Зошто атеистите се толку опседнати со Бог и религијата?

П.С. Марксизмот не ти пречи заради тоа што велиш дека е „една од најопасните лаги од поново време, која е издигната на ниво‘ од светоглед“ (што значи ако е светоглед, онда е и издигнато на ниво на догма - а што нема врска само по себе, но в ред, ти така мислиш), туку нешто лично е во прашање.. Да си го читал Маркс (а со оглед да по одговориве што ми ги даде се добива таков впечаток), немаше да го зборуваш тоа што ми го даде за одговор.

Марксизмот го имав како предмет, во “3-та„ во „средно„ и „во прва„ на факултет, а имам нешто читано од една компилациска книга, која ја имам дома, која содржи извадоци од марксовите писанија, од негоите почетоци па понатаму.

Марскизмот го имав како предмет, во “3-та„ во „средно„ и „во прва„ на факултет, а имам нешто читано од една компилациска книга, која ја имам дома, која содржи извадоци од марксовите писанија, од негоите почетоци па понатаму.

Аха, и што заклучи од тие книги?
Патем , а одговорите на прашањата?

Значи според тебе однапред треба да ја знаеш "вистината" за да ја бараш?! Ако ја знаеш, која е потребата да ја откриваш?

Погрешно: нема потреба по знаење „од напред„ туку има потреба по тргање по вистината, оти на човекот, умот му е даден за да ја осознае и прими токму вистината а не лагата. Имено, во сите познати цивилизации, врвните умови, мудрољибците, .т.е. философите, трагаа по вистината и не ја најдоа, се‘ додека Вистината (христос, нели.) сама се објави на родот човечки.

Погрешно: нема потреба по знаење „од напред„ туку има потреба по тргање по вистината, оти на човекот, умот му е даден за да ја осознае и прими токму вистината а не лагата. Имено, во сите познати цивилизации, врвните умови, мудрољибците, .т.е. философите, трагаа по вистината и не ја најдоа, се‘ додека Вистината (христос, нели.) сама се објави на родот човечки.
И што му значи ова на било кој?
Како ќе ја разбереш вистината ако не си ти вистината...Исус?

Епа зошто рече дека тоа е "фалинка"?
Твој зборови:
ама тука останува една крупна фалинка: која е таа вистина, кон која тежнеат науките? :unsure:

еве по трет пат..

Впрочем, ако ти смета, тогаш запрашај се зошто имаш компјутер дома и пишуваш на него постови на овој форум? Зошто одиш на пазар и купуваш пиперки и патлиџани? Кој и како ги произведува тие пиперки и патлиџани?

Зошто носиш облека на себе? Зошто се бричиш, шишаш, бањаш?
Зошто пиеш сок, и како го добиваш тој сок?

Па нели реков: затоа што Маркс така кажа!

Нели, кога Маркс беше погребуван, неговиот брат по вера (читај:лага...),славниот Енгелс,читајќи проштален говор, рекол дека Маркс, во своите истражувања, „открил„ (!!!) дека човекот треба прво да јаде, да пие и да се облекува а након то, да се занимава со наука, политика, уметност...

Ете зашто јас купувам храна и облека: затоа што Маркс го „откри„ она кое на човекот му претставва природна потреба, ама требаше Маркс да се роди за да ни‘ ја каже таа вистина ,оти без Маркс, никој немаше да се сети на тоа...

Нели?...:sneaky:
--- надополнето: 26 септември 2012 во 22:18 ---
Епа зошто рече дека тоа е "фалинка"?
Твој зборови:

Напишав „фалинка„ затоа што науките, ниту една од нив, се‘уште ем не ни‘ отки ниту една конечна вистина, ем не знае кон што се стреми во своите истражувања...За разлика од науките или философиите, па и уметнстите, верните се стрема кон Христа и кон Царството Небесно.
--- надополнето: 26 септември 2012 во 22:20 ---
И што му значи ова на било кој?

Се‘ зависи како им приоаѓаш и на Светот и на животот...
--- надополнето: 26 септември 2012 во 22:22 ---
Тоа е дисперзија на светлина.
.

Точно. Малку ја помешав со интерференцијата, ама и тоа ми е познато од физика од „втора„ во „средно„.

Па нели реков: затоа што Маркс така кажа!

Нели, кога Маркс беше погребувна, неговиот брат по вера (читај:лага...),славниот Енглес,читајќи проштален говор, рекол дека Маркс, во своите истражувања, „открил„ (!!!) дека човекот треба прво да јаде, да пие и да се облекува а након то, да се занимава со наука, политика, уметност...

Ете зашто јас купувам храна и облека: затоа што Маркс го „откри„ она кое на човекот му претставва прриродна потреба, ама требаше Маркс да се роди за да ни‘ ја каже таа вистина,оти без Маркс, никој немаше да се сети на тоа...

