Боди билдинг и теретани - прашања, одговори, заблуди, совети...

Член од
23 септември 2015
Мислења
979
Поени од реакции
500
Pozz bilderi so mislete za onie vagi sto merat masti kalorii koski i muskuli dali e priblizno tocno ili nema veze, imam takva vaga demek bara da namestes visina, pol i godini ama nz kolku e tocno zatoa baram vase mislenje.
За домашна и рекреативна употреба е ок.

GavolRulz

hippopotomonstrosesquipedaliophobia
Член од
23 март 2008
Мислења
12.746
Поени од реакции
11.637
Имам 133кг и висина 167цм,препорачан калоричен дефицит за внес кој е?
Тебе со таа килажа на таа висина не треба да те интересираат калориски внесови, туку да го исфрлиш ѓубрето од храна што си го гнетел до сега (со години) на секој саат време и да почнеш да јадеш 3-4 здрави оброци (месо, јајца, зеленчуци и сл.) на ден.
п.с од пијалок само вода.

Scirea

ZARDOZ
Член од
4 август 2010
Мислења
27.704
Поени од реакции
88.717
Ако е ептен почетник одма се гледа резултат.
Дури и да не вежба, а да има физичка работа,па и да не пази на исхрана...
Инаку си треба време за све да скоцка како треба,исхрана,тренинг,одмор.
Да почетник сум со вежбањето, а за диети не дека и предходно сум држел (нонстоп падни-стани со килажата сум бил)

Само сега баш озбилно ја фатив работата...какошто пишав поназад три месеци сум на диета, еве за некој ден ќе го почнам четвртиот месец. Првите два и пол месеци бев стриктно само на кардио, дека зимно време облакаш дебела монтка, пешачиш саат и пол, понекогаш и два часа и се потиш како свиња.
Диетата ми се состои од тоа што сабајле до 12 часот сум само на зелен чај, едно турско кафе и една банана. Од 12 до 19 часот јадам три пати по малце, а после 19 часот не внесувам ништо, освен неколку залака цвекло, и тоа чисто го правам за крвта да не ја ослабнам.

Отфрлив грицки, отфрлив газирани сокови, благото ептен на минимум го сведов...ништо немам исфрлено од обичнава храна, се јадам, ама во многу помали количини. Висок сум 176 см, а тежок што знам над 100 :D ... Иако не се мерам (за да не ме демотивира килажата) последниве три месеци сигурно сум симнат 15 до 20 кила, облека треба се одново да купувам...на каишов имам направено 6-7 дупчиња :ROFLMAO:. Иначе сите ми велат дека имам одлично тело за вежбање, и покрај тоа што имам вишок кила, се приметува дека и градбата ми е широка, коските да не речам, не сум од оние луѓе кои се како цигара во телото.

Муабетот од самиот почеток ми беше дека кога почнав со диетава, првите резултати ги видов после недела-две...па ме интересираше еве сега кога почнав и со вежбање (секоја ден тоа го правам по 20-30 минути) за кој период би ги видел првите резултати?

nE0n1nja

Eat nerds get shredded
Член од
25 јануари 2007
Мислења
3.490
Поени од реакции
3.307
Pozz bilderi so mislete za onie vagi sto merat masti kalorii koski i muskuli dali e priblizno tocno ili nema veze, imam takva vaga demek bara da namestes visina, pol i godini ama nz kolku e tocno zatoa baram vase mislenje.
Нема везе.

Да почетник сум со вежбањето, а за диети не дека и предходно сум држел (нонстоп падни-стани со килажата сум бил)

Само сега баш озбилно ја фатив работата...какошто пишав поназад три месеци сум на диета, еве за некој ден ќе го почнам четвртиот месец. Првите два и пол месеци бев стриктно само на кардио, дека зимно време облакаш дебела монтка, пешачиш саат и пол, понекогаш и два часа и се потиш како свиња.
Диетата ми се состои од тоа што сабајле до 12 часот сум само на зелен чај, едно турско кафе и една банана. Од 12 до 19 часот јадам три пати по малце, а после 19 часот не внесувам ништо, освен неколку залака цвекло, и тоа чисто го правам за крвта да не ја ослабнам.

Отфрлив грицки, отфрлив газирани сокови, благото ептен на минимум го сведов...ништо немам исфрлено од обичнава храна, се јадам, ама во многу помали количини. Висок сум 176 см, а тежок што знам над 100 :D ... Иако не се мерам (за да не ме демотивира килажата) последниве три месеци сигурно сум симнат 15 до 20 кила, облека треба се одново да купувам...на каишов имам направено 6-7 дупчиња :ROFLMAO:. Иначе сите ми велат дека имам одлично тело за вежбање, и покрај тоа што имам вишок кила, се приметува дека и градбата ми е широка, коските да не речам, не сум од оние луѓе кои се како цигара во телото.

Муабетот од самиот почеток ми беше дека кога почнав со диетава, првите резултати ги видов после недела-две...па ме интересираше еве сега кога почнав и со вежбање (секоја ден тоа го правам по 20-30 минути) за кој период би ги видел првите резултати?
За ~2 месеци.

GavolRulz

hippopotomonstrosesquipedaliophobia
Член од
23 март 2008
Мислења
12.746
Поени од реакции
11.637
Првите два и пол месеци бев стриктно само на кардио, дека зимно време облакаш дебела монтка, пешачиш саат и пол, понекогаш и два часа и се потиш како свиња.
Инаку потењето нема врска со губење масти, потењето е губење вода.
Ако си од тие што се наоблекуваат пред трчање за демек повеќе да се испотат мислејќи дека повеќе ќе стопат масти, се лажеш :icon_lol:

Член од
29 јуни 2014
Мислења
26.469
Поени од реакции
43.351

гледај храната да ти биде содржајна со протеини и јаглехидрати. Пилешко, риба, свинско, говедско барем едно 200 грама на ден. Така нема да губиш многу мускул. И штом си 176, 85-90кг ти е оптимална тежина да имаш исполнето лице и добра градба. Све подоле е реално коска и кожа, ќе изгледаш 20 години постаро.

Член од
23 септември 2015
Мислења
979
Поени од реакции
500

Гледај да имаш комбинација нешто од ова:
Протеини:
Јајца
Месо(риба,сардина,туна,стек,мисиркино,можеш понекогаш свинско или телешко)
Јогурт
Леќа,грав,сеитан,тофу,темпе.

јаглехидрати
Овес,киноа,кускус,просо,ориз,компир,банана,јаболка

Масти
Јаткасти плодови,семки,авокадо,маслиниво масло.

Кинзумирај овојше зеленчук салати,зачини(ѓумбир,куркума,црн бибер,каранфилче)

Течности
Вода, по потреба електролити.

Суплементи
Креатин
и друго што мислиш дека ти треба.

Член од
28 февруари 2025
Мислења
15
Поени од реакции
16
Имам друго прашање, дали може да се иде стрикно со кардио само вежби,планот ми е стрикно првите две недели со бавно одење,полека да зголемувам темпо секоја недела додека телото не стигне точка на навикнување и полека да вршам дозирање и оптимално вежбање и во комбинација со калориски дефицит.Teжински вежби сакам да избегнам на почетокот заради сочување од повреди поради преголемата моја тежина и да стекнам цврстина прво на нозете зошто мускулите се атрофирани во поголем дел и колената.
Да упростам?

1.Кардио без тежински вежби?!
-практично добро пак не се избегаваат зошто имам кардио комбинација со моја тежина носење.
Автоматски споено мислење:

туку да го исфрлиш ѓубрето од храна што си го гнетел до сега (со години) на секој саат време
не збори напамет.
Базедова болест.Има причина.Прашај.Ќе добиеш договор

nE0n1nja

Eat nerds get shredded
Член од
25 јануари 2007
Мислења
3.490
Поени од реакции
3.307
Имам друго прашање, дали може да се иде стрикно со кардио само вежби,планот ми е стрикно првите две недели со бавно одење,полека да зголемувам темпо секоја недела додека телото не стигне точка на навикнување и полека да вршам дозирање и оптимално вежбање и во комбинација со калориски дефицит.Teжински вежби сакам да избегнам на почетокот заради сочување од повреди поради преголемата моја тежина и да стекнам цврстина прво на нозете зошто мускулите се атрофирани во поголем дел и колената.
Да упростам?

-практично добро пак не се избегаваат зошто имам кардио комбинација со моја тежина носење
Да, све добро напиша, тоа ти е најдобра опција.

Инаку потењето нема врска со губење масти, потењето е губење вода.
Ако си од тие што се наоблекуваат пред трчање за демек повеќе да се испотат мислејќи дека повеќе ќе стопат масти, се лажеш :icon_lol:
Една пријателка на мајка ми лепеше целофан на стомак и така пешачеше на сонце, и тоа што се потеше тамо мислеше дека ѝ го топи салото на стомакот.

Член од
22 декември 2011
Мислења
2.385
Поени од реакции
5.540
гледај храната да ти биде содржајна со протеини и јаглехидрати. Пилешко, риба, свинско, говедско барем едно 200 грама на ден. Така нема да губиш многу мускул. И штом си 176, 85-90кг ти е оптимална тежина да имаш исполнето лице и добра градба. Све подоле е реално коска и кожа, ќе изгледаш 20 години постаро.
176cm со 90кила, се читаш ли? Се што му е над 85кг му е премногу, па и 85кг му се многу.

Член од
29 јуни 2014
Мислења
26.469
Поени од реакции
43.351
176cm со 90кила, се читаш ли? Се што му е над 85кг му е премногу, па и 85кг му се многу.
брат, тежината те прави тоа што си, ти дава самодоверба, сила, прави да изгледаш полно а не исцедено во очите. Маж треба да биде снажен и да има снага на него. Јас искрено не поштовам многу Аушвиц look.

Член од
22 декември 2011
Мислења
2.385
Поени од реакции
5.540
брат, тежината те прави тоа што си, ти дава самодоверба, сила, прави да изгледаш полно а не исцедено во очите. Маж треба да биде снажен и да има снага на него. Јас искрено не поштовам многу Аушвиц look.
Имаш доволно слики тука од дечкиве на оваа тема и моментална состојба. Види дали некој со таа форма има толкава разлика во висина и килограми. Претежно сите се движат колку си висок толку да си тежок -5 +5кг зависно како се чуствуваат најдобро. Он со +15кг од неговата висина само ќе добие на сало. Не се прави толкав мускул туку така, поготово не на годините што ги има Ширеа. Плус има цела плата да му иде само на исхрана, ако сака да остане 85кг со својата висина и да изгледа добро.

А тоа дека добиваш на сила со тежина, да. Ама само ако ти иде во мускул, а не во сало.
Јас со другарот што вежбам јас сум 75кг, он е 83кг, иста висина 172цм. Јас кревам три пати повеќе од него. Џабе му тежина кога не му е во мускул.

nE0n1nja

Eat nerds get shredded
Член од
25 јануари 2007
Мислења
3.490
Поени од реакции
3.307
Аушвиц look ти е отприлика под 8% телесни масти. А битен фактор за атрактивност кај машка фаца ти се оцртани јаболчници и вилица, hollow cheeks итн, тоа ти е да речеме 10%-15% масти.
Он со таа тежина што му ја кажа ќе има лице погача, за тело да не збориме, дефиниција 0.

Член од
29 јуни 2014
Мислења
26.469
Поени од реакции
43.351
Аушвиц look ти е отприлика под 8% телесни масти. А битен фактор за атрактивност кај машка фаца ти се оцртани јаболчници и вилица, hollow cheeks итн. Он со таа тежина што му ја кажа ќе има лице погача, за тело да не збориме, дефиниција 0.
муабетов е за слабеење брзо, некој што бил на висока тежина, едноставно не му прија да ослабе. Кога си покрупен си збукнат во лицето, ти ако ослабеш многу мускул губиш и тука. Така да некој од 120 што дошол на 70, сигурно ќе му се обеси фацата. А ти што си вежбал од дете и никогаш не си искусил такви промени, сигурно нема да имаш такви проблеми.

А вие што фурате 10-15% масност и помалце, терајте така, но жените повише ценат прави мажи.

Последно уредено:
Член од
23 септември 2015
Мислења
979
Поени од реакции
500
Да упростам?

-практично добро пак не се избегаваат зошто имам кардио комбинација со моја тежина носење.
Автоматски споено мислење:

не збори напамет.
Базедова болест.Има причина.Прашај.Ќе добиеш договор
Ако имаш 100кг или било која тежина и вежбаш на било која вежба со 20-40% од твојата тежина ништо нема да ти биде независно од твојата тежина.
Дури би ти било и полесно на 100кг да вежбаш бенџ со 20кг него кога ке имаш 80кг. Или било која вежба....
А во овој случај склекови,врарило би било најлоша опција....дека имаш тежина но не си имал никаква физичка активност.
Кардиото ако не користиш некоја елиптична справа ке имаш најмногу повреди така да незнам колку е добра таа идеа.
Додека за кревање тегови ништо нема да ти биде...
А најверојатно поради тежината што ја носиш ги имаш веќе "зајачано коските на нозете поради контиунираниот АДАПТИВЕН стрес", па можеби и нема мнлгу да ти игра улога...но јас не би препорачал....
Пример за ова можеш да го земеш Anatoly, но за тоа што го прави тој треба многу тренинг ,стаж,искуство,пазење на исхрана.

Можеш да го погледнеш ова видео.

* https://youtu.be/ePuuHBYx6l4?si=G_tAUoRkryAI1BAh

Kajgana Shop

На врв Bottom