Зошто Економскиот факултет не е просперитетен ?!

• Креатор на темата Креатор на темата UrbanSamurai
  • Време на започнување Време на започнување
Значи ти зборам за мене немој да мислиш дека ти наметнувам и ти да мислиш така само внимавај и учи од туѓи искуства
Ја сум апсолвент на технички факултет не е битно кој, а не сум дипломиран само поради тоа што ми згасна желбата и полека го свакаш нашето глупо општество
за четврта да ти кажам ми пиша дека не си ме сватил: Почнавме да одиме по теренски по фабрики во четврта и професорот ни вика "тука гледате една машина за преработка на тоа и тоа кој служи за добивање на тоа и тоа" a машина никаде нема само едно заргено железо изедено од работ на времето кое не е во функција ,прашуваш некој работник како има ли работа плата како одат и тој ти вика "абе каква плата со месеци немам видено газдата си купи џип" тоа е тоа мислам дека ме свати сега
Јасно, јасно :)

Што збориш бе човек, зар треба докторат да имаш за да знаеш CV да напишеш? Колку треба да си глуп да не знаеш тоа да го направиш? Прва средно деца го прават тоа по македонски.

Затоа ќе чмаат невработени а ќе кукаат како завршиле 10,00.
Покрај ова и пренатрупаноста на дипломираните економисти и правници кај нас има и трет проблем, а тој се вика практичната настава. Без практична настава пиши пропало, можеби ќе завршиме сите факултет но џабе е се кога не е применето тоа во пракса. Јас може да имам и 10.00 просек ама ако не знам да уплатам обична уплатница во банка или да си напишам СV тогаш џабе ми е тој просек. Од оваа учебна година нешто на економски ни воведоа демек задолжителна практична настава, без потврда од практична настава не можевме семестар да завериме но сето тоа несериозно беше, 99% си извадивме потврди од фирмите на блиски пријатели, татковци, дедовци, вујковци, ретко кој навистина беше на пракса. Ако воведат некоја посериозна контрола и да МОРАМЕ да одиме на пракса без притоа да има простор за манипулација тогаш може да се каже дека работите тргнале на подобро, во спротивно со исто темпо ќе се тера и ќе имаме еден куп невработени економисти кои кукаат по домовите бидејќи се без работа. Тоа ти е исто како забар да заврши медицина без да влегол во ординација и да види усна шуплина на некој пациент.
На пример Алкалоид секоја година си вработува дипломирани студенти од фармација, кои претходно во текот на студирањето биле на пракса таму. Е ова е пример за добра соработка помеѓу факултетот и одредена фирма, а од друга страна и студентот е мотивиран да заврши факултет и тоа со што поголем просек бидејќи знае дека се бори за доста добро работно место. Знаеме сите дека Алкалоид е една од најуспешните македонски фирми.

министерот ке гледа да ги впушти студентите да му станат партиски војници ... нема ништо да направи

Покрај ова и пренатрупаноста на дипломираните економисти и правници кај нас има и трет проблем, а тој се вика практичната настава. Без практична настава пиши пропало, можеби ќе завршиме сите факултет но џабе е се кога не е применето тоа во пракса. Јас може да имам и 10.00 просек ама ако не знам да уплатам обична уплатница во банка или да си напишам СV тогаш џабе ми е тој просек. Од оваа учебна година нешто на економски ни воведоа демек задолжителна практична настава, без потврда од практична настава не можевме семестар да завериме но сето тоа несериозно беше, 99% си извадивме потврди од фирмите на блиски пријатели, татковци, дедовци, вујковци, ретко кој навистина беше на пракса. Ако воведат некоја посериозна контрола и да МОРАМЕ да одиме на пракса без притоа да има простор за манипулација тогаш може да се каже дека работите тргнале на подобро, во спротивно со исто темпо ќе се тера и ќе имаме еден куп невработени економисти кои кукаат по домовите бидејќи се без работа. Тоа ти е исто како забар да заврши медицина без да влегол во ординација и да види усна шуплина на некој пациент.
На пример Алкалоид секоја година си вработува дипломирани студенти од фармација, кои претходно во текот на студирањето биле на пракса таму. Е ова е пример за добра соработка помеѓу факултетот и одредена фирма, а од друга страна и студентот е мотивиран да заврши факултет и тоа со што поголем просек бидејќи знае дека се бори за доста добро работно место. Знаеме сите дека Алкалоид е една од најуспешните македонски фирми.
99% извадиле таква потврда за пракса, а останатиот еден посто копирал и скенирал документи, ако имал помалку среќа тогаш дремел во подрум.

Реткост е да најдеш убава пракса. Од друга страна па никој не ни е крив. Сега кога пак би барал пракса не би прифатил било каква пракса, најпрво од секторот кај што ќе бидам, па после тоа и работните задачи таму. Не смееме да дозволуваме да им работиме работи што нив ги мрзи како копирање, скенирање или средувањето на документи во класери. Пракса во архива е срамота за студент од економски факултет.

Сега па и сами сте си криви што вадите такви потврди за пракса, не сакате еден месец да се потрудите да отидете на пракса.

Што збориш бе човек, зар треба докторат да имаш за да знаеш CV да напишеш? Колку треба да си глуп да не знаеш тоа да го направиш? Прва средно деца го прават тоа по македонски.

Затоа ќе чмаат невработени а ќе кукаат како завршиле 10,00.

Јас пишав тој што се трудел и никаде не спомнав ниту помислив на просек. Очигледно ти ги вреднуваш само оние кои имаат висок просек.

99% извадиле таква потврда за пракса, а останатиот еден посто копирал и скенирал документи, ако имал помалку среќа тогаш дремел во подрум.

Реткост е да најдеш убава пракса. Од друга страна па никој не ни е крив. Сега кога пак би барал пракса не би прифатил било каква пракса, најпрво од секторот кај што ќе бидам, па после тоа и работните задачи таму. Не смееме да дозволуваме да им работиме работи што нив ги мрзи како копирање, скенирање или средувањето на документи во класери. Пракса во архива е срамота за студент од економски факултет.

Сега па и сами сте си криви што вадите такви потврди за пракса, не сакате еден месец да се потрудите да отидете на пракса.
Да ама ако постават силна контрола без можност за манипулација сите ќе одат на пракса како што си е редот. Јас лично не бев на пракса и си земав потврда од фирмата на еден другар затоа што немав време летоска, а и не ме ни сакам да работам како економиста, гледам само да го завршам факултетот, па кога имам можност за ескивирање зошто да не ја искористам. За тоа дека сами сме си криви што не одиме си во право, ни даваат можност а ние ја злоупотребуваме, ама ако ни стават предмети што се полагаат практично како на пример на медицинскиот факултет нема да има простор за вакви манипулации. Не може тие што се на економски факултет да не знаат да прокнижат настан што се случил во фирмата или особено ова важи за тие на смерот “Сметководство и ревизија“ а да имаат диплома или да се курчат со просек 10.00.

Па тоа кажувам дека преголемиот број студенти е ради ова.Не зезај најомразени предмети во средно ти се хемија,математика физика..У секоја гимназија имаш 1 парелелка природно математичко,и 6-7 опшествени..погоди кај се џаболебарите.
Електро е поим за тежок hard mode факултет,не сум слушнал за економски такви муабети.
Луѓето уште у 2ра средно се печени за на економски кога ги избираат пакетите и ги бираат полесните предмети,таму барајте ја причината зашто толку гужва има.Додека не се направи подобра програма за полесно учење на предметите од математичко подрачје вака ќе биде,на кој му иде ок кој не правен или економски ќе си учи.

Темава не е баш за тоа кој факултет е потешок а кој полесен ама ќе напишам нешто и за тоа.
Дипломирв на економски факултет на св.Кирил и Методиј во 2010, и последните една до две години забележително беше дека се спиштија критериумите како за упис така и за поминување на испитите.
Ама да кажеш дека пред тоа џаболебари завршувлаи економски ти е голема грешка. Како прво доколку си тапа математика нема шанси да помиш кај статисктика, економетија и математика, освен ако не најдеш врска па да искешираш.

За тие што сакаат да се запишат сега на економски не би им препорачал, зошто моментало навистина има премногу економисти, кој има можност нека оди на некој од техничкиве факултети или уште подобро преку атлантикот.

Сите заборавате една прилично суштинска работа.
Освен неколку предмети, Економски факултет го завршувате со заокружување.

Да, да. Секој ебан предмет е на заокружување, а и тоа прашањата без некаква смисла и цел. Извадени од фуснотите во appendix. Набројуванки х1000, ловење на граматички и правописни грешки, бодување од ракав, итн.

Прво, ова овозможува положување на предметите со масовно препишување. Сврти се само и кажи му на некој АБДАГАДБАВ и пола тест препишан.
Настрана препишувањето, факултетот се завршува без да научи студентот да се изразува. Од пренатрупаност нема можност да се развиваат и стимулираат дискусии на предавање. На испити, една сложена реченица не се составува во 4 години. И после 4 години максисмално затупување, што очекувате?

Пробајте на некој од техничките факултети да им објасните положување на предмет со заокружување. Писмено, усмено, решавање задачи, конкретни семинарски за кои мора душата да ти излезе. После 4 години едноставно се стекнува искуството нешто да се сработи, состави и реши проблемот.

Аии, како да не се препишуваат задачи и теории и не знам ти што на техничките факултети со бубици телефони и разни тракаташки. Но од голема важност е да, на економски полесно се препишува ако не друго.
Можеби сега има дефицит на информатичари но што ќе биде понатака? Да не случајно сите овие нови што се запишуваат на финки минки 1000 и кусур секоја година ќе најдат работа после тоа?

Никој не рече дека не се препишува на сите факултети. И препишувањето е дел од нашето креативно студирање нели :)

Поентата ми беше дека на Економски и препишувањето е сведено на дебилизам. Што ќе ти се ливчиња или бубици? Сврти се, два-три збора, оп одговорите на пола тест ги имаш.

А за информатичари ќе има работа уште дооолго време. Во такво време живееме.

Зошто економскиот факултет не е просперитетен
-премногу студенти
-неквалитетна настава
-може да се заврши факултето без да се отвори уста
-нема практична работа
.
.
.итн

Пак ке кажам, до пред неколку години факултетот беше на друго ниво сега е далеку од тоа.
Проблемот со извразување секој си го решава индивидуално. Сигурно подобри оратори има на економски и на другите факултети од опшествени науки во однос на техничките факултети да не се лажеме. А дека има дебили на секој факултет има.
Како потсетување полагањето на оптички начин преку шифрарник е воведено последниве 6 до 7 години отприлика. Полагањето со шифрарник ќе ви помогне повеќе логички да размислувате, ама за изразување ќе ве отупи дефинитивно.

Сепак и покрај се Економскиот факултет на Св.Кирил и Методиј е еден од најквалитетните во рм, како според организираност, квалитет на студенти кои се запишуваат и завршуваат итн.

Во една приватна фирма бараа Економист и од 150 пријавени со диплома ја избрале ќерката на поранешниот градоначалник која е со средно обрзование. Ова е една од причините поради која многу економисти седат дома.

Аман бе, 150 пријавени. Колку депримирачки...

Сите заборавате една прилично суштинска работа.
Освен неколку предмети, Економски факултет го завршувате со заокружување.

Да, да. Секој ебан предмет е на заокружување, а и тоа прашањата без некаква смисла и цел. Извадени од фуснотите во appendix. Набројуванки х1000, ловење на граматички и правописни грешки, бодување од ракав, итн.

Прво, ова овозможува положување на предметите со масовно препишување. Сврти се само и кажи му на некој АБДАГАДБАВ и пола тест препишан.
Настрана препишувањето, факултетот се завршува без да научи студентот да се изразува. Од пренатрупаност нема можност да се развиваат и стимулираат дискусии на предавање. На испити, една сложена реченица не се составува во 4 години. И после 4 години максисмално затупување, што очекувате?

Пробајте на некој од техничките факултети да им објасните положување на предмет со заокружување. Писмено, усмено, решавање задачи, конкретни семинарски за кои мора душата да ти излезе. После 4 години едноставно се стекнува искуството нешто да се сработи, состави и реши проблемот.

Абе ајде. Зарем студентите од Економски што отидеа по Европа и се успешни, се МАКСИМАЛНО ЗАТУПЕНИ. На Технички науки немало препишување?? Да,да. Само со полагаат испити еден за друг. (знам од искуство, немој да негираш). Да, положиш предмет со заокружување е потешко отколку со пишување, тоа е факт. (потврдено од студенти на ФИНКИ). Секој предмет на пишување е со подобри резултати од другите. На светските универзитети се полага со заокружување на овие факултети, тоа не е измислено во МК. Или ЕКТС е од Македонија? И да прашањата се не од фусноти и сл. туку за да одговориш треба да го имаш пред се разбрано материјалот. А, тоа дека критериумите се послаби, тоа е само за Економски, или за целина. Немој да ми кажеш дека по отворање на ФИНКИ на ФЕИТ се исти критериумите зашто не се. Потребата за партиципација и си го направи своето. Нема пари за парно, во испитна сесија, критериумите се намалуваат и тука нема место за дебата. Машински е оној од порано?? И таму е се отидено. (дека знам доста што студираат таму). На секој факултет има квалитетни студенти и неквалитетни студенти. За пракса да не зборам. Која пракса ја има за технички научи бре? Никоја. Македонија нема економија, следствено на тоа нема ни индустрија. Тогаш од кај таа светска пракса за овие факултети. Едноставно ја нема.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom