Па нели реков: затоа што Маркс така кажа!
Нели, кога Маркс беше погребувна, неговиот брат по вера (читај:лага...),славниот Енглес,читајќи проштален говор, рекол дека Маркс, во своите истражувања, „открил„ (!!!) дека човекот треба прво да јаде, да пие и да се облекува а након то, да се занимава со наука, политика, уметност...
Ете зашто јас купувам храна и облека: затоа што Маркс го „откри„ она кое на човекот му претставва прриродна потреба, ама требаше Маркс да се роди за да ни‘ ја каже таа вистина,оти без Маркс, никој немаше да се сети на тоа...
Нели?...
--- надополнето: 26 септември 2012 во 22:18 ---
Напишав „фалинка„ затоа што науките, ниту една од нив, се‘уште ем не ни‘ отки ниту една конечна вистина, ем не знае кон што се стреми во своите истражувања...За разлика од науките или философиите, па и уметнстите, верните се стрема кон Христа и кон Царството Небесно.
Значи ништо не си прочитал..
Да си прочитал ќе знаеше дека Енгелс го рекол следново, кое има огромна разлика од она што ти овде го говориш, еве ти го на англиски, со оглед да го имам Манифестот на Комунистичката Партија, во издание на Oxford University Press, така да читај и тумачи.. Со болдот ти е објаснето она што не можеш да го разбереш...
„Just as Darwin discovered the law of development or organic nature, so Marx
discovered the law of development of human history: the simple fact, hitherto concealed by an overgrowth of ideology, that mankind must first of all eat, drink, have shelter and clothing, before it can pursue politics, science, art, religion, etc.; that therefore the production of the immediate material means, and consequently the degree of economic development attained by a given people or during a given epoch, form the foundation upon which the state institutions, the legal conceptions, art, and even the ideas on religion, of the people concerned have been evolved, and in the light of which they must, therefore, be explained, instead of vice versa, as had hitherto been the case.“
Патем, прашањата не ми беа поставени за да ми го наметнеш Маркс, како што го наметна претходно на
Grand Central , туку да ми одговориш ти лично, а не дали Маркс рекол така (иако не рекол нигде) ...
Значи пак, по четврти пат... одговори на прашањата...
Впрочем, ако ти смета, тогаш запрашај се зошто имаш компјутер дома и пишуваш на него постови на овој форум? Зошто одиш на пазар и купуваш пиперки и патлиџани? Кој и како ги произведува тие пиперки и патлиџани?
Зошто носиш облека на себе? Зошто се бричиш, шишаш, бањаш?
Зошто пиеш сок, и како го добиваш тој сок?