- Член од
- 14 март 2007
- Мислења
- 86
- Поени од реакции
- 2
majtap si nema so:pos2::pos2::pos2:Vnuce напиша:За DOS !?:kez:
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
majtap si nema so:pos2::pos2::pos2:Vnuce напиша:За DOS !?:kez:
Еден другар ми има кажано дека некако инсталирал и Photoshop на Linux. Ќе се распрашам што-како, и ќе ти кажам. :smir:Ок, сега почнувам да се премислувам.
Откако инсталирав Ubuntu, драстично го сменив мислењето на Linux-от. Го користев активно 2 недели, но неможев да издржам без Photoshop. Тоа е ЕДИНСТВЕНАТА причина поради која сеуште сум на Windows, а не на Linux. И да, доколку мислите дека Windows е по User-friendly и дека Windows Vista има КУЛ графички интерфејс - се лажете.
Погледнете ја презентацијата на Beryl. Неверојатно!
И да, ефектите се од самиот оперативен систем, а не од тој што го имам монтирано видеото!
Сте виделе ли некогаш подобар графички интерфејс и по прилагодлива работна површина?
Чисто информативно, за оние што не се дрзнале да инсталираат Linux:
Овој додаток се инсталира за помалку од 1 минута. Од како го инсталирав Ubuntu-то, ниеднаш немаше потреба да го рестартирам. Речиси СИТЕ програми што ги имате на Windows-от, може да ги имате и на Linux. Photoshop-от е една од ретките алатки која сеуште недостасува, но според најавите на Adobe - наскоро ќе има и Linux верзија. Мој совет - пробајте Linux, нема ништо да ве чини.
Неможеш.Еден другар ми има кажано дека некако инсталирал и Photoshop на Linux. Ќе се распрашам што-како, и ќе ти кажам. :smir:
Затоа е ограничен...Вака сеа, сите добро занеме дека Windows-от е само еден обичен DOS на кој секои неколку години му мењаат GUI.
За да инсталираш програм на Џамови трба да кликнеш 20 пати некст, откако ќе го најдеш програмот, и за да го “купиш“ во наши услови, откако ќе најдеш крак (којшто треба пак да го бараш после месец дена)1. Секој програм за Виндоуз се инсталира со кликање NEXT. За да инсталираш програм на Линукс треба да родиш коза од газот.
За Линукс постои пакет кодеци коишто се вика xine ... ништо повеќе не ти треба. Има две групи... едната се отворените формати, другата затворените... ништо повеќе... Отворените се по дефолт инсталирани, другите, види чекор еден како да ги инсталира.Дури, ако инсталираш Ubuntu Feisty кога ќе ти притребаат, сам ќе те праша дали да ги инсталира.2. За Виндоуз постои еден пакет кодеци кој се вика K-lite. Оди најди ги кодеците за Линукс.
Инсталацијата на Линукс се состои од.. колку е саат? ок, а кај сакаш Линуксот? еј... а, како се викаш? Ај иди пиј кафе...3. Инсталацијата на Линукс е боли глава. А тек после драјверите......знам дека на Линукс не му требаат додатни драјвери за да функционира, ама неможам да живеам без контрол панелите на Нвидиа и Лоџитек.
Не знам... Линукс е оперативен систем, не е играчка конзола...4. Виндоуз има DX, Линукс има Wine. Што мислите кое иде побрзо кога играте Stalker?
Под ГНОМ, да... точно... Инсталирај КДЕ, ќе видиш колку е сиромашен Џамот...5. Control Panel-от на Линукс е многу сиромашен, ако сакаш да си играш со Линуксот треба да му го отвориш кодот и да чепкаш. Кај Виндоуз само мењаш сетинг и стискаш Apply.
Кучка е... многу пати ме има заебано, да среди СЕ без да ми каже... и јас онаков, да му се намерачам дека ќе се праам фраер пред пичици, ќе средувам мрежа на Линукс, а он више завршил работа :kez:6. Линуксот е кучка за местење мрежа и интернет. Виндоузот мести све, без да му кажам.
Инсталација на Линукс трае до 30 минути. Инсталација на Џамот.... ти требаат 30 минути за да видиш ГУИ.. да можеш маус да користиш.Ако ги земеме горенаведените проблеми ке заклучиме дека:
1. Инсталација на Виндоуз со сите салтанати (програми, кодеци, антивирус, твикови итн) трае 2-3 саати. Инсталација на Линукс до степен "вистински спремен за работа" трае цела недела.
Каква глупост кажа сега...2. Секоја операција во Линукс трае многу повеке време неголи у Виндоуз. За да седнам да посурфам на пример, на XP доволен ми е дупли клик на Фајрфоксот и тоа е. На Линукс треба ѕрцките да ти излезат за да го напраиш истото.
Точно... ради популарноста има многу повеќе програми за Џамовите... А, дека не можеш да се снајдеш и под Линукс... тоа не е баш точно.3. Ради популарноста, Линуксот нема некои клучни работи за работа на една индивидуа во споредба со Виндоузот. На Некро на пр. не му работат програмите за мобилни на Линукс, мене не ми работат низа корисни програми итн, а замена за нив НЕМА.
Линукс е за сервер, да го местиш цела недела, ама коа ке го наместиш да не го чепкаш година-две.
Виндоуз е за све друго, игри/музика/порки/филмови/работа на специфични програми/интернет/телевизија и све по список.
Не знам... Линукс е оперативен систем, не е играчка конзола...
Џамот... го инсталираш.. инсталираш све од драјвери што ќе најдеш... па после поправаш, па симињаш апдејт којшто ќе ти напраи проблеми... па симињаш нов крак... па симињаш вирус дефиниции... па ај уште еден крак .... па реинсталираш... и пак истото... :helou:
само cedega 6 признавам друго ништоWine пушта некои попопуларни игри.. Cedega пушта стотици игри, дури и такви што не се во нивната база на сајтот. Без проблем се пуштаат игри до DX8 и било кој OpenGL.. проблемот е до кодерите на игри и програми, што одбираат DX пред OpenGL, и до Microsoft, што не го отвора кодот на DX![]()