Зошто?

• Креатор на темата Креатор на темата Divider
  • Време на започнување Време на започнување
Zosto zapadot e ljubomoren, koga Vizantiskata imperija beshe najrazviena na svetot so najubaviot i najrazvien grad Tsarigrad vo zapadna evropa uste se ziveeshe vo peshterii i se jadeshe so race koga na ovie prostori imashe viljushka.
Krivo mue sto bevme po civilizirani, bevme prvite hristijani, krivo mue i Vizantija ne padnaa od turcite tuku padnaa blagodarenie na niv i papata, pa posle koga dojde tretiot Rim vo ruskata imperija i toa go unistaa so komunizam sto e anglisko i germansko proizvodstvo, cel mue da se unishti pravoslavieto i da ne snemaa, toa mu preci.

:) ok....
Zosto, druze Garfield?!!!
Zatoa sto prosto nevozmozno e, neizvodlivo e, da na eden tolku mal prostor nema kalakurnici, ako se ima predviv sharenolikosta na narodite vo istiov prostor, uste poveke ako go dodades i mentalitetot, koj veke nesomneno stanal del od genetskiot materijal.

Mozebi, ama mozebi, resenie bi bilo kreiranje edna nacija, i site optan toptan piknati vo nea. Ama dali so toa ke se slozat site? Veke i se proba eden takov model, pa se raspadna kako kula od karti prskajki krv nasekade ( koj znae, mozebi ekonomskiot model ne bese pogoden ).... nego cudo e toa sto, koga balkanecot ide vo Amerika, posle 15-20 godini e pogolem amerikanec i od amerikanecot... do parite e valjda.... a tuka na Balkanot ednostavno vodata sto ja pieme ne ni dava da mislime za pari i ubav zivot :toe::toe:

Па и Грците се православни, исто и Бугарите, Црногорците... Русите.

Религијата е само изговор за вистинските намери.

Па и Грците се православни, исто и Бугарите, Црногорците... Русите.

Религијата е само изговор за вистинските намери.
Pred da padne Vizantija Balkanot ne beshe vakov, crnogorcite se vo podobra pozicija koga kapitalot tamu go drzat rusite.
A zosto mu se blizavat na rusite i sakat sekoja drzava okolu nejze da bide vo nato, koja zakana e Rusija?

Mesto da gradime vrz temelite na razlicnosta, nie dozvoluvame taa razlicnost da se koristi protiv samite nas.

:) Се работи за доминација на различностите, неможат да се градат темелите на различноста бидејќи секогаш послабите карактеристики ќе бидат потиснати.

Ако не бива, ќе истраеме, а временски не е пожелно да се калкулира.

Pred da padne Vizantija Balkanot ne beshe vakov, crnogorcite se vo podobra pozicija koga kapitalot tamu go drzat rusite.
A zosto mu se blizavat na rusite i sakat sekoja drzava okolu nejze da bide vo nato, koja zakana e Rusija?

Русија ги има истите амбиции како Западот. Борба за превласт.

Пиуните сме ние и таквите ко нас.

Не се работи за религија, во спротивно немаше да ги поддржуваат Албанците или Грците против нас.

Единствен начин за некаква гаранција се додека не се излечиме од паразитите внатре во нас, е воен сојуз. СО БИЛО КОГО кој може да биде доволна гаранција друг да не се осмели да прекројува граници.

Tocno, no prasanjeto mi e ednostavno...zosto i natamu dovoluvame so pizma da ne gledaat, da si pravat igrarii, da ne koristat kako guinea pigs, nas, ne samo nas, tuku site nas na balkanov, i Makedoncite, i Srbite i Hrvatite i Crnogorcite i nie neidentifikuvanite imeno bosancite?? Nas koi sme bile i ke bideme vodecki misliteli, idejci, tvorci, genii, intelektualci, koi od malkute mozat da iznedrat mnogu (se misli - ne sme mnogu, no mnogu mozeme)?

Zosto povtorno dozvoluvame samite drug da ni ja kroi kapata?

P.S. Ona za UN bese pokazatel deka povtorno, iako veke maltene reseno, prasanjeto so stabilnosta v regionot na Western Balkan se pokrenuva.

Nekomu ne mu odgovara miren i stabilen Balkan bidejki e zakana po nivnite hegemonii.
Nejse neka e i taka.
Zosto nie dozvoluvme i natamu da sa fakame na edni isti jadici?
:pop:

Затоа што нашите политичари се поставија во улога на ученичиња мали, а травеститите од ЕУ, УСА ние ги назначивме како учители.

Секое гомно што ке го исерат странците, нашите политичари на народот му го претставуваат како златно гомно, не е битно што е гомно, битно е што е златно.

Нешто што го размрдува овај Балкан е само историјата.

Причините треба да си ги побараме во нас.

Имаше една од Селимовиќ

Волио сам све што није рат,волио сам мир.А онда и мир ме је узнемирио

Еве уште еден цитат на Меша за Босанците јас до некаде се препознавам во него

"Mi smo ničiji. Uvijek smo na nekoj međi, uvijek nečiji miraz. Vjekovima mi se tražimo i prepoznajemo, uskoro nećemo znati ko smo. Živimo na razmeđu svjetova, na granici naroda, uvijek krivi nekome. Na nama se lome talasi historije kao na grebenu. Otrgnuti smo, a neprihvaćeni. Ko rukavac što ga je bujica odvojila od majke pa nema više ni toka, ni ušća, suviše malen da bude jezero, suviše velik da ga zemlja upije. Drugi nam čine čast da idemo pod njihovom zastavom jer svoju nemamo. Mame nas kad smo potrebni a odbacuju kad odslužimo. Nesreća je što smo zavoljeli ovu svoju mrtvaju i nećemo iz nje, a sve se plaća pa i ova ljubav. Svako misli da će nadmudriti sve ostale i u tome je naša nesreća. Kakvi su ljudi Bosanci? To su najzamršeniji ljudi na svijetu, ni skim se istorija nije tako pošalila kao sa Bosnom. Juče smo bili ono što danas želimo da zaboravimo, a nismo postali ni nešto drugo. S nejasnim osjećajem stida zbog krivice i otpadništva, nećemo da gledamo unazada, a nemamo kad da gledamo unaprijed. Zar smo mi slučajno tako pretjerano meki i surovi, raznježeni i tvrdi. Zar se slučajno zaklanjamo za ljubav kao jedinu izvjesnost u ovoj neodređenosti, zašto? Zato što nam nije svejedno. A kad nam nije svejedno znači da smo pošteni. A kad smo pošteni, svaka čast našoj ludosti!"

Poradi somnevanje deka na severnite granici na Makedonija postojat oruzeni bandi, tenzija poradi planot od 6 tocki na Ban Ki-mun za de facto delba na Kosovo, Obedinetite nacii go podignaa stepenot na bezbednost za clenovite na raznite tela i organi na UN koi se na teritorijata na Republika Makedonija. И според ова се очекува криза ? Демек обесправените илири кесе дигнат на бунт ке го делат балканот, или натиго дајмиго? Или вистинскиот проблем нее косово ,косоварите знаат дека е веке поделено ,туку македонија и како да и се одземе дел .интересно:nesum:а сетоа подпомогнато од еу и америка кој несакјаки го спроведуваат планот на грција или голема албанија. Ај дане зборуваме глупости пред време да дочекаме пролет.

За да создадеш криза предходно треба да си спремен.:toe:тој што го осетил тоа го знае.

Garfiled: види го одговорот на форум Историја, на темата за Византиската Империја за да не постирам повторно тука.

1000 zosto a samo edno zatoa! Nasle budali na Balkanot koi ne znaat da se obedinat i sega ke ne strizat kako ovci,trgni prvo od nas Makedoncite kakvi sme a potoa drugite da gi analizirame?

Гарфилд отвори одлична тема. Фактички круна на собитијата на Балканот...и пошироко. На прашањето му даде филозофска-епска конотација. Дел од форумџиите се обидоа да се вклучат во дебатата, но поголемиот дел не го сконтаа прашањето. Меѓу ретките кои го сфатија и дадоа еден прагматичен одговор е -ВанчевТодор преку текстот на Ќилиманов. Јас тоа го разбирам како подршка на тезите на Ќилиманов и подршка од ВТ. Еве го моето скромно мислење:
Цивилизациската свест во доминантниот дел од европската економско-политичка елита направи квалитативен скок со идејата на сојузирање на европските аемји на економски и политички план. Со тоа страите, историските недоразбирања и спорови се сакаше да се надминат.. Дотогашниот, стариот начин на решавање на тие спорови завршуваше со војни кои имаа променлив карактер. Некогаш добиваа едните, другпат другите. Цената беше голема изразена во економско назадување и смрт на многу. Сега, 60 години Европа е мирна. Ова идеја, за ЕУ, јас ја ставам на ниво на појавата просветителството и хуманизмот од 15-от век, кога Европа почнува да се ослободува од стегите на религијата.
Тоа цивилизациско ниво, за жал, балканските земји не го имаат достигнато. Заробени во старите исторски стереотипи кои се негувани од конзеравтивните политички елити , а истите потпомогнати од нивните служби. Оптеретни и со организираниот криминал, дехуманизирани, желни за власт, тие постојано креираат,продуцираат и одржуваат шаблони на стален “ надворешен непријател“ кој сака “нашата“ митологизирана историја да ја уништи, не признае. Затоа во сите балкански земји уште се на дневен ред идеите за : Голема Албанија, Голема Бугарија, Голема Србија, Голема Хрватсла, Голема ( Обединета Македонија). И сите со свои аргументи, со свои историографии и свои историчари. Затоа, некои и велат дека Балканот е премал за сите тие мегаломански проекти. На практичен план, тоа завршува со говор на омраза, со ширење на антинационални , шовинистички хистерии. Затоа, на Македонците се непријатели и Србите и Бугарите и Грците и Албанците. На Албанците сите нивни соседи, на Грците пак- сите нивни соседи, на Бугарите-сите нивни соседи. Со Србите исто. И, сите мислат дека се во право. Полно пати сум се прашувал некој од порадикалните форумџии, на пример Македонцки ( Македонски не ми замерувај:smir:) , кои се прави голем македонски патриот како би се однесувал ако би бил роден како Грк, Бугарин, Србин или Албанец? Веројатно , би се однесувал исто, само сега во друга етничка кожа. Така, нашите елити не манипулираат и не држат во зарбоништв и европска изолација. Тоа ми е тезата.
Одговорот, како ад се реши проблемот, го даде ВанчевТодор преку текстот на Цвитан Ќилиманов. Нормално, тоа да важи за сите балкански земји.

Back
На врв Bottom