Херојска фантастика

Да. Али не заебаај бе, толку ли нема некој друг шо знае да пишува у овој жанр? Ја ќе зеам да пишам, стварно се мислам.
Сеа се мислам Вичер да ја купам првата.
(така више од неколку сериали ќе ја имам првата)

Очекував поише од Мазалан, али ај да ја дочитам сепак.

Малазан не се толку лоши (во стил, има и полоши - каде каде полоши). ;)
Имаш тема за нив на подфорумов некаде.

И не му се мисли, земи пишувај... никогаш не било полесно за издавање од ова време - еден куп онлајн издавачи го прават тоа без многу малтретирање (само ќе треба или на англиски да пишуваш, или да најдеш преведувач).

Да. Али не заебаај бе, толку ли нема некој друг шо знае да пишува у овој жанр? Ја ќе зеам да пишам, стварно се мислам.

Why the hell not? Ич не се мисли. Почни. Од слични ситуации, и малку притисок од поблиско друштво, и јас почнав да пишувам. Nothing publishable yet, али човек вежба и на тој начин за време кога ќе даде на преглед негде за потенцијално издавање. Особено ако имаш идеи, макар и тие биле само како да се подобрат прочитани книги кои те разочарале, сепак е некој старт.

Од увек мислев дека епска фантастика авторите се повеќето лошички, освен Толкин. Суштински бев во право, можам да кажам, после неколку обиди да навлезам у неколку серијали.
Сандерсон, Ериксон, Гавриел Кај,... не им се дораснати на Толкин и Мартин. Коа би ги оценувал, ако на вториве двајца би им дал 9 или 10, на првиве би им дал 3-5.

Е сега има уште еден исклучок според мене - Аберкромби
Во еден здив ја прочитав Освета (Best served cold), а сега ги нарачав и деловите од трилогијата во истиот свет.
Овој е топ автор и го препорачувам на сите на кои им се допадна силната карактеризација (не сум сигурен дали е исправен терминов), која ја има кај Мартин. Него би му дал 8 или можда 9. Црн хумор и истакнати ликови, без скоро ни еден позитивен лик. Сите се црни накај сиви.

Од увек мислев дека епска фантастика авторите се повеќето лошички, освен Толкин. Суштински бев во право, можам да кажам, после неколку обиди да навлезам у неколку серијали.
Сандерсон, Ериксон, Гавриел Кај,... не им се дораснати на Толкин и Мартин. Коа би ги оценувал, ако на вториве двајца би им дал 9 или 10, на првиве би им дал 3-5.

Е сега има уште еден исклучок според мене - Аберкромби
Во еден здив ја прочитав Освета (Best served cold), а сега ги нарачав и деловите од трилогијата во истиот свет.
Овој е топ автор и го препорачувам на сите на кои им се допадна силната карактеризација (не сум сигурен дали е исправен терминов), која ја има кај Мартин. Него би му дал 8 или можда 9. Црн хумор и истакнати ликови, без скоро ни еден позитивен лик. Сите се црни накај сиви.

Имај го предвид и Patrick Rothfuss. Неговата се` уште недовршена трилогија понешто се разликува од она што го нудат како своевидна, карактеристична рамка JRRT и GRRM, но, според мене, воопшто не е лош.

Некој да кажеше нешто за Glen Cook?

И
Некој да кажеше нешто за Glen Cook?
Првите книги од серијалот Црна Чета се ОДЛИЧНИ. И натамошните делови вредат да се прочитаат, не е дека ја усерува работата како Џордан со Тркалото - ама дефинитивно влегол во некој хиперпродукциски мод.

Darkwar е чудна но интересна трилогија, со елементи од епска, но и научна (и сајбер панк) фантастика... Можеби не се работи за ремек дело, ама секако е интересна и лесна за читање (впрочем како повеќето работи од Глен Кук). Мене ми се допадна, поприлично.

Dread Empire не сум ја прочитал, ама знам дека ова му се првите дела и дека од овој серијал започнуваат многу работи - искуство за Црната Чета, и влијанието за подоцнежните автори, како Мартин кој не крие дека Глен Кук му бил инспирација.

Кук има и некоја детективска серија (која немам намера да ја читам), и уште вреди да се спомне Instrumentalities of the Night серијалот - кој беше толку бледо напишан, што имам проблеми да се сетам макар на основните детали. Можеби вреди да се прочита, за фановите на Кук...

Мој совет е, дефинитвно вреди да му се даде шанса на авторот. Почнувајќи со првата книга Црна Чета (од истимениот серијал).

Ги има некој читано авторите Karl Edward Wagner и Clark Ashton Smith?

Да, препораката беше од Тегла.(y)

Инаку, колку што знам, на Аберкромби не му се вторите три книги трилогија, туку посебни дела, со дејствие во тој свет.
Мене Освета (Best Served Cold) ми беше прилично ОК (прво неа ја читав, а после ја читав трилогијата).

А ова Ериксон, можда ипак некад ќе продужам....чисто, епскоста да ја осетам.

У меѓувреме се прашувам дали после Ротфус да почнам со Вичер? Тоа добро ли е или бљуткаво и безлично?

Мислев на Shattered Sea (т.е. на првиот дел од неа, Half a King) а не на другите книги поврзани со трилогијата.
Анџеј Сапковски, ми се чини, а не мора да сум во право, ќе ти биде нешто помеѓу Сандерсон/Ериксон и Аберкромби/Ротфус.

Сапковски го има во добар (Англиски) превод?
Тоа што јас го најдов се фан-преводи, и релативно лоши. Ама колку и да е лош преводот, мислам дека поприлично бледи и плитки му се Вичер серијалот раскази (не ги довршив сите).

Иначе уште последната книга од Аберкромби ми остана. Го читам компендумот, и веднаш продолжувам на наредните делови - не ги ни следам насловите. И да, дефинитивно се целосно поврзани сите делови меѓу себе, иако фокусот (главните ликови) се менуваат од книга во книга. Споредните ликови од една книга стануваат главни ликови во друга, покрај нови ликови.
Другпат подетално мислење, ама уште сега можам да кажам дека ми се допаѓа Аберкромби. Подобар е од другите во жанрот, ама не е во иста лига со Мартин и Толкин.

Сапковски го има во добар (Англиски) превод?
Тоа што јас го најдов се фан-преводи, и релативно лоши. Ама колку и да е лош преводот, мислам дека поприлично бледи и плитки му се Вичер серијалот раскази (не ги довршив сите).

Иначе уште последната книга од Аберкромби ми остана. Го читам компендумот, и веднаш продолжувам на наредните делови - не ги ни следам насловите. И да, дефинитивно се целосно поврзани сите делови меѓу себе, иако фокусот (главните ликови) се менуваат од книга во книга. Споредните ликови од една книга стануваат главни ликови во друга, покрај нови ликови.
Другпат подетално мислење, ама уште сега можам да кажам дека ми се допаѓа Аберкромби. Подобар е од другите во жанрот, ама не е во иста лига со Мартин и Толкин.

Сапковски го преведоа колку што памтам Хрватите (?). Но секако е преведен на срски/хрватски. Освен расказите има и неколку релативно кратки романи. Пољакот и не претендира да биде нешто посебно, како што пишав претходно за него, е полежерен, ама не ми беше досаден. Но кому како ќе му се погоди. Важно е и кога читаш. Некогаш сме попопустливи, некогаш не. Затоа и оставив нешто простор писанието на Ериксон да ми се допадне.

Е сега, за книгите на Аберкромби и за нивната поврзаност. Така е поврзани се. Ама јас пишував за Shattered Sea. Oсвен што се случува во истиот свет со Првиот закон, Half a King нема никаква врска со таа трилогија. Освен сличноста во заплетите и сплетките, каде што авторот се повторува.

Последно уредено:
Oк @Сабазиј - тогаш не сме се разбрале. Koга реков дека се поврзани настаните и личностите, јас пред се зборував за 6те книги од омнибусот:
http://www.joeabercrombie.com/books/the-collected-joe-abercrombie/

The Shattered Sea не дошле на ред. Ми треба промена и на ум сум малку на научна фантастика да се пребацам после омнибусов на Аберкромби. :)

Но ако се обидам да генерализирам, суштината на делата на Аберкромби е социолошкиот аспект, покажување на хиеарархијата во општествата во неговиот свет (кои всушност се исти и во овој, „реалниов“ свет во кој живееме).
Како она кажуваат скоро сите ликови на Аберкромби: „Сите служат некому“. Или така кажуваат, или умираат. ;)

...

Е сега, за книгите на Аберкромби и за нивната поврзаност. Така е поврзани се. Ама јас пишував за Shattered Sea. Oсвен што се случува во истиот свет со Првиот закон, Half a King нема никаква врска со таа трилогија. Освен сличноста во заплетите и сплетките, каде што авторот се повторува.
Half a... трилогијата е од истиот Бајаз-VS-Халул-свет? Во исто време или порано од овие настани во трилогијата?
Не сум знаел. Се надевам дека ќе ја преведат Србите (или барем Хрватите), пошто како што кажав, јас читам само hard-copy и тоа само на српски/хрватски.

Half a... трилогијата е од истиот Бајаз-VS-Халул-свет? Во исто време или порано од овие настани во трилогијата?
Не сум знаел. Се надевам дека ќе ја преведат Србите (или барем Хрватите), пошто како што кажав, јас читам само hard-copy и тоа само на српски/хрватски.

Изгледа сум направил превид и изгледа дека дејството сепак не се одвива во истиот свет.
Книгата ја читав во електронска форма. Но еве:
http://www.algoritam.hr/?m=1&p=proizvod&kat=22&id=165054#.VbEL7bOqpBc

Инаку Бајаз и Халул се одлична тема за, сосем возможно, нови продолженија.

Да бе, знам ја ко да читав негде дека само трилогијата и овие триве, се од тој свет (Кругот на Светот, како што го викаат у книгите, колку што се сеќавам), а овоа Half-a-едно, Half-a-друго, е друг универзум.

Овој Ротфус, како што ваљда веќе реков, решив да го читам, па ја купив првата книга - Име Ветра. Стилот му е многу подобар од Ериксон да речеме и стварно во тој поглед ја исполнува една од основните премиси во уметноста, за мене, а тоа е - Не е важно што правиш, туку како тоа го правиш. Мада ја би рекол - Побитно од тоа - што правиш, е - како тоа го правиш.
И ОК почиње книгава за тој у пичку матер легендарен лик, релативно интересничко, стилот ОК, ко шо кажав, со малку досаднички делови, али ОК е. И у еден момент, тука негде у први сто страни, ничим изазван (у ствари изазван али стварно немаше потреба), почиње он да ја раскажуе својата животна прича и у следни неколку стотини страни загалвуе у еден епски boredom, исполнет со убитачно досадни Хари Потер универзитетски денови, измеѓу кои се убацени уште подосадни љубовни делови и кафанско свирење. И така до кај 450-та страна.
Не, не престануе таму оваа ужасна досада, него до таму сум стигнал. Очекувам уште многу.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom