Боди билдинг и теретани - прашања, одговори, заблуди, совети...

Idiot.

досадниот.
Член од
26 октомври 2009
Мислења
128
Поени од реакции
0
За горе болдираното - ако мислиш дека, ако повеќе ги вежбаш градите, или не е битно која мускулна група, дека ќе имаш поголем напредок, се лажеш. На мускулот му треба доста одмор, и треба многу да го храниш, за да може тој да се развива. А, ако ти го форсираш, и мислиш дека ако по интензивно вежбање на одредена мускулна група, ќе ти донесе повеќе резултати, ќе го добиеш спротивното, нема да му дозволиш на мускулот да се развива.
За извадокот што е означен со црвено - малце си ги замешал работите..не мешај баби и жаби, ако сакаш да ставиш на мускулна маса, кардиото треба да го исфрлиш, јес да малце ми е чудно, што по некоја логика би требало да се чистиш овој период, а не на маса да идеш, али добро, ти си знаеш, си имаш веројатно некоја цел во главата зацртано. За да качиш на маса, кардиото би требало да ти биде сведено на нула, значи воопшто да не правиш кардио вежби.
а ако ти кажам дека градите ми се зголемени за 20 % од прилика последни 4 недели од кога вежбам вака што ке измислиш дека сум чудо од дете... од понеделник до сабота има 4 дена одмор што мислам дека е доволно,можда не вежбам по некои правила на бодибилдинг што не значи дека нема да видам добар напредок..а со кардио после тренинг (20min.) ги согорувам само вишокот масти... :toe:

Член од
10 февруари 2010
Мислења
850
Поени од реакции
307
eeeeeeeeeeeeeeee е од колку години е правилно да се почне да се оди на теретана бидејки кога телото ти е во развој може да го спречи правилниот развој ај баш
Eeeeeeeeeeeeeeee ova prasanje TRILIONI pati se ima odgovoreno tuka.

Ne, nema da go spreci razvojot dokolku se vezba umereno i kako sto treba, na pravilen nacin.

Vezbanje vo teretana posle 16 godini.

Член од
19 април 2007
Мислења
629
Поени од реакции
37
а ако ти кажам дека градите ми се зголемени за 20 % од прилика последни 4 недели од кога вежбам вака што ке измислиш дека сум чудо од дете... од понеделник до сабота има 4 дена одмор што мислам дека е доволно,можда не вежбам по некои правила на бодибилдинг што не значи дека нема да видам добар напредок..а со кардио после тренинг (20min.) ги согорувам само вишокот масти... :toe:
Јас би ти препорачал одмор да направиш, и веќе како што гледам дека ги имаш разделено мускулните групи, една на ден, би ти препорачал вака : понеделник - грб,вторник - гради, среда - раце, четврток - рамо, петок -одмор-, сабота - нозе, недела одмор. И потоа од почеток. А за кардиото, ти неможеш да му наредиш на телото, ај сега топи ми ги само мастите. За да се качи мускулна маса, не е потребно кардио, не се трошат само вишок мастите, туку и мускулното ткиво, што би значело, се губи на маса. Се надевам добро ги храниш мускулите после тренинг, затоа што ако после тренинг, не јадеш веднаш храна богата со протеини, или во подобар случај, користиш суплементација ( протеин, глутамин, декстроза итн итн. ), ги изложуваш мускулите на катаболизам, каде што во тој процес во телото, на мускулите им се потребни неопходните хранливи состојки за нивно опоравување. Тоа би значело, за мускулите да се регенерираат и хранат, тие сами почнуваат да ги добиваат неопходните хранливи материи од мускулното ткиво ( доколку ти не ги нахраниш, т.е не не јадеш, или не пиеш соодветна суплементација) , значи мускулното ткиво почнува да се разградува, што автоматски, си плукаш на извежбаното. Може сложено малце изгледа...али билдингот не е само кревање на тегови, многу повеќе стои позади тоа...

Jax Rebel

Navajo Rider
Член од
6 јули 2008
Мислења
5.263
Поени од реакции
2.260
Гледам на секој боди-билдерски сајт, на секој форум се зборува како треба да се исфрлат газираните сокови од исхраната во летните денови, за оние кои се на чистење. Но никаде ја нема спомнато киселата вода. Дали и таа го има истиот ефект (`дување` на стомакот, предизвикување чувство на глад итн.)?

