O
Orion.
Гостин
Kako mozhe da se vezhbaat gradite zajaknuvanje osven odenje vo teretana?:kesa:
Склекови...
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Kako mozhe da se vezhbaat gradite zajaknuvanje osven odenje vo teretana?:kesa:
Склекови...
ako mozhe malku poopshirno kako da pochnam so kolku na den , oti neam praveno ich i dali sekoj den da pravam?
Под тоа `внимавање на исхраната` би требало да значи, да пресметуваш што, и колку внесуваш, во зависност од својата цел( зголемување мускулна маса или намалување телесни масти ). Лебот, е само уште еден извор на јаглехидрати, како што се оризот, компирот, тестенините итн..али не би ти го препорачал, обрни повеќе внимание на оризот и компирите. Месото најдобро би било варено, или печено со минимална количина на масло, или воопшто ако го печеш на скара. Добро би било кога би можел да имаш 5-6 оброци во денот..на секои 3 часа.Уште едно прашање од мене..ако веќе сакаш да направиш добро тело и внимаваш на исхраната,треба да се јаде леб или ? и месото какво треба да се јаде,варено или ? и уште нешто,колку пати на ден оброци?? :jaj:
Пред извесно време го поставив ова :Под тоа `внимавање на исхраната` би требало да значи, да пресметуваш што, и колку внесуваш, во зависност од својата цел( зголемување мускулна маса или намалување телесни масти ). Лебот, е само уште еден извор на јаглехидрати, како што се оризот, компирот, тестенините итн..али не би ти го препорачал, обрни повеќе внимание на оризот и компирите. Месото најдобро би било варено, или печено со минимална количина на масло, или воопшто ако го печеш на скара. Добро би било кога би можел да имаш 5-6 оброци во денот..на секои 3 часа.
Ево едно кратко видео се надевам дека ке ти користиKako mozhe da se vezhbaat gradite zajaknuvanje osven odenje vo teretana?:kesa:
Да, го видов постов, али отпосле, од кога го пишав ова веќе.Пред извесно време го поставив ова :
Напишано од Nikola-
Почнав од почеток да ја читам темава,ми паднаа очите веќе,неможам да дочитам..Па ке биде ли некој толку добар да ми даде некој совет ..Идам во теретана веќе месец дена и планирам да продолжам дека тоа ме исполнува...Имам 78 кила,немам стомак туку сум повисок и не ми се познава килжата..сакам да накачам докај 90,но да се раширам,да добијам мускулна маса,не да пуштам стомаци,ке мозе некој да ми каже на која храна повеке да обрнам внимание?се мислев да земам и протеини или гејнер па ке ми биде од корист ако ми кажете од коа е пожелно да почнам да ги користам,после колку време вежбање?Не очекувам брз одговор,али ако може некој убаво да го склопи...фала однапреддд ..
Oва е подетално ..да не имаш уште некој совет.. ? :sport1::sport1:
Фала многу,ова е одговорот што си го замислував па дури и подобарДа, го видов постов, али отпосле, од кога го пишав ова веќе.
Значи твојата цел е да ставиш мускулна маса. За таа цел, ти е потребно да внесуваш по 2-3 грама протеини на 1 килограм телесна тежина. Значи ти имаш 78, еве 80 да заокружиме, 80 x 2 = 160 грама протеини дневно. Во врска со јаглехидратите, тие се клучни за качување за мускулна маса, но тоа не значи дека треба да ги изоставиме протеините, тие се градбени `блокови` на мускулите. Дневниот внес на јаглехидрати се пресметува на овој начин: 80 x 4 = 360 јаглехидрати дневно. Да не ги заборавиме и добрите масти, како што се бадемите, лешниците, индиските ореви итн. Тие се доста калорични, 100 грама дневно ќе ти завршат работа. Многу битна работа, што многу вежбачи ( рекреативци ) ја забораваат и изоставуваат е хидратацијата. Мускулот е составен од 75% вода, 20% протеини, 5% минерали . Дневно би ти биле доволни 5-6 литра вода.
Е сега, околу храната. Ти пишав колку ти е потребно дневно јаглехидрати и протеини.
ПРОТЕИНИ
Во 1 кг стек има 200 грама протеини.
Во 1кг риба има 250-300 грама протеини.
Во едно просечно јајце (цело варено) има 4-5 грама протеини
ЈАГЛЕХИДРАТИ
Во 1 кг ориз ( жива мера, значи неварен ) има 700 грама јаглехидрати
Во 1 кг компир има 200 грама јаглехидрати
Во 1 кг овесни снегулки има 650 грама јаглехидрати
Ова ти се основните намирници од каде би требало да ги црпиш јаглехидратите и протеините. Јас би ти напишал исхрана, али пробај сам состави си ја, така и ќе научиш да си пресметуваш што, и колку внесуваш. Според мене, доста битно. Еве ко за пример - дневно би ти било потребно околу 500-600 грама стек, 6-7 јајца, 300 грама ориз, 100-150 грама овесни снегулки, 100 грама бадеми/лешници/индиски ореви. На тебе останува да си ги поделиш оброците. Пожелно би било да јадеш на секои 3 саати, за да им бидат достапни хранливи материи на мускулите во секое време од денот. Храната е основата на овој спорт, без неа нема да имаш никакви резултати.
СУПЛЕМЕНТАЦИЈА
Да ти расчистам уште од почеток, и на другите што се во ваква дилема, хемија и суплементација се два многу различни поими. Суплементите се додатоци( не основа ) во исхраната, без нив може да се напредува, ако се има добро средена исхрана, а додека обратно, суплементите не би функционирале без исхраната. А хемијата(стероидите) се сосема нешто друго, не би те интересирале...За почеток, би можел да земеш протеин, али ја би ти препорачал гејнер, имаш додатни јаглехидрати таму, добродојдени за после тренинг. Во една доза од гејнерот би требало да има, 25-30 грама протеини, 40-50 грама јаглехидрати ( зависи која фирма ). Зависи од финансиите, пиј по 2-3 дозерки на ден, обавезно една после тренинг, и една пред спиење. А ако можеш бар уште една во тек на денот, би било супер. Исто би ти препорачал креатин монохидрат, супер комбинација ке ти биде со гејнерот. Креатинот се користи за добивање на сила за време на тренингот, и негово својство е да ја сврзува водата во мускулните влакна, со што би се добил поголем и поквалитетен волумен на мускулите. До колку немаш користено креатин, се почнува со таканаречената Фаза на полнење, се внесува по 20 грама дневно, 4 пати поделено во денот, еднаш наутро, еднаш во текот на денот еднаш пред тренинг, еднаш после тренинг. Оваа фаза трае една недела ( 7 дена). Од кога ќе се заврши оваа фаза, се внесува по 10 грама дневно. Се внесува 5 грама ( лажичка за кафе ) пред тренинг, и уште 5 грама веднаш после тренинг.
Ова, горе-доле е основата, и би требало да ти биде корисно... Значи, ако го следиш ова, мислам дека неизбежни се резултатите. Секако, немој да очекуваш дека за месец-два ке станеш `батка`, и ако немаш големи резултати, немој да се разочаруваш, на мускулите ич не им се брза : ). За све си треба време, поготово за развивање на мускулите. Ако имаш уште некое прашање, прашај, мило би ми било да ти одговорам..Поздрав, се најдобро.
Sakam da zapocnam da idam vo teretana ..ama ne za da nabijam tuku samo za zategnuvanje
ako moze sovet so koi vezbi da zapocnam ?