Боди билдинг и теретани - прашања, одговори, заблуди, совети...

Член од
24 јануари 2011
Мислења
523
Поени од реакции
148
Не сум сигурен колку е корисно да јадеш кашкавал, но за немасно сирење и немасна урда е океј.
Да немасно сирење и урда јадам.Кашкавалот ми е како замена за урдата и сирењето,кога ги нема нив во фрижидер јадам кашкавал.

Член од
4 октомври 2008
Мислења
4.014
Поени од реакции
1.247
Ај ако може некој да ми каже или да ми даде да прочитам за млечните производи(сирење,урда,кашкавал итн.).Дали е добро да се зимаат во текот на главниот оброг,какво и нивното дејство во текот на слабеењето.Зшто ја на пример во секој оброк зимам по 50 грама сирење,урда или кашкавал.Дали треба да намалам или да ја зголемам грамажата.
50 грама сирење дали има 10-15 грама протеини, плус споро се варат. Како главно јадење се малку, како прилог се ОК. Се препорачуваат млечни продукти при слабеење бидејќи немаат скоро воопшто јаглехидрати, имаат протеини, споро се варат, го држат инсулунот стабилен плус имаат калциум кој е докажано дека исто помага при слабеење

RadE_Strongest

Field Marshal
Член од
31 март 2009
Мислења
665
Поени од реакции
334
50 грама сирење дали има 10-15 грама протеини, плус споро се варат. Како главно јадење се малку, како прилог се ОК. Се препорачуваат млечни продукти при слабеење бидејќи немаат скоро воопшто јаглехидрати, имаат протеини, споро се варат, го држат инсулунот стабилен плус имаат калциум кој е докажано дека исто помага при слабеење
но има доста маснотии , но во секој случај пред легнување најдобро е да јадеш урда, али не секој петок, туку секоја вечер! :)

П

Паган-др

Гостин
Некој пдф фајл, линк, статија, whateva за кои мускулни групи со кои вежби се развиваат? Зборам за справи во теретана. Пошо на почеток го правев основното, ама сега почнувам да навлегувам али уште не ги знам точните вежби за посебни групи.

Strenght

Never Give Up!!
Член од
24 април 2010
Мислења
2.516
Поени од реакции
1.824
Ок е сирење .. Само запази колку калории и масти има.. Порано многу јадев кога го прекратив дефинитивно симнав некое кило :)

Gjoroski

Master in Bodybuilding and Fitness Methods, IFBB
Член од
14 септември 2009
Мислења
1.332
Поени од реакции
998
Не се препорачуваат ако целта е слабеење, намалување на телесна тежина или дефиниција.
Колку белковини, скоро секогаш имаат и толку ЈХ (млечен шеќер) во себе. Варира процентот на мастите, ниско и високо маслени.

Член од
26 јануари 2009
Мислења
7.595
Поени од реакции
6.353
јас еве како вежбам:
гради, бицепс(понеделник)
грб, трицепс(вторник)
одмор (среда)
гради, бицепс(четврток)
рамо,трапез( петок)
одмор (сабота и недела)

Член од
30 јули 2009
Мислења
1.770
Поени од реакции
1.058
јас еве како вежбам:
гради, бицепс(понеделник)
грб, трицепс(вторник)
одмор (среда)
гради, бицепс(четврток)
рамо,трапез( петок)
одмор (сабота и недела)
А нозе и стомачни?

Член од
19 април 2007
Мислења
629
Поени од реакции
37
Не се препорачуваат ако целта е слабеење, намалување на телесна тежина или дефиниција.
Колку белковини, скоро секогаш имаат и толку ЈХ (млечен шеќер) во себе. Варира процентот на мастите, ниско и високо маслени.
Јас јадам урда-изварка од идеал шипка, на 100 грама содржи: 14 грама протеин, 1,6 грама масти, 1 грама јаглехидрати... не би требало да лаже табелата што ја имаат залепено на опаковката...: )). Иначе не е скапа, 75 денари, 700 грама.

Член од
4 октомври 2008
Мислења
4.014
Поени од реакции
1.247
За сирење можеби, ама урдата нема толку ЈХ а обезмастената има највеќе протеини од се

--- надополнето ---

Инаку еве како се прави супер серија во теретана
http://www.nemosvjerovat.com/pogledaj.asp?ID=700

Член од
2 јули 2010
Мислења
5.906
Поени од реакции
7.468
Поздрав момци,сакам да ги слушнам вашите мислења за овој креатин:)
Фала многу.

И да....
1 мала лажичка(кафе), 5г да се земе после доручек

1 мала лажичка, 5г да се земе после ручек

1 мала лажичка, 5г да се земе 30мин.пред тренинг

1 мала лажичка, 5г да се земе после тренинг

Ова е користењето во таканаречената ФАЗА 1...
Никаде не забележав,дали вака се пие секој ден или..само во денови на тренинг?

Член од
30 јули 2009
Мислења
1.770
Поени од реакции
1.058
Поздрав момци,сакам да ги слушнам вашите мислења за овој креатин:)
Фала многу.

И да....
1 мала лажичка(кафе), 5г да се земе после доручек

1 мала лажичка, 5г да се земе после ручек

1 мала лажичка, 5г да се земе 30мин.пред тренинг

1 мала лажичка, 5г да се земе после тренинг

Ова е користењето во таканаречената ФАЗА 1...
Никаде не забележав,дали вака се пие секој ден или..само во денови на тренинг?
Јас кога го пиев ми беше кажано дека се пие само во денови на тренинг, во денови кога немаш тренинг се зема една лажичка насабајле, а друга 12 часа покасно.
Ама ако веќе одиш до GetReady да го купиш сигурен сум дека таму ќе те информираат подобро.

Општо околу тој креатин многу пати е спомнато во темава (за монохидратот)
Еве ти пост од Gjoroski, што тој вели за креатинот. Прочитај го внимателно.

Секундарна работа на креатинот е тоа што има својство да врзува вода во клетката, не примарна. Ако спортистите го користат поради фактот што врзувајки вода стануваат поголеми (не гледам како и помускулести) тогаш не им треба. За да врзеш вода можеш и сол да јаде, големи количини на ЈХ....и ред други работи.
Примарна цел на креатинот е да ослободи една своја фосфатна група, која во даден момент кога за време на тренинг доаѓа до опаѓање на енергијата ја врзе( од АДФ=АТФ) и овозможи обновување на енергијата, завршување на серијата и вежбата. Монохидратот е тежок на желудник и за полесно да се абсорбира и осолободи во системот потребно е да се испие со доволна количина на вода. Ако пиете Креалкалин, тогаш при самото пиење толкава количина на вода не ви е потребно. Но, во текот на денот, како основен фактор хидтратацијата ви е неопходна, па и 3-4 литри вода на ден без разлика пиеле или не креатин.

Некој пдф фајл, линк, статија, whateva за кои мускулни групи со кои вежби се развиваат? Зборам за справи во теретана. Пошо на почеток го правев основното, ама сега почнувам да навлегувам али уште не ги знам точните вежби за посебни групи.
Овдека имаш буквално се за мускулните групи и како се изведуваат вежби за истите.

Kajgana Shop

На врв Bottom