Сељачишта колку сакаш, и стари и млади. Нејсе, идејата со поставување на границата на 21год. е компромис. А компромис е пошто сеуште не постои валиден тест за глупавост, па од немајкаде поставуваат минимум возраст.
Секаде во светот 21год. се смета за возраст на преминување во возрасена личност.
Повеќе од јасно е дека ова не е секогаш така (всушност често не е така), но сепак тие додатни 3 години (земено од 18тата година) даваат некаква надеж дека акумулираното искуство во меѓувреме, ќе влијае на поодговорно однесување позади воланот. Знаеш, ако ништо друго на 21год. веќе си видел доста случаи каде луѓе гинат во сообраќајки, некои од нив можеби и блиски или познати.
Макар и малку да помага ова ограничување, и тоа малку е многу... кога се работи за човечки животи.
На крајот на краиштата, статистиките велат дека повеќе од солиден дел од фатените
пијани возачи се на возраст под 21год. Не мора подалеку да погледам, знам по
сам себе кои глупости ги правев на таа возраст, работи кои нема шанси да ги направам сега.
Мене ако ме прашуваш, јас би додал многу построги казни за возење под дејство на алкохол (и под дејство на други работи). Без разлика на возраста на возачот.
- за прво фаќање: 10г одземање на дозвола. Плус 3-6 месеци општествено корисна работа, и тоа како помошник болничар во болница -оддел за траума и итна помош (чистење и менување на постелина, такви работи)
- за второ фаќање: одеземање на дозвола и забрана за управување на било какво моторно возило. Плус година дена општествено корисна работа, ВО КАМЕНОЛОМ!
А што праиме ако ми се јави татко ми во 00:30 часот и ми дојди во Ѓорче, јас немам пари за такси а имам нафта во колата, на татко ми не дај боже итно му е потребна мојата помош а јас сум возач почетник? А сум возач почетник ?
ГЛУП е законот, го ограничува правото на слободно движење!
Има нешто глупо овде, се согласувам...

Види, кога е толку итно, еве да кажеме живот е во прашање... тогаш нема мислење палиш колата и возиш. Ако те застане полицаец, ќе му објасниш и би требало да има разбирање. (а и да нема разбирање, тоа секако ќе биде најмалку од твоите грижи, пошто нели работата е живот или смрт).
Е сега ако ситуацијата не е итна
од животно прашање, тогаш значи дека ситуацијата не е итна.
Чим не е итно, тогаш постојат други опции:
- такси
- ако тоа е прексапо тогаш јавен превоз
- ако и тоа е прексапо тогаш пешки
- ако е за побрзо, тогаш види пак под ставката
такси