Иран

• Креатор на темата Креатор на темата Таксист
  • Време на започнување Време на започнување
Втор ден од напади им го рокаат лидерот, ама „геополитичарите“ ( :pos: ) на форумов пак ќе мрчат нешто, Русија вака, Кина онака...

Никој не им е ни до колена.
Не го убија Американците и Гадафи, па ја претворија Либија во пазар за робови? И таму носеа слобода и демократија, па гледам колку е таму денес се бајно и сјајно.

Кај и да отидат растур прават. Во Авганистан ги донесуа Талибанците. Во Ирак, Исламската држава. Косово ти е Европска Колумбија за дрога и трговија.

Во 2026 луѓето да веруваат во вакви приказни за слибида и демократија е во најмала рака трагикомично.

Последно уредено:
Не го убија Американците и Гадафи, па ја претворија Либија во пазар за робови? И таму носеа слобода и демократија, па гледам колку е таму денес се бајно и сјајно.
Шеријат браните.

Ш Е Р И Ј А Т

Ментална гимнастика:

1) Израел е непријател
2) Пријателот на мојот непријател (САД) е непријател,
3) Непријателот на мојот на непријател (Шеријатски Иран, Хезболах) е мој пријател.

Во таа дупка сте моментално. Со среќа.

Си слушнал Ирански емигранти да прават некаде проблем низ Европа или општо низ светов ? Од она што го кажуваат луѓе што го посетиле Иран се чини дека во поглед на менталитет се светлосни години понапред цивилизирани за разлика од „исламисти“ во регионот таму.
Јас имам работено со Иранци, далеку се од тоа што мисли западот и Европа за нив! Образовани, културни, мирољубиви соработници.

Многу љубиш да се правиш кловн мме. :)
Гледај, сери колку сакаш ама биди фер барем колку за да не ми ги извртуваш зборовите заради обиди во комедија.

Тоа што некако успеваш да го пропуштиш (или се правиш дека е така за да имаш материјал за какање) е следново: Јасно е дека Иран не може да војува стандардна војна против велесила како САД. Но Иран може да наметне војна на истрошување (да, налик на таа Русија во Украина). Тоа е војна во која Иран можат и да победат. И да, сѐ што Иран треба да направи во таква војна - е да преживеат како држава. И очекувано е дека тука еден геополитички игнорамус како тебе си помислува „каква вкусна глупост за исмејување“, но тоа што не го разбираш дека ако Иран преживеат како држава, ако не бидат натерани да се разоружаат (да ја напуштат ракетната програма, да се откажат од нуклеарната програма, да се откажат од сојузниците), тогаш Иран долгорочно победуваат. САД имаат во регионот донесено над 60 можеби 70% од авијацијата. ПВО од целиот свет. Морнарица. Итн. Можеш ли да ја замислиш димензијата на организацијата и материјалните потреби? Се разбира дека не можеш (да можеше, немаше да ти пишувам сега): Сето тоа бара огромна и комплицирана логистика - која ни САД не можат да си ја дозволат, не за пролонгирана војна. За пар недели? Можеби. Веројатно. Но повеќе од месец дена? Уфф... Е тоа ќе биде интересно.

Затоа Иран не мора воено да ги победи САД и Израел. Доволно е да преживеат во војна на истрошување.
Но исто така и затоа што и алтернативата за Иран не е некаква „демократска револуција“ во која сите ќе се држат за раце и ќе пеат кумбаја (како во филмовите на кои си навикнат).

И уште ова: Релгијата на страна јас им завидувам на Иран од аспект на единството што го покажуваат. Направи споредба ете на пример со Венецуела (пошто пред скоро Америте нив ги нападнаа и ги потчинија), исто голема држава ама немаат ни дел од таа државотворност за која (се обидувам да) зборувам.

Затоа во Иран нема да смени многу ако Ајатолахот погинал. Друг ќе го замени и исто ќе работи за државата. А во контраст во Венецуела Америте им го собраа лидерот со дозвола на офицерите и војската, веројатно и политичарите. Споредбата можеби е глупа ама е потребна. Како за тебе. Ајде живеј. :)
За какво единство зборуваш, па пред месец самите си убија 30000 народ за да задушат протести.

Јас имам работено со Иранци, далеку се од тоа што мисли западот и Европа за нив! Образовани, културни, мирољубиви соработници.

Баш така. Ако дојде овој Пехлави некако на власт таму, јас би трампал еден овие членови на клубот длабоко грло кај нас како Љупче Златев, Муцунски, Богојевски за 1000 Иранци

Шеријат браните.

Ш Е Р И Ј А Т

Ментална гимнастика:

1) Израел е непријател
3) Непријателот на мојот на непријател (Шеријатски Иран, Хезболах) е мој пријател.

Не бранам шеријат, барам принцип. Вие ги напаѓате вашите браќа православни христијани.

Ги бомбардираа ли вашите православни браќа 1999година? Ете во Србија немаше шеријат.

И како може да се крстите во црква а навивате за истата сила што го уништува православието на Балканот и во Украина?

Русија е единствента што во Сирија ги спаси православните од тој радикален ислам, кој Американците го создадоа во Ирак и Либија.

Не знам кој за што навива и брани. Гледајте подалеку од CNN.

Баш така. Ако дојде овој Пехлави некако на власт таму, јас би трампал еден овие членови на клубот длабоко грло кај нас како Љупче Златев, Муцунски, Богојевски за 1000 Иранци
Не фала, нека си ги таму. Љупче Златев и Муцунски какви и да се сепак никогаш нема да се разнесат во сред Ист Гејт со С4.

Шеријат браните.

Ш Е Р И Ј А Т

Ментална гимнастика:

1) Израел е непријател

Заливските земји се исто шеријатски, што не ги нападне некој нив ?

Ne be, nikoj ne gi vrakja, posebno ako se so bugarski, a povekjeto se. Ne znam zosto no paternot se gleda od mesecina so se veli. Kako velat nema polos turcin od poturcin. Valjda si zamislile deka se germanci, danci, svegjani ili kade i da przat kompiri po zapadot. Kompleksite zaebana rabota se.
Пред некој ден на друга тема му се пушти клизачи на Византиецот шо имал против Македонците муслимани?Сега викаш немало полош турчин од потурчин.Ставовиве ти се многу конраверзни.Или зависи како ти одговара во дадениот момент?

Заливските земји се исто шеријатски, што не ги нападне некој нив ?
Нивниот шеријат е поубаво спакуван, во луксузни облакодери и формула еден трки. И не е проблем затоа што имаат нафта и купуваат американско оружје.

Тоа што го убија стариот,се коси со секое правило на војување. Многу прљава игра, сериозни последици ќе навлече ова на светско ниво

Тоа што го убија стариот,се коси со секое правило на војување. Многу прљава игра, сериозни последици ќе навлече ова на светско ниво
Во војување бараш правила? Гадно е шо цивили страдаат ,млади деца изгинаа.Стариот се изнаужива во апсолутна власт.

Шеријат браните.

Ш Е Р И Ј А Т

Ментална гимнастика:

1) Израел е непријател

Не бе торко, се брани држава која не претставува никаков агресор кон никого.

Повели именувај колку држави Иран нападнал од соборувањето на шахот во 1979 година па наваму, а колку држави имаат нападнато САД и Израел, и нивните сојузници и јатаци.

Не ти се допаѓа шеријат, не ми се допаѓа ниту на мене, но јас се водам според принципот дека додека не ми се мешаат на мене во штипки тогаш не им се мешам ниту јас.

Ако толку не ти чини шеријат треба да бараш промена на власта во Турција, бидејќи токму минатава недела во Топанско поле се отвори најголемата џамија во Македонија, финансирана од Турција, а не од Иран.

Синот на Ердоган во Топанско поле ја отвори најголемата џамија во Македонија

Во дупка сме од 1999 година кога НАТО ја бомбардираше Југославија без повод, без било каква безбедносна закана од Југославија, и никогаш не си замина.

Анти-македонските политичари од власта и од опозицијата се натпреваруваат единствено во тоа кој ќе му пружи појако фелацио на Калето, а не на Иран, бидејќи не ни знаат што се тоа тестиси.

IMG_2304.jpeg

Ama gjabe, ovie pioni bea, ne ja sfakjame igrata vo pozadina nie.

Nareden - Ali Larijani!

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom