Зошто?

• Креатор на темата Креатор на темата Divider
  • Време на започнување Време на започнување
Koj saka samo da zeme??

Inaku, ne sum go znael toa za Koloski.

A deka ima bugarstina vo DPMNE, ima na pretek.

Site sultan partii, zdruzeniea ...... se so edna cel da se zeme i od SLUZBATA i od chesnite i vistinski Makedonci.
Deka ima bugarshtina vo VMRO DPMNE treba da dadesh nekoj relevanten dokaz. Zapisnik od nekoj "taen sostanok" kade se dogovaralo shto ke se pravi za spojuvanje na Vardarska Makedonija kon Bugarija ili plan za palenje na Srpskata ambasada ili mozebi pismo od VMRO DPMNE kade dava pari za finansiranje na probugarska crkva vo Makedonija.
Mozebi imash zapisnik od inicijativen sostanok na paramilitarni grupi za rushenje na Ustavniot poredok i pripojuvanje kon Bugarija.
ps.nemoj da go spomenuvash tekstot "CHAKAM TE DA DOJDESH"-napishan e od Aleksandar Dinevski inaku pripadnik na SDB.

Е, Гарфилд, не се познаваме добро. Имам ( за наши прилики), „ чудно„ чувство за правда. Секогаш ги бранам послбите и обесправените. Во футбал и , воопшто, за во спортот секогаш навивам за послабиот. Значи, да се ширеше таква омраза и спрема Србите, како што се шири према Бугарите, исто ке ги бранев Србите, па тогаш како ке ме викаш? Не ми текнува. Па, да, на форумот нема така погрдни антисрпски зборови.

Погрдни зборови? wtf...нисам могао да издржим.

Ја не знам на ком форуму си ти или у ком свету живиш. Оно што сам ја видео овде, баш на овом форуму су нацистички филмови где се приказују искасапљени људи, и позиви на њихово убијање, само зато што су Срби. Има ли горе омразе било где на форуму? Хајде исправи ме ако грешим.

Мислим да ниси баш толико објективан колико ти мислиш да јеси. :toe:

^Навистина?

Да почнеме да вадиме цитати од српски форуми, каде прилично експилицитно ја покажуваат својата "братска" љубов?

Значи, темата беше- како да се помогне Балканот да се европеизира и како да не бидеме предмет ( Балканот) на разни домашни и светски манипулации кои ги плаќаме во крв и економското назадување, НИЕ- жителите на Балканот независно од етничката и верската припадност. Последично на тоа, што да направиме ние во Макеоднија за да дадеме свој допринос. Првично е да се застане со говорот на омразата. За други народи да не користиме погрдни, навредливи зборови. Неслагањето со нивните ставови да го изразиме на покултурен начин.. Да не наседнуваме на провокации кои доаѓаат од некои радикални ( екстремни) кругови во соседните земји. Да не се повикуваме или аргументираме со слики од минатото каде се прикажани злочините кои се направени на просторот на Блаканот во минатото. Затоа што сите имаат слики каде се прикажани НИВНИТЕ жртви. Своите злочини не ги согледуваат.Минатото не треба да се заборави, но никако не смееме да дозволиме минатото ( историјата) да ни биде рамка на иднината. Затоа што, ако балкански земји не научат да живеат со себе и меѓу себе на еден поочовечен и хуманизиран начин, како сакаме да живеем со другите европски народи? А, само тоа е нашата ( балканска иднина). На тој пат нема алтернатива . :smir:

Кинезите го нашле решението многу одамна...

great_wall_1.JPG
Нашиот и така треба да е покус...
За да биде се во духот на мирољубивост, може нашиот да биде на монтирање, за кога ќе се средат на север работите, да може да се демонтира.

^Навистина?

Да почнеме да вадиме цитати од српски форуми, каде прилично експилицитно ја покажуваат својата "братска" љубов?

Навистина.

Изволи, покажи ми само један макар сличан наци позив на убијање Македонаца на било ком српском нормалном сајту типа кајгана. А овде је то ставио администратор, не обичан члан, и ником ништа. Пробај успут и да нађеш неки мој пост где позивам на мржњу према било коме на свету.

Мени не смета да ми неко каже било шта на форуму, али жртве треба оставити на миру.

Значи мене слободно могу да нападају, псују ме, вређају ме итд.:helou: ја нећу иако сам веома талентован за састављање личних психолошких профила мојих саговорника. На пример, код тебе се гледа да ниси задовољна својим изгледом, иако вероватно објективно ниси у праву што се тога тиче. А ако те интересује могу ти рећи и како сам дошао до тог закључка, само на ПП.:smir:

Изволи, покажи ми само један макар сличан наци позив на убијање Македонаца на било ком српском нормалном сајту типа кајгана.
Овој форум има многу повеќе места за дискусии, не е само политика и вести. Во политика, нормално е дека ќе се негодува за српската политика кон Македонија, затоа што нималку е добра, а уште подалечни се србите, поготово на големо зближувајќи се со нашите другарчиња од Грција.

А ти како претставник на србите, најмалку си компетентен да зборуваш за нечии права, национализам и ксенофобија. Доволно видовме од вас, па ете гледаш нешто и сме научиле.

Гледај тука:
Тргни оттука, па некаде попат ќе ја согледаш разликата. Богами и причината.

Прекрасна песна....
:salut:
http://www.geo.auth.gr/phonolites/music/makedonia.mp3
:back:
Како кажуеше она,Снешка (од Љубче бештијата):
Очите се насолзуваат и душата се радува кога ќе видиш ваков храм!
(кажано при посетата на `Александар Невски` во Софија)

Оваа тематика ја иам веќе обработено на некоја од политичките теми, ама најверојатно е некаде архивирано.
На кратко, менталитетот кој прво и основно треба малку да еволуира да почне мнозинството од балканско население да ги гледа проблемите од повеќе аспекти. Ова ќе воозможи дека и покрај големите културни разлики и меѓусебните историски гревови да се трпат карајќи се ама да не дозволат да бидат искористени тие нивни караници како основа за политички-воено-стратешко надмудрување на големите светски сили.
Никој не вика дека мора да се сакаме, додоволно е да согласни во несогласувањето дека треба тоа несогласување да не го мешаме со економскиот и технолошкиот развој и да остане на вербално препукување, а не да се дава и ви форма на кочење на развојот на другиот или пак иницирање на воен конфликт.
Само пусто турско има одземено најмалку 300 години културно и менталитетен развој, со што опшетствата и културата еволуирале во тие 500 години турско владеење неверојатно многу на запад па затоа не ни има воорушени конфликти на запад.
Еден показател за културниот и менталитетниот развој е постоењето на контуинирано непрекинато постоење на универзитетско образование на запад за разлика од балканот, каде поради турското владеење универзитетското образование е минимално.
А тоа може да се види и од тоа дека македонското ослободително движење навистина понало кога понале многу повеќе македонци да се здобиваат со универзитетско образовани во најблиските универзитети, во белград и софија.

Само пусто турско има одземено најмалку 300 години културно и менталитетен развој, со што опшетствата и културата еволуирале во тие 500 години турско владеење неверојатно многу на запад па затоа не ни има воорушени конфликти на запад.

Se soglasuvam so celiot post osven vo delot za zapadot. I krstonosnite vojni i islamskiot fundamentalizam i dvete svetski vojni se bas od Zapadot inicirani!

Dodeka se ekonomski jaki ke nemaat vooruzeni konflikti no onoj moment koga ke pocne golema recesija i kriza (koja neminovno ke dojde) zacuduvacki brzo ke dojde na videlina starata voinstvena retorika!

Po temata:

Onoj moment koga kulturen Albananec, Makedonec, Bugarin (i nekoi drugi balkanci) razberat deka treba da bidat slozni koga nastapuvaat sprema "zapadot" ili uste podobro da se zdruzat za ostvaruvanje na zaednicki celi za dobrobit na site ke ima pomestuvanje vo kvalitetot na ziveenjeto kaj balkanskite narodi. No dodeka toa ne se napravi ke bidat slugi na golemite sili i predmet na potsmev od istite.

Onoj moment koga kulturen Albananec, Makedonec, Bugarin (i nekoi drugi balkanci) razberat deka treba da bidat slozni koga nastapuvaat sprema "zapadot" ili uste podobro da se zdruzat za ostvaruvanje na zaednicki celi za dobrobit na site ke ima pomestuvanje vo kvalitetot na ziveenjeto kaj balkanskite narodi. No dodeka toa ne se napravi ke bidat slugi na golemite sili i predmet na potsmev od istite.

ето само ово, тако једноставно а далеко

Само колку да се јавам да кажам дека ја читам темава и на повеќето од Вас со внимание ги следам постовите. Но секогаш ли мораме да доаѓаме ние во искушение за да го поставуваме прашањето “Зошто?“. Ако зборуваме за балкански соживот и насочување на силите кон тој правец што правиме ние сами кога на исток, запад север и југ од нас комшиите ама баш не ги боли за тоа “Зошто?“. Како поинаку да го сфатам ете најсвежиот пример на српсите ракометарки и нивното веќе докажано сценарио на Европското првенство кај нас со намера да не оцрнат колку што можат пред меѓународната јавност. А замислете се работи за девојки од 17-18-20 год. Значи деца од новото време растени кога догмите од минатото требаше да бидат мртви. Како поинаку да го сфатам секојдневното негирање на бугарите на нашиот идентитет, на србите на МПЦ, на албанците на целокупноста на нашата држава. За елините и да не зборувам. Каде е таа критична маса на Балканот што треба да смогне сили и да го постави прашањето, Зошто? Поставувањето на ова прашање во ова време и во овој момент го сметам за утопија или пак романтичарски занес за да си ја оправдаме сопствената немоќ сами да пливаме во ова за нас тешко време. До кога ќе ја следиме тезата со која бевме на реверендум “Дали сте за независна и суверена Македонија со можност да стапи во сојуз со Југославија....“ или нешто слично беше и ќе се задскриваме зад нашата неспособност па наместо да си го поставуваме она Зошто? на сите да им кажеме ние не сакаме со вас Затоа што преку глава ни е од :tapp:, и колку и да е сурово, трагично и потценувачки еднаш за секогаш сами да си ја кроиме судбината колку и да е сурова. Така барем еднаш сами ќе си речеме дека сме си криви, а не секогаш некој друг да ни биде крив.

за жал тој момент ќе дојде кога ние како народи ќе бидеме пред исчезнување ( белата чума)

за жал тој момент ќе дојде кога ние како народи ќе бидеме пред исчезнување ( белата чума)

Знаејќи се какви сме ни тогаш нема да се случи тоа. Потсети се само со вицот за котелот и кога до секој котел имало чувар а кај нашиот немало бидејќи ние самите се влечеме надолу ......:toe:

Овој форум има многу повеќе места за дискусии, не е само политика и вести. Во политика, нормално е дека ќе се негодува за српската политика кон Македонија, затоа што нималку е добра, а уште подалечни се србите, поготово на големо зближувајќи се со нашите другарчиња од Грција.

А ти како претставник на србите, најмалку си компетентен да зборуваш за нечии права, национализам и ксенофобија. Доволно видовме од вас, па ете гледаш нешто и сме научиле.

Гледај тука:

Тргни оттука, па некаде попат ќе ја согледаш разликата. Богами и причината.

Бацио сам на брзину поглед и видео следеће: "Македонија је састављена из следечих психоетничких група."

Ово није српски језик. Ах да, па свако може да едитира текст на википедији.

И онда ако ми се нешто не допада на српској википедији, онда стављам слике покланих људи? Сећам се, ти си ми ставио фашистички филм раније.

Ја сам компетентан да зборувам за права исто као и ти, ни мање ни више. Сви су на Балкану довољно видели доста тога од других па ја не стављам ничије слике. И не представљам никог осим себе.

Back
На врв Bottom