Жената во Библијата

• Креатор на темата Креатор на темата Omer el Faruk
  • Време на започнување Време на започнување
O

Omer el Faruk

Гостин
Гледам дека доста убав тек зазеде темата жената во Кур,анот, па споредбено со таа тема сакам да ја погледнеме и другата страна на медалот и да видеме што вели светата книга на Христијаните за жената.

Колку за почеток еве некои Библиски пасуси на кои чекам соодветен коментар.

1.Жената не е слава на Бог. (види:1 Koritjani 11:7 )

2.Жената не смее да поучува (види:1 Poslanie do Timoteja 2:11-14 )

3.Жената е зло (види:Kniga na prorok Zaharija 5:7 )

4.Жената без Шамија подобро да биде истрижена (види:Prvo poslanie do Koritjanite 11:5-10 )

5.Жената кога ќе и го тепаат мажот треба да гледа сеир,оти во спротивно раката ќе и отиде (види:Povtoreni zakoni 25:11-12 )

6.Кога на жената ќе и умре мажот,треба деверот да влезе при неа (види:Povtoreni zakoni 25:5 )

7.Жената принудно мора да се омажи за деверот. (види:Povtoreni zakoni 25:5 )

8.Жената е погорчлива од смртта (види:Kniga Propovednik 7:26-28 )

9.Убивајте ја жената заедно со децата,животните.... (види:" Kniga na prorok Jezekiil 9:5 )

10. итн.

cekam komentar od hristijanite,a ako e vistina togas e stvarno ludo.................

Абе сите религии се исти бе, посебно овие 2, Христијанство и Ислам, може да се каже дека се соседни религии, се водат по многу слични принципи и начела.

извади нешто вакво од Новиот Завет....

Имате и нова верзија? Bible v2.0 (some bugs fixed) :pos:
Извадоците се од библијата. Вие вадите извадоци од куранот. Поштено мислам.
Да бев христијанин ќе те убиев тиквичко. Ради деветтата точка :)

хах...
ќе ми се фатиш можам да ти кажам

Пази малку на односот.
И воедно понудите што ги даваш вака јавно.

Стариот завет е БЕТА верзија :pos: :pos: :pos:

чудно... ни јас ни мајками ни баба ми не сме стрижени а не ни носиме шамии

чудно... ни јас ни мајками ни баба ми не сме стрижени а не ни носиме шамии

Најмалку имам намера да навредувам некого или да се инаетам со некого. Јас убаво уште на почетокот замолив за коментар на овие пасуси. Јас ја имам читано Библијата,ама не можам да се дрзнам и да речам дека убаво сум ја разбрал,но, затоа имаат луѓе што ја разбираат, и се надевам дека ќе ми ги објаснат цитатите кои мене ми се нејасни.

Јас знам во местото каде што живеам стари жени христијанки кои се носат пристојно и покриени во главата, т.е. носат шамија и истото го образложуваат со тоа што така им налагала Библијата.

Поздрав.

Пеер,стариот завет ти е Ретро бе.И тоа многу кул,нешто ко Брилијантин,али со Ное у улога на Џонтра Волта.А и жените исто се претставени у него,као суштества конструирани за примање на гениталијата на мажот и одгледување на тоа шо ќе излезе девет месеци подоцна.И понекад за манџа.
А Новиот ти е,ко апгрејдирана верзија,со примеси на шовинистички-феминизам,со вметнати панкери и права на жените,со Марта ко водителка(Марта е од март,а нели тоа ти е месец на жените).
Како и да е,сепак ме интересира една работа и баш би сакал да го чујам вашето мислење за тоа:
-Дали потребата на жените за посилна,доминирачка половина,нешто во вид на благ мазохизам,е на некој начин поврзана,со нејзиното(објективно гледано) запоставување во светите книги на двете најголеми светски религии.А тоа е секако елемент,кое длабоко вкоренет во женското воспитување,но добро прикриен или потсвеста или од свесно моделирана маска.

1.Жената не е слава на Бог. (види:1 Koritjani 11:7 )

2.Жената не смее да поучува (види:1 Poslanie do Timoteja 2:11-14 )

3.Жената е зло (види:Kniga na prorok Zaharija 5:7 )

4.Жената без Шамија подобро да биде истрижена (види:Prvo poslanie do Koritjanite 11:5-10 )

5.Жената кога ќе и го тепаат мажот треба да гледа сеир,оти во спротивно раката ќе и отиде (види:Povtoreni zakoni 25:11-12 )

6.Кога на жената ќе и умре мажот,треба деверот да влезе при неа (види:Povtoreni zakoni 25:5 )

7.Жената принудно мора да се омажи за деверот. (види:Povtoreni zakoni 25:5 )

8.Жената е погорчлива од смртта (види:Kniga Propovednik 7:26-28 )

9.Убивајте ја жената заедно со децата,животните.... (види:" Kniga na prorok Jezekiil 9:5 )

10. итн.
Ги имаш извадено малку од контекст реченициве... ама сепак кажаното е кажано, но не во вид на заповед.... сепак.

Ги имаш извадено малку од контекст реченициве... ама сепак кажаното е кажано, но не во вид на заповед.... сепак.

без разлика, напишано е.

Мене, искрено, двете религии (исламот и христијанството) ми спаѓаат во исто купче - што подалеку од нив. Не ми е јасно ни зошто се инаетат измеѓу себе. :toe:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom