ЕВРОПСКИТЕ БАРИЕРИ ТЕШКО СЕ УРИВААТ!

city

Модератор - технократ!
Член од
1 март 2005
Мислења
2.780
Поени од реакции
276
Македонија без визи во ЕУ најрано во 2010 година:
Брисел одбива да се обврзе на конкретен датум за целосно ослободување на македонските граѓани од визи, но експертите им порачуваа на властите во Скопје внимателно да ги проучат бугарскиот и романскиот случај и од нив да се инспирираат

Македонија не треба да се надева на слободен визен режим со земјите на ЕУ пред 2010 или 2012 година. Преговорите за олеснување на режимот, кои се во тек, ќе завршат во текот на наредните два до три месеци, но Брисел одбива да се обврзе на конкретен датум за целосно ослободување на Македонија од визи. Оваа политика истовремено е пречка за прокламираната европска цел за поддршка на Балканот во неговата трансформација во отворен, стабилен и демократски регион.

- Еднаш завршени преговори тешко повторно се отвораат во краток временски период. Освен тоа, Брисел одбива во овие преговори да даде попрецизен календар за ослободување од визи. Тоа значи дека сега договореното ќе се применува барем неколку години пред да може да се размислува за нови чекори. Европската комисија (ЕК) вети дека ова е само преоден чекор кон целосна либерализација, а Македонија и другите балкански земји не смеат да престанат да лобираат и да ја потсетуваат на оваа заложба - вели нашиот извор.

Македонските преговарачи побарале повеќепати од ЕК да изработи еден вид патоказ што земјата треба да ја води во безвизен режим.

- Комисијата смета дека во овие преговори тоа не може да биде направено бидејќи земјите-членки на ЕУ не дале мандат за таков потег - вели дипломатот.

Во Европскиот парламент (ЕП) во Брисел лани е одржан семинар во организација на либералната група, посветен на строгиот визен режим на ЕУ. Голем број пратеници и дипломати остро ја критикуваа европската визна политика. Европската стратегија за олеснување на визниот режим кон Балканот е дискриминаторска, не е добра ни за ЕУ ни за Балканот и мора да биде подобрена, порача ЕП.

- Поделбата на општеството на две групи, привилегираните што ќе добијат повеќекратна виза и оние за кои тоа е невозможно, е опасен рецепт за иднината. Дипломатите, бизнисмените или спортистите треба да можат да патуваат, но не гледам причина зошто таквата привилегија не им е дадена на обичните туристи или младите, кои сакаат да патуваат во потрага по нови доживувања - смета Греам Вотсон, претседател на либералната група во ЕП.

Во наредните години одвај пет отсто од балканските граѓани ќе имаат право на олеснет визен режим. ЕК, на пример, одбива да ги прифати сите категории граѓани за кои Македонија бара визни олеснувања. Пред Скопје и Брисел стои барем уште една рунда преговори и нашите преговарачи се надеваат дека ќе успеат да се изборат за што повеќе категории граѓани, но најавите велат дека транспортерите или носителите на службени пасоши нема да бидат на тој список.

Годишно сто илјади емигранти влегуваат во ЕУ преку балканските земји и само 15 отсто од нив се жители на нашиот регион. Но овој аргумент очигледно не е доволен за ЕК. Во една неодамнешна анализа на Центарот за европски политички студии (ЦЕПС) во Брисел се набројуваат неколкуте мерки што во 2001 година ги презела Бугарија и кои дозволиле да бидат укинати визните пречки. Меѓу нив се две мерки што се особено по вкусот на шенген-зоната, која стравува од несакани имигранти, а кои не се дел од нашата легислатива. Така, на пример, Бугарија вовела закон со кој се криминализира секое нарушување од страна на бугарски граѓанин на имиграциските закони на земјите на ЕУ. Доколку бугарски граѓанин го надмине дозволениот тримесечен безвизен престој во ЕУ, а што бугарската држава не може да го контролира, тој граѓанин во Бугарија се гони кривично. Бугарија, исто така, во 2001 година имаше потпишано договори за реадмисија со сите тогашни 15 членки на ЕУ. Бугарија организираше и кампањи за да ги информира и обучи граѓаните како да се однесуваат во безвизниот режим. Тоа, се разбира, не спречи голем број Бугари да остануваат во Европа, но бугарската држава покажа политички и законски ангажман што им се допадна на европските партнери.

Освен овие технички и законски мерки, Бугарија и Романија искористија и поволен политички миг. Во ЕУ во моментов политичката клима е се' полоша во однос на омекнување на визните услови, заклучува аналитичарот на ЦЕПС.

- Функционери на ЕК велат дека некои земји-членки биле незадоволни со искуството од слободниот визен режим со Бугарија и со Романија. Многу голем број лица останувале во ЕУ подолго од предвидените три месеци и потоа било тешко да се најдат и да се вратат назад, па како последица од тоа ЕУ не сака да ја повтори истата грешка со Балканот. Освен тоа, овие земји и понатаму се сметаат за можен извор на нестабилност, поради што на земјите-членки во 2005 им беа потребни долги месеци дискусии за да ги усогласат сегашните визни олеснувања што ги нудат - вели Флоријан Траунер од ЦЕПС. Тој во својот извештај заклучува дека балканските држави, сепак, треба внимателно да ги проучат бугарскиот и романскиот случај и од нив да се инспирираат.
 

pcjodamaster

:trololo:
Член од
20 мај 2006
Мислења
4.180
Поени од реакции
127
Штета за нас е ова. Сега слушнав дека ќе има нови барања за поднесување за документи за виза, т.е. само ќе ни ја усложнат работата, а не да ни ја олеснат. Додека Грците ќе јадат трици за името, а ние не си ја сфатиме работата посериозно никаде нема да одиме, ни со ни без виза.
 
Член од
27 февруари 2006
Мислења
1.356
Поени од реакции
9
Во право се, кај сме ние за во европските земји, ако отиде некој од нашите ќе заборави да се врати, а додека не си го поправиме нашиот менталитет така ке ни прават сите, а ништо не е незаслужено
 
Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.585
Napis vo eden poslki list so slikata na Angela Merkel kako Hitler...

http://www.nczas.com/

Ako ja otfrlime satirata na listot, i propratniot antisemitizam, neoliberalizam
rasizam i sl. na marginalnite polski politichki desnicharski grupi koi samo ja zamagluvat sushtinata na rabotite, ostanuva tvrdenjeto deka EU e navistina edna tvorba koja sluzhi kako ramka vo koja bogatite zapadnjaci (a megju niv Germanija i Francija) ostvaruvaat hegemonija nad siromashnite, istochno-evtropski "slovenski" zemji.

EU ne nastana kako rezultat na zelbata na bogatite da se obedinat so siromasnite na Istok, i obedineti pod floskulata na "bratstvoto i edinstvoto” i samite da stanat siromashni. Toj proekt sluzhi samo za zadovoluvanje na potrebata za koja se vodele i se ushte se vodat vojni - osiguruvanje na pazari.

EU sluzhi kako "chador" od koj najbogatite industrijski nacii vo Europe se zashtituvaat od naezdata na kvalitetna no evtina roba od Istok. Na Istocnite narodi im e nameneta ulogata na potroshuvach na skapoto djubre od Zapadna Evropa, i voedno na zdomuvanje na prljavata industrija i industriskiot otpad, kako i na evtinata rabotna raka. Upravo ove e sushtinata na nacistishkot Hitlerov plan vo koja "slovenskite" narodi stanuvaat robovi. A toa e ona shto EU sushtinski denes go predstavuva.

Kako mozhe nekoj od Istok da bide "patner" so nekoj na Zapad koj od nego e pobogat 5-10 pati i uz toa 20 pati pogolem/pobroen?! Edinstvena sloboda i vistinsko partnerstvo e mozhno so onie koi se slichni po ekonomska mokj, golemina, vrlini i mani, no i po kultra, obichai i mentalitet.

No istoriski gledano, malite ako se zdruzheni - stanuvaat jaki. Toa se sluchi vo SAD, a bi trebalo da se sluchi i megju Istochnite Evropski drzhavi. Nachinot da se izbegne e da se podelat, pred se so vizen rezhim. Nema nishto vo nashiot mentalitet shto ne pravi da "zasluzhime" vizen rezhim, posuptilna e igrata.

Ima mnogu vistina vo napishanoto od polskata partija pogore...
 
Член од
6 март 2007
Мислења
72
Поени од реакции
0
Aleee напиша:
Во право се, кај сме ние за во европските земји, ако отиде некој од нашите ќе заборави да се врати, а додека не си го поправиме нашиот менталитет така ке ни прават сите, а ништо не е незаслужено
Ма немој!
Истиот менталитет го имавме и кога бевме дел од СФРЈ.
Само, тогаш не заборававме да се вратиме.
А сега - забораваме.
Значи, проблемот не е во менталитетот ами во нешто друго.
А што е тоа, ќе и оставам на твојата фантазија да открие.
 
Член од
29 јануари 2007
Мислења
23
Поени од реакции
1
Мислам дека проблемот околу слободниот визен режим со земјите на ЕУ не лежи во нашиот менталитет или пак во непреземање конкретни чекори од РМ во насока на овозможување на истиот во поскоро време. Зад сето тоа стои друга причина. Веќе познати ни се приказните на европските функционери од типот „ние ја подржуваме Македонија во нејзините аспирации за членство во ЕУ, меѓутоа самото членство пред се зависи од брзината на спроведените реформи„, но истовремено јавна тајна е дека ЕУ е заморена од проширување, особено по последниот бран, а која замореност е пред се резултат на неефикасноста на европските институции, кои имаат проблем при донесувањето на позначајните одлуки, за кои е потребен консензус. Но и покрај тоа, факт е дека одлуките во ЕУ се носат водени од друга причина. Навистина не мислам дека успехот на Романија и Бугарија за олеснување на визниот режим и за влез во ЕУ лежи во „успешното спроведување на реформите” и брзината со која тоа се изведе, како што не мислам и дека кандидатскиот статус на РМ е добиен врз основа на реформските зафати. Суштината лежи во политичката одлука,која беше пресудна и во двата случаи и која ќе е пресудна и за влез на РМ во ЕУ и за олеснување на визниот режим. Единствено се надевам дека тоа ќе биде набргу, иако според одредени германски анализи влезот на Турција во ЕУ се очекува во 2040, а на РМ „тука некаде”. Ако се тргне од тие анализи, веројатно и визниот режим нема да се реши онолку брзо колку што очекуваме.:(
 

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
192
ABE DA MU SE POSERAM VO TAA EVROPSKA UNIJA.KAKO DOSEGA ZIVEVME KE ZIVEEME.
Мислиш вегетиравме,ако и така може да се нарече овој начин на живот, под секојдневни притисоци со кој 90% Македонци секојдневно се мислат дали утре ќе можат да ја прехранат сопствената фамилија.:toe:
 

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
192
Абе остај, ршум направи на форумов ко Густав у Луизијана. :)
Сеуште не се знае дали е под нечија директива или онака самоиницијативно,се надевам дека за брзо време ќе се открие.:)
 

Мистичен

Човек
Член од
23 јануари 2005
Мислења
13.578
Поени од реакции
1.097
Абе и симболични прашања за интелегенција стаивме од пред месец дена кои мора да ги одговорат пред да се зачленат, за колку толку да се направи "природна селекција", ама џабе. Ќе треба потешки прашања да смениме, и одговорите да ги нема на Гугл :)
 
Член од
14 јули 2005
Мислења
1.428
Поени од реакции
43
Kako mozhe nekoj od Istok da bide "patner" so nekoj na Zapad koj od nego e pobogat 5-10 pati i uz toa 20 pati pogolem/pobroen?! Edinstvena sloboda i vistinsko partnerstvo e mozhno so onie koi se slichni po ekonomska mokj, golemina, vrlini i mani, no i po kultra, obichai i mentalitet.

No istoriski gledano, malite ako se zdruzheni - stanuvaat jaki. Toa se sluchi vo SAD, a bi trebalo da se sluchi i megju Istochnite Evropski drzhavi. Nachinot da se izbegne e da se podelat, pred se so vizen rezhim. Nema nishto vo nashiot mentalitet shto ne pravi da "zasluzhime" vizen rezhim, posuptilna e igrata.
:aplauz:

Вистинска насока каде би требало да оди дискусијата. Штета што дури ни АБЦ не “загриза“.
 

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
192
:aplauz:

Вистинска насока каде би требало да оди дискусијата. Штета што дури ни АБЦ не “загриза“.

Имаме елаборирано на оваа тема,безброј пати досега и се е џабе.Констатацијата е една и единствена која Фратини пред да замине од функција ја кажа јасно,гласно и без мумлање среде Скопје:
-Останува на властите во Македонија да си ги завршат потребните работи па да се укинат визите.:toe:
 

Kajgana Shop

На врв Bottom