Исто така, често се зборува за спиењето. За боди-билдерите и воопшто за спортистите препораначно најмалку 8 часа сон. Дали тие 8 часа може да се во интервали(пр. навечер 6 часа и преку ден 2-3 часа)?

blade-

Научник
Член од
28 август 2009
Мислења
51
Поени од реакции
4
од колку години се почнува правилно мислам , ај ако оде некое дете од 15 -16 години на теретана ке има правилен развој друг пат

X3m

Титула по желба
Член од
20 јуни 2007
Мислења
445
Поени од реакции
177
Денес ке ми биде 4ти тренинг у теретана... предходните 3 вежбав од се по малку, од денес планирам да почнам со систем вежбање... па ако може некој шо се разбира и е поискусен да пише некоја добра и ефикасна тренинг програма.... целта ми е да намалам малце од килажа и да направам дефиниција... btw шо мислите за L-carnitine топачот на масти... дали има ефект за да почнам да го користам...

Idiot.

досадниот.
Член од
26 октомври 2009
Мислења
128
Поени од реакции
0
Јас би ти препорачал одмор да направиш, и веќе како што гледам дека ги имаш разделено мускулните групи, една на ден, би ти препорачал вака : понеделник - грб,вторник - гради, среда - раце, четврток - рамо, петок -одмор-, сабота - нозе, недела одмор. И потоа од почеток. А за кардиото, ти неможеш да му наредиш на телото, ај сега топи ми ги само мастите. За да се качи мускулна маса, не е потребно кардио, не се трошат само вишок мастите, туку и мускулното ткиво, што би значело, се губи на маса. Се надевам добро ги храниш мускулите после тренинг, затоа што ако после тренинг, не јадеш веднаш храна богата со протеини, или во подобар случај, користиш суплементација ( протеин, глутамин, декстроза итн итн. ), ги изложуваш мускулите на катаболизам, каде што во тој процес во телото, на мускулите им се потребни неопходните хранливи состојки за нивно опоравување. Тоа би значело, за мускулите да се регенерираат и хранат, тие сами почнуваат да ги добиваат неопходните хранливи материи од мускулното ткиво ( доколку ти не ги нахраниш, т.е не не јадеш, или не пиеш соодветна суплементација) , значи мускулното ткиво почнува да се разградува, што автоматски, си плукаш на извежбаното. Може сложено малце изгледа...али билдингот не е само кревање на тегови, многу повеќе стои позади тоа...
ми се свиѓа како ги расподели мускулните групи... и те разбирам што сакаш да ми кажеш,но ете можда за2 месеци ќе го сменам темпото на вежбање па ако имам поголем напредок така ке продолжам ме разбираш...сега правам експерименти и со овој последниов добро ми иде..и да 70% e исхраната и тие пресметки на јх,протеини итн. 30 % тренинг барем ја така мислам сеуште имам мн да учам за овој спорт нов сум само 1,5 год тренирам

Член од
19 април 2007
Мислења
629
Поени од реакции
37
Денес ке ми биде 4ти тренинг у теретана... предходните 3 вежбав од се по малку, од денес планирам да почнам со систем вежбање... па ако може некој шо се разбира и е поискусен да пише некоја добра и ефикасна тренинг програма.... целта ми е да намалам малце од килажа и да направам дефиниција... btw шо мислите за L-carnitine топачот на масти... дали има ефект за да почнам да го користам...
Дали си имал претходна физичка активност ? Мислам, дали се имаш занимавано со било каков спорт ? Јас би ти препорачал барем 2 недели, да си вежбаш сите мускулни групи, или почетнички ` да ги вежбаш сите справи во теретаната` : ). Јас би ти препорачал на овој начин да вежбаш : прв ден - гради, трицепс, стомак, втор ден - грб, бицепс, трет ден рамо, нозе, стомак. После секој тренинг ОБАВЕЗНО кардио ( точак, орбитрек, степер - моето омилено : ) ), за почеток по 30 мин, ќе си поделиш на една справа 15, на друга 15 минути, зависно од тоа колку кондиција имаш. Како ќе напредуваш, така ќе ја зголемуваш минутажата на кардио вежбите. Сега почнува лето, така да би ти препорачал и кејот да го посетуваш, башка добри риби идат, додатна мотивација : ). За да намалиш килажа, и да напраиш `дефиниција`, треба многу време, стрпление, а пред се СРЕДЕНА ИСХРАНА, инаку без тоа ништо. Џабе ти е и L - carnitine, и animal cuts, и било каков вид на топач на масти, амино киселини и слично. Храната го има најголемиот придонес во овој спорт, без неа ништо. Да се храниш правилно, и да не зимаш никакви суплементи, ќе имаш солидни, видни резултати. Да зимаш суплементи, и да не се храниш правилно, ќе видиш минимални, речиси невидливи резултати. Заклучок - храна без суплементи `работи`, суплементи без храна, ЈОК! : )

