Зошто Економскиот факултет не е просперитетен ?!

• Креатор на темата Креатор на темата UrbanSamurai
  • Време на започнување Време на започнување
Реално полесни жими мајка, зборам за економски до пред 4 до 5 години, на св.кирил и методиј.

Факултетот не е просперитетен поради премногу студенти, вработување со врски, отварање приватни факултети само од опшествени науки итн итн.
Па тоа кажувам дека преголемиот број студенти е ради ова.Не зезај најомразени предмети во средно ти се хемија,математика физика..У секоја гимназија имаш 1 парелелка природно математичко,и 6-7 опшествени..погоди кај се џаболебарите.
Електро е поим за тежок hard mode факултет,не сум слушнал за економски такви муабети.
Луѓето уште у 2ра средно се печени за на економски кога ги избираат пакетите и ги бираат полесните предмети,таму барајте ја причината зашто толку гужва има.Додека не се направи подобра програма за полесно учење на предметите од математичко подрачје вака ќе биде,на кој му иде ок кој не правен или економски ќе си учи.

Другар секој со својата срека не викам не,ама штом си уште прва година ... на друг начин гледаш на работите,еве лично за мене ке ти кажам
прва година:си мислиш има време се ке се среди ке дојдат подобри времиња
втора година:влагаш у шема учиш се змараш
трета : филмот те пука највеке демек готово све си решил,учиш некој стручни предмети и мислиш дека си експерт
четврта :свакаш колку е сатот кога и професорите ти викаат дека тука поради моменталната состојба тоа го немаме за обработка
Не те разбрав во врска со четврта

Епа ако нејќеш ИТ менаџер во Т-хоум тогаш можеш да работиш како таксист со диплома од економски.

Имаш право, сите со информатика се вработуваат, бидејќи ептен ни е дефицитарна државата со информатичари.

Види, можеби да, поголеми се шансите да се вработиш со информатика отколку со економски, ама тоа ти иде во светски рамки, кај нас друже работите не се розеви. Ти ако имаш економски и татко (вујко, вујна, баба, дедо, трет братучед од комшија, сеедно) ти работи во некоја фирма, може да те стави на арна позиција. Заврши информатика, и можеш да си седиш дома.
Во некој паралелен универзум, во Македонија работи ќе се наоѓаат без врски или книшки.

Државата (читај: менталитетот) ни е да мораш да завршиш факултет, а зошто, што и како, никој не знае. За подобро утре, си велат.
Знам дете што се занимаваше со фризури and stuff, и после средно си продолжи со тој занает. Сега прави повеќе пари отколку што јас и ти заедно.

Многу економисти и правници има. Сите сакаат да менаџираат со пари односно да работат умствена работа и да исправаат кривини, а никој не сака да работи физичка работа.
Мислам дека решението е пример, доколку ученикот се определи да учи средно угостителско, да смее да студира само на факултет за угостителство, доколку сака да студира, а на другите факултети да нема право да се запише никогаш, ниту на приватните кои не се по негова струка. За што си се определил тоа и ке си учиш. Исто така, студентите од штип да немаат право во скопје да се запишуваат или во охрид пример, но затоа сите факултети што ги има во скопје да ги има и во штип, и сите граѓани од источна македонија да смеат да се запишуваат само на факултетите во штип. Исто и за западна македонија, во битола како поголем град, да се направат сите факултети што ги има во скопје и сите студенти од околните градови Прилеп, Охрид, Кичево Кавадарци и сл, да имаат право само во битола да студираат. Со тоа ке се разреди концентрацијата на студенти во Скопје, менталитетот да се живее во скопје и само во скопје ке се намали, а затоа ке се заживеат другите помали градови од скопје, и повеќе региони од македонија подеднакво ке се развиваат, а не како што е до сега само скопје да се развива и гради. Исто така со тоа и студентите ке бидат поблиску до своите родни домови.
За Скопјани на тој начин ке биде решен проблемот со напливот на провинцијалци, а провинцијалците ке си го решат проблемот со големите трошоци за живеење во скопје. It's a win win situation.

1. За што си се определил тоа и ке си учиш.
2. Студентите од штип да немаат право во скопје да се запишуваат или во охрид пример.......... Со тоа ке се разреди концентрацијата на студенти во Скопје, менталитетот да се живее во скопје и само во скопје ке се намали, а затоа ке се заживеат другите помали градови од скопје, и повеќе региони од македонија подеднакво ке се развиваат, а не како што е до сега само скопје да се развива и гради.
3. Исто така со тоа и студентите ке бидат поблиску до своите родни домови.

1. Ова не само што не е изводливо, туку е и практично крајно неправедно. Кое дете во 8 одделение знае што сака?? Затоа е средното, за да ги продлабочиш знаењата од различните области, да созрееш, да видиш што ти лежи, да се пронајдеш и да продолжиш со тоа во животот.
2. Студентите се тука најмалку виновни. Зошто не се работи проект „Кратово 2014“? Зошто не се отвори ново кино во Велес? Зошто не се снима спот за Евровизија во Крушево? Зошто не се отвори нов трговски центар во Виница? Зошто не се гради нов луксузен комплекс од згради во Македонска Каменица? Се отвори аква-парк во Пробиштип и се кукаше за локацијата. Тоа што власта го преферира Скопје, тоа што се што се гради и се отвора е во Скопје, не е вина на студентите. Сума сумарум, нормално е што сите сакаат во Скопје да студираат.
3. Ретко каде во свет е вака, т.е. студентите да се блиску до родните домови. Се знае, студентите се запишуваат и живеат во студентски домови/градови, каде досозреваат и ги учат принципите на одговорност, самостојност итн.

Бар економистите имаат многу повеќе места за работа во секакви компании големи/мали, манаџери, сметководители, комерцијалисти, во банки, трговија, маркетинг итн а за правниците стварно ќе биде ептен тешко. Секој со среќата ама освен судија (за кое треба апла дебели врски) нотар или адвокат (потребни многу пари за дозволи, објекти итн) не гледам којзнае какви опции со правни студии можеби и грешам не сум запознаен многу. Политички науки исто така не гледам некаков потенцијал единствено овие со новинарска насока може да најдат некоја работа, инаку дефинитивно треба да се стават во мирување.
Toa е тоа што ме плаши. Економисти има ама пак за нив има и многу можности. Ние (идните правници) кај ке ја тупиме главата врска немам. И за судија е многу ограничено. Мора академија да се пројде а 300 услови поставуваат за таму. За разлика од правницците, економисти секаде се примаат, и самиот наброја дури.
Ако правниот не се стави во мирување, лошо се пишува!

Сеа некој ке ми рече: така викаш зошто ти си таму, се запиша, ке завршиш и гајле ти е. Ама не е така, нема некој повеќе што се кае од мене што се запишав на правен, радо би му отстапил место. Денес само техничките вредат. Градежен :love:.

Епа ако нејќеш ИТ менаџер во Т-хоум тогаш можеш да работиш како таксист со диплома од економски.

Таквите ставови „епа работи си таксист со диплома на економски„ се муабети на неспособни или недоволно информирани луѓе. Ќе одиш на обуки, семинари, курсеви, летни школи, ќе запознаеш нови луѓе, ќе прошеташ повеќе места, се отвараат нови можности, нови хоризонти.

Али македонче.... полесно му е да вози такси и да се жали како не му чини државата..

Студирам на економски,но тоа го правам колку да имам некоја цел на некој си среден рок да сум фокусиран на нешто и да соберам некоја информација што утре би ми користела за да отворам нешто свое.....Дипломата како диплома ништо не ми значи и не очекувам дека би ми донела работа кај некого.
На време си чистам се предметите,си учам,се замарам,но да гледам некоја перспектива во Македонија со оваа диплома за наоѓање работа,не гледам.Гледам некои работи за себе да си научам,да имам некое предзнаење за да можам понатаму полесно со сопствен бизнис да се бавам.Искрено тоа само ме занима,да чекам некој да ме вработи мене од цела хорда економисти.....no way.
Со економски само тоа му е мајката......

Проблемот е што секој стигна кај нас да запише факултет.Не е само економскиот или правниот.....на секој факултет имаме премногу луѓе што не би требало да се таму.
На факултетот има премногу луѓе кои што според интелектуалниот капацитет и интересите не би ни требало да бидат студенти воопшто,а уште толку ги има што воопшто и не ги интересира и што се шлепаат само низ факултетот.

Значи, најдобро занает да си научам ! :D

Да или тоа што ти кажав. Секогаш ќе има работа за сметководители мање више секаде во светот. Ако неможеш во МКД фурај мали.... Немој да се заебеш стриктно Економија или Финансии (ова е добро ама пак со Сметководство повеќе ќе просперираш).
--- надополнето: 11 март 2013 во 05:51 ---
Многу економисти и правници има. Сите сакаат да менаџираат со пари односно да работат умствена работа и да исправаат кривини, а никој не сака да работи физичка работа.
Мислам дека решението е пример, доколку ученикот се определи да учи средно угостителско, да смее да студира само на факултет за угостителство, доколку сака да студира, а на другите факултети да нема право да се запише никогаш, ниту на приватните кои не се по негова струка. За што си се определил тоа и ке си учиш. Исто така, студентите од штип да немаат право во скопје да се запишуваат или во охрид пример, но затоа сите факултети што ги има во скопје да ги има и во штип, и сите граѓани од источна македонија да смеат да се запишуваат само на факултетите во штип. Исто и за западна македонија, во битола како поголем град, да се направат сите факултети што ги има во скопје и сите студенти од околните градови Прилеп, Охрид, Кичево Кавадарци и сл, да имаат право само во битола да студираат. Со тоа ке се разреди концентрацијата на студенти во Скопје, менталитетот да се живее во скопје и само во скопје ке се намали, а затоа ке се заживеат другите помали градови од скопје, и повеќе региони од македонија подеднакво ке се развиваат, а не како што е до сега само скопје да се развива и гради. Исто така со тоа и студентите ке бидат поблиску до своите родни домови.
За Скопјани на тој начин ке биде решен проблемот со напливот на провинцијалци, а провинцијалците ке си го решат проблемот со големите трошоци за живеење во скопје. It's a win win situation.

Во австралија се е решено со квоти. Се знае колку доктори треба - за град од 4,5 мил како мелбурн 200 годино. 2 универзитета нудат медицина примаат по 200 луѓе секој оти очекуваат пола да не завршат или да се вработат во провинција/странство. Пошто ова е најпосакуван факултет за да се запишеш треба да си мегу 400те НАЈДОБИ средношколци. Значи 4та година се бодува и зависно од бодовите ако си меѓу најдобите 400 апликатни влегуваш. Понатака си број. Нема име, нема презиме на испити. Испити ги прегледува професор од Сиднеј или друго кој предава на друг универзитет и никад не те видел. Кога ќе се направи таков систем ќе имаме и асален кадар и ќе има работа затоа што нема да може да се запишат цел куп луѓе на еден факс. Така и дипломата ќе држи цена. Ако има потреба од 5000 студенти годишно, толку ќе има. Другите ќе мора занат. Арно ама ние во оваа чудесна земја порадо би имале 50 000 студенти па за некоја година ќе се чудиме зошто еден електирчар или водоинсталатор вози БМВ а интелктот оди пеш а?

Да или тоа што ти кажав. Секогаш ќе има работа за сметководители мање више секаде во светот. Ако неможеш во МКД фурај мали.... Немој да се заебеш стриктно Економија или Финансии (ова е добро ама пак со Сметководство повеќе ќе просперираш).
--- надополнето: 11 март 2013 во 05:51 ---

Во австралија се е решено со квоти. Се знае колку доктори треба - за град од 4,5 мил како мелбурн 200 годино. 2 универзитета нудат медицина примаат по 200 луѓе секој оти очекуваат пола да не завршат или да се вработат во провинција/странство. Пошто ова е најпосакуван факултет за да се запишеш треба да си мегу 400те НАЈДОБИ средношколци. Значи 4та година се бодува и зависно од бодовите ако си меѓу најдобите 400 апликатни влегуваш. Понатака си број. Нема име, нема презиме на испити. Испити ги прегледува професор од Сиднеј или друго кој предава на друг универзитет и никад не те видел. Кога ќе се направи таков систем ќе имаме и асален кадар и ќе има работа затоа што нема да може да се запишат цел куп луѓе на еден факс. Така и дипломата ќе држи цена. Ако има потреба од 5000 студенти годишно, толку ќе има. Другите ќе мора занат. Арно ама ние во оваа чудесна земја порадо би имале 50 000 студенти па за некоја година ќе се чудиме зошто еден електирчар или водоинсталатор вози БМВ а интелктот оди пеш а?
А дали кај нас е така ?! И кога ќе дојди тоа време ? Кај нас како офците кога ќе ги пуштат на пасење, така се затрчуваат сите по факултето-сите wannabee Академски граѓани

А дали кај нас е така ?! И кога ќе дојди тоа време ? Кај нас како офците кога ќе ги пуштат на пасење, така се затрчуваат сите по факултето-сите wannabee Академски граѓани

Спиро Ристевски беше овде му објаснивме и виде. Ваљда свати. Арно ама пошто и него го бива за се сега веќе не е ни надлежен за тоа. Ако пренел искуства добро ако не друг пат. Што да ти кажам само да гледаат и копираат успешни системи ќе средат и направат нешто, ама ние сме најпаметниот народ на светот, све интелектуалци. Затоа е и вака...

вака секој факултет е перспективен, не ги лажете матурантите. Само се треба желба за учење, а не да се запиши човек на факултет колку за диплома.
проблем е ајде сега економски и правен не е перспективен па ај ќе се запишуваме на Електро и Финки. Ако не те бидува математика (матура математика под 4) тогаш само ќе си го трошиш времето и годините на електро. И после се жалат од бабата на електро, неможеле математикада поминат, јебига не се почнува со математика од 20 години.
Проблемот со големата заинтересираност за општите факултети е одбивноста на младите спрема математиката уште во основно образование. Треба таму да се пронајди проблемот (дали тоа се учителите, или пак несоодветниот материјал).

Исто така, студентите од штип да немаат право во скопје да се запишуваат или во охрид пример, но затоа сите факултети што ги има во скопје да ги има и во штип, и сите граѓани од источна македонија да смеат да се запишуваат само на факултетите во штип. Исто и за западна македонија, во битола како поголем град, да се направат сите факултети што ги има во скопје и сите студенти од околните градови Прилеп, Охрид, Кичево Кавадарци и сл, да имаат право само во битола да студираат. Со тоа ке се разреди концентрацијата на студенти во Скопје, менталитетот да се живее во скопје и само во скопје ке се намали, а затоа ке се заживеат другите помали градови од скопје, и повеќе региони од македонија подеднакво ке се развиваат, а не како што е до сега само скопје да се развива и гради. Исто така со тоа и студентите ке бидат поблиску до своите родни домови.
:гомце::гомце::гомце::гомце::гомце::гомце::гомце::гомце::гомце::гомце::гомце:
па пола електро (професори и асистенти) се од „провинција“. поголем број на студенти имаш од провинција него од скопје.
Дефинитивно имаш некој голем комплекс од провинцијалците, ти ќе забрануваш кој кај да учи. Браво. :facepalm:

Не те разбрав во врска со четврта
Значи ти зборам за мене немој да мислиш дека ти наметнувам и ти да мислиш така само внимавај и учи од туѓи искуства
Ја сум апсолвент на технички факултет не е битно кој, а не сум дипломиран само поради тоа што ми згасна желбата и полека го свакаш нашето глупо општество
за четврта да ти кажам ми пиша дека не си ме сватил: Почнавме да одиме по теренски по фабрики во четврта и професорот ни вика "тука гледате една машина за преработка на тоа и тоа кој служи за добивање на тоа и тоа" a машина никаде нема само едно заргено железо изедено од работ на времето кое не е во функција ,прашуваш некој работник како има ли работа плата како одат и тој ти вика "абе каква плата со месеци немам видено газдата си купи џип" тоа е тоа мислам дека ме свати сега

Премногу студенти се запишуваат на тој факултет,и они не оти сакаат да одат таму туку дека е полесен од другиве.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom