Боди билдинг и теретани - прашања, одговори, заблуди, совети...

Gjoroski

Master in Bodybuilding and Fitness Methods, IFBB
Член од
14 септември 2009
Мислења
1.332
Поени од реакции
998
Еве билдерски сајт, билдерски форум:

http://www.bodybuilding.com.mk/index.php?option=com_fireboard&Itemid=131&func=view&id=4722&catid=29

Ме мрзи да барам повеќе на тој форум, а имам читано уште 2-3 поста сигурно каде ги `забрануваат` газираните сокови!

Сепак, фала на советот!
Дефинитивно ме закопа. Од сега ќе молчам. Ова смртно страшно изгледа. Иако е комично поставено во текстот и советот кој е наменет.
Само една работа да знаете, тоа газираното, може да направи некој мал проблем на празен шелудник. Но и тогаш не баш, затоа што киселините во желудникот се многу посилни од него.
Така да, газираните сокови може да се страшни само поради количеството на шеќер во нив. Но, ако одберете сок без шеќер, немате проблем во постигнување дефиниција.

Член од
19 април 2007
Мислења
629
Поени од реакции
37
Дефинитивно ме закопа. Од сега ќе молчам. Ова смртно страшно изгледа. Иако е комично поставено во текстот и советот кој е наменет.
Само една работа да знаете, тоа газираното, може да направи некој мал проблем на празен шелудник. Но и тогаш не баш, затоа што киселините во желудникот се многу посилни од него.
Така да, газираните сокови може да се страшни само поради количеството на шеќер во нив. Но, ако одберете сок без шеќер, немате проблем во постигнување дефиниција.
Колку може да се верува на тие газирани сокови без шеќер ? Имам прочитано негде дека и тие всушност содржат некојси вид на шеќер бла бла..али не разбрав, па затоа прашувам.

Член од
16 февруари 2006
Мислења
459
Поени од реакции
48
Не можеш да споредуваш грамажа на компир, со тоа што содржи внатре..ти ако се чистиш, би требало, зависи од колку калории ти е режимот ( диетата ), и дали ги броиш калориите, би требало да внесуваш негде околу 200 грама јаглехидрати, горе доле. Ако прошеташ по нетов, ќе видиш дека во 500 грама компир варен, имаш 100 грама јаглехидрати. Треба да изедеш кило компири, за да внесеш 200 грама јх. Според мене, многу е тоа..за некој ден, преку глава ќе ти дојде... али затоа, оризот е каде-каде побогат со јаглехидрати, значи на 500 грама ориз, има 400 грама јаглехидрати. ( мислам дека имаше 395-6, или така нешто, али да заокружиме, нема да се `циганчиме` за некој грам : ) ). Значи, ти би требало да јадеш 300 грама ориз, за да внесеш 200 грама јаглехидрати. После 2-3та недела од оваа фаза ( чистење ), ќе почнеш со варирање на јаглехидратите, али тоа е веќе друга приказна. Овој спорт е поврзан многу со математика, зимаш калкулатор, гледаш како стои храната со калории, јаглехидрати, протеини, масти, шеќери, си пресметуваш, и тоа е тоа : ).
Не ми е јасно каде виде дека јас поистоветувам 100 гр компир со 100 гр јагленохидрати , Чим викаш дека треба да се внесува 200 гр јагленохидрати , а викаш и дека тоа е 1 кг компир дневно , тоа значи ти кога се чистиш јадеш 1 кг компир ? А ме интересира колку јадеш кога си на маса цела врејка компири ?

Мислам дека претера ...

Gjoroski

Master in Bodybuilding and Fitness Methods, IFBB
Член од
14 септември 2009
Мислења
1.332
Поени од реакции
998
Колку може да се верува на тие газирани сокови без шеќер ? Имам прочитано негде дека и тие всушност содржат некојси вид на шеќер бла бла..али не разбрав, па затоа прашувам.
Па ќе оштетат голем број дијабетичари, ако не стојат на збор дека место вештачки засладувач ставаат шеќер.

MacedonianSun

herE I gO agaiN!
Член од
13 декември 2008
Мислења
1.111
Поени од реакции
33
Прочитав на некоја страна претходно, за постигнување на значајни резултати, добивање на мускулна маса треба дневно да се внесат протеини дупло од твојата тежина во грамови се разбира :) пример ако јас сум 78 кг, 2 x 78 = 156 гр. протеини дневно.
Прашањето ми е следното, што ако не ги внесеш толку, пример да внесеш во дента 100 гр. или пак 120 гр. ? Сигурно мускулот расти но со намален интензитет!? Дали е тоа така?

Член од
19 април 2007
Мислења
629
Поени од реакции
37
Не ми е јасно каде виде дека јас поистоветувам 100 гр компир со 100 гр јагленохидрати , Чим викаш дека треба да се внесува 200 гр јагленохидрати , а викаш и дека тоа е 1 кг компир дневно , тоа значи ти кога се чистиш јадеш 1 кг компир ? А ме интересира колку јадеш кога си на маса цела врејка компири ?

Мислам дека претера ...
У реду е, не сум сфатил како што треба, немора одма да ме тепаш. Сакав да кажам дека треба да се внесуваат 200 гр јагленохидрати, во зависност од тоа на колку калории ти е склопена диетата, а не дека секој мора да внесува толку. А за вредностите на компирот, ако мислиш дека те лажам, или дека сум го измислил тоа, глеам имаш пристап до интернет, отвори пребарувачот, пиши google.com, напиши potato nutrition facts, прочепкај малце, прерачунај, и ќе видиш дека точно е тоа што го пишав, + - 5 грама. Друго, не знам ти кај виде дека јас лично јадам по 1 кило компир, ако мислеше на тоа дека треба да се внесе 200 грама јаглехидрати САМО преку компир, малце си ги смешал работите, постои и друга храна што содржи сложени јаглехидрати. Јас јаглехидратите ги внесувам најчесто преку ориз и овес, јес да некад правам и други комбинации, али претежно тоа е тоа.

P.S. Коа идам на маса, си садам компир у бавча пред зграда, и јадам по 3-4 кила дневно :wink:

deXterche

тадаммм
Член од
12 февруари 2006
Мислења
4.920
Поени од реакции
942
Ice_Hendrix,
ова не се билдерски сајтови и форуми. Имаш различни газирани пијалоци, а јас можам да ти потврдам дека сите македонски бодибилдинг шампиони во последните 10 години за време на дефиниција пиеле по 1-2 литра кока-кола. Лајт, зеро.

deXterche, малку имаш погрешено :wink:Прегледај го приврзокот 30935Прегледај го приврзокот 30934
На мојот линк погоре е кафеав + зготвен, значи има апсорбирано вода и е потежок. Тоа ја прави големата разлика :)

KoNtEjNeR

sapun
Член од
19 декември 2005
Мислења
2.306
Поени од реакции
44
јас го мерам сосе шпорет :) :)
малце шала не е на одмет нели ?

Член од
19 април 2007
Мислења
629
Поени од реакции
37
А шпоретот колку ти тежи , колку јх има ? :pos2::pos2:
Ме насмеа, мора да признаам :)

Иначе, еве еден текст, МНОГУ КОРИСЕН, превземен од бб форум, би ви препорачал да го прочитате, има многу корисни работи. Инаку, ова е за слабеење (чистење), напишано постапно, што треба да се корегира.
Охридски дијалект е, да нема чудење : ).

Имат три начини на кои шо можит то да се постигнит:

1. Корекција на исхраната;
2. Воведување на аеробен трениг;
3. Забрзување на базалниот метаболизам.

1. Корекција на исхраната

Под корекција на исхраната се подразбират исфрлање на торти, хамбургери, тостој, кока кола (диетална кока кола е во ред, ама содржит аспартам кој е потенцијално опасен по здравје), и сите видови на шеќер. Диетата се состои во главно од протеини (во секој оброк), јаглени хидрати (само во оброците пред и после тренинг), и масти (преку денот, значи не околу тренинг). Некое основно правило е дека диетата требит да содржит околу 40% протеини (т.е. 40% од вкупниот дневен калориски износ, повеќето луѓе земаат околу 3 грама по килограм), а останатото масти и ЈХ.

Во никој случај не е препорачлива комбинацијата ЈХ + масти во ист оброк (ако баш те/ве интересират зашто, можам да објаснам), ниту пак масти после било каков тренинг (аеробен или анаеробен).

Во најголем број случаи, се земат калориски износ за околу 500-1000 kcal понизок од потребниот (кој зависит од телесната тежина, нивото на активност итн.). Ваквата диета се одржуват за време од 3-4 дена по ред, а петтиот е `ден на полнење со ЈХ`, шо значит дека не барат многу пазење во однос на исхраната, ама сепак потребни се барем 2 грама протеини по килограм телесна тежина (со оваа шема се продолжува додека не се достигне саканиот резултат). Денот на полнење е потребен за телото да не се навикнит на намалениот калориски износ, и како последица да го успорит метаболизмот (шо автоматски резултират со поспоро губење на масти).

Барем 50% од дневниот износ на маснотиите треба да бидат незаситени (рибино масло, ленено масло, маслиново масло, кикиритки, ореви, бадеми и сл.). Треба да се избегнуваат шеќери (шеќери во смисла на прости ЈХ), а меѓу комплексните ЈХ да се одберат оние со низок гликемички индекс (во следната епизодаSmile).

намирница/глик. индекс
бел леб 69
`ржан леб 42
сладолед 36
обрано млеко 32
полномасно млеко 34
јогурт 36
јаболко 39
банана 62
цреша 23
грејпфрут 26
сок од портокал 46
портокал 40
праска 29
круша 34
слива 25
суво грозје 64
фруктоза 20
глукоза 100
мед 67
малтоза 110
сахароза 59
кафеав ориз 66
бел ориз 72
жито 54
корнфлекс 60
овес 49
бели шпагети 50
кафеави шпагети 42
морков 92
леќа 29
компир пире 60
соја 15
патлиџонки Very Happy 36

Значи, од оваа табела треба да се одберат намирници со понизок ГИ.

2. Аеробен тренинг

Овој вид на тренинг е најбитен за губење на масно ткиво. Сите приказни за `дефиниција`, демек ќе си се издефинирал ако си везбал секој ден, или пак секој мускул по 2-3 пати во неделата, се чисти глупости (мускулот мојт да се зголемит, да останит каков шо е, или да се смалит - трето немат).

Тренингот во теретата (со тегови) не е за дефиниција, без разлика колку серии, или повторувања ке направиш. Друга важна работа е то шо масно ткиво не се губит по желба (да речиме, јас сакам само на стомаков - не е можно), туку зависит од генетските предиспозиции (некои се дебелеет рамномерно, на некој све му ојт в стомак Very Happy).

Најефикасен за губење сало е кардио (или аеробен) тренингот со низок интензитет (точак, трчање, орбитрек и сл.). `Низок интензитет` - то значит дека пулсот треба да е околу 65% од максималната вредност (а макс. вредност е 220 минус годините). Времетраењето е од 40мин. па нагоре (за озбилно слабеење).

Овој тренинг мозе да се примени или после тренингот со тегови, или наутро на празен стомак (пр. пред првиот оброк - 1 сат трчање).

Двете методи имет и предности и недостатоци:

Кардио после тренинг е добра работа зато шо гликогенските резерви од мускулите се веќе потрошени, и затоа побрзо доаѓа до потрошувачка на салото. Недостаток е времетраењето - не секој мојт да се мотат по теретана два сати дневно.

Во то е и предноста на `утринското` трчање (ма да не морат да е трчање), мојш на пример 3 дена во неделата да вежбаш, 3 да трчаш. Недостаток е то шо кај овај вид кардио покасно доаѓа до потрошувачка на сало - отприлика негде после првите 20мин. (приближно толку му требит на гликогенот од мускулот да се потрошит).

Е сеа, за секој чоек е различно и секој требит сам да се одлучит шо појќе му одговарат.

Во секој случај најважна работа кај кардиото е нискиот интензитет. Вистина е дека колку е интензитетот повисок, толку повеќе калории се трошет, ама нас ни е најбитно тие калории да се потрошет од сало а не од мускул (шо е случај кај кардиото со висок интензитет).

3. Забрзување на метаболизмот

Немат кузнајт колку да се кажит овде...
Метаболизмот мојт да се забрзат така шо ке се внеси поголема количина на протеини, ќе се зголеми мускулната маса (зато шо мускулот трошит повеќе енергија од салото), ке се појача активноста...

Исто така е важно да се внесува поголем број на оброци во текот на денот (6 или повеќе), и нивната калориска вредност постепено да се намалува (значи - оброците до активности да се најкалорични, а тие пред спиење најмалку калорични).

blade-

Научник
Член од
28 август 2009
Мислења
51
Поени од реакции
4
еее алоооо хх од колко години е правилно да се оде на теретана аааааааа

Idiot.

досадниот.
Член од
26 октомври 2009
Мислења
128
Поени од реакции
0
еее алоооо хх од колко години е правилно да се оде на теретана аааааааа[/QUOTE

ја почнав на 9 и сега на 18 сум како арнолд па сеа види ти :vozbud:
ај шалана страна мислам од 15-16 :\ "правилно" :D

kompas

Junior
Член од
21 септември 2009
Мислења
107
Поени од реакции
3
Sega ke napisam edna dieta za definicija koja ja oformiv citajki 2904823904 forumi i soveti od clenovi na ovoj forum :)
  1. 07 : 00 - cerealii + mleko
  2. 09 : 30 - Belki od jajce ( 7 ) i bezmasno sirenje
  3. 11 : 30 - Pileski gradi ( 2 ) + salata ( brokoli, marula, domat, krastavica, maslinki )+ oriz ili riba
  4. 15 : 30 - Pileski gradi + salata
  5. 18 : 30 - Varen kompir + pileski gradi
  6. 21 : 00 - protein
  7. 21 : 30 - Trening + kardio ( 30 min )
  8. 23 : 00 - protein
bi sakal kritiki ili soveti dokolku nesto ne e vo red so ovoj nacin na ishrana ...

Член од
16 февруари 2006
Мислења
459
Поени од реакции
48
Sega ke napisam edna dieta za definicija koja ja oformiv citajki 2904823904 forumi i soveti od clenovi na ovoj forum :)
  1. 07 : 00 - cerealii + mleko
  2. 09 : 30 - Belki od jajce ( 7 ) i bezmasno sirenje
  3. 11 : 30 - Pileski gradi ( 2 ) + salata ( brokoli, marula, domat, krastavica, maslinki )+ oriz ili riba
  4. 15 : 30 - Pileski gradi + salata
  5. 18 : 30 - Varen kompir + pileski gradi
  6. 21 : 00 - protein
  7. 21 : 30 - Trening + kardio ( 30 min )
  8. 23 : 00 - protein
bi sakal kritiki ili soveti dokolku nesto ne e vo red so ovoj nacin na ishrana ...
Извади го млекото , и протеинот пиј го со вода , друга забелешка немам , пробај да се задржиш на овој режим барем 1 месец :)

Kajgana Shop

На врв Bottom