Нели?...:sneaky:
--- надополнето: 26 септември 2012 во 22:18 ---

Напишав „фалинка„ затоа што науките, ниту една од нив, се‘уште ем не ни‘ отки ниту една конечна вистина, ем не знае кон што се стреми во своите истражувања...За разлика од науките или философиите, па и уметнстите, верните се стрема кон Христа и кон Царството Небесно.

Значи ништо не си прочитал..
Да си прочитал ќе знаеше дека Енгелс го рекол следново, кое има огромна разлика од она што ти овде го говориш, еве ти го на англиски, со оглед да го имам Манифестот на Комунистичката Партија, во издание на Oxford University Press, така да читај и тумачи.. Со болдот ти е објаснето она што не можеш да го разбереш...

„Just as Darwin discovered the law of development or organic nature, so Marx discovered the law of development of human history: the simple fact, hitherto concealed by an overgrowth of ideology, that mankind must first of all eat, drink, have shelter and clothing, before it can pursue politics, science, art, religion, etc.; that therefore the production of the immediate material means, and consequently the degree of economic development attained by a given people or during a given epoch, form the foundation upon which the state institutions, the legal conceptions, art, and even the ideas on religion, of the people concerned have been evolved, and in the light of which they must, therefore, be explained, instead of vice versa, as had hitherto been the case.“

Патем, прашањата не ми беа поставени за да ми го наметнеш Маркс, како што го наметна претходно на Grand Central , туку да ми одговориш ти лично, а не дали Маркс рекол така (иако не рекол нигде) ...

Значи пак, по четврти пат... одговори на прашањата...

Впрочем, ако ти смета, тогаш запрашај се зошто имаш компјутер дома и пишуваш на него постови на овој форум? Зошто одиш на пазар и купуваш пиперки и патлиџани? Кој и како ги произведува тие пиперки и патлиџани?

Еднаш веќе ти поставив прашање за ова кое го премолче. Ако до конечната вистина не се доаѓа етапно, зошто ти се запиша првин во прво одделение? Зошто не запиша директно докторски студии?

Аха, и што заклучи од тие книги?

Тие книги, своевремено, беа единствен извор на „вистина„. Фала и слава на Бога во Висините, ама наспроти марксовата, имало и друга вистина, која своевремено ми беше неприфатлива и одбојна, а тоа е Божјата вистина.
--- надополнето: 26 септември 2012 во 22:27 ---
Значи ништо не си прочитал..

Во ред, еве, ништо не сум прочитал, и велам дека Ти си екперт за марксизам, користејќи „копи-пејст„ комбинација...

Тие книги, своевремено, беа единствен извор на „вистина„. Фала и слава на Бога во Висините, ама наспроти марксовата, имало и друга вистина, која своевремено ми беше неприфатлива и одбојна, а тоа е Божјата вистина.

Е добро де, и што те натера да ја осознаеш „другата вистина“? Која патем речено, ако си го читал Маркс, ќе знаеш дека и за таа вистина пишувал, но парцијално - поише чичо Фројд пишувал за тоа.. но тоа е друга тема..

А прашањата?
--- надополнето: 26 септември 2012 во 22:28 ---
--- надополнето: 26 септември 2012 во 22:27 ---

Во ред, еве, ништо не сум прочитал, и велам дека Ти си екперт за марксизам, користејќи „копи-пејст„ комбинација...

Не е копи пејст комбинација, ти реков, ја имам книгата овде пред мене на тастатурава, ко библија ми стои :sneaky:

Значи пак, по четврти пат... одговори на прашањата...

А јас по 4-ти пат Ти одговарам, со огрмона доза од иронија, нормално, а го велам она кое веќе го напишав...

Точно. Малку ја помешав со интерференцијата, ама и тоа ми е познато од физика од „втора„ во „средно„.

Дифракција, Мики. Дифракција. Интерференција настанува при судир на бранови.

Е добро де, и што те натера да ја осознаеш „другата вистина“?

Никој и ништо не ме натера, освен личната потреба од „нешто повеќе вистина„ од онаа вистина, која ми ја нуди Светов, со неговиот светоглед. Така, кога има(м) повеќе од една вистина, има(м) и можност за избор, како и можност за псоредување на две илиповеќе вистини...

А јас по 4-ти пат Ти одговарам, со огрмона доза од иронија, нормално, а го велам она кое веќе го напишав...

Аха, значи не знаеш зошто имаш компјутер дома и пишуваш на него постови на овој форум? Зошто одиш на пазар и купуваш пиперки и патлиџани? Кој и како ги произведува тие пиперки и патлиџани?

Океј,, не мора да знаеш.. онда, ако сеуште иронично го впикуваш Маркс во сето тоа,
Тогаш ти предлагам да го земеш компјутерот во истиот овој момент, и го фрлиш од тераса, да не идеш на пазар и купуваш храна- а сачувај боже па во супермаркет! Не носи облека, не се бричи, не се шишај, не се бањај и не пиј сок....

П.С.
Само уште едно прашање, онака ме интересира..

Од што ти ја прочита Библијата - светото писмо?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom