Vanlok
deus ex machina
- Член од
- 30 мај 2009
- Мислења
- 27.655
- Поени од реакции
- 37.022
Сега е појасно.Мислам се разбравме сега![]()

Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Сега е појасно.Мислам се разбравме сега![]()
Јас пред пола месец пломбира 2 заба по 260 ми земаа.Како се движат цениве кај забариве? Фондот покрива нешто?
Треба да менувам пломби и да поправам заби, колку обично кошта тоа по заб?
Ако забарот соработува со фондот, и ако е регистриран како твој матичен стоматолог, тогаш имаш поволности. Прегледите се бесплатни, фондот покрива и делумно трошкови за пломбите. Таму каде што одам јас, има два вида на пломби, со цени од 400ден и 600ден. Тоа е твојот трошок, другото го покрива фондот (не знам колкав дел).Како се движат цениве кај забариве? Фондот покрива нешто?
Треба да менувам пломби и да поправам заби, колку обично кошта тоа по заб?
Ако забарот соработува со фондот, и ако е регистриран како твој матичен стоматолог, тогаш имаш поволности. Прегледите се бесплатни, фондот покрива и делумно трошкови за пломбите. Таму каде што одам јас, има два вида на пломби, со цени од 400ден и 600ден. Тоа е твојот трошок, другото го покрива фондот (не знам колкав дел).
Не знам дали ова се унифицирани цени, или стоматолозите сами ги одредуваат цените. Нека каже подетално кој се разбира повеќе.
Имаш од 100 (амалгамската), 200 (за оваа не сум сигурна), 260, 400 и 600 денари. Цениве се за кај матичен и ако има склучено договор со фондот. Во рок од 365 дена можеш само два пати да смениш матичен така да мој совет ви е да не шетате по забари.[DOUBLEPOST=1426719142][/DOUBLEPOST]Сум наслушнал за ова дека со картонче пломбите чинат 400 денари ама сепак да прашам
Како и да е, секако ќе мора да го посетам матичниот пред да стане ситуацијава сериозна.
300 е еден квадрант.Дали знаете колку пари е чистење на забен камен?
Поради естетика е другар главното, грдо е и се смета како застарена технологија, мит е повеќе ова со живата во плуќаНе знам точно кои се пломбите, кои се достапни за тие (различни цени). Би било интересно некој да ги наведе според име/произведувач, и да ги продискутираме.
Само една забелешка, старите амалгамски пломби се можеби и најтрајни и најотпорни на „забот на времето„ (шала). Ама сепак да нагласам дека има зошто амалгамските пломби се забранети во некои држави (Скандинавските земји, ако не се лажам). Наводно, живата (која е составен дел од амалгамот) делумно испарува и потоа завршува во белите дробови.
Јас да го пренесам ова, па вие кој како сака...
[DOUBLEPOST=1427121918][/DOUBLEPOST]Не. Дај не се глупирајте и истрпете една мочана локална анестезија, вадење на заб не е воопшто наивна работа, мора да те гледа цело време анестезиологот/хирургот/забарот.
Јас убаво прашав може и убаво да одговорите ама толкава е културата кај некои па незнам што прашав тука кога има покомпетентни за оваа тема.Да знам за другпат.А само да знаете затоа што сум читала дека има општа анестезија,јас не прашувам за пломбирање на еден или два заба под општа прашувам за повеќе одеднаш и пломбирање и вадење тогаш сигурно нема да ти стават локална.Ете на пример во Систина има
За пломбирање на заб општа анестезија.Така е ова едноставно ќе ви бапнат инјекција и ќе заспиете.
Оди бе златна, оди во Систина. Се пикате само каде што е најфенси и каде што ви одат по газовите не сфаќајки колку една мала глупост може да ве чини. Знаеш дека постои огромна шанса од неспремен анестезиолог и од таа глупост никад да не се разбудиш, или да се разбудиш со огромни пореметеувања? Иначе не. Не е етички некој и да ти вади и да ти пломбира заби со локална анестезија не па со општа анестезија. Или ти вади или ти пломбира. Ќе си дојдеш друг ден за втората услуга. Вадење заб и воедно примање анестезија е една од најкомплексните работи во медицината. Лекарот мора очите да ти ги гледа да не западнеш во некое шок стање. А ако сакаш локална анестезија за пломбирање заби ќе си платиш + 100 денари затоа што анестезија следува само за вадење заб и од ФЗОМ е наведено дека тоа е луксузна опција која ја сака пациентот.[DOUBLEPOST=1427121918][/DOUBLEPOST]
Нареден пат поубаво прочитај што е прашањето па одговори![]()
Другар, мислиш знаат тие колку е комплексно и каков ризик е сето тоа? Само дај ми анестезија и ајде чао. Да почнам да зборам кај моите кога доаѓале пациенти за што барале анестезии и какви магариња плачење од чистење забен камен срам ќе ме фати што ќе пишувам. Ниту знаат дека треба да се пази на што си алергичен, дали си хемофиличар, ништо. Јас кога чекав на клиника да ме оперираат хирургот мој се закасни саат време затоа што некој дебил не му кажал хемофилија дека има. А пред тоа се` ги прашуваат, алергии, претходни респираторни проблеми, шокови. Ќе го убиеше на место. Знам дека има ѓубриња од лекари во клиникиве кај нас ама па и на пациентиве ФЗОМ им даде преголема слобода да се сељачат. Дај им како во Америка формулар да пополни пред тоа и доле да потпише дека одговара за постапките па да видиш како ќе се сетат и дека се успале во `76та, не па за алергија.Аман бе, дали воопшто можеш и да замислиш колку исклучително ступидно изгледа, кога некој прашува за општа анестезија - и тоа за пломбирање заби?? (па уште и го брани тоа, како да прашува нешто најнормално на свет)
Дали знаеш што се инволвира општа анестезија, колкава екипа и средства треба, и дека носи и подоста ризици? Имаш ли претстава колку анестеолози ќе требаат, и колку операциони сали, и колку опрема, за само 1% од вас смешните слабаци да ви ставаат пломби под општа анестезија?
Имаш ли претстава колку тоа би те коштало пари (пошто фондот нема шанси да плати вакво ретардирано барање, и не треба да плати - се работи за непотребна глупост).
Нормално сето ова го зборувам во контекст на некоја алтернативна реалност во која глупоста е уште повеќе сеприсутна (од сегашнава реалност) па некако и некој би дозволил да се употребува општа анестезија за ставање пломби.![]()
Мех... ми имаат вадено недоумртвен живец без анестезија овие за пломба со целосна анестезија сакаат. Нека им уклучат инфузија за да ја надокнадат загубата на плунка.Оди бе златна, оди во Систина. Се пикате само каде што е најфенси и каде што ви одат по газовите не сфаќајки колку една мала глупост може да ве чини. Знаеш дека постои огромна шанса од неспремен анестезиолог и од таа глупост никад да не се разбудиш, или да се разбудиш со огромни пореметеувања? Иначе не. Не е етички некој и да ти вади и да ти пломбира заби со локална анестезија не па со општа анестезија. Или ти вади или ти пломбира. Ќе си дојдеш друг ден за втората услуга. Вадење заб и воедно примање анестезија е една од најкомплексните работи во медицината. Лекарот мора очите да ти ги гледа да не западнеш во некое шок стање. А ако сакаш локална анестезија за пломбирање заби ќе си платиш + 100 денари затоа што анестезија следува само за вадење заб и од ФЗОМ е наведено дека тоа е луксузна опција која ја сака пациентот.
Леле да чујат Жузелова, Димитровски и 3-4ца најголеми доктори во државава па и пошироко дека општа анестезија бара некој има да го кренат на клоци ќе лета од клиники до Автокоманда.
Другар, мислиш знаат тие колку е комплексно и каков ризик е сето тоа? Само дај ми анестезија и ајде чао. Да почнам да зборам кај моите кога доаѓале пациенти за што барале анестезии и какви магариња плачење од чистење забен камен срам ќе ме фати што ќе пишувам. Ниту знаат дека треба да се пази на што си алергичен, дали си хемофиличар, ништо. Јас кога чекав на клиника да ме оперираат хирургот мој се закасни саат време затоа што некој дебил не му кажал хемофилија дека има. А пред тоа се` ги прашуваат, алергии, претходни респираторни проблеми, шокови. Ќе го убиеше на место. Знам дека има ѓубриња од лекари во клиникиве кај нас ама па и на пациентиве ФЗОМ им даде преголема слобода да се сељачат. Дај им како во Америка формулар да пополни пред тоа и доле да потпише дека одговара за постапките па да видиш како ќе се сетат и дека се успале во `76та, не па за алергија.
А што е најтрагично, во Систина си потпишуваат формулари дека и да умрат ослободуваат од секаква одговорност и гајле немаат. Систина им давале бе општа анестезија, топ билоа не сфаќаат какви отрови е анестезијата всушност како прво а како второ колку малку фали за беља. Место што помалце да се гнетат такви работи, тие уште повеќе. Трето па да не зборам колку е неписмен кадарот што е таму вработен. Во рандом уличка во некоја рандом населба можеш да најдеш 10 пати подобри стручњаци од тие „стручњаци“ во Систина.
Оди бе златна, оди во Систина. Се пикате само каде што е најфенси и каде што ви одат по газовите не сфаќајки колку една мала глупост може да ве чини. Знаеш дека постои огромна шанса од неспремен анестезиолог и од таа глупост никад да не се разбудиш, или да се разбудиш со огромни пореметеувања? Иначе не. Не е етички некој и да ти вади и да ти пломбира заби со локална анестезија не па со општа анестезија. Или ти вади или ти пломбира. Ќе си дојдеш друг ден за втората услуга. Вадење заб и воедно примање анестезија е една од најкомплексните работи во медицината. Лекарот мора очите да ти ги гледа да не западнеш во некое шок стање. А ако сакаш локална анестезија за пломбирање заби ќе си платиш + 100 денари затоа што анестезија следува само за вадење заб и од ФЗОМ е наведено дека тоа е луксузна опција која ја сака пациентот.
Леле да чујат Зужелова, Димитровски и 3-4ца најголеми доктори во државава па и пошироко дека општа анестезија бара некој има да го кренат на клоци ќе лета од клиники до Автокоманда.
Другар, мислиш знаат тие колку е комплексно и каков ризик е сето тоа? Само дај ми анестезија и ајде чао. Да почнам да зборам кај моите кога доаѓале пациенти за што барале анестезии и какви магариња плачење од чистење забен камен срам ќе ме фати што ќе пишувам. Ниту знаат дека треба да се пази на што си алергичен, дали си хемофиличар, ништо. Јас кога чекав на клиника да ме оперираат хирургот мој се закасни саат време затоа што некој дебил не му кажал хемофилија дека има. А пред тоа се` ги прашуваат, алергии, претходни респираторни проблеми, шокови. Ќе го убиеше на место. Знам дека има ѓубриња од лекари во клиникиве кај нас ама па и на пациентиве ФЗОМ им даде преголема слобода да се сељачат. Дај им како во Америка формулар да пополни пред тоа и доле да потпише дека одговара за постапките па да видиш како ќе се сетат и дека се успале во `76та, не па за алергија.
А што е најтрагично, во Систина си потпишуваат формулари дека и да умрат ослободуваат од секаква одговорност и гајле немаат. Систина им давале бе општа анестезија, топ билоа не сфаќаат какви отрови е анестезијата всушност како прво а како второ колку малку фали за беља. Место што помалце да се гнетат такви работи, тие уште повеќе. Трето па да не зборам колку е неписмен кадарот што е таму вработен. Во рандом уличка во некоја рандом населба можеш да најдеш 10 пати подобри стручњаци од тие „стручњаци“ во Систина.