Work and travel USA

Член од
20 ноември 2012
Мислења
4
Поени од реакции
1
Здраво дечки, јас бев минатата година со Коузон во Cedar Point забавниов парк и беше срање. Слабо камен, слабо за шетање и монотона работа. Единствено позитивно беше дружењето , друго тапа.
Сега оваа година сакам да аплицирам со Intrax за Hard Rock Cafe . Од локацииве понудени имаат на источен и на западен брег во неколку градови. Јас се двоумам измеѓу Сан Франциско и Атлантик Сити. На источен брег во Атлантик Сити, сатница е 3.3 долари плус бакшиш 40-60 долари во смена, на западен брег во Сан Франциско е 8 долари плус бакшиш 40-60 долари во смена. Е сеа ако одам Сан Франциско ќе треба да платам појќе за авионска карта , и смештај е околу 600-800 долари за еден месец. Ако одам на источен брег плаќам помалце за авионска карта , смештај е околу 400-500 долари месечно. Се двоумам измеѓу локацииве каде би се правело појќе камен. Се разбира тука има многу фактори, зависи сезона, зависи од тоа како ќе се снајдеш.
Ако има некој шо работел во Hard Rock Cafe или знае нечие искуство нека го сподели и може да ми помогне во одлукава која сакам да ја донесам до петок. Фала однапред :)

C

cige

Гостин
Здраво дечки, јас бев минатата година со Коузон во Cedar Point забавниов парк и беше срање. Слабо камен, слабо за шетање и монотона работа. Единствено позитивно беше дружењето , друго тапа.
Сега оваа година сакам да аплицирам со Intrax за Hard Rock Cafe . Од локацииве понудени имаат на источен и на западен брег во неколку градови. Јас се двоумам измеѓу Сан Франциско и Атлантик Сити. На источен брег во Атлантик Сити, сатница е 3.3 долари плус бакшиш 40-60 долари во смена, на западен брег во Сан Франциско е 8 долари плус бакшиш 40-60 долари во смена. Е сеа ако одам Сан Франциско ќе треба да платам појќе за авионска карта , и смештај е околу 600-800 долари за еден месец. Ако одам на источен брег плаќам помалце за авионска карта , смештај е околу 400-500 долари месечно. Се двоумам измеѓу локацииве каде би се правело појќе камен. Се разбира тука има многу фактори, зависи сезона, зависи од тоа како ќе се снајдеш.
Ако има некој шо работел во Hard Rock Cafe или знае нечие искуство нека го сподели и може да ми помогне во одлукава која сакам да ја донесам до петок. Фала однапред :)
Плус рачунај дека во Атлантик Сити ќе те рекетираат црнци, на другар мој му земаа камера од 1000 долари. И тоа пред негови очи. Како што си седел во двор црнецов му влегол дома, и овој тргнал по него, ама црнецов само земал тоа што имало на масата(во случајов камерата) и дувнал низ врата. Атлантик Сити бил најгангстерски град до '70тите и затоа таму изградиле такви комплекси, за да се социјализира народот, ама тешко, уште долги години ќе биде дувло.

Член од
29 октомври 2012
Мислења
7
Поени од реакции
1
--- надополнето: 28 ноември 2012 во 10:19 ---
Ova so Hard Rock e na prv pogled izgleda stvarno cool. I jas se zainteresirav. I se izgleda super, arno ama...Po toa shto go kazaa od agencijata, rabotata se dobiva na saem. Pa sega, ne se znae kolku mesta za koj grad, pa ne se znae kolku pozicii za koe mesto, pa ne se znae dali ke zemaat u Atlantic City samo kelneri ili samo kujna , a ne se znae i dali voopshto ke zemat nekogo za tamu.
Prasanjeto na denot: ako ne te primat kaj shto sakash, posle toa kade??? Ili ti davaat kaj sakash, ama ne da sluzhish tuku da "shljakash" chinii i chashi vo kujna (za toa nema bakshish (n) )
Mnogu nepoznanici za da moze coek da naprai nekoj konkreten plan.
Ako ima nekoj shto veke bil, pa da kazhe licno iskustvo, please...

Член од
30 ноември 2012
Мислења
1
Поени од реакции
0
Zdravo decki sakam da idam godinava vo amerika da rabotam, da mi kaze nekoj mislenje kako pocetnik sto bil prv pat zasto nz kako e sto e, i dali e ok da idam sam ke ima li tamu makedonci ili hrvati ne e bitno balkanci da se da ne se plaka golema kirija za stan...koj se troskovite dur da stignes do amerika i dali gi vrakas i od prilika kolku e karot sakam da apliciram za ovaa godina...se nadevam deka nekoj ke mi odgovori na prasanjeto i vi blagodaram mnogu

Член од
31 март 2008
Мислења
2.585
Поени од реакции
1.894
--- надополнето: 28 ноември 2012 во 10:19 ---
Ova so Hard Rock e na prv pogled izgleda stvarno cool. I jas se zainteresirav. I se izgleda super, arno ama...Po toa shto go kazaa od agencijata, rabotata se dobiva na saem. Pa sega, ne se znae kolku mesta za koj grad, pa ne se znae kolku pozicii za koe mesto, pa ne se znae dali ke zemaat u Atlantic City samo kelneri ili samo kujna , a ne se znae i dali voopshto ke zemat nekogo za tamu.
Prasanjeto na denot: ako ne te primat kaj shto sakash, posle toa kade??? Ili ti davaat kaj sakash, ama ne da sluzhish tuku da "shljakash" chinii i chashi vo kujna (za toa nema bakshish (n) )
Mnogu nepoznanici za da moze coek da naprai nekoj konkreten plan.
Ako ima nekoj shto veke bil, pa da kazhe licno iskustvo, please...

