- Член од
- 17 јануари 2009
- Мислења
- 2.814
- Поени од реакции
- 4.667
Овој Ротфус, како што ваљда веќе реков, решив да го читам, па ја купив првата книга - Име Ветра. Стилот му е многу подобар од Ериксон да речеме и стварно во тој поглед ја исполнува една од основните премиси во уметноста, за мене, а тоа е - Не е важно што правиш, туку како тоа го правиш. Мада ја би рекол - Побитно од тоа - што правиш, е - како тоа го правиш.
И ОК почиње книгава за тој у пичку матер легендарен лик, релативно интересничко, стилот ОК, ко шо кажав, со малку досаднички делови, али ОК е. И у еден момент, тука негде у први сто страни, ничим изазван (у ствари изазван али стварно немаше потреба), почиње он да ја раскажуе својата животна прича и у следни неколку стотини страни загалвуе у еден епски boredom, исполнет со убитачно досадни Хари Потер универзитетски денови, измеѓу кои се убацени уште подосадни љубовни делови и кафанско свирење. И така до кај 450-та страна.
Не, не престануе таму оваа ужасна досада, него до таму сум стигнал. Очекувам уште многу.
Абе тоа е. Мене,( а верувам и на @Tegla ) навистина не ми беше лоша. Не може сите секогаш исти работи да бендисаме. Веројатно некогаш повеќе се исплатува да ѕирнеш неколку поглавја во електронска форма, да знаеш со што си имаш работа, дали вреди да се купи некоја книга или не, па да заштедиш и во време, во простор и во пари. Се сомневам дека по 450 страни впечатоците значајно ќе ти се подобрат.