GOT dopre dno koj retko koj ke go pomirisa vo dogledna idnina, postavi takvi nadrealni standardi za dno sto mislam deka sve sto ke se priblizi do istoto ke dozivee defekt i implozija ko onaa improviziranana podmornica, toa sto go doziveavme so GOT nadezno nikad veke nema da go doziveeme, otvorena rana ke e toa sto nikad nema da zarasne.
Mene mi imase premnogu happy end serijava, bi rekol finalnava sezona e not great, not terrible, ama generalno gledano, vredi da se izgleda serijalov, definitivno ne e promasuvanje.
Ne mozes secij vkus da go zadovolis sekako, agendite sto denes si se teraat vo filmskata industrija se neizbezen del jebiga, ke mora da ziveeme so toj, za nas, porazitelen fakt, ama toa se vreminjata u koi sea ziveeme, nadezno ke docekame nestata da se vratat u normala eden ubav socen den. Toa ako trgneme na strana, si imase eden prilicno normalen kraj serijava kade bukvalno sve bese objasneto, nit te ostavija so clif hanger, nit nisto, si ja zaokruzija onaka kako sto naumile od start i toa e toa.
Smetam deka sve toa sto se desavase, duri i za edno filmsko scenario, se sozdade atmosfera deka ke ima dosta tragicni momenti na krajot, ama decava od inferiorni prema site tie stvorenja u upside down, evoluiraa nesto slicno ko Nancy sto evoluirase na slikava podole
Za ocekuvanje bese deka ke pominat krvavo, a pominaa bez grebanica, na kraj ustvari go ubija najiritantniot lik sto se pojavi u serijava, i zaokruzija so bi rekol, perfekten kraj za site. Isto i likot na Vecna go napravija totalna mehara u posledna sezona, za toj mind flayer-ot sto ustvari go kontrolira muabet da ne praam, izglea tolku budget za cgi imale i toa bese toa samo, u zadnja epizoda par minuti i ajt.
Me raduva sto ne isteraa so time travel, a se sozdade prostor za takvo nesto u poslednava sezona, ali fala kurcu ne go vmetnaa toa i u ovaa serija, taka da, all in all, poslednava sezona za mene ima solidna 6ka, eve 7ca neka e, a serijava sevkupno gledano, 8ca e, gledliva definitivno, daleku od kultna ili sto ti ja znam. Isto, smetam deka nema potreba od spin off, ama onaka ic, i istovo ke e milking klasicen.
I da se navratam na happy endingot, toa e spomnato i pogore, mnogu vnimanie mu se posveti na ova skoro saat vreme bukvalno od posledna sezona, prakticno sve zavrsi nekade na pola, i posle toa ostatokot deluvase ko edna mnoooogu dolga post credit scena, od skoro saat vreme, kade bese zaokruzen srekniot kraj za bandava.