Заби и сѐ во врска со забите

• Креатор на темата Креатор на темата isabelle
  • Време на започнување Време на започнување
Значи си има jaсно утврден МИНИМАЛЕН ценовник на сите стоматолошки услуги кои се на приватно, кои треба сите стоматолози да го почитуваат. Чистене Забен камен се наплака по 200 од квадрант, а на приватно е и поскапо.

Вака може некој да ми каже што знае сигурно дали има во Македонија вадење на заби и пломбирање со општа анестезија?

Братучетка ми замоли да споделам , па ако може некој да помогне ..

ми загонои заб , со степен на болка до умирање , примав инекции кетонал за болка , оток сеуште имам ,отвараа канали па и од тоа малку попушти ми дадоа и клиндамицин да пијам не ми кажаа колку дена , гнојот се дренира преку носот . Кренав и температура , е сега незнам дали е поврзано со загноениов заб , или што на една осмица магично и текна да расте па и она ме дотепа. Не е како што беше ама подобро е сега за сега , уште ми тежи главата , прашањето ми е колку дена да го пијам клиндамицинот (го пијам од понеделникот) , и после колку време ќе можам да идам да го извадам забов ? Гној сеште има , ама и не е со тој степен и количина како на почетокот се помалце и помалце исекнувам , само сакам побрзо да го извадам , бидејќи лечен е од октомври навака и се што направија е да се гангреноса , ме убедуваат да го правам ама искрено не сакам , премногу болки имав незнам само колку пати се воспали во овие месеци , не се дотрпува веќе

Братучетка ми замоли да споделам , па ако може некој да помогне ..

Советите од стоматологот не би требало да се игнорираат. Да не се игнорирале симптомите, работите никогаш не би ни стигнале до ова дереџе каде е сега братучетка ти. Не знам кој е твојот став, ама не и правиш услуга ако ја овозможуваш дилетантски да е однесува.

Вадење на заб што може да се поправи е глупава работа. Резонот (претпоставувам) е краткорочно - помалку да боли. Но, кога ќе се извади еден заб - долгорочно се дешаваат и други проблеми (и со тоа - нови болки).
По истата логика, може да ги извади сите заби наеднаш. Нема да ја болат во иднина.

Вака може некој да ми каже што знае сигурно дали има во Македонија вадење на заби и пломбирање со општа анестезија?
Не. Дај не се глупирајте и истрпете една мочана локална анестезија, вадење на заб не е воопшто наивна работа, мора да те гледа цело време анестезиологот/хирургот/забарот.
Советите од стоматологот не би требало да се игнорираат. Да не се игнорирале симптомите, работите никогаш не би ни стигнале до ова дереџе каде е сега братучетка ти. Не знам кој е твојот став, ама не и правиш услуга ако ја овозможуваш дилетантски да е однесува.

Вадење на заб што може да се поправи е глупава работа. Резонот (претпоставувам) е краткорочно - помалку да боли. Но, кога ќе се извади еден заб - долгорочно се дешаваат и други проблеми (и со тоа - нови болки).
По истата логика, може да ги извади сите заби наеднаш. Нема да ја болат во иднина.
Помладиве забари нејќат да се замараат со лечења, глупости, само вади :)

Колку што ми кажа стоматологот цело време ја следел ситуацијата на забот , и како наводно е поправан , ама ете ти колку е успешен . Плус девојчето е во многу лоша финансиска состојба , што и верувам зошто не можела порано да отиде и да го среди проблемот , а сепак знаете кај нас какво е здраството ако немаш да платиш никој не те погледува , не секој има да даде над 500 ден секоја недела за наводно лечење на заб , коа сепак по вина на стоматологот дојдено е до ова дереџе . Ако имате да дадете одговор на прашањата во првиот пост , ако не здравје , а што ќе го вади тоа си е најзино не се мешам јас таму има причина зошто сака да го вади , значи пак ќе повторам се поправа и се лечи забот од октомври месец , до сега незнам што беше ќе се направеше , па искрено ја поддржувам да го извади само да не ја гледам како пак поминува по истата тортура .

За пломбирање на заб општа анестезија.:eek: Така е ова едноставно ќе ви бапнат инјекција и ќе заспиете.

Колку што ми кажа стоматологот цело време ја следел ситуацијата на забот , и како наводно е поправан , ама ете ти колку е успешен . Плус девојчето е во многу лоша финансиска состојба , што и верувам зошто не можела порано да отиде и да го среди проблемот , а сепак знаете кај нас какво е здраството ако немаш да платиш никој не те погледува , не секој има да даде над 500 ден секоја недела за наводно лечење на заб , коа сепак по вина на стоматологот дојдено е до ова дереџе . Ако имате да дадете одговор на прашањата во првиот пост , ако не здравје , а што ќе го вади тоа си е најзино не се мешам јас таму има причина зошто сака да го вади , значи пак ќе повторам се поправа и се лечи забот од октомври месец , до сега незнам што беше ќе се направеше , па искрено ја поддржувам да го извади само да не ја гледам како пак поминува по истата тортура .
Најди и некој асален забар во близина каде што живее и што има склучено договор со фондот. Нека го избере како матичен, 200 денари е обично вадење на заб, 300 денари е ако е сложен случај. Само што прво ќе треба да се смири ситуацијата, заб со оток/гној не знам колку ќе се нафати некој одма да се вади.

