Зошто сексот е грев?

Може јас..:smir:
Сексот не е само за репродукција..туку и за задоволство затоа и се наведува дека треба да се практицира во бракот..бидејќи се друго би било прељуба....а не за да ни го ускрати задоволството..сепак репродукцијата е примана..
Сепак може Мики има поинакво мислење.

Да, имам..
Точно е дека сексот има примарна цел: продолжување на својот род. Но и задоволството не е исклучено, под услов брачната и благословена заедница да не биде параван за разврат. Сексање да, но со мерка и во дозволени периоди.

За подобра слика еве...1 Коринтјани 7:2,3,5..

но заради блудствата секој нека има своја жена и секоја жена свој маж.

Мажот нека ја исполнува својата должност спрема жената; а исто така и жената спрема мажот!

Не лишувајте се еден од друг, освен по договор, за некое време, за да и се предадете на молитвата; потоа состанувајте се пак, за да не ве искушува сатаната, заради вашата невоздржаност.

Сексот според христијанството пред брак е грев, а во брак дали од ќејф, дали од досада, дали од деца праење, не претставува никаков грев, значи дозволено е, и се подразбира со брачниот партнер, а не со комшијата!

Е така де...да не испадне дека овде некој нешто измислува. Одредено е.

- Не, секое полово општење ВО брачна благословена заедница не е грев, до одредена граница.
која е границата
- Бог од нас очекува покајане и добро дела а не правење свои кеифови.
Мики, сигурно денес јадеше (појадуваше, ручаше, вечераше... не е важно).
Не гледам дека со тоа си направил некое добро дело.
Баш свој кеиф гледам овде.

- Со тоа што велиш дека правењето личен кеиф не е е зло, го чиниш токму тоа-злото.
ноу комент

- Сексот пред брак е забранет, оти своеглавото незауздано сексање неможе да даде стабилен брак. Кој се секса пред бракот, тоа уште почесто ќе го прави и во бракот, во облик од блуд. Таквиот брак не е брак, туку блудна заедница.
јас мислев дека брак во кој сопружниците спијат на ист кревет и притоа имаат секс секоја вечер е плоден брак.
за неубав пример на брак го сметав оној каде има кавги, можеби и тепачки и притоа во тој брак не се спие на заееднички кревет.
по се изгледа во заблуда сум бил сиве овие години

- Ракоблудот е блуд затоа што се работи за самозадоволување а не за задоволување на брачникот или за оставање пород.
Ти Мики не си :drk: досега?

Што ќе се „дешава„ во Рајот, навистина незнам. Побитно е да влезам во Рајот а за се во Рајот, ќе се погрижи Сам Бог, лично и персонално. А сигуен сум дека во Рајот нема да биде досадно, оти оние кои веќе се во Рајот, ја доживуваат непсоредната Божја близина, од која никому не му е досадно, туку токму спроитвното-ја добиваат наградата за својот благочестив живот на Земјава.
И со Адријана Лима (ставете било која од нејзин ранг) да сум постојано ќе ми скурчи еден ден, а овај ми зборува за вечност покрај неговата близина.
Ако ти е животна цел да умриш и да бидеш во „непсоредната Божја близина“ тогаш...:zver:

seksot vo sekularnite drzavi ne e grev ni vo brakot a uste pomalku von brakot bidejki ppatistata na ljubovta se neverstvata.Bas mi padna na um vesta od denesen vesnik, mazot prijavil deka zena mu e izceznata dva dena a u stvari taa vo policija priznala deka sakala da ima seks von brakot so nekoj si, no potoa drugar mu na toj nekoj si ja siluval i ja istepal nevernata sopruga.Toj napravil praven prekrsok sto ja siluval i tepal, no taa napravila moralen prekrsok preljuba seks von brak sto vo Bozji oci, ako veruvate vo toa, e poopasno.

Па што знам , незнам од која причина е поставено ова религиско правило, според мене вонбрачно дете или нешто на тоа би можело да е грев ама само сексот не би требало .