X3m

Титула по желба
Член од
20 јуни 2007
Мислења
445
Поени од реакции
177
Дали си имал претходна физичка активност ? Мислам, дали се имаш занимавано со било каков спорт ? Јас би ти препорачал барем 2 недели, да си вежбаш сите мускулни групи, или почетнички ` да ги вежбаш сите справи во теретаната` : ). Јас би ти препорачал на овој начин да вежбаш : прв ден - гради, трицепс, стомак, втор ден - грб, бицепс, трет ден рамо, нозе, стомак. После секој тренинг ОБАВЕЗНО кардио ( точак, орбитрек, степер - моето омилено : ) ), за почеток по 30 мин, ќе си поделиш на една справа 15, на друга 15 минути, зависно од тоа колку кондиција имаш. Како ќе напредуваш, така ќе ја зголемуваш минутажата на кардио вежбите. Сега почнува лето, така да би ти препорачал и кејот да го посетуваш, башка добри риби идат, додатна мотивација : ). За да намалиш килажа, и да напраиш `дефиниција`, треба многу време, стрпление, а пред се СРЕДЕНА ИСХРАНА, инаку без тоа ништо. Џабе ти е и L - carnitine, и animal cuts, и било каков вид на топач на масти, амино киселини и слично. Храната го има најголемиот придонес во овој спорт, без неа ништо. Да се храниш правилно, и да не зимаш никакви суплементи, ќе имаш солидни, видни резултати. Да зимаш суплементи, и да не се храниш правилно, ќе видиш минимални, речиси невидливи резултати. Заклучок - храна без суплементи `работи`, суплементи без храна, ЈОК! : )
пред две годин тренирав кошарка и идев по 2-3 пати неделно на теретана... од тогаш престанав да вежбам, и како резултат на седењето по цел ден у кафичи и пред компјутер си пуштив убаво стомаче :) :) И фала за одговорот, истата програма ми ја кажа и еден друг со завши факултет за тоа, изгледа така ќе е најдобро. Поздрав

Gjoroski

Master in Bodybuilding and Fitness Methods, IFBB
Член од
14 септември 2009
Мислења
1.332
Поени од реакции
998
Гледам на секој боди-билдерски сајт, на секој форум се зборува како треба да се исфрлат газираните сокови од исхраната во летните денови, за оние кои се на чистење. Но никаде ја нема спомнато киселата вода. Дали и таа го има истиот ефект (`дување` на стомакот, предизвикување чувство на глад итн.)?

Исто така, често се зборува за спиењето. За боди-билдерите и воопшто за спортистите препораначно најмалку 8 часа сон. Дали тие 8 часа може да се во интервали(пр. навечер 6 часа и преку ден 2-3 часа)?
Каде и које тој билдерски форум или сајт каде советуваат исфрлање на газирани сокови во летните периоди со цел постигнување на подобра дефиницја?
8 ЧАСА НЕПРЕКИНАТ СОН.

deXterche

тадаммм
Член од
12 февруари 2006
Мислења
4.920
Поени од реакции
942
Исто како и кај компирите, составот е пресметан на 100 грама ориз. 72 грама x 5 = 362 грама јаглехидрати ( во претходниот пост кажав груба бројка, ги немав погледнато оддамна вредностите ). Така да, не се само 5-6 грама deXterche : )
Незнам од каде си ги земал информациите, но еве од еден од најреспектираните сајтови за нутрициности
Компир (провери на 100 гр (21 ЈХ))
http://www.nutritiondata.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2770/2

Ориз (исто постави на 100гр (23 ЈХ))
http://www.nutritiondata.com/facts/cereal-grains-and-pasta/5707/2

Jax Rebel

Navajo Rider
Член од
6 јули 2008
Мислења
5.263
Поени од реакции
2.260
Каде и које тој билдерски форум или сајт каде советуваат исфрлање на газирани сокови во летните периоди со цел постигнување на подобра дефиницја?
8 ЧАСА НЕПРЕКИНАТ СОН.
кајгана
Значи наместо леб и паштета, мајонез и салама, сендвич..., банана, цитрон, пола до една лажичка јаболков оцет-разблажен, чај зелен, коприва...никаков сок, посебно не газиран-наместо тоа, исцеден портокал, лимон, јаболко...повеќе риба-сина, морска, дава чист протеин и нејзиното масло исто така многу помага.
Во текот на денот после пробај да јадеш што повеќе храна богата со протеини - месо, ориз, грав, јајца, соја, млеко. Заборави на брза храна, алкохол, газиран сок.
Иако здравствените институции подолго време се сомневаат во врската меѓу газираните пијалоци и дебелината, дури неодамна објавената студија е прва која тоа и научно го потврди.Истражувајќи над 40.000 доброволци, научниците открија дека возрасните лица кои дневно пијат барем по еден газиран пијалок, имаат до 27% зголемен ризик од прекумерна тежина во однос на лицата кои не консумираат такви пијалоци.
Експертите потенцираат дека безалкохолните газирани пијалоци се пијат како замена за вода, иако тие содржат многу шеќери, а со тоа и калории.
Посебно загрижуваат податоците дека 41% од децата, и 62% од тинејџерите во САД, секојдневно пијат најмалку по еден газиран пијалок.
бидифит
Газираните пијалаци (а особено соковите) се меѓу најпопуларните во светот, а кон тоа покажуваат огромните профити генерирани од произведувачите на тие пијалаци. Популарноста е очекувана - тие се вкусни, освежителни, слатки... Но, колку знаете за нивните негативни ефекти врз вашето здравје?

Газираните пијалаци не се пријатели на вашето здравје

Газираните пијалаци содржат многу малку или најчесто воопшто не содржат витамини или какви било хранливи материи. Но, затоа се полни со кофеин, шеќер (или уште полошо - вештачки засладувачи), презервативи, вештачка боја и вкус. Овие материи придонесуваат кон појава на: неухранетост, гојазност, кариес, дијабетес и болести на срцето.

Ефекти од конзумирање диетални газирани сокови

Многумина мислат дека замената на обичните газирани сокови со диетални е добра идеја. Ова е едноставно погрешно. Во нив, наместо шеќер има вештачки засладувачи. Тие пак, се лоши по вашето здравје. Некои од нив се докажани како материи кои го зголемуваат ризикот од рак (сахарин), а други (аспартам) го мамат мозокот дека она што го конзумирате е благо, по што, подоцна се јавува неодложна желба за конзумирање слатки, со што тие материи директно придонесуваат за зголемување на масните наслаги, особено во пределот на стомакот.

Карбонизацијата го намалува калциумот

Долгорочно конзумирање на газирани пијалаци во големи количини, го намалува нивото на калциум во организмот. Калциумот е основа за добра коскена структура, па така, ваквата навика може да придонесе кон зголемување на ризикот од остеопороза. Дополнително, кофеинот уште толку ги намалува нивоата на калциум, а придонесува и за зголемување на нивоата на стрес и предизвикува несоница.
+ мал милион статии по секојдневните забавни портали!

Gjoroski

Master in Bodybuilding and Fitness Methods, IFBB
Член од
14 септември 2009
Мислења
1.332
Поени од реакции
998
Ice_Hendrix,
ова не се билдерски сајтови и форуми. Имаш различни газирани пијалоци, а јас можам да ти потврдам дека сите македонски бодибилдинг шампиони во последните 10 години за време на дефиниција пиеле по 1-2 литра кока-кола. Лајт, зеро.

deXterche, малку имаш погрешено :wink: kompir.jpg oriz.jpg

Jax Rebel

Navajo Rider
Член од
6 јули 2008
Мислења
5.263
Поени од реакции
2.260
Ice_Hendrix,
ова не се билдерски сајтови и форуми. Имаш различни газирани пијалоци, а јас можам да ти потврдам дека сите македонски бодибилдинг шампиони во последните 10 години за време на дефиниција пиеле по 1-2 литра кока-кола. Лајт, зеро.
Еве билдерски сајт, билдерски форум:

http://www.bodybuilding.com.mk/index.php?option=com_fireboard&Itemid=131&func=view&id=4722&catid=29

Иако не додаваат калории, вештачките засладувачи можи да поттикнуваат апетит. Газираните сокови преку денот можи да бидат „смртни“ за вашате диета и слабеење.
Ме мрзи да барам повеќе на тој форум, а имам читано уште 2-3 поста сигурно каде ги `забрануваат` газираните сокови!

Сепак, фала на советот!

Strenght

Never Give Up!!
Член од
24 април 2010
Мислења
2.516
Поени од реакции
1.824
Почнав да вежбам скоро секој ден стомачни,склекови,на вратило ( pull ups и chin ups ) ,чучњеви, и тегови 2 имам за бицепс..Сега незнам дали стомачни може да се прават секој ден или пак да ги искомбинирам вежбите секој ден различно..Ако може некој да помогне нека пише.Пробав вака и со добра исхрана доста резултати видов ма да неможе да се замени со теретана.Подобро нешто него ништо :D

Kajgana Shop

На врв Bottom