Хипстери, помодари, Распеани скопјани и слични битија

• Креатор на темата Креатор на темата Zaphod Beeblebrox
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Извини јас форумот го знам од пред година дена значи предтоа сум бил необичен или хипстер а? :facepalm:

Не знам, ти кажи ми што си и што си бил и како ги распознаваш?

http://republika.mk/?p=56388

Ме испровоцира овој настан. Не знам што им е фората, али се почесто се дешаваат вакви работи, каде што речиси истата група на луѓе, прават некои акции кои глобални, а речиси ги нема да се замараат со проблеми во нашата држава.

Едноставно, прават работи кои се глобално популарни а кога го има буквално истиот проблем во државава - ги нема никаде. Ваљда зашто не е доволно хип, или што и да е. Лесно им е да прават вакви трчања, а кога ќе се соочат со проблем во државата, се плашат да излезат зашто имаат противник, некој што буквално е тука.

Лесно е секој да се бориш со марш во Скопје против убивање на китовите на Фокландските острови, ама малце е потешко да се бориш против кучешки битки во Сарај.

Значи не велам дека треба да прекинат да си имаат кауза, но едноставно да сменат нешто. Биди си глобален со идеите али тие идеи фокусирај ги на домашни проблеми.

Што имате мислење за ова?

Помодари има на секој чекор во Скопје.И најмногу ги мразам тие појави.Па и уште ако ти одиш против нивниот тренд се осмелуваат да те навредуваат, да те исмејуваат позади грб и дури си земаат за право да те прават ненормален зошто ти не си бил како нив (демек сите така правеле, тоа го правеле нормалните луѓе), си бил лудак и не знам си што уште не....И моментот на вистината: кога прави некој човек работи што се прават наоколу во светот, а не знае зошто и поради која причина се прават тие работи околу светот.Не е важно тоа, важно е да се учествува; ако се тртат тие што го прават тоа на црнци со сида, ајде и ние да се тртиме, популарно е, а ако одбиеш зошто им кажеш дека тој има сида, ќе те направат дури и ненормален и ќе ти кажат дека си требал да го земеш и во уста.Е тоа ми оди највеќе на нерви, ако сите се убиваат низ светот со харикири на плоштад, мораме и ние зошто тоа е популарно.
Искажување поддршка сум за тоа, ама (како што си напишал ти) кога станува збор за нашата држава или пак за некој на кој му треба некаква помош во државата никаде ги нема овие појави.

ja mislam deka raspeani skopjani zasluzuvaat da bidat pretepani ama onaka ubavo....za da ne im tekne u javnost usta da otvorat poveke
Тоа ќе биде оценето како диктатурата на дело :)
Инаку нормално е дека за таму во бесконечноста ќе биде посветено нешто, бидејќи нема да се наиде на отпор од дома. Колку само протести има, како на пример за Кале каде одма имаше реакција и да не редиме друго. Значи кога се протестира за ваква работа кај нас одма на некој политичари тоа им боди во око и организираат реакција протест. И оној протест во 97 од страна на студентите знаеме со какви последици заврши и најизвиканите членови што станаа и затоа не ги хејтате луѓето за вакви работи, бидејќи нешто е труло во нашата држава, кај нас извини Пиги морално беше е фраза што го смени поимувањето на што е нужност, а што моралност. И што ако протестираат младите за Смилковци, за покачувањето на струјата и убиството на младиот на плоштад и ред други работи што се смени нешто?
НЕ
Епа младите тука гледаат дека единствена промена што може да ја направат е да си одат од тука и тоа го прават и голем дел од тие што трчаат за Бостон претходно биле во УСА и за 2 месеци имаат повеќе станато Американци отколку Македонци, затоа што општеството ги цени и прифаќа побрзо отколку Македонското.

Чеј сеа општо е за хипстерајава или за случкава со тркачиве?

Пошо за едните чинам имаше подлабока дискусија развиено уште одамна - before it was cool.

Тоа ќе биде оценето како диктатурата на дело :)
Инаку нормално е дека за таму во бесконечноста ќе биде посветено нешто, бидејќи нема да се наиде на отпор од дома. Колку само протести има, како на пример за Кале каде одма имаше реакција и да не редиме друго. Значи кога се протестира за ваква работа кај нас одма на некој политичари тоа им боди во око и организираат реакција протест. И оној протест во 97 од страна на студентите знаеме со какви последици заврши и најизвиканите членови што станаа и затоа не ги хејтате луѓето за вакви работи, бидејќи нешто е труло во нашата држава, кај нас извини Пиги морално беше е фраза што го смени поимувањето на што е нужност, а што моралност. И што ако протестираат младите за Смилковци, за покачувањето на струјата и убиството на младиот на плоштад и ред други работи што се смени нешто?
НЕ
Епа младите тука гледаат дека единствена промена што може да ја направат е да си одат од тука и тоа го прават и голем дел од тие што трчаат за Бостон претходно биле во УСА и за 2 месеци имаат повеќе станато Американци отколку Македонци, затоа што општеството ги цени и прифаќа побрзо отколку Македонското.

i tebe racete da ti gi iskrsat za da nemozes da kucas ni da pees poveke

Се е фино дека трчаат за било какви жртво или проблеми било дека. Ај што не протестираат за прави работи туку и за нивното не дека им е до протестирање туку 80 % позираат за да ги има на слика и за мајцата.
Модерно е сега да се жали по Бостон. Во меѓувреме уште иљадници луѓе умреа и во полоши ситуации но никој ништо. Нема трчење за нив. Ајде беее ! Од концерт на Бионсе па на маратон. Тоа им е во агендата. Позери :facepalm:

Што се не се изначитав на темава. И мене искрено не ми се допаѓаат ваквиот тип на протести, едноствано за кој к*р да се секирам јас за Америка? Кога Америка се секриала за мене? Кога во Америка имало солидарност кон Македонија?
Но од друга страна многу ми е интересно како сите коментираат без да погледнат кон себе си. Зборувате дека требало да излезат на протестите за убиените млади момчиња. А да ве прашам колку од вас излегоа на тие протести па си давате право воопшто да зборувате за нив? Колку од вас излегоа да го покажат својот револт ? Не се овие луѓе тие по кој што треба да плукаме, целиот наш народ е оној кој е виновен за се што ни се случува. Додека живееме во ова партиски поделено општество каде излегувањето на протест те обојува партиски, каде што луѓето ќе го продадат својот газ за едно ебано вработување, каде што македонецот го мрзи македонецот, нема да видиме аир, сами сме си виновни за нашата состојба и не треба гневот да го истураме на некои си wannabe "интелектуалци-пацифисти"....

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom