- Член од
- 8 јули 2008
- Мислења
- 4.524
- Поени од реакции
- 8.322
Не, не мислам дека сум фатил бога за муда, не мислам дека факултетот е до тој степен тежок да никој економист/правник не би го завршил. Напротив, ако си го испотиш газот малу поише, ќе се заврши. Ама поентата е дека многумина имаат страв да стапнат, или сакаат да завршат нешо на сосема друго поле коешто реално и поише го свиѓаат (се надевам). Така, во многу технички области има, и ќе има уше многу години дефицит, шо имплицира дека секако се наоѓа двојно полесно работа, ако те бива у областа шо ја изучуваш.
Не познавам некој со купена оценка на факултетов, извини, едино сум чул гласина дека една професорка го презапишала нејзин роднина за поен ипол, дека јбг, принципиелна си е. И дека една колешка и пиша пониска оцена за 0,2 поени, дека еден симбол не и бил убо напишан. ФИНКИ професорите ти се колектива земени од електро и пмф, и стаени у зградата на ТМФ поради непостоечка зграда за ФИНКИ. Зашо би било поразлично од другиве два факултети, кога се буквално истите фаци?
Ама ете, ако дадеме дека од некои професори може да се купи оцена, тогаш од кај тоа дека на правен од НИКОЈ не може да се купи оцена? Или работава, да се изруга ФИНКИ дека има некои абдали шо успеале/ќе успеат да завршат?
Па, јасно дека има, ги има на секој факултет.
Не омаловажувам ја други факултети, нигде нагоре не се карав дека вашите факултети се нешо прелесни, можда за степен полесни би рекол, ама тоа секој својот факс си го носи у срце и го брани.
И нигде не реков дека те излажала твојава другарка, поентата беше за останатите 2 испити, во 2ра година се да не речам 4 од 5те најтешки предмети на ФИНКИ, не се ИЧ малку 2 да ти останат за август. Јас ти посочив на твоето "мојата другарка има оставено 2 испити за август, ама ништо страшно претпоставувам". Тоа е огромна глупост да го кажеш.
Ја нигде не имплицирам на твојот/вашиот факултет. Нигде ама баш нигде. И реков дека е дебатлива тежината на вашиот(НОВ) факултет, што и реално е така, посебно откако се формира финки и квотите станаа поголеми од оние на правен и на економски. Сигурно помалце ги буткаат оние што се у приватна квота(да речеме дека се 300+) отколку што е било претходно кога имало 200 електраши вкупно(а сега се 3-4 пати повеќе), бидејќи цицаат и ќе цицаат пари од нив. А и не е џабе формиран Финки, сем да се поисперат пари и вмровчињата малце да си напунат џеб, башка и буџетот нели да се напуни да има од кај административците пари да земат. Иначе кај се видело да се запишуваат у државава, 600,700 + ученици на Електро досега. Сигурно има нешто позади завесата.
Правен цело време си е константо со +/- 600 души(има тренд на паѓање ради новиот систем), и затоа не е трпел некои ептен големи промени. Јест да го сменија малце ектс системот и го вратија она комунистичкото на 3 лекции усно цел материјал(и се дешава и писмено не дека не).
А ти да се осамостоиш ко нов факултет, нов статут, нови принципи на работа, и пред се НОВА КВОТА на запишани студенти е неможеш бе другар да ми кажеш дека е се исто ко порано.
Ајде ќе видиме од првата генерација колку дипломирани ќе има па ќе праиме муабет за бројките, вака се е тресење вода 300 души биле, не биле толку, многу помалку се.
Поентата ми е, дека се гледа од авион дека критериумите на техничките факултети се далеку опаднати, пред се заради тој факт што има дефицитен кадар од таквите струки, а сегашниве средношколци не ја избегнуваат математиката, туку гледаат да има примеси на полесен факултет + поголем просперитет.