лично јас не знам, не сум бил, ама другар мој одеше 2 години преку лето во атлантик сити и се фалеше многу. сатница му била 2.5 долари колку за данок, меѓутоа од бакшиш вадел многу пари. работел во ресторан, келнер, а газда му бил грк.

Pat Bateman

Oh Africa, brave Africa
Член од
7 февруари 2009
Мислења
1.908
Поени од реакции
1.867
Zdravo decki sakam da idam godinava vo amerika da rabotam, da mi kaze nekoj mislenje kako pocetnik sto bil prv pat zasto nz kako e sto e, i dali e ok da idam sam ke ima li tamu makedonci ili hrvati ne e bitno balkanci da se da ne se plaka golema kirija za stan...koj se troskovite dur da stignes do amerika i dali gi vrakas i od prilika kolku e karot sakam da apliciram za ovaa godina...se nadevam deka nekoj ke mi odgovori na prasanjeto i vi blagodaram mnogu
За се ќе ти требаат околу 2000-2500 долари...тоа е за програмата, визата и авионската карта....сега таму пожелно во сам старт со тебе да имаш најмалку 1000 долари...зависи како ќе ти биде со кирија и кога ќе почнеш со работа...обично недела дена откога пристигнуваш започнуваш со раб...така да ти советувам најмалку 1000 долари во тебе да имаш....инаку од моето искуство киријата се движи од 300-500 долари најмногу од месец....а за таму кога ќе дојдеш за пари враќање сега различно поминувале лужето ама во главно се враќаат....секако ќе треба да работиш а не да шеташ и пиеш кафиња во Старбакс :)

Член од
29 октомври 2012
Мислења
7
Поени од реакции
1
лично јас не знам, не сум бил, ама другар мој одеше 2 години преку лето во атлантик сити и се фалеше многу. сатница му била 2.5 долари колку за данок, меѓутоа од бакшиш вадел многу пари. работел во ресторан, келнер, а газда му бил грк.
A kade rabotel drugarot? Hard Rock ili nekoj drug restoran vo Atlantic City?

Член од
9 мај 2012
Мислења
10
Поени од реакции
0
Dali moze da mi kaze nekoj dali ima vrska kolku predmeti imas polozeno koga apliciras za viza?
zatoa sto slusnav nekoi muabeti deka gi odbile posto nemale dovolno polozeni predmeti..:unsure:

Pat Bateman

Oh Africa, brave Africa
Член од
7 февруари 2009
Мислења
1.908
Поени од реакции
1.867
Ima li nekoja dobra ponuda ebago, mnogu ste sebichni : ))
Ако најдеш за на Флорида, оди во Marco Island местото е рудник за пари....во било кој хотел таму би ти било топ верувај....сега не знам како стојат со понудите за оваа сезона, јас бев пред 3 год таму и одлично беше.
--- надополнето: 4 декември 2012 во 01:55 ---
Dali moze da mi kaze nekoj dali ima vrska kolku predmeti imas polozeno koga apliciras za viza?
zatoa sto slusnav nekoi muabeti deka gi odbile posto nemale dovolno polozeni predmeti..:unsure:
Добивањето на виза е субјективна работа како ќе му се допаднеш на конзулот така....не верувам дека тоа со испитите игра голема улога, треба на интервјуто да покажеш самодоверба, сигурност и секако да не оставиш впечаток дека едвај чекаш да киднеш од земјава и никад да не се вратиш :)

Член од
29 август 2009
Мислења
327
Поени од реакции
23
Планирам да одам со едни другари во америка преку work & travel но сеуште не знаеме каде да одиме т.е во која држава...Али потајно сакаме да одиме во Њу Џерси пошто таму има многу македонци...Што вие би препорачале, дали добро се заработува во Њу Џерси т.е дали има работа, можност за втора работа и каква работа да бараме освен келнер пошто не сум баш перфектен со англискиот, а келнер треба да има солиден англиски и течен?

*LittLe heart*

*најубави очи-ЗЕЛЕНИ*
Член од
14 јануари 2008
Мислења
751
Поени од реакции
289
Планирам да одам со едни другари во америка преку work & travel но сеуште не знаеме каде да одиме т.е во која држава...Али потајно сакаме да одиме во Њу Џерси пошто таму има многу македонци...Што вие би препорачале, дали добро се заработува во Њу Џерси т.е дали има работа, можност за втора работа и каква работа да бараме освен келнер пошто не сум баш перфектен со англискиот, а келнер треба да има солиден англиски и течен?
Јас бев две години во Џерси и солидно се заработува, али сега после ураганов незнам како ќе биде сезоната....и очекувај дека ќе има мнооооооогу македонци али и најџган и најнекултурниот народ е таму ќе ти се згади од нив....

Член од
29 август 2009
Мислења
327
Поени од реакции
23
A што работа би ми предложиле да барам која не вклучува многу зборување на англиски како што е келнер ?

Член од
11 август 2008
Мислења
36
Поени од реакции
6
A што работа би ми предложиле да барам која не вклучува многу зборување на англиски како што е келнер ?
Како така не вклучува многу зборување келнер? Кога ќе дојде некој што не знае што да нарача, ти како ќе му предложиш? Или ако те праша што состојки има во некој рандом специјалитет, ти што ќе му кажеш? Многу зборување англиски не вклучува работа каде што не си во допир со луѓе, како чистач (на соби, кујна итн), па ако не си ептен труп англиски можеш продавач на крати, lifeguard, физичка работа итн итн. Кога ќе размислам, за келнер и треба највеќе зборење англиски :D.

Kajgana Shop

На врв Bottom