Боди билдинг и теретани - прашања, одговори, заблуди, совети...

• Креатор на темата Креатор на темата ^Capo^
  • Време на започнување Време на започнување
Во Аеродром имаш Атлета (цена: околу 2100 ден, спроти Cosmofon зградата), Терминатор (цена: околу 1400 ден, спроти ТЦ Скопјанка, едно 100-150 метри диагонала од Атлета), кај Бисер (цена: околу 600 ден мислам, незнам кај се наоѓа точно). А за Ново Лисиче и Лисиче натака незнам дали има теретани.

Фала на одговорот.

А дали во некоја од тие има тренер да те советува што да вежбаш или да ти даде барем мала помош?

Поздрав

Edno prasanje .. kolklu vlijae tretata smena vrz bodybuildingot .. jas odam sekoj den treta smena , ama i vezbam redovno , veke 4 godini teram trening .. pa me interesiraat efektite na noknata smena vrz razvojot na muskulite i ako moze neso soveti okolu toa

јас имам вежбано кај бисер и таму дечкото ми помогна напочеток

Edno prasanje .. kolklu vlijae tretata smena vrz bodybuildingot .. jas odam sekoj den treta smena , ama i vezbam redovno , veke 4 godini teram trening .. pa me interesiraat efektite na noknata smena vrz razvojot na muskulite i ako moze neso soveti okolu toa
Ноќното спиење, е многу битен фактор за развој на мускулите. Нема да можеш да растеш и да се развиваш, од проста причина што мускулите немаат време кога да се регенерираат, и обновуваат. Тој процес се случува исклучиво кога спиеме преку НОЌ. Исто така, за време на ноќното спиење, се лачат 2 клучни хормони за развивање на мускулите, HGH ( human growth hormone ) и Testosterone. „ Eat right, train hard, SLEEP 10 hours a day, and get big„ - Jay Cutler.

Ноќното спиење, е многу битен фактор за развој на мускулите. Нема да можеш да растеш и да се развиваш, од проста причина што мускулите немаат време кога да се регенерираат, и обновуваат. Тој процес се случува исклучиво кога спиеме преку НОЌ. Исто така, за време на ноќното спиење, се лачат 2 клучни хормони за развивање на мускулите, HGH ( human growth hormone ) и Testosterone. „ Eat right, train hard, SLEEP 10 hours a day, and get big„ - Jay Cutler.

Mari0,
Една битна работа ја немаш земено во предвид. А тоа е, што е ден а што ноќ кај луѓе слични на Агент 014?!
И на овој начин може да се напредува, ако се применува се што се препорачува и е потребно за раст и развој ;)

--- надополнето ---

Почнав да вежба, но претежно рекретативно и од здравствени причини. Но, имам многу сериозен проблем со недостаток на енергија. Што ќе ми препорачате, како да го решам овој проблем?

Полека. Никој од прва не успеал во ништо. Нормално е да имаш проблеми на почетокот. Прилагодија исхраната и одморот, со тренингот и активностите кои ги маш во текот на целиот ден. И ќе биде се ОК.

ПРавам склекови со додатен товар на грб (8кг) бидејќи без товар можам да направам и 50. По колку повторувања би било пожелно да се прават.Дали се довони 5 серии по 20 склека или да ги зголемам повторувањата/сериите?

Полека. Никој од прва не успеал во ништо. Нормално е да имаш проблеми на почетокот. Прилагодија исхраната и одморот, со тренингот и активностите кои ги маш во текот на целиот ден. И ќе биде се ОК.

Благодарам.

Veke 4-ti mesec cepam samo treta , bev ogromen i gradi i race + stomacni .. i toa bez suplementi .. e sega od koa pocnav da odam treta opadnav , pa kupiv proteini , za da gi hranam muskulite , vezbam ko so vezbav porano , spijam po 6-7 casa preku den .

Inaku semav germanski proteini Mammut , ima nekoj iskustvo so niv i ako ima da dade nekoj review .. ja gi koristam veke 10 dena i za sega ne se zalam , dobri se . Mesavina se od soja , surutka i jajca .

ПРавам склекови со додатен товар на грб (8кг) бидејќи без товар можам да направам и 50. По колку повторувања би било пожелно да се прават.Дали се довони 5 серии по 20 склека или да ги зголемам повторувањата/сериите?

Склекови повеќе од 20 треба да правиш само кога треба пред другари или пред женски да се направиш фраер! 15-20 е оптималниот број на повторувања за склекови, без многу голема пауза меѓу сериите(правиш 20 склека, па 1-1,5 минути пауза, па пак 20 или 18 ако неможеш 20). Што ќе ти стане лесно ова стави поголемо оптоварување!

Veke 4-ti mesec cepam samo treta , bev ogromen i gradi i race + stomacni .. i toa bez suplementi .. e sega od koa pocnav da odam treta opadnav , pa kupiv proteini , za da gi hranam muskulite , vezbam ko so vezbav porano , spijam po 6-7 casa preku den .

Inaku semav germanski proteini Mammut , ima nekoj iskustvo so niv i ako ima da dade nekoj review .. ja gi koristam veke 10 dena i za sega ne se zalam , dobri se . Mesavina se od soja , surutka i jajca .

Протеинот е ОК, а ти мораш да најдеш време и да го зголемиш периодот за одмор.Од 6-7 на 8-9. Второ, очиглено е дека немаш ист начин на исхрана како и пред да започнеш со трета смена, па нормлано е да дојде и до опаѓање на тоа што си го стекнал кога поубаво и поредовно си се исхранувал. Пробај да започнеш да живееш "обратно" од тоа што си го имал предходно. Се разбира, ако третава смена намераваш да ја држиш подолг временски период.

Јбг Данте ептен забегав, а отиде постот, не можев да го корегирам...и ја ја видов грешката (пред некој ден викам-ај што сум се изглупирал со бројкава). Место 30 требаше да стои 15 (пошто пробам на 20 ама не оди...па се вратив на 15 максимум, колку за здравје доста е:), за пензионери сосем доволно...30 кила дигаат мајстори и јунаци :)

хих затоа ме зачуди си викам види го ти типов профи е :D сепак бицепс не бара преголема тежина за работа, напротив по експлозивно кревање и правилно фиксирани раце за да го погоди во срце :) иначе мислам дека и овие што се професионалците не дигаат по 30кг на една бучица :D поздрав

хих затоа ме зачуди си викам види го ти типов профи е :D сепак бицепс не бара преголема тежина за работа, напротив по експлозивно кревање и правилно фиксирани раце за да го погоди во срце :) иначе мислам дека и овие што се професионалците не дигаат по 30кг на една бучица :D поздрав
Па да, посебно што јас го упразнувам аматерски. Дури честопати со мали тежини ги праам споро, полека...има јак осет, како да го дуе, здрвува мускулот -коска :)
Тие 20ки триески што сум гледал ги дигаа само два-тројца. Еен од нив одеше по натпревари, другите беа ептен снажни и издржливи.

Дали мислите дека бодибилдингот треба да биде олимписки спорт !?

Со оглед на тоа дека постојат олимписки спортови каде оценувањето е истотака визулено (што е еден вид на пречка) и со вметнување на ограничувања кои сега ги има во Светската бодибилдинг федерација IFBB, (висина во соодност со телесна тежина) зашто да не биде Олимписки спорт.

Фала на одговорот.

А дали во некоја од тие има тренер да те советува што да вежбаш или да ти даде барем мала помош?

Поздрав

Имаш лични тренери во Терминатор и Атлета (за кај Бисер незнам), но треба да доплатиш, јас би те советувал да искористиш тоа што има на интернет или наједноставно ако не сакаш да се замараш со читање, прашај го вработениот, или искористи го знаењето од другите поискусни вежбачи кои вежбаат таму. Повеќето искусни вежбачи, кои незнаеле ништо на почетокот, стекнале знаење на тој начин...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom