Заби и сѐ во врска со забите

• Креатор на темата Креатор на темата isabelle
  • Време на започнување Време на започнување
Позади Универзитетот за Туризам и Менаџмент има една ординација. Ќе отидеш таму и ќе го побараш Никола. Тој е мојот матичен забар, а и стварно е добар. Најдобар.

Да не имаш случајно телефонски број? И дали работи со картони или приватно (иако не е важно само да е добар)

Да не имаш случајно телефонски број? И дали работи со картони или приватно (иако не е важно само да е добар)

Имам број од него. Не работи со картони, неговите колеги мислам дека работеа. Но јас сум кај него. Подобар е. Број ќе ти пишам по ПП.

Цементирав цирконска коронка, не е тоа што очекував (99 % како природен заб) али сепак е ок. За многу мала нијанса е побела и не се познава, али имам поголем проблем. Непцето над забот ми е подкренато од препарацијата и сакам да ве прашам дали треба посебно да се лекува (некоја си маст или нешто друго) или природно самото ќе си заздрави и ќе се врати во своја првобитна состојба, доколку природно само си заздрави, ме интересира одприлика колку време му е потребно... :)

Цементирав цирконска коронка, не е тоа што очекував (99 % како природен заб) али сепак е ок. За многу мала нијанса е побела и не се познава, али имам поголем проблем. Непцето над забот ми е подкренато од препарацијата и сакам да ве прашам дали треба посебно да се лекува (некоја си маст или нешто друго) или природно самото ќе си заздрави и ќе се врати во своја првобитна состојба, доколку природно само си заздрави, ме интересира одприлика колку време му е потребно... :)

Те боли? Воспалено и отечено е? Можно е да не е добро димензиониран работ на коронката и да притиска на непцето, во секој случај ако денес си ја ставила почекај некој ден па види како ќе реагира - ако и понатаму е подигнато и те боли тогаш обрати се на стоматолог да те ѕирне :)

Те боли? Воспалено и отечено е? Можно е да не е добро димензиониран работ на коронката и да притиска на непцето, во секој случај ако денес си ја ставила почекај некој ден па види како ќе реагира - ако и понатаму е подигнато и те боли тогаш обрати се на стоматолог да те ѕирне :)

Не ме боли воопшто, ни е отечено, ни воспалено, дури коронката е осеќам како претходниот заб, само непцето е малку повлечено нагоре и е потсинато.

Не ме боли воопшто, ни е отечено, ни воспалено, дури коронката е осеќам како претходниот заб, само непцето е малку повлечено нагоре и е потсинато.

Тогаш сигурно во тој дел коронката е подебела отколку што треба. Ако ти се јават компликации како што наведив погоре, право кај лекарот и негово ќе биде да реши се ;)

99% нема да ти се врати во првобитна состојба.
Игра улога препарацијата каква е дали со стапалка или класична,потоа дали при препарацијата ти е оштетена гингивата (крвареше кога те препарираа ? ) и ако препарацијата е класична и не ти е извршена проба на основата ондак можно е да влегува под гингива повеке од што треба па да ти го даде тој резултат. Е сега коронката е цементирана па нема враќање назад :)

99% нема да ти се врати во првобитна состојба.
Игра улога препарацијата каква е дали со стапалка или класична,потоа дали при препарацијата ти е оштетена гингивата (крвареше кога те препарираа ? ) и ако препарацијата е класична и не ти е извршена проба на основата ондак можно е да влегува под гингива повеке од што треба па да ти го даде тој резултат. Е сега коронката е цементирана па нема враќање назад :)

Па тоа, ми ја оштетија за време на препарацијата и да крвареше и болеше итоа многу, но стоматологот ми рече дека морало за да стое подобро коронката :)

Едит: Успат стоматологот ми препорача со некоја си маст Gingival да се мачкам и да го масирам непцето за да ми спадне.

Па тоа, ми ја оштетија за време на препарацијата и да крвареше и болеше итоа многу, но стоматологот ми рече дека морало за да стое подобро коронката :)

Епа ондак реакцијата на гингивата на малтретирањето и траумата е нејзино повлекување,шансите да се спушти се ептен мали па може и никакви.

Ми расте умник накриво. Ако не прави никакви проблеми, морам ли да го вадам? Мора ли со операција? Боли ли?

Ми расте умник накриво. Ако не прави никакви проблеми, морам ли да го вадам? Мора ли со операција? Боли ли?
нека седи ама ако почне да ти ствара џебови, да ти ги криви забите, вади.

Мора ли со операција? Боли ли?
Мора.
Не боли додека ти го вадат, нели под анестезија си, ама од кога ќе помине дејството на анестезија знае да боли и плус подуена ќе си 1-2 дена, нема да можеш да јадеш тврда храна и тн. (иако јас имам другар кој 15 минути после вадење на осмица изеде 1 или 2 тоста :D)

Дали некој има искуство со порцелански фасети кои се поставуваат врз природните заби?Колку се издржливи, колку чини нивно поставување? Барав кај неколку стоматолози да ми објаснат, но немаа многу информации, па ако има некој искуство нека сподели.

Дали некој има искуство со порцелански фасети кои се поставуваат врз природните заби?Колку се издржливи, колку чини нивно поставување? Барав кај неколку стоматолози да ми објаснат, но немаа многу информации, па ако има некој искуство нека сподели.

Тешко да најдеш некој со искуство, ретко се изработуваат и мислам дека се скапи. Инаку добри се во решавање на одредени аномалии во поставеноста на предните заби, скршени заби (во одредена граница), потемнети заби и слично. Добро е што ја штедат забната структура, односно се одзема само дел од предната страна на забите исто така мали се шансите за оштетување на гингивата и сл. Дават добри естетски резултати, меѓутоа се смета дека функционалноста сеуште не им е доволно добра, сооглед на тоа што се тенки, може лесно да пукнат во одредена ситуација (потврда храна или неправилно џвакање и сл.) и истите неможе да се репарираат, ќе мора нови. Ако се решиш да ставиш порцелански фасетки, биди првиот кои ќе сподели искуство овде на форумот. Поздрав.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom