Книги што сте ги прочитале и коишто ви оставиле впечаток?

Член од
22 септември 2008
Мислења
153
Поени од реакции
13
Херман Хесе - "Среќен е тој што умее да сака." Толку поучни работи има во книгата, толку убаво и сликовито ги објаснува нештата, дава реална слика за тоа што се случува. Кога ја читам, секогаш добивам инспирација да напишам нешто убаво. :smir:

zee German

mpkfa
Член од
12 август 2009
Мислења
6.441
Поени од реакции
6.096
Клетници-Виктор Иго(За општествениот статус на Франција во првата половина на 19 век како и тежнеењето кон враќање на Републиката)

Романтичарка

надежна форумџика
Член од
31 октомври 2009
Мислења
382
Поени од реакции
91
Мене многу ми се допадна "Демијан"од Херман Хесе.Многу добра книга.Вреди да се прочита.:pipi:

M

Mario Gómez

Гостин
Странецот, ми ги прееба мислите, многу прашања отвара таа книга, богами мислиш, мислиш за неа и ништо не заклучуваш. Се пронаоѓаш во некој дел од главниот лик, дознаваш дека грешиш понекогаш. Атеизмот и апсурдноста ја осликуваат книгата, и ладнокрвноста.

Ovce_Pole-9

^Tennis Lover^
Член од
12 декември 2008
Мислења
234
Поени од реакции
14
Клетници-Виктор Иго(За општествениот статус на Франција во првата половина на 19 век како и тежнеењето кон враќање на Републиката)
Една од подобрите книги што сум ги прочитала.Гуд чоис:):salut:

Вештица

love&reason
Член од
2 јануари 2009
Мислења
1.524
Поени од реакции
856
"Сликата на Доријан Греј" од Оскар Вајлд. Вистина е дека крајот го краси делото! Прекрасна книга :pipi:
Моментално сум при крај со книгава, и морам да кажам дека си во право. Ми се допаѓа Хари како лик (човекот кој ќе го расипе Доријан Греј со тоа што ќе му каже дека младоста ќе ја изгуби а со тоа и се што е вредно кај него). Лордот пропагира еден изопачен аристократски хедонизам, кој сите некогаш сме го посакале, а е својствен за тогашната аристократија.

Chapstick

Сам свој психолог
Член од
7 август 2009
Мислења
2.986
Поени од реакции
311
Одамна престанах да евидентирам и да бројам колку книги имам прочитано оти се ногу....а најголем впечаток ми остави теорија на хаосот....толку убаво опишува шо прават политичарите зад наш грб...феноменална книга(многу апстракна)

Rock Girl

Liber, libertas!
Член од
11 август 2007
Мислења
500
Поени од реакции
28
Моментално сум при крај со книгава, и морам да кажам дека си во право. Ми се допаѓа Хари како лик (човекот кој ќе го расипе Доријан Греј со тоа што ќе му каже дека младоста ќе ја изгуби а со тоа и се што е вредно кај него). Лордот пропагира еден изопачен аристократски хедонизам, кој сите некогаш сме го посакале, а е својствен за тогашната аристократија.
Да, Хари е вистина еден интересен лик; има некои куриозни философии и размислувања и има едно чудно својство да влијае врз луѓето околу себе (најчесто на лош начин или како што вели тој - не постои добро влијание, затоа што било какво влијание од страна го одзема твоето "јас"). Баш заради ваквите необични погледи во "Доријан Греј", ме заинтересираа и некои други дела на Вајлд :)

kLiNkA

Ponosna Hrvatica
Член од
4 јануари 2006
Мислења
2.116
Поени од реакции
5
Мост преку вечноста - Ричард Бах
Девојката со портокалите - Јустејн Гордер
љубовни приказни, испрепрлетени патишта за прифаќање и постигнување на целите, најнапред љубовни, животни.....

Srcee

Unforgettable
Член од
29 април 2008
Мислења
5.275
Поени од реакции
3.496
"Завеса. Последниот случај на Поаро" - Агата Кристи.

Ми се допадна. Дејството се случува на самиот крај на животот на Поаро. Поаро му изложува на Хејстингс 5 наизглед различни случаи, но ги има извршено истиот убиец, за кој детективот знае кој е, но во половина од книгата се трудат да ја откријат жртвата за да ја предупредат. Различна од останатите книги на Агата.
Поаро на крајот умира

karanfilovska*

il suo brivido piu grande
Член од
25 септември 2009
Мислења
20
Поени од реакции
6
“Папата Јована“ -Дона В. Крос, ја обожавам книгава. Жена која го превзема идентитетот на мртвиот брат, се преправа во маж и станува папа. Сето тоа се случува во време кога жените имаат мали, скоро никакви права, освен обврски за домаќинска работа и одржување на семејството.

Моја омилена книга,стварно преубава..Постоењето на Папата Јована е одрекувано 1200 години.Таа го оживува Темниот век.

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.995
Поени од реакции
5.726
Последни ми се Најсреќните луѓе на планетата од Демос Шакариан и Скриена Македонија од Кристофер Делисо, другите џабе ќе ги набројам кога веќе се спомнати.

Batistuta

..пак од скриен број...
Член од
16 февруари 2005
Мислења
1.945
Поени од реакции
50

Дневник напиша:
Приказна за студентот по драматургија Тору Ватанабе кој во потрагата по емотивно заокружување е распнат меѓу речиси апстрактната идеја за љубовта со Наоко и дивата, малку груба и брутално отворена Мидори, Мураками ја раскажува приказната за љубовта што се доживува како разлика, јаз и отсуство на можност заедништвото да се реализира како целина.
Одлична книга :smir:

C

Cool Hand Luke

Гостин
Мартин Идн од Џек Лондон и Морепловци од Виктор Иго. :( На крај и двата главни лика суисајд. :(
In the name of Love.

Emma

Supergirl.
Член од
7 јуни 2006
Мислења
3.045
Поени од реакции
157
Мартин Идн од Џек Лондон.
Крај, крај, крај ми е книгава! :) Феноменално, Лондон ми е у омилени автори на сите времиња.

...Да не сум апла офтопик... :icon_lol: Сликата на Доријан Греј - Оскар Вајлд.

Kajgana Shop

На врв Bottom