- Сексот пред брак е забранет, оти своеглавото незауздано сексање неможе да даде стабилен брак. Кој се секса пред бракот, тоа уште почесто ќе го прави и во бракот, во облик од блуд. Таквиот брак не е брак, туку блудна заедница.

Едноставно неможам да се навикнам да го читам Мики како го користи терминот „сексање“.

А сексот или е грев... или не е. Исто како што убиството или е грев или не е.
Нема тука услови од типот може во брак, ама не со рака. Или можеш да и влезеш на жена ти, но не и прстот да ти скршне навнатре.

Ју пипол, ар ју факинг сириус? :kafe:

- Не, секое полово општење ВО брачна благословена заедница не е грев, до одредена граница.
Која е таа граница?
А зошто Бог би сакал животот да го поминеме во потиснување на сопствените нагони и да го посветиме на каење и услужување на другите? Кој Бог не би сакал неговите луѓе да се среќни и да ги уживаат благодетите на природата, под услов тоа да не повредува други луѓе?
- Со тоа што велиш дека правењето личен кеиф не е е зло, го чиниш токму тоа-злото.
Молам? Не те разбрав баш. Ниедна верска книга не може да ме убеди дека правењето личен кеиф е грев, која е поентата што живееме, ако не да бидеме среќни?

Ова е, као, факт? Демек ако почнеш да се сексаш пред брак ќе продолжиш да имаш потреба од различни партнери и после брак зошто ќе станеш зависен од тоа? :icon_lol:
- Ракоблудот е блуд затоа што се работи за самозадоволување а не за задоволување на брачникот или за оставање пород.
А што е толку погрешно во самозадоволувањето? Зошто би се контролирал и потиснувал кога природата ти налага потреба од тоа? Тоа е исто како да се воздржуваш од мочање зошто некоја Книга го рекла тоа. Некои нејзини закони стварно се нелогични и сувишни, иако ти не би се сложил... :nesum:

А сигурен сум дека во Рајот нема да биде досадно, оти оние кои веќе се во Рајот, ја доживуваат непсоредната Божја близина, од која никому не му е досадно, туку токму спроитвното-ја добиваат наградата за својот благочестив живот на Земјава.
Е во ова богами, не можеш да си сигурен. :wink:

Знам, многу прашања, ама секогаш се поставуваат милион неодговорени прашања кога станува збор за Бог и религија...

Ја прееска си кажав што мислам за темава арно ама ме избришаа.Сега можам да му кажам само едно на подносителов на темава-Прашај ја мајка ти бе,пошто очигледно напраила грешка со тебе!

А тој што ке ме брише пак нека го запамти правилото на зеленото џамче!

Па добро, белким не очекуваш секоја девојка со која ќе имаш сексуално искуство пред тоа да ја жениш?
Не функционира во пракса а освен тоа сакам да видам како функционира пред брак а не после тоа да дознаам :wink:. Според тебе ако ти е пишано да се венчаш на 50 години дотогаш треба да живееш во целибат, лудост :wink:.

Освен тоа сексот се третира како грев кај христијаните додека кај хиндуистите, таоистите а и некои други религии се доживува како начин да дојдеш побргу до божјата природа.

Христијанството ја сакати најубавата човечка енергија наместо да ја оплемени и употреби за повисоки духовни цели.

Освен тоа нели луѓето се створени според божјата слика и прилика значи и половите органи се исто така пресликани па се прашувам зашто служеле?

Да, имам..
Точно е дека сексот има примарна цел: продолжување на својот род. Но и задоволството не е исклучено, под услов брачната и благословена заедница да не биде параван за разврат. Сексање да, но со мерка и во дозволени периоди.

Кои се тие дозволени периоди?

Правилава во христијанството се така фино приспособувани, ма човек просто да помисли дека се само човечки производ.

:icon_roll

pa covecki proizvod se, isto kako i se drugo, samo sto naucnite i filozofskite pravila imaat argumenti.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom