Христијаните го прославуваат Богојавление - Водици

• Креатор на темата Креатор на темата Shellshock nam67
  • Време на започнување Време на започнување
Не може така да кажеш дека никој немаше да се фрла. Немам полни 18 години и оваа година ми беше прв пат да се фрлам (т.е реално гледано да трчам по крстот) . За тоа дека има за награди само, има многу пошто ги гледам одма правеле некој групи , баш пред да се фрламе едни двајца ме прашаа дали сакам да бидам со нив во група . Пошто ми е прв пат се зачудив за какви групи ми зборат не знаев , и после разбрав дека се делеле нешто и кој фати крстот заедно да го шетале и награди да делеле . Секако дека одбив пошто отидов пред се зошто е убаво и здраво. Желба за да го фатам крстот имав , ама не верувам баш дека ќе успеам, помило ми беше учеството. Исто така што ми остави лош впечаток беше тоа што додека попот горе пееше овие доле натпреварувачите (поголемиот дел) се глупираа нешто и иако им викаа да се смират џабе. Сепак има и вистиниски христијани кој дошле да учествуваат за добро и од вера . Секоја чест на таквите и се надевам дека од другата година повеќе такви ќе се пријавуваат , и дека ќе имаат они среќа да го фатат крстот , а не овие другиве што доаѓаат за чалам и награди.
Бог се јави!

Ја не реков дека нема верници што гледаат beyond наградите што се доделуваат, но тие се во многу многу мал број, еве на пример во Охрид од тие 1200 души дали едно 20 ќе останат. Зборот ми беше дека овој празник, како и сите други е искомерцијализиран и тоа црквата што го прави е крајно безобразно. Јас разбирам да си поштува некој и верски празници и верски обичаи и слично ама ова е претеризам како што кажа ти собирање во групи од 50 души за материјална корист, а не во духот на христијанството како што поповиве мачкаат очи. Кај го има тоа 5 години по ред во Охрид ист човек да го фаќа крстот... Божја воља... да бе!

Ја не реков дека нема верници што гледаат beyond наградите што се доделуваат, но тие се во многу многу мал број, еве на пример во Охрид од тие 1200 души дали едно 20 ќе останат. Зборот ми беше дека овој празник, како и сите други е искомерцијализиран и тоа црквата што го прави е крајно безобразно. Јас разбирам да си поштува некој и верски празници и верски обичаи и слично ама ова е претеризам како што кажа ти собирање во групи од 50 души за материјална корист, а не во духот на христијанството како што поповиве мачкаат очи. Кај го има тоа 5 години по ред во Охрид ист човек да го фаќа крстот... Божја воља... да бе!
Добро , сега се разбравме да ... Само зборот ми беше да кажем дека иако во мал број сепак постојат уште такви и дека и без награди би учествувале.

Така здраво е , како што пишува во библијата кој влезе во вода прв од кога е просветена од што и да е болен се лекува ... А за она ало , ало не би сакал да коментирам ...

Убаво си кажа, како што пишува, бидејќи тоа е единственото нешто што можеш да го кажеш, напишано е и останало така. Инаку не би умирале секојдневно луѓе од рак, сида и други болести.
И сега не ми преостанува ништо друго да мислам освен дека се бањаат за зафрканции

Оние што не се избањати и третите со надеж дека ќе добијат телевизор (и шо друго има незнам)

А некој болен да се фрла у просветената вода не видов :)

Убаво си кажа, како што пишува, бидејќи тоа е единственото нешто што можеш да го кажеш, напишано е и останало така. Инаку не би умирале секојдневно луѓе од рак, сида и други болести.
И сега не ми преостанува ништо друго да мислам освен дека се бањаат за зафрканции

Оние што не се избањати и третите со надеж дека ќе добијат телевизор (и шо друго има незнам)

А некој болен да се фрла у просветената вода не видов :)
Кажав јас како е пишано и како пишува , а ако од овие не си видел може имало некој што учествувале ств за тоа ... Ете ако таму не виде видов јас во Вардар имаше луѓе што само влегоа , се измија и излегоа. Ич не тргнаа а не ни планираа да идат по крстот ... А за тоа што има болни , има ама кој верува во бог и во тоа дека ќе му помогне, господ навистина ќе му помогне ... А за тие што идат за Тв , лап - топ и слично не се замарам , тоа е нивни грев и има кој да им суди , жално е што ги има такви ама ние ништо не можеме ...

Кажав јас како е пишано и како пишува , а ако од овие не си видел може имало некој што учествувале ств за тоа ... Ете ако таму не виде видов јас во Вардар имаше луѓе што само влегоа , се измија и излегоа. Ич не тргнаа а не ни планираа да идат по крстот ... А за тоа што има болни , има ама кој верува во бог и во тоа дека ќе му помогне, господ навистина ќе му помогне ... А за тие што идат за Тв , лап - топ и слично не се замарам , тоа е нивни грев и има кој да им суди , жално е што ги има такви ама ние ништо не можеме ...

Јас мислам дека по фер се тие шо се фрлаат за наградата, отколку овие другиве "за здравје и среќа". И тие и тие имаат исти намери, само разликата е во тоа што за овие првите сите знаат зошто го прават тоа, а другите се кријат под "светата вода" .

Јас мислам дека по фер се тие шо се фрлаат за наградата, отколку овие другиве "за здравје и среќа". И тие и тие имаат исти намери, само разликата е во тоа што за овие првите сите знаат зошто го прават тоа, а другите се кријат под "светата вода" .
За какво криење збориш ти ?

Тоа е фората, среде зима на минус да се бапнеш у вода . Пробај некој пат, ќе те промени.
Три пати го имам извадено крстот од водите на тој ден ... затоа препорачај си самиот можи ќе правиш разлика :tapp:

Три пати го имам извадено крстот од водите на тој ден ... затоа препорачај си самиот можи ќе правиш разлика :tapp:

Од када кај тебе? :vozbud: Путуј.....

Не е лошо да напишеме и за понекоја глупост од поповите, како оваа:

http://www.youtube.com/watch?v=CjAqHX-lVUE

Исто како што не би било лошо, прво да ги видиш гредите во своите очи а после да им кажеш на другите дека имале раски во очите...

Нели така пишува во Библијата? :D

Но нееееее, тоа секогаш се однесува на „другите„,(читај: православните рисјани) ама не и за Вас, веќе „спасените„...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom