ЗАКОНОТ ЗА БРАНИТЕЛИТЕ НЕ ВЛЕЗЕ ВО РАСПРАВА

• Креатор на темата Креатор на темата GORAZDS
  • Време на започнување Време на започнување
НАМЕСТО ЗАКОН ЗА ПОСЕБНИ ПРАВА
Посебни пречки за бранителите

Предлог-законот за посебни права на бранителите, иако беше предвидено, не се разгледа ниту на вчерашната Комисија за труд и социјална политика. Образложението на претседателот на Комисијата, Илија Китановски од ВМРО-ДПМНЕ, беше дека Владата се уште не доставила мислење за предлогот.
На ваквиот став се спротивставија претставниците на СДСМ, кои го обвинија Китановски дека манипулира со граѓаните кои го ставиле својот потпис на предлогот. - На иницијативата се потпишале 31.000 граѓани и наша обврска е да го разгледаме предлогот и да дискутираме за неговата содржина пред тој да се најде на пленарна седница. На овој начин ја поттикнуваме Владата да не дава свое мислење за ниту еден закон што не го предложила таа. Треба да имате свое мислење за предлозите и за нив да дискутираме во рамките на собраниските работни тела, а не да чекате премиерот Груевски и лидерот на ДУИ да постигнат договор и во готова форма да ви го испорачаат - ги критикуваше Радмила Шекеринска претставниците од владејачкото мнозинство.
Китановски рече дека предлог-законот, и покрај тоа што не се разгледувал на ниту една комисија, може да се најде директно на пленарна седница на која би се дискутирало за него.
Новиот закон за посебни права, чиј предлагач е здружението „Достоинство“, треба да ги опфати сите припадници на безбедносните сили кои организирано учествувале во одбрана на суверенитетот на Македонија од 1 јануари 2000 година. Во првата категорија се оние што од 22 јануари до 26 септември 2001 година станале воени инвалиди или најмалку 30 дена учествувале во борби. Во таа категорија се и полицајците и војниците што редовно работеле во подрачјата зафатени со борби и најмалку 90 дена останале на истото работно место. Втората категорија ги опфаќа полицајците и војниците што поминале најмалку 30 дена во кризен регион, а во третата категорија се резервистите што биле мобилизирани најмалку еден месец. Категоријата починат припадник на силите за безбедност ги опфаќа и ветераните што извршиле самоубиство како последица на психички нарушувања од конфликтот. Текстот на „Достоинство“ пропишува дека правата не може да ги остварат припадници, помагачи и соработници на вооружените екстремистички и паравоени групи, дури и ако стекнале или може да стекнат права по овој закон. Исклучени се и дезертерите, односно сите што сами се повредиле или сами ја напуштиле единицата или работното место во периодот на конфликтот. Надомест од 100 просечни плати за семејствата на загинат или починат припадник на силите за безбедност и од 60 до 300 плати за инвалид во зависност од степенот, се дел од правата пропишани со законот. Владата се задолжува да вработи еден невработен член на семејство на загинат или починат бранител, а истото право го добиваат и невработените воени инвалиди. Членовите на семејствата на загинатите, како и ветераните од прва категорија, добиваат право на полна пензија пет години пред законскиот рок. Бранителите од другите категории можат да го остварат тоа право три, односно две години пред законската пензија.
I taka vo nedogled, prepukuvanja pomegju ednite i drugite, obidi za sobiranje na partiski poeni za nekoi naredni izbori, a nie na koj donesuvanjeto na ovoj zakon ni e navistina potreben i od cie donesuvanje se nadevame barem na nekakva satisfakcija za pretrpenite bolki i zagubi... e nie kje pocekame najvrojatno mozebi barem edno tri godini, tamu nekade do pred narednite parlamentarni izbori :nerv::nerv::nerv:

I taka vo nedogled, prepukuvanja pomegju ednite i drugite, obidi za sobiranje na partiski poeni za nekoi naredni izbori, a nie na koj donesuvanjeto na ovoj zakon ni e navistina potreben i od cie donesuvanje se nadevame barem na nekakva satisfakcija za pretrpenite bolki i zagubi... e nie kje pocekame najvrojatno mozebi barem edno tri godini, tamu nekade do pred narednite parlamentarni izbori :nerv::nerv::nerv:
Za bilo koja partija da e zbor,sobiranje na poeni im e glavna rabota.Stetata e golema koga stanuva zbor za Branitelite,veke rekov deka prerodbata go nema ni p napisano od zborot.So celosna podrska non Vas i Vasite semejstva i semejstvata na zaginatite Braniteli.Ostanuva dostoinstveno da cekame i da vidime vo koj poravec ke se odvivaat rabotite.

Za bilo koja partija da e zbor,sobiranje na poeni im e glavna rabota.Stetata e golema koga stanuva zbor za Branitelite,veke rekov deka prerodbata go nema ni p napisano od zborot.So celosna podrska non Vas i Vasite semejstva i semejstvata na zaginatite Braniteli.Ostanuva dostoinstveno da cekame i da vidime vo koj poravec ke se odvivaat rabotite.
Благодарам за подршката, но како што кажав изгледа како и сите други работи во нашата ни Македонија така и донесувањето на овој закон ќе се развлече во недоглед, не очекувам дека Г`ујо во догледно време ќе превземе нешто да го забрза процесот бидејќи постои веројатност да биде испровоцира неговиот побратим Аљи миротворецот, но мислам дека ситуацијата би била иста и кога СДСМ би бил на власт, оваа препукување на Рада со Китановски е само млатење празна слама и мачкање очи, зтоа ми е прегу глава и од едните и од другите...
Уште еднаш благодарам за подршката :smir:

Kaj ste pinochevci?Kaj e Grujo da go reshi statusot na Branitelite? Bega pod pantolonite na Dokich?

abe mnogu me boli za gruevski znaes....ce vidime vo nedela koj gi podrzuva iskreno a koj
tera seir i ja koristi nivnata maka za sitno politicki celi

Ajde ajde,vidovme pred nekoe vreme koga podnesoa baranje vo sobranieto shto i kako se sluchi,pa zatoa denes ima vtor protest.UCK - patrioti, Dostoinstvo - komunjarski predavnici a? :tapp:

aj sea priznaj deka pisuvas samo kolku da pises nesto?
tvojot zbor demek posleden da e.. u redu e! ajde pisi si slobnodno, otvori si ja dusickata...leci si frustracii opoziciski pod suknji i pantaloni. nemam nisto protiv. :helou:

Ne bre brat neam frustracii jas samo ukazhuvam deka koga najmnogu im trebashe pomosh Gruevski gi ostavi so takvoto vo raka.

Ne bre brat neam frustracii jas samo ukazhuvam deka koga najmnogu im trebashe pomosh Gruevski gi ostavi so takvoto vo raka.

A ovie od SDSM se se nadevam ne gi ostavile so dve jajca vo raka da kompletiraat nesto da ne kazam sto!!!
A be aj ne bidete smesni se gleda od avion deka site od red politicari i partiite se isti i mislat samo na licni interesi i nisto drugo.Koga toa ke mu se razjansi na obicniot svet i narod se ke bide podrugo, a dotogas ke bide kako i do sega ,politicarite i nekolku lugje okolu niv ke grabat koku povekje mozat dodeka rajata ke prezivuva i skapuva vo siromastija i nikoj nema da ja ebe od kade e nitu pak ke gi interesira narodot i drzavata.
Jas samo ne znam kako mozete sega da razmisluvate i da se rapsravate za ovie izbori koi idat i toa na partiska linija zarem ne gledate kade ne nosi toa????
Se zivo izedoa i ednite i drugite, se prodadoa,se raznesoa,unistija,upropastija vo izminative 18 godini i imaat hrabrost da baraat od nas da glasame za niv.
JAs ne glasam za predavnici ne znam za vas no za mene sekoj koj ke se drzne da raboti za licen i partiski interes i toa na steta na Narodot i Drzavata za mene e najgolem neprijatel i predavnik!!!
:tapp: :tapp::kesa::kesa::kesa::kesa::kesa::kesa::kesa::kesa::kesa::kesa::kesa::kesa:

Ajde ajde,znaeme deka SDSM ne praveshe kampanji od tipot na "Ragjaj 3to dete" :)

SDSx ne pravea ni kampanji, ni nishto duri bea na vlast. Zatoa nema da pravat nishto i vo slednite 8 godini.

A za branitelite - jas glasav vo 2006 i 2008 za Grujo za da ja ispolnuva programata shto ja veti.
Tamu ne vidov nikakvo vetuvanje za branitelite.
Neka si baraat branitelite i neka mu se zakanuvaat deka nema da glasaat za Grujo. Ima koj drug da glasa.
Shto ne im dade ljuBcho vo 2002. Shto ne im dade Ljube vo 2002 - ushte beshe minister.
Shto ne im dade B.C. vo 2003, 2004, ili Hari ili Buchko vo 2005, 2006.
Nemaa shto da im dadat zashto kasata drzhavna beshe prazna.
Sega Grujo ja napolni - i opaaaa, na bunt branitelite.
Zashto da im dava niv koga mozhe na nas zemjodelcite, na penzionerite, na studentite, na adminsitacijata, na sekoja rodilka so 3-to ili 4-to dete, ...?
Branitelite zemaa dnevnici duri bea mobilizirani - sega sakaat nova borechka organizacija da napravat - i drzhavata vechno da im plakja.
NE GI PODDRZHUVAM!

Секоја чест за бранителите.Секогаш ќе застанам зад нивните барања.:smir:Треба да добијат барем дел од нивните барања.
Но како да ги поддржам војниците кои се вработени во АРМ по договор?
Дали тие го прочитале договорот за вработување кој го потпишале?Во него е наведено дека се вработуваат на определено време во траење од три години со можност истиот да се продолжи но најмногу до три пати т.е. максимално може да работат 9 (девет години).
Дали секој кој има потпишано договор на определено време со било кое претпријатие треба да излезе на протести кога ќе му заврши договорот?
И само уште едно прашање:
Колку од војниците по договор се вработија преку разни врски и пријатели?

БРАНИТЕЛИ- учесници во одбраната на РМ од албанските терористи во 2001 год.
ВОЈНИЦИ ПО ДОГОВОР- обични работници како и секои други вработени на определено време.

Znachi gi poddrzhuvash opstrukciite na Ahmeti i UCK taka? Priznaj de :)

SDSx ne pravea ni kampanji, ni nishto duri bea na vlast. Zatoa nema da pravat nishto i vo slednite 8 godini.

Tochno,ne pravea reklami poradi toa shto so reklama ne se reshava problem nego so rabota.

A za branitelite - jas glasav vo 2006 i 2008 za Grujo za da ja ispolnuva programata shto ja veti.
Tamu ne vidov nikakvo vetuvanje za branitelite.

Znachi si glasal ama pojma si nemal za sho si glasal.Od edna strana vikash si glasal za Gujo da ja ispolni programata shto j a veti,a potoa vikash tamu ne si videl nishto ili nikakvo vetuvanje za branitelite.Kolku da te potsetam ova baranje beshe ushte pred izbori koe Gruevski go veti,ama ne go ispolnuva taka? Bidi mazh i kazhi deka Gruevski ne go ispolni vetenoto i gaz mu dade na Ahmeti,vskut mu e sednat i od raka mu jadi dur.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom