Боди билдинг и теретани - прашања, одговори, заблуди, совети...

Член од
28 март 2006
Мислења
17.809
Поени од реакции
12.298
Како што ми е познато, ако се прават со тело спуштено до долу, се активираат и горниот и долниот дел од стомачните мускули. Може да се комбинира и со исправање на страна (лева па десна, наизменично) за да се активира делот од мускулите кај слабините (слично како вежба со наведнување на страна со еднорачен тег во едната рака, но комбинирано со вежби и за другите регии на стомакот).
Ако пак телото се наведнува до одреден агол, не поголем од 90 степени, тогаш акцент се става најмногу на горниот дел на стомачните -тој што е одма испод плексусот. Некои ја користат втората техника со брзи движења/контракции за да го развијат тој дел од мускулатурата, други вежбите ги прават целосно, во зависност од тоа што им треба да истакнат или зајакнат.

Не знам дали е (пишано или непишано) правило, кога се вежба стомак (на вратило или бенч) ако се нозете исправени, се развива и горната и долната регија, но повеќе се става акцент на долната, а ако се нозете склопчени во колената, се става акцент на горната регија.
Ова е барем според она што го имам осетено кога порано вежбав стомак, што не значи дека е издржано.

Gjoroski

Master in Bodybuilding and Fitness Methods, IFBB
Член од
14 септември 2009
Мислења
1.332
Поени од реакции
998
Уште 24 часа до почетокот на Куп натпреварот во Бодибилдинг во Домот на АРМ во Скопје.

JURAGAANTE

Professional !!!
Член од
4 април 2009
Мислења
411
Поени од реакции
31
Луѓе јас сум висок 190 см и тежок 102 кг сегА ВЕЗБАМ НА ОРБИТРЕК незнам дали е залудно или ке има ефект али како што ми казаа орбитрек мн е добро тоа што ти ги работи мн мускули и се слабее одлично па од некој што пробал или по стручен да ми каже дали е узалуд или не фала позз

gODHEAD

Crucified
Член од
6 декември 2007
Мислења
1.827
Поени од реакции
1.163
Да бе, утре е купот, хехе, напред Андреј шампионе, хехе, подршка и за Цобе докторот комшијата, хехе, најјачи смо :) :helou:

Член од
10 февруари 2010
Мислења
858
Поени од реакции
325
Како што ми е познато, ако се прават со тело спуштено до долу, се активираат и горниот и долниот дел од стомачните мускули. Може да се комбинира и со исправање на страна (лева па десна, наизменично) за да се активира делот од мускулите кај слабините (слично како вежба со наведнување на страна со еднорачен тег во едната рака, но комбинирано со вежби и за другите регии на стомакот).
Ако пак телото се наведнува до одреден агол, не поголем од 90 степени, тогаш акцент се става најмногу на горниот дел на стомачните -тој што е одма испод плексусот. Некои ја користат втората техника со брзи движења/контракции за да го развијат тој дел од мускулатурата, други вежбите ги прават целосно, во зависност од тоа што им треба да истакнат или зајакнат.

Не знам дали е (пишано или непишано) правило, кога се вежба стомак (на вратило или бенч) ако се нозете исправени, се развива и горната и долната регија, но повеќе се става акцент на долната, а ако се нозете склопчени во колената, се става акцент на горната регија.
Ова е барем според она што го имам осетено кога порано вежбав стомак, што не значи дека е издржано.
A sto ako klupata e na najnisko nivo?
Mene mi rekoa deka ako e na najnisko poveke se aktiviraat dolnite stomacni muskuli.

--N-SOUND--

Street Dragster
Член од
22 февруари 2009
Мислења
252
Поени од реакции
6
вежбам веке 6 месеци ама последниве 5 6 дена ептен ме боли зглобот на левата рака и го стегам при вежбање ама ништо...некој совет околу ова да напраам пауза околу 10-тина дена да не идам у теретана или има некое друго решение:toe:

Член од
28 март 2006
Мислења
17.809
Поени од реакции
12.298
Уште 24 часа до почетокот на Куп натпреварот во Бодибилдинг во Домот на АРМ во Скопје.
Со мало задоцнување, ви посакувам успех на вас и на натпреварувачите. Btw, ги гледав на сајтот...јако, јако, алал да им е на момците (и девојките, како сфатив ќе има и жени натпреварувачи). Во секој случај браво.

Член од
23 јуни 2008
Мислења
9.265
Поени од реакции
5.045
Хм , има нешо разлика ако правам стомачни у побрз ритам или нормално ?

Или ?

KoNtEjNeR

sapun
Член од
19 декември 2005
Мислења
2.306
Поени од реакции
44
зависи колку брзо можеш да броиш, да не рипнеш некоја бројка

gODHEAD

Crucified
Член од
6 декември 2007
Мислења
1.827
Поени од реакции
1.163
Хехе, подобро е у побавен ритам бе, со брзање ништо не се праи :)

JURAGAANTE

Professional !!!
Член од
4 април 2009
Мислења
411
Поени од реакции
31
Луѓе јас сум висок 190 см и тежок 102 кг сегА ВЕЗБАМ НА ОРБИТРЕК незнам дали е залудно или ке има ефект али како што ми казаа орбитрек мн е добро тоа што ти ги работи мн мускули и се слабее одлично па од некој што пробал или по стручен да ми каже дали негобива или го бива фала позз

Z

ziko bt

Гостин
Луѓе јас сум висок 190 см и тежок 102 кг сегА ВЕЗБАМ НА ОРБИТРЕК незнам дали е залудно или ке има ефект али како што ми казаа орбитрек мн е добро тоа што ти ги работи мн мускули и се слабее одлично па од некој што пробал или по стручен да ми каже дали негобива или го бива фала позз
за слабеење дефинитивно е одличен ама за мускул клавање не го бидва барем мене така ми се чини после 4месеци вежбање

MiloBilderce

Bukake anyone ?
Член од
7 ноември 2009
Мислења
1.238
Поени од реакции
70
А шо очекувате од Орбитрек ? Мускули да ви направи ? Се знае како се прават мускули бре , шипката и dumpbell-от у рака и потење во теретана ..

JURAGAANTE

Professional !!!
Член од
4 април 2009
Мислења
411
Поени од реакции
31
А шо очекувате од Орбитрек ? Мускули да ви направи ? Се знае како се прават мускули бре , шипката и dumpbell-от у рака и потење во теретана ..
Па да знам јас сакав да кажам дека орбитрек сега почнав али со тератана во комбинација за да го остранам тоа што неможе во таратана позз

Kajgana Shop

На врв Bottom