хахахаха Јас бев на Mackinac Island во Мичиген и на моја среќа првиот пат случајно завршив во еден добар ресторан на многу добра локација на островот. Сигурен сум дека постојат многу места во САД кај шо можи да се напрат убај пари и да се помини убо, само секој со среќата и секој со способностите, во секој случај и двете ќе ви требат.аххааххаха браво браво добар совет! идат битолчани таму газат! него кај беше ти кажи да идеме и ние таму да намлатиме некој кеш па да можеме европа да ја видиме малце!
хахахаха Јас бев на Mackinac Island во Мичиген и на моја среќа првиот пат случајно завршив во еден добар ресторан на многу добра локација на островот. Сигурен сум дека постојат многу места во САД кај шо можи да се напрат убај пари и да се помини убо, само секој со среќата и секој со способностите, во секој случај и двете ќе ви требат.
Јас имам повлечено 4 души со мене и да ме верваш дека уште најмалку 10-15 многу блиски другари ме имат молено да му средам работа за таму, ама едноставно не сум во можност, а и не ми се зема таква одговорност.а ти да ми пратиш во пп е-маил од таму што е како е, да им пишам па и на селф да идам тамански, и да кажеш одприлика која сума ти била нето плата, и преку која агенција беше. (за другите: ЈАС ПРВ ГО ПРАШАВ НЕ ГО УМАРАЈТЕ ГО СЕА И ВИЕ ПО ПП) ))))))))))))))))
Јас имам повлечено 4 души со мене и да ме верваш дека уште најмалку 10-15 многу блиски другари ме имат молено да му средам работа за таму, ама едноставно не сум во можност, а и не ми се зема таква одговорност.
Јас работев во Pink Pony ресторанот, првата година како басер, следните две како келнер. Релативно е тешко да добиеш работа во овај истиот ресторан, скоро невозможно без препорака. Ама на други места на островот има реална можност баш така со имеил, особено оние поголемите хотели кои вработуваат секое лето стотина странски студенти. Слободно разгледај ги сите бизниси на островот и пиши му по еден имејл, не би ме чудело да добиеш позитивен одговор од некаде.
Немам шо да кријам брат нека читат сите.нема гајле, инаку браво за тие 4рица добро е да се држиме барем ние младиве и надежни, да изумре онаа позната фраза... да му умре козата на комшијата...затоа и пишувам на темава... нема смисла зип па до негде и коузон да кинат толку луѓе...дека не секој иде само да ја види уса него иде и да заработи, дека само тие агенции се кај нас, незнам сеа за сеа некој што работи со европа! а во тоа има доста пари! Инаку пак ти викам пиши ти во пп одприлика колку заработи и што се дешава таму на островот, и како е за работа дали лесно се наоѓа втора, дека имам другар во детроит, така да доста добро место е...оваа година собирам информации за места кои нудат добри пари за време на сезона, т.е. по атрактивни и луксузни места, имам работено на миконос во грција кој е најскап остров и нормално најдобро платен али се има појше мкд него грци, затоа сакав и во уса да најдам такво луксузно и добро платено место, моментални што ги знам и што ангажираат студенти се мартас,нентакет,хамптонс предградие на ну и разбрав скоро за норт дакота! затоа пиши пп или ако не ти смета можеш и тука.
Хахаха абре кој ве лаже?Па пишува дека мора да е исчистена а во тој случај на мене нема да ми е.
Друже преку која агенција беше тиНемам шо да кријам брат нека читат сите.
На местото се заработува исто како и секаде во Америка, зависи на која позиција ќе работиш и колку е зафатен ресторанот. Најчесто се работи на минимална плата 8$ сатот, то е во 80% од случаите. Некои 15% од студентите имат подобри позици како пример хостеса (7.6 на сат плус 20-50 долари бакшиш дневно), басер (7.4 на сат плус 40-70 долари бакшиш дневно) или фудранер (8 на сат плус 50-80 долари бакшиш дневно) и да речиме 5% од студентите шо не му е прва година работат како келнери (2.65 долари на сат плус 100-250 долари бакшиш дневно). Ова ти е во ресторанот кај шо работев јас имаше уште еден ресторан кај шо може да се заработува исто или подобро, Goodfellаs се вика, другите ресторани некаде 30-60% помалку се заработва од бакшиши. Како шо реков се друго е на минималец (7.4 до 10 долари максимум) без бакшиши или со некој тривијални бакшиши од 10-20 долари денот ако работиш негде во сендвичара, кафетерија, пицерија, дели ресторан итн.
На островот та е конкретно можноста за заработувачка, а горе долу и насекаде во САД е така и во најголем број од случаите понудите се на најлошите и најмлаку платените позиции. За втора работа секој шо го познавам, а побарал втора работа на островот нашол. Друго поволно е шо се е на 5-10 минути пеш и не се плаќа за транспорт, а ако работиш во ресторан или поголем хотел обично има и организирана менза за ефтини пари шо заштедва многу пари. Престојот заедно со храната мене ме кошташе (65$ + 35$) 100$ неделно и горе долу тие се цените за смештај.
Шо се тиче живото на островот, јас сум задоволен пошто има многу млади луѓе и има најмалку 10 барој шо се редовно полни со луѓе.
На долго то можам да ти го кажам.