Кога бев помал ми беа извадени два заба кои беа само малку скршени. Подалеку од такви неискусни што полесно им е да извадат отколку да поправат нешто.
Во едниот имав и заглавено нешто како циркон и ми вика дете па тебе овој ти бил пломбиран. :icon_lol:

И сега сакам да ставам нови, ама гледам доста е тесно местото. :unsure:

Кога бев помал ми беа извадени два заба кои беа само малку скршени. Подалеку од такви неискусни што полесно им е да извадат отколку да поправат нешто.
Во едниот имав и заглавено нешто како циркон и ми вика дете па тебе овој ти бил пломбиран. :icon_lol:

И сега сакам да ставам нови, ама гледам доста е тесно местото. :unsure:

Може да се прошири местото. Со фиксна протеза.
Е сега малку повеќе ќе те чини така, не знам дали има и друг метод за да направиш простор...

Според ова што го пишуваш се работи за приватен (можеби и непоштен) стоматолог.

Ако сакаш препорака, пиши ми приватна порака и ќе ти дадам контакт од мојот стоматолог. Навистина докторката ја најдов пред само неколку недели (постот каде барав препорака е поназад на темава) ама задоволен сум од сите аспекти на лечењето кај нејзе (ок, освен што знае да се направи гужва во чекалната).
Докторката соработува со заводот за здравство, и како матичен стоматолог подоста работи се многу поевтини (или бесплатни, како прегледите). Што е најважно - поштена е. За тоа јамчам од свое искуство, еве вчера две пломбирања ми ги заведе како едно и така и платив. Иако употребениот материјал вкупно беше како за една пломба (две помали корекции), сепак работата секако беше како за две пломбирања. Но не ми инсистираше да не ми дозволи да платам две пломбирања. И ова е само пример, едноставно знаеш кога е некој поштен до даска.

Затоа да повторам ако сакаш препорака, пиши ми приватна порака. Никој не е толку сиромашен да му се исплати да си дозволи да ги запушти забите - верувај дека покасно многу повеќе ќе треба да се плати (а последиците нема да можат целосно, или воопшто, да се средат).

Може да се прошири местото. Со фиксна протеза.
Е сега малку повеќе ќе те чини така, не знам дали има и друг метод за да направиш простор...
Најмалку ми е важно колку ќе ме чини, повеќе ми е важно да не ме боли. :D
И сега еден другар стоматолог ми кажа дека имало и некои потесни заби и можеле да се ставаат без да се проширува местото.

Најмалку ми е важно колку ќе ме чини, повеќе ми е важно да не ме боли. :D
И сега еден другар стоматолог ми кажа дека имало и некои потесни заби и можеле да се ставаат без да се проширува местото.

Епа може со фиксна протеза. Меѓу двете брикети ставаат федер, кој ќе ти го прошири просторот. Може ќе потрае малку повеќе овој процес.
Болка нема да осетиш. Можеби некоја минимална во почетокот.

Исто со фиксна протеза ако сакаш може и да го затвориш просторот, па воопшто да не ставаш имплант... што и не е некое решение.

Низ двете сум поминал/поминувам јас :D

Последно уредено:
Исто со фиксна протеза ако сакаш може и да го затвориш просторот, па воопшто да не ставаш имплант... што и не е некое решение.
Зошто сметаш дека имплант не е добро решение?
И не те разбрав како со фиксна протеза ќе го решиш проблемот - недостаток од заб...?

Мене незгодно ми се скрши дел од горната 6-ка, и тоа латерално од надворешна страна. Многу се изнервирав пошто ниеден заб немам извадено, и генерално имам здрави заби (се разбира со неколку пломби). Ама реалноста е дека делот што сега фали се поткрши прилично ниско, и прашање колку ќе држи сегашната пломба. Треба да размислувам за по... трајно решение, и имплант ми е на прво место засега. Можеби нема воопшто да ми треба (не знам), но ако се деси сакам да бидам спремен со размислувањата за опциите.

Зошто сметаш дека имплант не е добро решение?
И не те разбрав како со фиксна протеза ќе го решиш проблемот - недостаток од заб...?

Не ми се однесуваше коментарот на имплантот... не е добро решение да го затвори просторот, без да става имплант.
Недостаток на заб ќе се реши со имплант, но бидејќи местото било тесно за заб, со фиксна протеза може да се прошири местото.

Мислам се разбравме сега :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom