- Член од
- 25 ноември 2010
- Мислења
- 693
- Поени од реакции
- 1.908
Од 1791ва до денес уставот е на сила и има само 27 амандмани. Оргиналниот текст е уште на сила а секоја држава во САД мора да е усогласена со федералниот устав. Спореди го ова со Русија само во една година (2020) има 15-20 уставни амандмани. Кина исто имала доста амандмани од 49та до сега. Поентата ми е: во суштински работи на политичка конзистентност (уставно право, државно уредување) САД е со доста поголем континуитет гледано наназад.Не е вистина дека Уставот не им е променет со векови, имаат уставни амандмани, што, технички, значи промена односно надополнување на Уставот. И сите федерални држави си имаат свои Устави, некои се променети последниве 10 години, за прашањето за бебоубиството, пример.
Се слагаме. По мене е добра работа да има кочници и механизми на контрола (генерално гледано), али да, успорува носење одлуги.Така не зборувам за демократскиот капацитет и правната сигурност, туку стриктно за брзината на носењето и имплементирањето на одлуки по одредени прашања.
Фер, и ја имав вака рак на укус, али после донгбејска и сичуанска (доста љута) кујна, одма ми помина. Ако идеш во Њу Јорк, можеш да налеташ, топло препорачувам.Не реков дали тоа е контроверзно или не, само го посочив фактот дека имаат фестивал за кучешко месо и дека јадат кучиња. И дека попрво би одел на скара кај Босанци отколку на скара со Кинези.![]()
Али како? Дури и идеолошки, со сите глупости што ДЕИ ги носи во политичка реторика, која е поврзаноста меѓу ДЕИ и анти-христијанство? ДЕИ во контекст на САД е: почит кон другиот и фер третман кон луѓе што историски биле дискриминирани, да бидат вклучени во работното место/општеството (пошто имаат историја со социјална сегрегација, дискриминација, робовладетелство и тн). Дури и како идеологија ДЕИ како е анти-христијанска не капирам?DEI, новата либерална идеологија е само навидум спротивна со двете споменати, но сепак сите три имаат една заедничка точка, поради која се надополнуваат во запдните општества, а тоа е анти-христијанството.