Забраната за фотографирање за пасош со шамија била "дискриминирачка"?

...................... Но проблематиката е поголема.
...Доколку доведеме таков правилник, и се придржуваме кон истиот, ондак so be it. Немам ништо против законот, напротив, сакам тој да се применува.

Значи...Правилник нема, за шамии се фатија, албанците се криви...

Да се надоврзам уште еднаш со Ада...остајте шамиите, има поважни работи за решавање, од поголем карактер за напредокот на оваа држава.

Koj spomna ovde za ova deka albancite se krivi.....samo nekoi koi se prikazuvaat kako albanci ..i najdobronamerno receno....GO TUPAT DO BESVEST........
Za nekoi raboti treba da se ima USUL, ama izgleda ovie tupadziive genetski go nemaat.......garantirano ne se od toj rod , samo Bog znae od kade se ispilija...
....ko onie gupcite na teneke.......i "ministrive" so institutive....

Covek shto ne moze da gi odbrani svoite verski tradicii ,etnicki tradicii nishto ne moze da reshi poshto on prvo nema pocit kon sam sebe si kako stvorenje koj e stvoren od Gospod

Smeni go redosledot, moite etnicki tradicii se vo prv red, pa posle idat verskite. Deka se ragjash so etnikum, a vera sam birash.
Ko vtoro, JAS (deka mene mi se obrakjash) gi znam moite etnicki tradicii. Dokolku se somnevash vo toa, mozhe koga sakash da diskutirame na taa tema. Jas mojata istorija ja znam, i ja branam. No ne se slozuvam so fundamentalizam, radikalizam i idiotizam. Tuka se razlikuvame.

Vo Kuranot pisuva deka zabraneto e zenskiot pol da gi razotkriva intimnite delovi na koi spagja i kosata.

Kade? Sure;Ajet. Posoci me.
Deka licno go imam procitano kuranot. Takvo nesto ne sum sretnal. Pishuva, citiram "sramni delovi" no nikade, ne e potencirano kosa, kako sramen del.

Ne go znam source sega ke se natrudam da go najdam ako mozam i togash ke ti kazam a ti ako si tolku sposona dokazi dedka ne e taka

Tocno, ne go znaes, deka ne postoi. Kako sto ti beshe kazano, once upon a time in america, nekoj taka odlucil, i taka ostanalo, se dodeka lugjeto ne naucija da citaat.

Krejzi u drive me crazy no utre ke se zainteresiram podobro i ti vetuvam vo slednive denovi ke ti davam argumenti.A dur togash ti najdi protiv argumenti moze

Zainteresiraj se podobro, prijatelski sovet ti e ova. Go imam diskutirano ova so diplomirani teolozi. Lugje koi shto se za nekoe cudo da zavrshat fakultet, i edinstven odgovor im bil "taka pishuva" a nikoj ne mi posocuva KADE!!.
Protiv argument ne mozam da ti najdam drug, osven toa shto ne postoi takvo neshto.

Koj spomna ovde za ova deka albancite se krivi.....

Znaes koj spomna, ne go drvi i ti :):) you get my point.

При нас този спор за шамии или не се води преди една година и сега не е проблем да се снимаш за пасош с шамиа само трјабва да се виждат и ушите .
В Турциа е забранено с закон дори да се ходи на школо с шамиа, в Б'лгариа с'да даде право на управата на школото да решава дали да разреши или не шамии .В момента в Пловдив учат 100-200 девојки от богати турски семејства само заштото не е забранено да се носи шамиа в училиште.

Не те разбрав,џабе.
Сакаш игри да играме?
Сакаш и јас на албански да пишам?
стојко (ебаго) сакаш или не?
кажи стојко!

Abe pa mene mi odgovara ovoa be brat ke idam da se slika vakov
Kapa od tipot Cador na glava (onie so gi prodavaat so cadorce protiv sonce)
Golema piratska obetka na nos kako bizonite
Dve zeleni tenki linii na obrazite (kako specjalcite)
Preku ramo nametnati dva prai nonchaki
Naocari ot tipot Lenonki okrugli
Na dvete usi par creski ke zakacam
I ke kazam deka taka treba da se slikam zasto tak pise nekade a Kade?????
Brat ti zivees vi Pravoslana drzava ima zakon red ke postujes a ko ke ides po istocnite drzavi slikaj se kako sakas ninja style whatever ...
Tuka se znae kako treba i tacka...Ovoa e drzava so red ustav i institucii ne e PAZAR da se dogovarame koj kako saka JASNO.....

Леле..се изначитав 15 страни...Македонија..Германија...Германија...Македонија...

Добро бе, ние на Германија ви личиме?

Не е кај нив така едноставно како кај нас - купи го едно пушка, и не марама, бесплатни пасоши ќе почнат да им делат.

Европа, Европа...

Аман бе крајзи појол како може да е ок да се слика (да ме простиш на израз) како бубарок со шамија на глава ???
На бившата моја ја вратија од на словенска граница само зошто на сликата не и се гледаја ушите :toe: .... а ти викаш дека е ок со шамија на глава да се слика
Ако зборвиш за инает ... да во право си
Размисли малце како е правилно .... јебеш вера , закон си е закон а таа нема да е нон стоп без шамија , ке и прости алах ако ја извади 10 секунди :smir:

Геџо ман,ај види шо викам јас за шамиите :).
Јас сум против тоа,и против носење секојдневно,ама мразам глупаци кои нема што да кажат па само провоцираат.
Во случајов мали.

Геџо ман,ај види шо викам јас за шамиите :).
Јас сум против тоа,и против носење секојдневно,ама мразам глупаци кои нема што да кажат па само провоцираат.
Во случајов мали.
Да, тоа се е во ред ама мислам дека луѓето се испровоцирани од тугите провокации. Мене не ми пречи да се сликаат со шамии ама ми пречи кога некои велат дека ќе се случи ова или она ако не се одобри. А искрено и мене ми е скурчено простите се да решаваат со сила. Си има комисија да прегледа каква е ситуацијата во други земји па како се одлучи така ќе биде и за муслимани и христијани и и за сите. Треба да се направи пропис и за шамии и бради и коси и се. До детаљ.

Мене лично ми пречи кога зборот "дискриминација" се употребува за нешто што нема врска со дискриминација, туку со закони на една држава, и со меѓународни закони. Или, попросто кажано, секој кој не може да си напраи некој ќеиф да плаче дека некој го дискриминирал. Ме нервира кога се злоупотребуваат такви поими.

Традиција било... Зарем само муслиманите имаат традиции? Да не давам банални примери ако одиме по таа логика колкав список можам да направам за работи за кои јас мислам дека сум "дискриминиран", а кои имаат врска со мојата традиција и кои доаѓаат во судир со правната држава.

Не е поентата да се води инает и да се завзема став во дискусија само за да се одбранат браќа (во случајов сестри по вера), не е поентата ниту да се оди контра и да се навредува со иронија, сарказам и исмејување на нечија традиција и вера. Поентата е да се сфати дека примерот нема никаква врска со никаква дискриминација.

Многу јасно.
Но затоа што институтот е за духовното наследство, а во таквото спаѓа и наследството на религијата која е доминантно муслиманска, сепак може да го поврзам со бунењето околу фотографирањето со превез, и мирното доделување на пола Куршумли Ан по иницијатива на Сулејман Рушити.
За крај уште еднаш да повторам. Сметам дека имаат полно право по личен избор да се сликаат со шамија за пасош.

Немаат такво право зашто функцијата на личната карта е за идентификација, и нема ама баш никаква врска со верата. што ако случајно се слика без шамија ќе оди во пеколот или слично??????? Па што ќе биде ако сите правила целиот правен систем го подредиме на религијата. Според Библијата само господ има право да казнува и само господ има працо да помилува. ЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕј па од каде и бре право на државата да ме казни мене, не ми оди тоа во склад со религијата . Чекај чекај малце, а од каде му бре на тој ашлак што го викаме претседател право да помилува затвореници???? За жал религијата почна да се бута таму каде што не и е местото и ќе почне за сешто да се злоупотребува.

Бидејќи од милион уличарски и разни муабети сум сакала да ја дознаам еднаш вистината за муслиманската вера од поучени луѓе, да кажам само дека е жалосно што и доста муслимани не си ја познаваат својата вера, покрај полните со омраза христијани. Темава е општ хаос од неписмените дечиња, кои се една од причините за несогласувањата и омразата, а од друга страна срамота е што од "другава страна" постојат толку неупатени луѓе, кои можат да прашаат нешто пред да осудуваат било кого.

Ако шамијата е таква што дозволува да се види добар дел од челото, и главните црти во анфас, не би имало проблем со препознавањето на фасцијалните карактеристики.
Друго, се сложувам со ада. Доколку сите потребни црти од лицето, за да се препознава, бидат истакнати, кој како сака нека се слика, ич не ме интересира, а не ми ни смета.
Еве зошто мислам така ... јас некое време имав пасош со црна краткичка виткана коса, а бев плава со долга права коса. Значи, лицето ми се гледаше, но драстична разлика во косата ... што значи, мање-више дали е пуштена или собрана во шамија. Може и без шамија, самата коса да го промени првичниот изглед. Ако веќе постојат сомнежи за лицето, има луѓе кои треба да се погрижат за тоа де ...
Туку, мислам дека тоа не е проблемот кој ве мачи тука. Проблемот е што во секоја работа наоѓате мотив да се исповреѓате до бескрај. Ова е само уште една рачка за која сте се фатиле, немајќи што друго покорисно да сработите. Толку страни, а на прсти се бројат постовите кои се во врска со темата, а притоа да имаат ниво на култура или некакво познавање.

Мене лично ми пречи кога зборот "дискриминација" се употребува за нешто што нема врска со дискриминација, туку со закони на една држава, и со меѓународни закони. Или, попросто кажано, секој кој не може да си напраи некој ќеиф да плаче дека некој го дискриминирал. Ме нервира кога се злоупотребуваат такви поими.

Традиција било... Зарем само муслиманите имаат традиции? Да не давам банални примери ако одиме по таа логика колкав список можам да направам за работи за кои јас мислам дека сум "дискриминиран", а кои имаат врска со мојата традиција и кои доаѓаат во судир со правната држава.

Не е поентата да се води инает и да се завзема став во дискусија само за да се одбранат браќа (во случајов сестри по вера), не е поентата ниту да се оди контра и да се навредува со иронија, сарказам и исмејување на нечија традиција и вера. Поентата е да се сфати дека примерот нема никаква врска со никаква дискриминација.

Не само што се согласувам ами и ќе додадам...
Имам многу интелектуални и еманципирани Албанци со кои чест ми е да пијам кафе и да разврземе секакви животни теми...Моето изјаснување кое страшно го иритира еден член на форумов, не би го сврстила за мое некултурно однесување, како и за моја ненаклонетост кон Албанците , ами кон нивното претерување во нивните барања кои секаде во светот се означени како недозволени права, а тука самите напаѓаат и се сметаат како оштетени и дискриминирани....
Зарем тоа што бев директна жртва на соживотот со Албанците,ме избркаа од моето работно место за на него да седне мојата колешка Албанка, треба да ме доведи до таа мерка неконтролирано и непријателски да го отценувам секој иден Албанец...
Не треба тука да сватат само Македонците како да се однесуваат кон Албанците, ама дајте Ви се молам завртете неколку теми наназад видете која фрустрација ја има кај некои Албански поедници во однос на Македонците?
Престанете да ја користете вашата малцинска основа само и само да ги загрозувате туѓите права:toe:

Еј Скинхед
Тебе се што не е македонско и не е христианско ти пречи...
Знаеме дека мразиш албанци,и не коментирај глупости.
т.е. исто шо пишат горе пишуваш само ке додадеш “А бе Господ да чува, почнува и воздухов за нив да е дискриминаторски?“,за да навредиш.

Smeni go redosledot, moite etnicki tradicii se vo prv red, pa posle idat verskite. Deka se ragjash so etnikum, a vera sam birash.
Ko vtoro, JAS (deka mene mi se obrakjash) gi znam moite etnicki tradicii. Dokolku se somnevash vo toa, mozhe koga sakash da diskutirame na taa tema. Jas mojata istorija ja znam, i ja branam. No ne se slozuvam so fundamentalizam, radikalizam i idiotizam. Tuka se razlikuvame.

Kade? Sure;Ajet. Posoci me.
Deka licno go imam procitano kuranot. Takvo nesto ne sum sretnal. Pishuva, citiram "sramni delovi" no nikade, ne e potencirano kosa, kako sramen del.

Tocno, ne go znaes, deka ne postoi. Kako sto ti beshe kazano, once upon a time in america, nekoj taka odlucil, i taka ostanalo, se dodeka lugjeto ne naucija da citaat.

Zainteresiraj se podobro, prijatelski sovet ti e ova. Go imam diskutirano ova so diplomirani teolozi. Lugje koi shto se za nekoe cudo da zavrshat fakultet, i edinstven odgovor im bil "taka pishuva" a nikoj ne mi posocuva KADE!!.
Protiv argument ne mozam da ti najdam drug, osven toa shto ne postoi takvo neshto.

Kako prvo da ti kazam imas mnogu greshka zoshto koga postoela religiata nemalo razni etnikumi a kako oddgovor na tvoeto prashanja kon mene moze slobodno da zboruvash so krejzi pojol i taa pobara takvo neshto da dokazham i mislam mu najdov neshto shto ke mu bide vo korist

Kako prvo da ti kazam imas mnogu greshka zoshto koga postoela religiata nemalo razni etnikumi a kako oddgovor na tvoeto prashanja kon mene moze slobodno da zboruvash so krejzi pojol i taa pobara takvo neshto da dokazham i mislam mu najdov neshto shto ke mu bide vo korist

Ок...ти ова стварно или ме дупиш?? Како албанец кој си ги бара неговите права, а ја ставаш религијата во прв ред, би те запрашал едно само, дека ептен ми е контрадикторна болдираната реченица со твоите ставови. Како тогаш бараш нешто албанско, нели етникум е нешто од втор дел?
Ако сакаш, можеме и хронолошки да се навратиме назад во историјата, па да согледаме некои факти, коишто се докажани по научен, а и религиозен пат.

Христијанството потекнува од таму и таму, исламот од таму и таму. На тие места, пред да се роди религијата, постоеле луѓе. Тие луѓе биле дел од некаква си општествена заедница (...да, заедница, просто да не ти се верува, нели?)
Разликата е што тогаш, не постоеле можеби држави по граници, и земји членки на ЕУ, ама сепак, тие народи се распознавале според јазик, култура, начин на живот, место на живеење.

Сега за Пујол, да те разочарам пред да почнеш да дудлаш у пвт, Пујол е машко и би бил презадоволен доколку тоа што ќе му го докажеш на него, ќе ми го кажеш и мене, да ме просветлиш малце. Дека јас сум необразовано лице кое нема поминато ни ден школо, па ете...глуп сум, не сум знаел дека религијата ги создала народите.

До следната лекција каде ќе ми докажеш дека во куранот пишува шамијата е обавезна, со почит.

П.С ...имај на ум, знам арапски да читам и потекнувам од фамилија со поголеми верници од тебе :) оџи and what not :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom