Математика + ЛОГИКА

• Креатор на темата Креатор на темата gerard
  • Време на започнување Време на започнување
Денес мајката е 21 година постара од своето дете.
За 6 години, мајката ќе биде 5 пати постара од него.
Прашање: Каде е таткото на детето сега?
Ајде решавајте!!!

Ајде решавајте!!!
Па ако возот се движи со брзина од 100km/h, а ветерот дува со 60km/h во спротивен правец на стрелките од часовникот, тогаш би требало една мастика да е 4 денари:toe:

Значит задачава си е точна. Немат никаква заебанција.

Ајде решавајте!!!

:sekss:

Накратко, d=-3/4 = -0.75 , m = 20,25

Ајде решавајте!!!

у идризово

ај да ве видам сега баш ме интересира одговорот
јас врска немам шо е

3 другари пиеле во кафана на крај келнерот им ја донел сметката која изнесувала 25евра
сите дале по 10евра и келнерот им вратил 5 евра
сите земале по 1 евро а на келнерот му дале 2 евра

поради тоа што они добиле по 1 евро назад уствари дале сите по 9 евра пута 3 =на 27евра и +2 евра на келнерот = 29
кај е 1 евро

значи вака...ова е стара загатка, и тебе ти е на некој начин лошо поставена...
еве ја онаа вистинската а под нејзе и одговорот...

Тојца другари отишле во хотел. Менџерот на хотелот им побарал 30 $ за собата, па секој од нив дал по 10 $. Малку подоцна менаџерот сватил дека таа ноќ има попуст и дека собата коштала 25 $, па го испратил портирот да им ги врати преостанатите 5 $. На пат до собата портирот не можел да свати како ќе ги поделат тие 5 $ па си задржал 2 $ а на тројцата другари им дал по 1 $.
Па значи дека тројцата другари дале по 9 $ секој за собата, вкупно 27 $. Кога ќе ги додадеме оние 2 $ кои портирот ги задржал, вкупниот резултат е 29 $.

Значи во оваа заГАТКА нема никаква грешка, се е потполно точно...Грешката е во поставувањето на прашањето, ти давам насока во која треба да размислуваш, но таа насока е потполна грешна, значи 9*3+2=29, тука нема грешка во множењето или собирањето, грешката е во прашањето...за да не се буните точното собирање на парите кои биле испалтени е вака: 25 евра во хотелот+3 евра кај секој од посетителите-ова е кусорот+и 2 евра кај портирот...=30 евра... Не фали никаков долар. уште еднаш ќе кажам финтата е во поставувањето на прашањето, ти давам некоја можност да ја разгледаш која всушност е невозможна.

еве да го разгледаме подетално прашањето.
9*3+2=29...
во тие 9*3=27, спаѓаат оние 25, што се потребни за ноќевање плус двете евра кај портирот, и гледате сега каде е грешката, повторно 2 евра се додаваат иако тие веќе постојат во 27, значи не треба да се додаваат 2 туку 3 евра, оние евра кои ги задржале гостите кај себе...
Мислам дека убаво објаснив, ако на некој не му е јасно слободно нека праша...
поздрав

Па ако возот се движи со брзина од 100km/h, а ветерот дува со 60km/h во спротивен правец на стрелките од часовникот, тогаш би требало една мастика да е 4 денари:toe:
Не е така, ако во увото на еден слон собира 6 палачинки, а подот на дупла 23ка е црн, воедно кога ке се додаде јуве-интер 2.5+ голови и дека дедевето е 18% се добива дека маркицата од 50 денари е всушност 26.8

:sekss:

Накратко, d=-3/4 = -0.75 , m = 20,25
Значит го доби решението, ама не го одговори прашањето. Детето имат -3/4 години или -9 месеци. Шо значит таткото е НАД мајката. Едноставно...:toe:

Ај па ти на секој збор ќе ме фаќаш. Јас троа визуелно да кажам. Знаеш сега е во тренд визуелно, визуелно ова, визуелно студио, визуелно она. Слики, анимирани смајлина, и што не.

----------------------------

Инаку имам и јас една задачка, утре си велам ќе ја пратам. (има цртеж треба да го средам)

Тошо Малерот:
Кој се три основни мушки димензии?Висина,тежина и дужина..
А кај ''рибите''?Висина,тежина и шо???И дубина...
:pos::pos::pos::pos::pos::pos::pos::pos::pos:

Еве од мене една задача:

Имате 100 евра, а со тие 100 евра треба да купете 100 сокови од различна цена и тоа:

Швепс = 10 евра
Спрајт = 3 евра
Кокта = 0.5 евро

Треба да се искористат сите 100 евра за 100 сокови, ама од сите да има!

Колку ќе имаме Кокти, колку Спрајтови и колку Швепсови ?

Еве од мене една задача:

Имате 100 евра, а со тие 100 евра треба да купете 100 сокови од различна цена и тоа:

Швепс = 10 евра
Спрајт = 3 евра
Кокта = 0.5 евро

Треба да се искористат сите 100 евра за 100 сокови, ама од сите да има!

Колку ќе имаме Кокти, колку Спрајтови и колку Швепсови ?
5 швепса = 50 евра
94 кокти = 47 евра
1 спрајт = 3 евра

добро израчунав?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom