Заби и сѐ во врска со забите

• Креатор на темата Креатор на темата isabelle
  • Време на започнување Време на започнување
Јадејки пред малку ми се скрши предниов заб т.е. не ми се скрши ми се откачи буквално цел и сега ми се нишат и висит целиот буквално и најверојатно ке мора да го вадам на заболекар(а можам и сам како е разнишан да дувнам ке летнит).
Ме интересира дали може да се надокнади тој заб пошо и онака во план бев предниве 4ри заба да ги заменам со порцелански пошо ми беа туршија а имам чуено дека мора да имаш од стариот заб за да може да се стават порцеланските.
Забот можеби ти се скршил ама ако коренот останал и е здрав на него може да се направи надоградба на која подоцна ќе се направи порцелан.

си имам проблеми со гингивите, 2 секунди да иам храна помеѓу забите одма цела уста ми се воспалува и боли. зошто? што да правам? ми фали некој витамин?

На долната вилица најдесно одма до последниот заб осеќам јака болка, вечерва башка откако се вратив од кафана сеа осетив. Пред 2-3 месеци ми кажаа дека можно е да ми искочат крајници, иако кажаа тоа може деси уште утре, а може и коа ќе иам 90 години. Можно е тоа да е работава? Ќе наебам и ја? Нејќам :(
--- надополнето: 16 февруари 2014 во 03:24 ---
Чек ми пројде изгледа.
--- надополнето: 16 февруари 2014 во 03:25 ---
Не, јебига, false alarm, уште боли у пм.
Абе како не :D Имаш џеб кај осмицата најверојатно (не пиша дали ти е никната) или па ти никнува. Оди кај матичниот забар нека го исчисти местото, јас можам да ти кажам и сам како да го средиш, татко ми ме има научено со home made tools ама сепак мислам најпаметно е на матичен да одиш па и на рентген да те упати :D Од искуство ти кажувам зошто мене на 3-4 месеца ми се прави на местото каде што беше осмицата.
Размислувам за белеење на забите во ординација, де препорачајте некоја ординација, кажете искуство и кач пари би чинело сето тоа
Белеење на забите е најголемата глупост во стоматологијата што може да ја направите. Ако сакате после тоа да ви се осетливи забите доживотно, направете го.

Дали диазепам смеам да земам пред да одам на заболекар за опуштање, или не смее да се меша со анестезијата?

Белеење на забите е најголемата глупост во стоматологијата што може да ја направите. Ако сакате после тоа да ви се осетливи забите доживотно, направете го.

Белеење е исто што и полирање?

На која возраст е можно да почне да се носи протеза, за таа да има најдобри резултати? Дали само што ќе излезат забите или? Ме интересира и за фиксна и за онаа другата.

Белеење е исто што и полирање?

На која возраст е можно да почне да се носи протеза, за таа да има најдобри резултати? Дали само што ќе излезат забите или? Ме интересира и за фиксна и за онаа другата.
Не сум баш нај нај сигурна ќе прашам па ќе пишам утре ама мислам дека не, зошто на татко ми пред некој ден кога му го оправав ПЦто во ординација слушав на еден му збореше за полирање и белеење како посебни поими ама не обрнав внимание. Она што знам е дека хидрогенот кој ќе ви го опнат на забите при белеење ќе го памтите цел живот тие што ќе се решите на ваков случај.

Протеза може негде 4-5 одделение ама од мое искуство, ставив тогаш, ги оправив забите до седмо одделение, во осмо израснаа осмиците и усраа се, па ставав фиксна. Најдобро до прва, втора средно да се почека, од мое искуство ти кажувам. И по можност протези од Damon протезите, сестра ми имаше вакви јас обични, за една година ги исправи забите и ни милиметар не и се вратени назад. Јас имав од обичните и малце се подвратија. Не многу ама пак, не како кај сестра ми што уште седат како што биле. Тие порцелански, па од внатре што се ставале се лажи пари.

Не сум баш нај нај сигурна ќе прашам па ќе пишам утре ама мислам дека не, зошто на татко ми пред некој ден кога му го оправав ПЦто во ординација слушав на еден му збореше за полирање и белеење како посебни поими ама не обрнав внимание. Она што знам е дека хидрогенот кој ќе ви го опнат на забите при белеење ќе го памтите цел живот тие што ќе се решите на ваков случај.

Протеза може негде 4-5 одделение ама од мое искуство, ставив тогаш, ги оправив забите до седмо одделение, во осмо израснаа осмиците и усраа се, па ставав фиксна. Најдобро до прва, втора средно да се почека, од мое искуство ти кажувам. И по можност протези од Damon протезите, сестра ми имаше вакви јас обични, за една година ги исправи забите и ни милиметар не и се вратени назад. Јас имав од обичните и малце се подвратија. Не многу ама пак, не како кај сестра ми што уште седат како што биле. Тие порцелански, па од внатре што се ставале се лажи пари.

Што е толку лош хидрогенот ?
Едно време редовно го користев...

Фала :)
Епа ај успат прашај и дали полирањето е штетно? Логично е дека е штетно де, ама барам утеха :)
И осмиците се уствари умници?

Што е толку лош хидрогенот ?
Едно време редовно го користев...
90% од лекарите ставаат појак хидроген од тој што ќе ти кажат, за да не им мјакаат после дека не им се бели забите ко што сакаат а не можеш на прост народ да му објасниш дека такви бели заби грдо делуваат. Така да земи ги парите и бегај ;)

Имам лично прашање во врска за ставање на заб ..... Денеска вадев заб како последица на кршење и оштетен заб и морав да го вадам .... Ми се оштети при мењавање на стара пломба со нова , но мојана матична испадна дека лошо процедурата ја праела при мењавање на стара со нова во бела боја и ми го пукнала забот ..... иначе имам уште три стари пломби , оние темни пломби ако ги знаете (страв ми е да не е од оние опасни пломби со жива или како беше материја) .... па ми треба заб да ставам, десна горна вилица ..... Колку чини и каде препорачливо е да ме упатите ?! со сини картони ?! енивејз ?! хм ок :)

Белеење и полирање се два различни поими.
Јас одам на полирање на заби 2-3 пати во годината ради тоа што ми се појавуваат црни дамки на забите, состав на плунката било и морам ради тоа шо грдо изгледа.И ти ги четкаат забите со паста, го чистат црниот слој.И нормално забите ми се почисти, али белина па и не се познава многу.Си ја задржвам истата природна боја, само шо се ослободувам од ''натрапникот''. :D
А белеење е посебна процедура.Имам близок роднина заболекар и има кажано повеќе пати дека белеењето е штетно зашо со текот на годините забрзано ти жолтееле забите, и станувале помеки(сеа колку е точно незнам).:)

Последно уредено:
Мене ме боли забот на ладно и топло. Го поправав ама ништо пак ме боли. Докторката ми го кажа следното: непцата се повлекуваат и забнат акоска останува оголена ипорозна и пренесува ладно до нервот, кое реагира. да не се секирам, тие шуплини на косаката ќе се затоврат со тек на време и се ќе биде ОК
Дали ова има логика?

Ме интересира по која цена одат фиксните протези и за колку време ке се почувствува ефектот од нив

Зависи од случај до случај...
За двете вилици околу 500 евра чини, а ефектот е очигледен за година-две.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom