Христијаните го прославуваат Богојавление - Водици

• Креатор на темата Креатор на темата Shellshock nam67
  • Време на започнување Време на започнување
Баш треба да ги укинат вие награди и подобро нека има 20-30 што вистински се фрлаат поради христијански причини отколку 200+ за награди. А и сеуште не се нашол јунак прав христијанин да го фати крстот и да рече сите работи ги подарувам во тие и тие институции (како за деца без родители пример) зошто не рипав поради некаква си материјална корист. Единствено пример да задржи некој крст, ланче и сл за успомен што ги даваат спонзорите ..

Ех ако се укинат спонзорствата црквата ќе банкротира, пу пу скраја да е уште еднаш вакво нешто да не помислиш. :)

Добар бизнис е ова.Ај некогаш ќе имат ден и за нас да си отвориме приватна црква...

Да немаше спонзорства, фрижидери, лаптопи како награди немаше кој да се фрла на ладново, мислам да бидеме реални никој не е будала за џабе да се мрзне на минус 10, ама ај се во духот на христијанството...

Двајца мои блиски влегоа во вода чисто поради традицијата - кај кафичите шо се со тераси на езеро, далеку од пристаниште.

Ех ако се укинат спонзорствата црквата ќе банкротира, пу пу скраја да е уште еднаш вакво нешто да не помислиш. :)

Тоа да, ама немора да се укинат спонзорствата.. нека даваат пари тие газди ионака имаат вишок. Само свеста да биде поголема кај тие прави христијани што рипаат по крстот па сите тие подароци да ги дадат на некоја установа.. сигурно децата без родители повеќе ќе се израдуваат на тие работи.

Гледајте ги сељјациве ...
Што не ќе излезе од оваа мала Македонија :tapp:

Баш ова го поштувам ја. Дечките се тука за забава и тоа отворено го покажуваат. Ја испоштуваа традицијата да се искапат во водата на тој ден И ВООПШТО НЕ СКОКАА ПО КРСТОТ (ЧИТАЈ: НАГРАДАТА).

temava e otovrena za da si go cestitame praznikot nie vrenicite, ne da navleguvame vo prirodata i lakomosta na popovite,
Не стана збор за поповите. Кај јас спомнав попови? За „скокачите по крстот“мислев.

111-jpg.39114

Во Струга среќникот беше ?
22- годишниот Ристе Талески го фати светиот крст во Струга
icon_at_textsize.gif
str%20vn.jpg
Годинава, по трет пат светиот крст во Струга отиде во рацете на 22- годишниот Ристе Талески.

Тој беше најсреќниот меѓу 200- те капачи кои денес околу 11 часот скокаа по крстот во реката Црн Дрим, по завршувањето на чинот на осветувањето на водата од страна на Владиката Дебарско- кичевски г. Тимотеј.

OhridNews
19.01.2012 15:37

Прочитана е : 690 пати

© 2012 Ohridnews.com
Лотевци повторно скокнаа костумосани (фото)
27
lotevci.jpg

Денес седев на кафе од 11 до 12.30. Во тоа време три групи на пробисвети влегоа со фатен крст, проследени со свирка на зурли и тапани, и се обидуваа да питачат пари.

Јад, беда и мизерија...

Тоа е фората, среде зима на минус да се бапнеш у вода . Пробај некој пат, ќе те промени.

Да немаше спонзорства, фрижидери, лаптопи како награди немаше кој да се фрла на ладново, мислам да бидеме реални никој не е будала за џабе да се мрзне на минус 10, ама ај се во духот на христијанството...
Не може така да кажеш дека никој немаше да се фрла. Немам полни 18 години и оваа година ми беше прв пат да се фрлам (т.е реално гледано да трчам по крстот) . За тоа дека има за награди само, има многу пошто ги гледам одма правеле некој групи , баш пред да се фрламе едни двајца ме прашаа дали сакам да бидам со нив во група . Пошто ми е прв пат се зачудив за какви групи ми зборат не знаев , и после разбрав дека се делеле нешто и кој фати крстот заедно да го шетале и награди да делеле . Секако дека одбив пошто отидов пред се зошто е убаво и здраво. Желба за да го фатам крстот имав , ама не верувам баш дека ќе успеам, помило ми беше учеството. Исто така што ми остави лош впечаток беше тоа што додека попот горе пееше овие доле натпреварувачите (поголемиот дел) се глупираа нешто и иако им викаа да се смират џабе. Сепак има и вистиниски христијани кој дошле да учествуваат за добро и од вера . Секоја чест на таквите и се надевам дека од другата година повеќе такви ќе се пријавуваат , и дека ќе имаат они среќа да го фатат крстот , а не овие другиве што доаѓаат за чалам и награди.
Бог се јави!

Ај објасни ми како е тоа здраво?

Ало Ало
Така здраво е , како што пишува во библијата кој влезе во вода прв од кога е просветена од што и да е болен се лекува ... А за она ало , ало не би сакал да коментирам ...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom