Work and travel USA

Член од
1 јули 2008
Мислења
2.033
Поени од реакции
2.061
Prethodnava godina mi kazhaa deka bilo mnogu strogo i deka imalo sluchai na studenti koi napravile falsifikat dokumenti (potvrda za redoven student, potvrda za polozheni ispiti, pasoshi, potvrdi deka sturaat....) site gi ispofatile + dobile gratis pechat i vishe nikad da nemozhat da stapnat vo Usa :(
За тие работи сигурно дека ќе те фатат, но првобитната намена на потврдите од твоите родители е ти да потврдиш дека од нив ти се парите и дека тие знаат што всушност сакаш да направиш. И мене ме плашеа така, па супер си поминав, воопшто не ме ни прашаа нешто околу тоа.

Del Boy

You plonker!
Член од
28 септември 2012
Мислења
12.473
Поени од реакции
39.212
Имам слушнато дека во прва година многу било тешко да ја добиеш визата, но некои сепак добивале. Знаеш некој што заминал во прва година?

Јас заминав во прва , имав само 3 оценки во индексот и 2 на потврда за положени испити , значи само 5 испити од вкупно 10. Поминав како на шала али никојпат не се знае , има многу фактори али ако они сметаат дека не треба да те пуштаат , верувај одма ќе ти најдат нешто. Мислам дека оценките баш и немаат некоја улога , они испитуваат многу работи за апликантите кои ние не ги ни знаеме.

• Ми се допаѓа
Reactions: Lu5

Македонеро

Домаќин
Член од
15 декември 2008
Мислења
3.513
Поени од реакции
1.904
Има ли врска ако си аплицирал за зелена карта да те одбијат од амбасада за Work and Travel.?

Zaphod Beeblebrox

Поранешен покул Божино
Член од
7 јуни 2008
Мислења
16.676
Поени од реакции
21.233
Има ли врска ако си аплицирал за зелена карта да те одбијат од амбасада за Work and Travel.?

Другар летово го одбија за тоа, така да, веројатно има врска.

Член од
21 декември 2011
Мислења
568
Поени од реакции
294
Како се наога работа после истекот на визата ? што се случува ако останеш после истекот на визата да работиш уште некое време ? иако им плакаш нормално данок какви им се тие по строги мерки ? ако има некој што останал или планира нека напише како иде "процедурата"

Del Boy

You plonker!
Член од
28 септември 2012
Мислења
12.473
Поени од реакции
39.212
Како се наога работа после истекот на визата ? што се случува ако останеш после истекот на визата да работиш уште некое време ? иако им плакаш нормално данок какви им се тие по строги мерки ? ако има некој што останал или планира нека напише како иде "процедурата"

Нема никаква процедура , едноставно си остануваш на црно а бројчето social security си го користиш без проблем. Дури можеш и за возачка да полагаш , сите административни активности можеш да ги вршиш , можеш да имаш сметка во банка , буквално нормално си живееш. Најбитно е да не правиш проблеми , криминал вакви работи , и да не живееш на грбот на државата. Америка моментално е најлиберална кога станува збор за човек без документи , моментално имаат над 15 милиони луѓе кои се на црно и сакаат да го зголемат тој број поради прилив на парите од даноци , државата е буквално зависна од парите на луѓето , нема ништо државно се е приватно и болници и пожарни служби буквално се , освен војската која е државна. Единствено нешто што може да ти прави проблеми е здравственото осигурување. За тоа треба да ти објасни некој адвокат подобро како можеш да се покриеш на тоа поле , зошто ако се разболиш или недајбоже да ти се деси нешто посериозно , автоматски си наебал ќе те исцедат до последниот долар а прашање е и дали ќе имаш за да се лекуваш , една ебена пломба за заб е од 400 долари нагоре.

Заборавив да ти кажам , од агенциите и од спонзорот ќе те бомбардираат со маилови и ќе те заплашуват за само да се вратиш , едноставно ги игнорираш и ништо не ти можат , не им се плаши платени се за да те заплашат за да се вратиш , али освен меиловите ништо друго не ти можат.

Македонеро

Домаќин
Член од
15 декември 2008
Мислења
3.513
Поени од реакции
1.904

А со положени сите испити освен трудот останат??Оти прашав во две агенции и ми рекоа мора барем еден испит да ми е останат неположен. Летово случајно прачав во трета агенција ми викаат може и со сите испити на посдипломски положени.Ме збунија.

Член од
21 декември 2011
Мислења
568
Поени од реакции
294
Нема никаква процедура , едноставно си остануваш на црно а бројчето social security си го користиш без проблем. Дури можеш и за возачка да полагаш , сите административни активности можеш да ги вршиш , можеш да имаш сметка во банка , буквално нормално си живееш. Најбитно е да не правиш проблеми , криминал вакви работи , и да не живееш на грбот на државата. Америка моментално е најлиберална кога станува збор за човек без документи , моментално имаат над 15 милиони луѓе кои се на црно и сакаат да го зголемат тој број поради прилив на парите од даноци , државата е буквално зависна од парите на луѓето , нема ништо државно се е приватно и болници и пожарни служби буквално се , освен војската која е државна. Единствено нешто што може да ти прави проблеми е здравственото осигурување. За тоа треба да ти објасни некој адвокат подобро како можеш да се покриеш на тоа поле , зошто ако се разболиш или недајбоже да ти се деси нешто посериозно , автоматски си наебал ќе те исцедат до последниот долар а прашање е и дали ќе имаш за да се лекуваш , една ебена пломба за заб е од 400 долари нагоре.

Заборавив да ти кажам , од агенциите и од спонзорот ќе те бомбардираат со маилови и ќе те заплашуват за само да се вратиш , едноставно ги игнорираш и ништо не ти можат , не им се плаши платени се за да те заплашат за да се вратиш , али освен меиловите ништо друго не ти можат.
Фала на одговоров , планирам да идам оваа година и ако се укаже шанса би останал ако ништо друго барем на некое време плус. Не сум у план со криминал да се бавам :P

Член од
14 јануари 2008
Мислења
4.251
Поени од реакции
909
А со положени сите испити освен трудот останат??Оти прашав во две агенции и ми рекоа мора барем еден испит да ми е останат неположен. Летово случајно прачав во трета агенција ми викаат може и со сите испити на посдипломски положени.Ме збунија.
Знам сигурно дека за додипломски само со дипломска останата пуштаат. Другар така отиде летово. По некоја логика би требало да биде така и за постдипломски...
Види по македонските групи за work and travel на фб, прашај дали некој во таква ситуација го пуштиле.

SuBZerO

Бигус Дикус
Член од
26 јануари 2007
Мислења
3.863
Поени од реакции
4.815

Poleka poleka ne e se taka belo..... Za vozacka( aka licna karta) treba da imas 15 poena....Samo so social securty brojce umre taaa...Agenciite mozat i te kako da ti nastetat (imigracisko biro). Da zivees da ,nikoj ne te pipka se dodeka ne napravis nekoja bejla. Za rabota malku potesko ke ti bide posto nemas dokumenti ali mas opcija na crno. E sea ako moez bes kola, zdravstveno osiguruvanje,krediti itn togas e OK.

Del Boy

You plonker!
Член од
28 септември 2012
Мислења
12.473
Поени од реакции
39.212
Имам другари што лани останаа и работат сеа со истиот social security без проблем. Агенциите им праќаа еден тон маилови ама ништо друго не им направија , еве веќе година ипол се таму , работат , возат , дури сеа двајца од нив полагаат и за категорија за камион да возат. Можда зависи од државата во која се наоѓаш , немаат сите држави исти закони.

Член од
21 декември 2011
Мислења
568
Поени од реакции
294
Poleka poleka ne e se taka belo..... Za vozacka( aka licna karta) treba da imas 15 poena....Samo so social securty brojce umre taaa...Agenciite mozat i te kako da ti nastetat (imigracisko biro). Da zivees da ,nikoj ne te pipka se dodeka ne napravis nekoja bejla. Za rabota malku potesko ke ti bide posto nemas dokumenti ali mas opcija na crno. E sea ako moez bes kola, zdravstveno osiguruvanje,krediti itn togas e OK.
Добро да речеме те пријавиле и теоретски те фатиле и што се случува тогаш ? и какви се тие 15 поени ?

SuBZerO

Бигус Дикус
Член од
26 јануари 2007
Мислења
3.863
Поени од реакции
4.815
Добро да речеме те пријавиле и теоретски те фатиле и што се случува тогаш ? и какви се тие 15 поени ?
Ako te fatat i dokazat deka nemas odobren prestoj fino lepo ke te ispratat do aerodrom i ke stavat pecat i ke nemozis da se vratis nikogas. 15 poeni moras da imas koga vadis vozacka. Sekoja validna identifikacija e 5 poeni znaci ti trebaat tri....pr: Social sec kartica,Tax ID kartica, stara vozacka ili grin karta.

Член од
21 декември 2011
Мислења
568
Поени од реакции
294
Ako te fatat i dokazat deka nemas odobren prestoj fino lepo ke te ispratat do aerodrom i ke stavat pecat i ke nemozis da se vratis nikogas. 15 poeni moras da imas koga vadis vozacka. Sekoja validna identifikacija e 5 poeni znaci ti trebaat tri....pr: Social sec kartica,Tax ID kartica, stara vozacka ili grin karta.
па да останеш некое време плус пример година дена и да те фатат и да те однесат на аердром со печат и не е некоја трагедија... :) значи 10 можеш од старт да имаш уште 5 ке се бараат,
Фала за инфо :)

П

Пепси_

Гостин
кои се основните трошкови сеа на почеток само за аплицирање у агенција и такви работи ?

Kajgana Shop

На врв Bottom