Иран

• Креатор на темата Креатор на темата Таксист
  • Време на започнување Време на започнување
Јас имам работено со Иранци, далеку се од тоа што мисли западот и Европа за нив! Образовани, културни, мирољубиви соработници.

Значи играл стапот пред 2000 години кога им пошол Аце...:icon_lol:

Таман тргнав да те цитирам каде без врховниот лидер, гуру и доктор по геополитика, еден и единствен, Лорд Бебович-Бебо, ама на крај од постот си се извадил. :D
Стефан, Бебо е најактивен. Буквално сѐ пренесува, да некогаш и кошарка. Ама малку разбира и некогаш коментарите под видеата/настаните му се како да е паднат од Марс... Всушност кога малку ќе размислам Бебо е како тебе. Малку разбира ама многу љуби да постира. :)

Релативно често го користам затоа што кај него први излегуваат вестите. За иранскиве настани сепак има побрзи и од него.

Edno ne mi e jasno. Koga brodovite na USA im bea na dofat na iran zosto ne im bea cel. Zosto napaga samo nivni bazi koga mozea i ovie brodovite koi ke ja oslabea amerika mnogu poveke odkolku bazite vo katar, dubai i tn.

Гледаме и во Венецуела и во Иран овие РУСКО КИНЕСКИ воздушни одбрани некако не работат против Америка
Да, додека во исто време гледаме како овие ционо-каубојските работата како саат.
Дали патриоти, тадови, мадови прачки думови се тоа работи и гледаме ниту една иранска ракета не минва...
Кога се говори за ПВО треба да се има барем елементарно знаење за тоа што е тоа и како функционира, за организација на престенаста одбра со преклопувања и слично ама вака од фотеља тоа е.

што ебава матер брат, тоа што напаѓаат празни воени бази?
Е па зошто избегаа од базите зошто не ги бранат, нели се најсилната армија на светот?
Вчера имаше виде како каубоите се кријат меѓу то зградите во Дуба или абу-даби беше после потоа ја снема и интернет го цензурираат ...

Значи играл стапот пред 2000 години кога им пошол Аце...:icon_lol:
Држава се Иран со илјадници години, империја имале. Такви држави функционираат само со организација и дисциплина... За разлика од комшиите од кои повеќето до вчера (до пред век-два) биле/се племиња.
Автоматски споено мислење:

Edno ne mi e jasno. Koga brodovite na USA im bea na dofat na iran zosto ne im bea cel. Zosto napaga samo nivni bazi koga mozea i ovie brodovite koi ke ja oslabea amerika mnogu poveke odkolku bazite vo katar, dubai i tn.
Зошто се наивни и мислат дека деескалација е можна... Овојпат барем не чекаа 2 дена за да одговорат. Лани летото 2 дена чекаа, и кога (неминовно) им го супресираат ПВО-то тогаш непријателската авијација е активна и веднаш им ги наоѓаат мобилните лансери на проектили.
Главната цел на Израел/САД сега е тоа, уништување/супресирање на иранското ПВО. И нормално поттикнување државен удар преку внатрешни елементи, ако почнат некои спонтани бунтови.

Не го убија Американците и Гадафи, па ја претворија Либија во пазар за робови? И таму носеа слобода и демократија, па гледам колку е таму денес се бајно и сјајно.

Кај и да отидат растур прават. Во Авганистан ги донесуа Талибанците. Во Ирак, Исламската држава. Косово ти е Европска Колумбија за дрога и трговија.

Во 2026 луѓето да веруваат во вакви приказни за слибида и демократија е во најмала рака трагикомично.
И во втора светска војна отидоа и таму растур направија, инаку сите ќе бевме среќни во рајхот денеска.

Ваквото одење по линии го оставам на тие што одбрале страна и сега се заглавени да бранат опресивен систем од пред 1300 години, затоа што немаат сопствено јас и не можат да ги напуштат барикадите.

Не бранам шеријат, барам принцип. Вие ги напаѓате вашите браќа православни христијани.

Ги бомбардираа ли вашите православни браќа 1999година? Ете во Србија немаше шеријат.

И како може да се крстите во црква а навивате за истата сила што го уништува православието на Балканот и во Украина?

Русија е единствента што во Сирија ги спаси православните од тој радикален ислам, кој Американците го создадоа во Ирак и Либија.

Не знам кој за што навива и брани. Гледајте подалеку од CNN.
Браниш. Не можеш да се извадиш од тоа со зборови. Ако според тебе е подобро никој да не интервенира и оние стотина милиони да ги остават уште 50 години да ги опресираат, ти фактички го браниш шеријатот. И тоа што ти го правиш е далеку полошо од тоа што маживе на форумов го прават, затоа што 50 милиони жени се опресирани во Иран, натерани да го покриваат лицето и да живеат во машко теократско шовинистичко општество. Како жена ти треба да се солидаризираш со жените таму, многу од кои се силувани и убиени после протестите, а силувани се „за да не одат во рајот“.

Такви луѓе браниш.

Мене ми е перфектно јасно како функционира империјалистичка сила, и дека нападите врз Србија и Либија беа злосторство, но од време на време има исправна војна и ако некоја војна е исправна, тоа е оваа и е long overdue.

