Зошто?

• Креатор на темата Креатор на темата Divider
  • Време на започнување Време на започнување
Лепо си видео да је НАМЕТНУТА реакција. Значи да неко можда баш жели такву реакцију. Ја мислим да жели и да је провоцира смишљено, баш такву реакцију.

По мени би логичан корак био да одбациш оно што је наметнуто и управљаш се само по себи, свом бићу, а не по другима. А кад те неко нападне онда се браниш што можеш ефикасније, не мржњом него паметно и одговорно, ефикасно. Пример, ја да сам непријатељ Македоније што више бих форсирао ону причу о уникатном македонском гену, да бих могао да је експлоатишем за своју негативну пропаганду.

Још једну добру ствар си видео. Македонци немају проблем сами са собом, поделе у Македонији су вештачке и увезене.

Taa reakcija e neminovna, bilo da e vo soglasnost so tvojata teza, ili so mojata teza.Dokazuvanje so validni argumenti i fakti ne moze da nasteti vo nieden slucaj,tuku moze da doprinese vo oformuvanje i zaokruzuvanje na nacionalata samosvest,proces koj za zal vo Makedonija malku docni.

Alternativa na taa reakcija e Makedonija i Makedonskiot Narod da se pokori i da go progolta ona sto drugite i go serviraat,bez nikakov otpor....i sto NEMA DA SE SLUCI.
-Uslovuvanje za vlez vo EU i NATO so promena na Ustav na edna Nezavisna Drzava, i na Identitet koj e eden od stolbovite na samo-opredeluvanjeto kako osnovno covekovo pravo?
-Stavanje na Silata pred Pravdata?
-Gazenje na principi koi sam si gi postavil i gi promoviras(EU i Demokratija-samo-ordeluvanjeto i identifikacijata kako takvi)

Pocekaj za 3-4 godini, pa ke go vidis i osetis seto toa na svoja koza, koga Brisel ke pocne da go UCENUVA Belgrad, da go priznae Kosovo kako Nezavisna Drzava, ako saka da bide del od EU. Veruvaj ke bide toa realnost...isto kako sto e realnost Ratko Mladikj denes.I kako sto e realnost Grckata ucena kon Makedonija.

e za da bides i postois ne ocekuvaj toa prvo da ti go dae nekoj na tacna, i drzava mne se dobiva na tacna, nego so vojna, takov e svetot, argumentite se uteha na poslabiot, toj nema nisto osven ARGUMENTI, golema uteha, ene go mu se smeat u oci na Seselj so ima argumenti. Znaci ako sakame da bideme drzava treba tie sto gi plakame vladata da izraboti nacionalna strategija a ne za pravata na zenite kako individui da izumreme ko narod, drugo i da sme bile avtenticni nie prvi demek slavna istorija itn so so toa??>? Ke ti recat da i so sea da ti daam drzava na tacna?? e nema be ako sakas drzava vojuvaj.kaj go ima toa ostaj me da ziveam, jagneto mu vika na volkot nema smisla be i jas sum dusicka, zaso da me jades??? Abe izvini ama ja jadam meso vika volkot. Taka i ova, moze si u pravo de jure za da bides u pravo de facto treba da se izboris za svoeto pravo. A mokta e pravo!!Koj dava pravo???Onoj koj ima mok, i ne go dava tuku taka.

Ту си у праву, само имај једну ствар на уму: свако жели да прикаже оно што ради у неком позитивном светлу. Много је лакше придобити људе за свој циљ и борбу ако су правда, истина и аргументи на твојој страни, а нико нема апсолутну моћ, знаш како се каже "и над попом има поп".

Замисли да си Обама Барак за секунд, и да хоћеш да чујеш аргументе зашто Македонија мора бити слободна, независна земља под својим древним и јединим именом. И онда долазим ја, амбасадор Македоније, и кажем ти ''ми Македонци имамо уникатни ген". :kesa:

Ova od nekade mi e poznato...Pa zar ne bese toa Karamanlis ,koj drobi 17 godini deka tie se Helleni, potomci na Antickite Helleni i Anticki Makedonci, Craddle of Democracy, i deka sekoj 4 zbor na sveott poteknuva od Antickiot Grcki jazik??

Izgleda Karamanlis so takviot nastap gi ubedi EU, pa i USA...zatoa i ja imame denes Lisabonskata Deklaracija za imeto na Makedonija od strana na EU.

Замисли да си Обама Барак за секунд, и да хоћеш да чујеш аргументе зашто Македонија мора бити слободна, независна земља под својим древним и јединим именом. И онда долазим ја, амбасадор Македоније, и кажем ти ''ми Македонци имамо уникатни ген". :kesa:
Не, тој податок е само за интерна употреба и за очињата на грците (евентуално и како додадок у научните четива)

А за Оби иаме други аргументи. На пример, привремената спогодба и нејзиното кршење, тужбата за Грција, извештајот на Геј Мекдугал од ОН за состојбата на егејското малцинство и тако даље :)

сакал не сакал, тука сме, нисмо отишли на марс и живимо и даље ту заједно са вама и поред вас, соживот никад није престао.

Иначе слажем се да су Срби и Србија, иако не једини, јесу главни кривци за ратове 90тих. Главни кривци, не и једини, да поновимо.
Izgleda deka si dobar covek i kulturen ama preteruvash so ova pro-evropsko liberalno mislenje, premnogu citash po b92 druze.

Дури сега гледам дека нешто сериозно тргнало наопаку...Штом не се спомуваат ребра, или барем џигерица, во горниов цитат - стварно ќе има војна.

Zosto be rebra sea i dzigeri, makata moja makedonska da mi ja spomennuvas?

Ke ima vojni, kolku sakame, ne mora site so kursumi, ama ednakvo krvavi.

A rebra, samo vo najodbrano drustvo. Kako i dzigericite.

Potoa, po vojnite.
Do vojnite sopska i pivo.

Izgleda deka si dobar covek i kulturen ama preteruvash so ova pro-evropsko liberalno mislenje, premnogu citash po b92 druze.

пробалканско мишљење под број 1. Као Џони Штулић. :icon_lol:

Нису они у Западној Европи ништа бољи и паметнији од нас. Они су само имали дужи период мира, стабилности и развоја, да је криза видели би како се претварају у Балканце у негативном смислу. Нас зеза географија и историја. Географију не можемо да променимо, али по питању историје би могли нешто да направимо.

Ova od nekade mi e poznato...Pa zar ne bese toa Karamanlis ,koj drobi 17 godini deka tie se Helleni, potomci na Antickite Helleni i Anticki Makedonci, Craddle of Democracy, i deka sekoj 4 zbor na sveott poteknuva od Antickiot Grcki jazik??

Izgleda Karamanlis so takviot nastap gi ubedi EU, pa i USA...zatoa i ja imame denes Lisabonskata Deklaracija za imeto na Makedonija od strana na EU.

Па видиш да иду културом, да су они културни наследници, паметно. А Македонце називају ултранационалистима који броје крвна зрнца. Лукава замена теза. А то да је Македонија колевка једне негрчке културе која је захватила пола Европе, кладим се да нико у Америци то не зна.

А то да је Македонија колевка једне негрчке културе која је захватила пола Европе, кладим се да нико у Америци то не зна.

повеке проклетство одколку предност на овие простори...

Шехтански, а бе, одзеде некој имот и зошто???

Б92 не е баш најсоодветен пример.

Зошто?

Шехтански, а бе, одзеде некој имот и зошто???

Б92 не е баш најсоодветен пример.

Зошто?

Сеуште мислиш дека некој од безкичмењаците ќе ти одговори? Да го имаа одговорот, ќе се погледнеа пред огледало, и ќе тркнеа до првиот комшија да се извинат за тоа што не му вратиле тегла ајвар од лани...

Гаро, иди во Ча Ча, потроши некој динар вишок, една вечер барем батали ги балканците, терај си живот. Утредента мамурен на 51st and 1st Ave во паркчето седни си па погледни колку е валкано во Харлем ривер...бетер од Вардар...ама...проклета је Америка, и грдото го шминкаат за на пазар. Ние шминкери имаме, шминка немаме.

А за Оби иаме други аргументи. На пример, привремената спогодба и нејзиното кршење, тужбата за Грција, извештајот на Геј Мекдугал од ОН за состојбата на егејското малцинство и тако даље :)
Ова треба лично да го сватам? :pos2:
:smir:

Сеуште мислиш дека некој од безкичмењаците ќе ти одговори? Да го имаа одговорот, ќе се погледнеа пред огледало, и ќе тркнеа до првиот комшија да се извинат за тоа што не му вратиле тегла ајвар од лани...

Гаро, иди во Ча Ча, потроши некој динар вишок, една вечер барем батали ги балканците, терај си живот. Утредента мамурен на 51st and 1st Ave во паркчето седни си па погледни колку е валкано во Харлем ривер...бетер од Вардар...ама...проклета је Америка, и грдото го шминкаат за на пазар. Ние шминкери имаме, шминка немаме.

A i toa sto vikas, ama ke odam na drugoj mestence, ima edno pobolje, a mojt i cigarinja da se pijat :)!

Балканците се дивјаци.
Тоа треба или да се интегрира во некое западноевропско цевилизација или да се стрела трето нема.

Балканците се дивјаци.
Тоа треба или да се интегрира во некое западноевропско цевилизација или да се стрела трето нема.

Ок, млад си дечко с критичким погледом на свет, циничан и интелигентан, претпостављам.

Балкански идентитет у глобалној популарној култури резултат је обликовања и неких других небалканских фактора и нас, Балканаца, али мање. Како нас други виде нама је исто толико битно, ако не и битније него како сами себе видимо. Доћи ће време да се помери мало центар догађања и културе овде код нас, ту код нас и јесте место за једно модерно културно жариште. Ја мислим да има услова за то. Информације се јако брзо данас преносе, идеје се брзо размењују, монопол на обавештеност пропада. Све је ту, већ постоји, само је питање хоћемо ли да то узмемо или нећемо. Предуслов је слобода од страха и вера у себе, звучи просто али можда ће требати времена.

Да те питам нешто - да ли планираш да одеш из Македоније, да се преселиш негде?

Ако то желиш, зашто то желиш? Ако не желиш, исто питање - зошто?

Ако можеш, пробај озбиљно да ми одговориш, сматраћу то за велику услугу. :wink:

Back
На врв Bottom