Дај бацете по некој стварно добар прогресивен метал...
па вака: како прво Opeth ако не си ги чул, одма стај на плејлиста,тоа се мора.Pain Of Salvation -исто, основа,слушни ги албумите The perfect element part 1 и Remedy lane. Ayreon - еден тип од холандија шо за секој албум ја мени поставата на бендот, али секогаш го избира најдоброто од прогресиве рок / метал сцената,пробај ги албумите The Human equation И 01011001 , Riverside -супер бенд од полска, неверојатно добар прог, Second Life syndrom е The album од нив.Shadow gallery - помек прог метал,многу елементи на прог рок, у стилот на Enchant, Rush ,Anekdoten, али у потврда варијанта, Room V e albumot od niv, Queensryche - мене највеќе ми се свиѓа Promised land од нив, али они имат доста албуми.Therion ги ваљда знаеш.Communic -ok se, Agalloch - строго ти ги препорачувам, мене ми се еден од омилените бендови, мешавина од Progressive/ black/folk/ambient/ све најдобро.Arcturus - страшно добар бенд, progressive /black/avant guarde/ закон бенд. Borknagar - одличен progressive/black/folk, Canvas Solaris ,super se, Evergrey - енергичен прог,Gordian Knot - инструментален прог, супер е,Haggard - symphonic progressive orchestral каков бенд!! In The Woods .. супер прог од норвешка,оперски гласови,вриштење,оркестрација,симфонии,авангарда, лудница е бендот,мораш да го чуеш.Mastodon - добра групичка.Sculptured - авангард прог ,добри се. The 3rd And The Mortal - тешко се класифицира , али мораш да го чуеш,уникатна група, The Chronicles of Israfel - солидна група, едно од поарните нови имиња у прогот овие години,Devin Townsend - ако не си го чул,одма,типот не е нормален,The Gathering - симпатична прог групичка,Unexpect - добра авант прог метал група, Diablo swing orchestra - nogu interesen прог, невообичаен ама добар, Green Carnation - zakon,Moonsorrow - progressive /folk/black лудило група,Quo Vadis - u стилot на Death , zakon grupa, сеа нешто од Post metal ке ти препорачам, ја посебно го поштувам овај стил на прог,a ke bendisa i tebe posto gi slusas tool:Maudlin of the well,Indukti,Kayo Dot,NEUROSIS - основата на пост металот,чудо од бенд,Dark Suns,Deadsoul tribe,ISIS,Pelican,Anathema - страшни се, Tides,Mouth of the architect,Caldera,Roseta,Tesa,Cult of luna,Drawn,Giant squid,Lento,Omega massif,Shels,Solstafir,Twin Zero,Tephra,We made god. i нешто шо слушам у последно време Wolves In The Throne Room - закон бенд progressive metal/post rock/ambient/black metal комбинацијате е ненормално добра, чуј ги,Negura bunget -колку добар бенд, просто да се зачуди covek,од романија нешто вакво испаднало,луди се, black/progressive/ambient/post rock/ - zakon!!!. Drudkh -извонредно ,симфонии,блек,прогресив,страшни се. Caina - јако ногу , black metal/progressive metal/post rock чудо од бенд,
Fen- каков бенд!!!! енегија,блек метал,прог , post-black,neverojanto.
Krallice - black/prog/post rock/metal - zakon se,
The River Runs Black - post metal,screemo,post rock,prog metal, мора да ги чуеш.
We Made God - post metal/screemo,post rock/,
Woods Of Ypres - prog,folk,black, па мислам доста се бендови, ислушај ги па кажи мислење.