Заливските земји се исто шеријатски, што не ги нападне некој нив ?
Ќе дојде и тој ден. Обврска на западното општество е да шеријатот се искорени и не постои, или за 400-500 години правнуките на Aceso ќе носат хиџаби.

Не бе торко, се брани држава која не претставува никаков агресор кон никого.

Повели именувај колку држави Иран нападнал од соборувањето на шахот во 1979 година па наваму, а колку држави имаат нападнато САД и Израел, и нивните сојузници и јатаци.

Не ти се допаѓа шеријат, не ми се допаѓа ниту на мене, но јас се водам според принципот дека додека не ми се мешаат на мене во штипки тогаш не им се мешам ниту јас.
Иран го финансира Хамас
Хамас го напаѓа Израел
Израел убива палестинци.

Не торкосувај многу, теократски Иран е ова, не е Данска.

Држава се Иран со илјадници години, империја имале. Такви држави функционираат само со организација и дисциплина... За разлика од комшиите од кои повеќето до вчера (до пред век-два) биле/се племиња.
Многу се и два века...
Нека се образоваат малку!
Племиња козоебачи, што биле под османлиите, па енглеска колонија по Прва Светска Војна...
(пак козоеби)

И тек у 50ʼ-60ʼ-тите кога америте им нашле нафта, почнале да глумат држави..

Катар-матар, Дубаи, Кувајт... све се тоа сунитски дупки со амерички фасади!

Нација на мирот бр 2

Иначе стварно го утепале Ајатолахот? Да не е трач да се пали светов.
Некој пиша погоре дека и да е утепан, ќе донесат нов.
Овие идиотиве амерички не може да се донацицаат туѓа нафта.
Точно дека чичинов ги врати 70 год назад, жените у Иран поготово. Ама и онака е измучен народот, не мораше да гаѓаат школи. Ретардирани.
Нели сакаш да го спасиш народот. Клошари.
Ама од друга страна, ми се свиѓа шо Арапиве се луди и со муда да им рокаат бази по комшии.
Да се најде некој наш мајчин Бондстил да ја стопи. Ставаат ред по светот, а немаат право.
Нека ги снема.

И во втора светска војна отидоа и таму растур направија, инаку сите ќе бевме среќни во рајхот денеска.
Не е некоја дилема дали ни е денес подобро под педосатанистите. Не е.

Ваквото одење по линии го оставам на тие што одбрале страна и сега се заглавени да бранат опресивен систем од пред 1300 години, затоа што немаат сопствено јас и не можат да ги напуштат барикадите.
„Сопствено јас“?
Човек ти немаш елеменатарни познавања за реалноста на светот во кој живееш. Уште браниш некои „демократизации на режими“, некои флоскули чии автори ви се смеат како сте ги примиле на срце и ги негувате како да се вистина. Лагано ги игнорираш сите примери што се дешава при такви „демократизии“ на држави. Наместо тоа си дозволил да те заслепат со третораздени (по важност) моменти за „женски права“ и слични моменти. А зборуваме за живот и смрт, и војни во кои авторите на твоите „принципи“ за некакви демократии и слободи и „женски права“ само што масакрираа цело училиште со стотици девојчиња... Еј! Стотици девојчиња на возраст од 7 до 12 години, распарчени на делови од директен удар на прецизен геонаведуван проектил... и ти најде да зборуваш за немање „сопствено јас“? :(
Автоматски споено мислење:

Хаха.

„Сопствено јас“?
Човек ти немаш елеменатарни познавања за реалноста на светот во кој живееш.
Не те играм, постирај видеа од Лорд Бебо и не замарај многу.

Јас колку што знам црвената армија е таа која што го уништи фашизмот, а не капетан Америка. Додека Русите губеле 27 милиони луѓе за да не спасат сите нас, Американците само чекале до последен момент да видат кој ќе победи.

Ти ми ја спомуваш 1945 година, јас ти зборувам за понова историја и денес.

Браниш. Не можеш да се извадиш од тоа со зборови. Ако според тебе е подобро никој да не интервенира и оние стотина милиони да ги остават уште 50 години да ги опресираат, ти фактички го браниш шеријатот. И тоа што ти го правиш е далеку полошо од тоа што маживе на форумов го прават, затоа што 50 милиони жени се опресирани во Иран, натерани да го покриваат лицето и да живеат во машко теократско шовинистичко општество. Како жена ти треба да се солидаризираш со жените таму, многу од кои се силувани и убиени после протестите, а силувани се „за да не одат во рајот“.

Такви луѓе браниш.

Мене ми е перфектно јасно како функционира империјалистичка сила, и дека нападите врз Србија и Либија беа злосторство, но од време на време има исправна војна и ако некоја војна е исправна, тоа е оваа и е long overdue.
Знаев дека следи ова. Како жена јас длабоко сочувствувам со секое човечко битие кое страда. Но мојата солидарност не е селективна. Солидарна сум и со народот што страда во Газа. Каде е вашата солидарност со тие луѓе? Таму секојдневно страдаат илјадници жени и деца заради теророт на западњаците. Или солидарноста со луѓето во Либија? Саудиска Арабија? Ова е секаков вид на војна само не војна за правата на жените. Премногу е провидно за да биде така презентирано од страна на чичко Трамп.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom