Боди билдинг и теретани - прашања, одговори, заблуди, совети...

Член од
22 февруари 2007
Мислења
1.852
Поени од реакции
1.382
Da. Samo ke dodadam-aj ako preku den vezbas ke gi sogoris tie jh od mlekoto (dvizenje vamu tamu) no ako navecer vezbas..ne bi ti rekla mleko..
Немора да значи, обично со вода ги пијат 80%тни па нагоре ради тоа што ги зимаат нели за по озбилни тренинзи, заради ЈХ, Масти и слично(содржани во млекото) што се во незначителен број или со 0% масно млеко(=ВОДА :S ), неможеш ти Гејнер или протеин за маса со вода да го пиеш ќе ти се одмили животот.. бљак :pov:

Член од
29 февруари 2008
Мислења
370
Поени од реакции
13
Nema zasto da ti se odmili :) jas sekogas go pijam so voda. Zavisi i od koja firma e proteinot kolku kvaliteten vkus ima :) Na masa koga si, ne samo mleko mozes i mnogu drugi raboti da dodades i da napravis fenomenalen sejk :smir:

I samo mala popravka ako ima 0% masti vo mlekoto -ne znaci deka nema jh t.e. sekeri. Zasto (kako veterinar ke ti kazam) masnotiite vo mlekoto najmnogu gi ima na krajot od muzenjeto na zivotnoto (krava, koza) ...da pojasnam, koga se prazni vimeto poslednite nekolku ml (ili polalitar) e najpoln so masnotii (nekoi go smetaat za najvkusen) :)

|И.И|

говно интерашко
Член од
24 јуни 2008
Мислења
5.587
Поени од реакции
6.750
Tose Zafirov otvara vtora teretana,vo avtokomanda negde kaj veterinaren vo novite zgradi(momentalno e vo izgradba)...inaku site sto gi znam najcesto protein:wink: pijat so voda,pobrza apsorpcija a i sekako pomalku masnotii i jaglehidrati...
без млеко нема шанса да пијам суплемент од видот на Гејнер или чист протеин... се случува во фрижидер да немам млеко и еднаш пробав со вода.. одвратно.

Обично ме мрзи да идам до продавница (мада тука ми е на 5 мин) али стално се наога некој добар комшија кој ке позајми литро до две ;)

Туку кога станува збор за млеко и протеини јас обично ја практикувам следнава работа.Го полнам шејкерот со околку литро млеко во него 5-6 дози гејнер или чист,потоа додаваме банани,мусли и понекогаш и мед.Полниме една голема чаша во која собира околу пола литро,пола го пијам после тренинг (обично во комбинација со неколку варени јајца) и пола пред спиење... престанав да пијам од сабајле дека според еден пријател (бивш апсолутен првак во некое си натпреварување во Германија) ми препорача да избегавам какво било внесување на јаглехидрати или калории од сабајле,бидејки ефектот е далеку појак доколку внесувате премногу јаглехидрати рано па ке се надуете ко буре после два три месеца,,,и испадна дека е во право :)

deXterche

тадаммм
Член од
12 февруари 2006
Мислења
4.920
Поени од реакции
942
престанав да пијам од сабајле дека според еден пријател (бивш апсолутен првак во некое си натпреварување во Германија) ми препорача да избегавам какво било внесување на јаглехидрати или калории од сабајле,бидејки ефектот е далеку појак доколку внесувате премногу јаглехидрати рано па ке се надуете ко буре после два три месеца,,,и испадна дека е во право :)
Која контрадикторност човече, па навечер ако внесуваш јаглехидрати и калории каде ќе ги потрошиш, во кревет? Секој нутриционист во своето мени на сабајле има житарки/мусли кои се богати со јаглехидрати.

Најдобро е од сабајле да се почне со внес на енергетска исхрана за да можеш нормално да функционираш во текот на денот.

Исто за гајнерите имам читано дека се америчко срање (размислете пред да земете), доволно е на гугл да напишете weight gainer vs whey protein

Чоста ^

Good looking boy
Член од
23 август 2009
Мислења
1.999
Поени од реакции
48
Здраво на сите.Имам едно прашање до вас(поискусните:smir:).Имам 16 години,виско сум 181 цм,а тежок 90 кг.Планирам да започнам со вежбаење,но бидејки имам така поголема тежина,дали е потребно пред да поцнам да вежбам да ослабам некое кило(по што така ми рече еден човек овде кај мене),или треба директно да почнам без никакви диети и промени во исхрана???Фала ви однапред ......

Vespertine

The Ugly Duckling
Член од
22 септември 2009
Мислења
2.932
Поени од реакции
3.387
бреј 90кг на 181 цм на 16 години. Па ти треба кечер да бидеш.
Ти батка да се прегнеш на боди билдинг и уште некој спорт за 6 години ке бидеш Сталоне. :)

Член од
26 август 2008
Мислења
2.165
Поени од реакции
58
Здраво на сите.Имам едно прашање до вас(поискусните:smir:).Имам 16 години,виско сум 181 цм,а тежок 90 кг.Планирам да започнам со вежбаење,но бидејки имам така поголема тежина,дали е потребно пред да поцнам да вежбам да ослабам некое кило(по што така ми рече еден човек овде кај мене),или треба директно да почнам без никакви диети и промени во исхрана???Фала ви однапред ......
ke slabees naporedno so vezbanjeto...potrebno e da pocnes so zdrava i pravilna ishrana,zdravo i pravilno vezbanje i sekako dovolno odmor...samo poradi tvoite godini ne forsiraj nisto samo postepeno naviknuvaj go tvoeto telo na toj nacin na zivot...uspehot se bazira na potpolna koordinacija pomegju ovie tri faktori,zdrava i pravilna ishrana(pravilno rasporedena i vo tocno odredeni kolicini),pravilno,zdravo i efektivno vezbanje i sekako dovolno odmor

deXterche

тадаммм
Член од
12 февруари 2006
Мислења
4.920
Поени од реакции
942
Што препорачувате за вечера?
Пилешко (250 гр) со ориз, туна (180 гр) со кромид дали е добро кога сме на маса за вечера, или...?

Пошто малце ми е пореметн биоритамот, станувам во 12 30 а легнувам во 03 00 па доаѓа да вечерам кај 00-01 а вториот протеинси шејк да го земам кај 20-21 часот (после тренинг)

Член од
26 август 2008
Мислења
2.165
Поени од реакции
58
Што препорачувате за вечера?
Пилешко (250 гр) со ориз, туна (180 гр) со кромид дали е добро кога сме на маса за вечера, или...?

Пошто малце ми е пореметн биоритамот, станувам во 12 30 а легнувам во 03 00 па доаѓа да вечерам кај 00-01 а вториот протеинси шејк да го земам кај 20-21 часот (после тренинг)
losh ritam si fatil...ama veceraj nekade kaj 23-24h kombiniraj nekogas tuna nekogash pilesko(samo ne preteruvaj so JH) sepak kacuvanjeto masa treba da bide musklulna neli...a pred spienje uste eden proteinski shejk

deXterche

тадаммм
Член од
12 февруари 2006
Мислења
4.920
Поени од реакции
942
losh ritam si fatil...ama veceraj nekade kaj 23-24h kombiniraj nekogas tuna nekogash pilesko(samo ne preteruvaj so JH) sepak kacuvanjeto masa treba da bide musklulna neli...a pred spienje uste eden proteinski shejk
Многу дан се соберат протеински шејкови пошто во ден јадам по пола килограм пилиешко речиси секој ден. А исхраната ја распоредив спрема мојот начин на живеење, па ми испаѓа на секој 2-3 часа да јадам и би дошла вака...
12 (кога станувам) - мусли, мед, млеко, банана, кафе
14-15 - протеински шејк, или чисти со млеко или плус банана
17-18 - ручек, пилешко најчесто 250 грама со ориз/компир
20 - трнинг, околу 70-90 мин
одма после тренинг суво грозје една рака и после 30 мин протеински шејк со вода
00-01 вечера - пилешко 250 грама или туна

Вака до сега практикував а вежбам околу 2 месеци и имам качено 3-4 кг а стомакот ми се намалува...општо гледам има промени во телово на подобро, само сакав да се консултирам за вечерата дали е преобемна...

Член од
26 август 2008
Мислења
2.165
Поени од реакции
58
Многу дан се соберат протеински шејкови пошто во ден јадам по пола килограм пилиешко речиси секој ден. А исхраната ја распоредив спрема мојот начин на живеење, па ми испаѓа на секој 2-3 часа да јадам и би дошла вака...
12 (кога станувам) - мусли, мед, млеко, банана, кафе
14-15 - протеински шејк, или чисти со млеко или плус банана
17-18 - ручек, пилешко најчесто 250 грама со ориз/компир
20 - трнинг, околу 70-90 мин
одма после тренинг суво грозје една рака и после 30 мин протеински шејк со вода
00-01 вечера - пилешко 250 грама или туна

Вака до сега практикував а вежбам околу 2 месеци и имам качено 3-4 кг а стомакот ми се намалува...општо гледам има промени во телово на подобро, само сакав да се консултирам за вечерата дали е преобемна...
togash za vecera samo pilesko bez oriz,i gkledaj i proteinski shejk pred spienje(toj e dosta biten),a ako ti e mnogu namali ja kolicinata vo eden obrok,ama ne i rasporedot na istite...ako jades vo 23-24h a legnuvas vo 3h taman imas vreme za uste eden sejk

|И.И|

говно интерашко
Член од
24 јуни 2008
Мислења
5.587
Поени од реакции
6.750
Момци само Сустанон му е лекот... :) (знаат поискусните за што зборам)

Kajgana Shop

На врв Bottom