи множество на реални броеви, и 2те множества имаат ист број членови (т.е. бесконечно многу). Ова ти е на пример ко да споредуваш множество на природни и цели броеви. Првото е од 1 па до бесконечност, а второто е од минус бесконечност до плус бесконечност (што значи ги има природните броеви плус нивните негативни репрезенти). Ама тоа не значи дека второто има 2 пати повеќе членови од првото бидејќи и 2те се бесконечни.
Споредби меѓу 2 бесконечности не се прават. Ај да те видам изброј ги броевите и кажи ми кое има повеќе? Затоа и го дадов примерот за природни и цели броеви.На бројна права, која отсечка е поголема, од 0 до 1 или од 0 до 2? Второта е поголема, а и двете содржат бесконечно многу точки. Дефиниција за отсечка е: сите точки од една права кои лежат помеѓу две различни од таа права се викаат отсечка.
Всушност, сите точки од отсечката од 0 до 1 ги претставува сите броеви од 0 до 1. Слично и кај втората. Очигледно е дека втората е поголема од првата, значи има повеќе точки, а со тоа и интервалот на кој одговара има повеќе броеви. Значи второто множество е поголемо, тоа е поголема бесконечност од првата. А пак целото монжество R е целата права, што е уште поголема бесконечност.
На бројна права, која отсечка е поголема, од 0 до 1 или од 0 до 2? Второта е поголема, а и двете содржат бесконечно многу точки. Дефиниција за отсечка е: сите точки од една права кои лежат помеѓу две различни од таа права се викаат отсечка.
Всушност, сите точки од отсечката од 0 до 1 ги претставува сите броеви од 0 до 1. Слично и кај втората. Очигледно е дека втората е поголема од првата, значи има повеќе точки, а со тоа и интервалот на кој одговара има повеќе броеви. Значи второто множество е поголемо, тоа е поголема бесконечност од првата. А пак целото монжество R е целата права, што е уште поголема бесконечност.
Step 2
There are many different kinds of infinity. At the end of the 19th century, the mathematician Georg Cantor devised a system for “comparing” infinities. For example, the infinity of natural numbers (1, 2, 3, etc.) is “smaller” than the infinity of real numbers (points on the number line, such as 1.594975… or 184.5908745…) In fact, for any infinity you can name, there’s another infinite quantity that’s infinitely bigger!
Не ајде сеа јас уште оваа и одам....
ама тешко дека ќе ја погодите освен овие колегите пацинтССссс
да ве предупредам оваа ја имам рангирано со 4 звездички во тефтерот мој
Англија во 50 години на минатиот век, човек се вози во воз, одеднаш од другиот перон слуша женски глас, влегува ја фаќа жената за вратот и ја дави...жената умира полицијата го фаќа научникот(убиецот) и го носи на суд, сепак на исказот т.е. својата одбрана човекот кажува НЕШТО и го ослободуваат.????!!!! why? и што кажал?
Овие се одамна, ама никој ги нема одговорено. Ај ако може одговорете ги?Aj ova. Covek odi na pazar i kupuva jadica za ribarenje dolga ne e bitno, da receme 3 metri. Potoa saka da vleze vo avtobus i 6oferot mu vika deka ne moze da vleze zosto najdolg predmet sto moze covek da nosi vo avtobusot e 2i pol metri. Covekot slegol od busot, otisol na pazarot, kupil uste nesto i soferot go pustil da se vozi. Sto kupil covekot?