Заби и сѐ во врска со забите

• Креатор на темата Креатор на темата isabelle
  • Време на започнување Време на започнување
Да де сите за другари прашуваат на форумов :icon_lol:

Некој подетално за состојба спремна за операција на максилофацијална да ми објасни , ова е дијагнозата

sinusitis maxilaris in obs. - на нашки максиларна антростомија

Има некој искуства со фолии за исправање на заби? Каде има ординации што работат со нив, која е цената и колку се ефикасни..

Има некој искуства со фолии за исправање на заби? Каде има ординации што работат со нив, која е цената и колку се ефикасни..
Ima nekolku ordinacii ama ako baras originalen sistem invisalign prilicno e skap poskapo odkolku obicna proteza( a taa e od 500 do 1000 e)

• Ми се допаѓа
Reactions: DB.
Ima nekolku ordinacii ama ako baras originalen sistem invisalign prilicno e skap poskapo odkolku obicna proteza( a taa e od 500 do 1000 e)
Не мора да е оригинален... се мислам меѓу нив и стружење на заби и поставување на процелански коронки затоа што само на два заби ми е потребна корекција..

Не мора да е оригинален... се мислам меѓу нив и стружење на заби и поставување на процелански коронки затоа што само на два заби ми е потребна корекција..
podobro 18 meseci proteza otkolku cel zivot koronki, koi mora da se menuvaat ai zabite ke ti bidat cel zivot struzeni

Не. Дај не се глупирајте и истрпете една мочана локална анестезија, вадење на заб не е воопшто наивна работа, мора да те гледа цело време анестезиологот/хирургот/забарот.

Помладиве забари нејќат да се замараат со лечења, глупости, само вади :)
Баш напротив, помладите се замараат и тоа некогаш и повеќе отколку што треба со цел да избегнат вадење на забот и тоа од две причини, прво секое вадење на заб е комплицирана работа (од ставање анестезија, множни компликации од неа - алергичен шок, колапс на пациентот и сл, па се до кршење на забот при вадење, копање по заостанати корења и многу други компликации, кои не се нималку пријатни за еден млад стоматолог да ги доживее на работно место, па плус и ако си сам на работа, без помош од колега некој постар, за една екстракција можеш да заглавиш и до 2 часа), и втората причина пациентот да си го задржи забот што подолго.
Знам многу луѓе, кои имаат извадено речиси здрави заби само затоа што стоматологот го мрзело да се занимава со копање по канали, ставање лекови и сл (и ова е најчесто кај постари стоматолози пример). За него е најлесно да го извади забот и да му упика на пациентот еден порцелански мост и да си земе од 100 евра па нагоре.
Затоа одбивајте да ги вадите забите дури и ако вашиот стоматолог тоа ви го сугерира, одете ако треба и кај втор и трет стоматолог и ќе најдете некој што ќе се нафати да го лекува забот (нели освен ако постои апсолутна индикација за вадење на забот, каде што единствено решение е да се извади)

Zdravo na site:). Imam eden dosta specificen problem i zatoa sakam da prasam dali nekoj imal slico iskustvo. Nekade na sredinata na Januari pocnav da osekam kako zlabinata da me ljuti i mi se pojavija afti na zlebinata i vnatresniot del od usnata. Toa traese nekolku dena, a postoa prodolzi so uste pojak intenzitet. Odev na zabolekar, no tie mi velea deka se e vo red so zabite i zlabinata. No, sto e poteskiot problem... Poslednive dva meseci toa pocna da mi se prenesuva i na zabite i zapocnav da osekam bolka vo zabite, a vo ustata mi se javuva cuvstvo na soleno, kako da sum jadela nekoj solena hrana. Pravev krvna slika i rezultatite se vo red. A sto e najtragicno, nikogas vo zivoto sum nemala problemi so zabite, nemam ni sega, a cuvstvoto i bolkata ostanuvaat :eek:

Прва смена од колку до колку е на клиника и пауза за прва смена :D пошо лекарката ми е 1ва смена а ја сум на школо до 1 саат,а она само у петок е втора тогаш е празник државен :D

Нема крај на болкава на забов мамицата у пичка...

Ми беше дојден до живец, го средував два месеци, ги извадија живците, го лечеа курци палци и оваа недела ми го затворија како божем ништо не му било веќе.
И ете ти неколку дена после тоа ми доаѓа главата со бонсек да си ја отсечам затоа што забов факинг ВИБРИРА, ЧУКА, да му ебам мамицата да му ебам и на забот и на тој што ме ошури пошто божем го лечеше забот.
Ме боли коската под забот, се работи за 6-ка долна. Дури и од ладна вода имам одредена болка. Кога му спомнав дека уште ме подболува од ладна вода, ми рече НОРМАЛНО било...

И после зошто сум имал страв од забари... ИМА ЛИ НЕКАДЕ АСАЛЕН ЗАБАР, крвта да им ја ебам неспособна :tapp::tapp::tapp:

Нема крај на болкава на забов мамицата у пичка...

Ми беше дојден до живец, го средував два месеци, ги извадија живците, го лечеа курци палци и оваа недела ми го затворија како божем ништо не му било веќе.
И ете ти неколку дена после тоа ми доаѓа главата со бонсек да си ја отсечам затоа што забов факинг ВИБРИРА, ЧУКА, да му ебам мамицата да му ебам и на забот и на тој што ме ошури пошто божем го лечеше забот.
Ме боли коската под забот, се работи за 6-ка долна. Дури и од ладна вода имам одредена болка. Кога му спомнав дека уште ме подболува од ладна вода, ми рече НОРМАЛНО било...

И после зошто сум имал страв од забари... ИМА ЛИ НЕКАДЕ АСАЛЕН ЗАБАР, крвта да им ја ебам неспособна :tapp::tapp::tapp:
pa za de ne ti doj do nerv ko za pocetok idi na kontrola na 6 meseci a ne odite ko ke zaboli pa cacko kriv

pa za de ne ti doj do nerv ko za pocetok idi na kontrola na 6 meseci a ne odite ko ke zaboli pa cacko kriv
Еве отидов и гледам ми го средија забот :kuracc:

Сериозно пробуваш да го одбраниш?
Ало сефедин типот свесно го затвори забот пошто наводно веќе бил излечен, немало што да ме боли, иако и во моментот кога ми влегуваше во каналите осеќав мала болка и напоменав дека забот уште ме боли при допир со ладна вода. НОРМАЛНО БИЛО, јас па будала, и тотален лаик сфаќа дека нешто не е нормално овде.
Никој не го тераше да го лечи воопшто, немав ништо против забот да се извади. Знаеше уште од старт дека имам подлабока болка, дека забот ми вибрира во делот кај коската, ниту еднаш не ме прати да направам панорамска снимка, кажувајќи некои приказни едно друго.
Лечи го забот, 800 за ова, 800 за она, 800 за куров ми, којзнае колку пари дадов за на крај ДА СИ ЈА МАВАМ ГЛАВАВА ОД ЅИД.

Кај сум нервозен, не долевај масло на огнот жити се :tapp:

Какви искуства имам со забари, не е ни чудо што сум чекал до живец да дојде.
Кај ги наоѓам не знам, од неписмен по неписмен, ќе ме зачуди ако се погоди некој асално да ми среди заб.

Познавам другар што само 1 заб има пломбирано до 21г. а јаде благо ко луд :icon_lol:. Инаку и јас имам проблеми со забиве. По заболекари сум редовен. Инаку многу пати на мојот заболекар му се има "случајно" направено да пломбира заб без да го отструга целосно расипаното, и така еден правам друг се расипува :mad:. Немам ебан ден пропуштено да не измијам заби ама се зависи до коската.
Се осеќам у забиве како да сум "Македонски патишта" крпено-недокрпено :pos:.

Познавам другар што само 1 заб има пломбирано до 21г. а јаде благо ко луд :icon_lol:. Инаку и јас имам проблеми со забиве. По заболекари сум редовен. Инаку многу пати на мојот заболекар му се има "случајно" направено да пломбира заб без да го отструга целосно расипаното, и така еден правам друг се расипува :mad:. Немам ебан ден пропуштено да не измијам заби ама се зависи до коската.
Се осеќам у забиве како да сум "Македонски патишта" крпено-недокрпено :pos:.
Ама си ме насмеал со ова Македонски патишта:pos:

Иначе ако гледаш дека постојано ти се расипуваат забите, а и ја губат естетиката, ако имаш нешто пари стави си навлаки/порцелански заби:)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom