WordPress

^^GoRiLLaZ^^

Happiness...?
Член од
25 јануари 2007
Мислења
5.767
Поени од реакции
8.030
Mи треба галерија само за во постови, галеријата да е наједноставна (и за користење и за инсталирање) и постовите да се вртат лесно (со стрелки, со клик, w/e)
Не треба да има коментари, рејтинг или слични додатоци.

Nextgen има опција shortcode за во пост?
Кодовите: http://wordpress.org/extend/plugins/nextgen-gallery/faq/

Член од
8 март 2012
Мислења
3.058
Поени од реакции
1.250
Се нервирам како се почнува со работа веќе го симнав вордпресс но како да креирам сајт ?

Г

Грејвдигер

Гостин
Се нервирам како се почнува со работа веќе го симнав вордпресс но како да креирам сајт ?
Без нервози. :)
Прво ти треба хостинг на кој ќе може да го инсталираш WordPress, не е тоа обична апликација шо ја симнуваш и фураш. Еве ти туторијал на македонски, прочитај - http://wpmak.wordpress.com/2010/11/21/lekcija1-instaliranje-na-wordpress/

Член од
8 март 2012
Мислења
3.058
Поени од реакции
1.250
Член од
8 март 2012
Мислења
3.058
Поени од реакции
1.250
Пред да започнеш со креирање на веспајт или портал на ворд пресс отпрвен треба да имам купено хостинг ?

ONE

Член од
21 декември 2008
Мислења
895
Поени од реакции
64
Пред да започнеш со креирање на веспајт или портал на ворд пресс отпрвен треба да имам купено хостинг ?
Ти ако сакаш можеш прво локално да го изработиш сајтот, па после да го закачиш на интернет. Се зависи до тебе. Само после ќе пазиш на миграцијата. Не е само copy-paste него има плагин и за тоа

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
Ти ако сакаш можеш прво локално да го изработиш сајтот, па после да го закачиш на интернет. Се зависи до тебе. Само после ќе пазиш на миграцијата. Не е само copy-paste него има плагин и за тоа
Може и само копи пасте (+ малце рчкање у конфигурационите фајлови :))

Член од
2 октомври 2008
Мислења
3.434
Поени од реакции
7.286
Имајте на ум дека он е тотален почетник... Потешко е хостирање на пц па да префрлуваш на хостови после. Нека оди на бесплатен хост па некои хостови имаат опции за префрлање со 2-3 клика.

http://000webhost.com е еден од подобрите

Исто и кога прашува некој „kako da si napvaram veb sajt4e“ - не му одговарајте со учење на HTML, CSS, PHP, Js...Може да му речете да почне со онлајн страни како пицзо или со вордпрес за да „навлезе“ во правењето веб страни па после да почне да учи јазици
Секако ќе изгуби желба одма за веб девелопингот кога ќе види колку е тешко правење на веб страна од нула

И онака многу страни се со веќе готови скрипти, може дури и пари да правиш со готови скрипти за веб страни во Македонија.

Г

Грејвдигер

Гостин
Исто и кога прашува некој „kako da si napvaram veb sajt4e“ - не му одговарајте со учење на HTML, CSS, PHP, Js...Може да му речете да почне со онлајн страни како пицзо или со вордпрес за да „навлезе“ во правењето веб страни па после да почне да учи јазици
Секако ќе изгуби желба одма за веб девелопингот кога ќе види колку е тешко правење на веб страна од нула

И онака многу страни се со веќе готови скрипти, може дури и пари да правиш со готови скрипти за веб страни во Македонија.
Пицзо? Дафак. :sick: И за со WordPress да направиш сајт/блог ти треба познавање од HTML, CSS и PHP. HTML и CSS му е мајката за почеток, ако сакаш да правиш страни тоа ти е... нема пицзо-мицзо за почнување. HTML не е некоја философија, брзо се учат таговите (мада не ти ни треба да ги знаеш на памет), а после како ќе ги комбинираш тоа е твое.

Е од такви што размислуват како тебе некој што со години учеш, не може да заработи еден ебен денар.

Член од
2 октомври 2008
Мислења
3.434
Поени од реакции
7.286
Пицзо? Дафак. :sick: И за со WordPress да направиш сајт/блог ти треба познавање од HTML, CSS и PHP. HTML и CSS му е мајката за почеток, ако сакаш да правиш страни тоа ти е... нема пицзо-мицзо за почнување. HTML не е некоја философија, брзо се учат таговите (мада не ти ни треба да ги знаеш на памет), а после како ќе ги комбинираш тоа е твое.

Е од такви што размислуват како тебе некој што со години учеш, не може да заработи еден ебен денар.
Да, пицзо и webs.com за да им биде екстремно лесно кога прв пат ќе почнат со страните.

А HTML и CSS ќе ти треба (може и пхп) само ако сакаш да направиш професионален сајт или блог во вордпрес. За мојов блог не ми требаше ни малку познавање од хтмл и цсс. Знам дека не е професионален, но поентата ми беше дека доволно е само вордпрес да инсталираш па после скоро се е со кликови.

Кое нормално дете би се „заљубило“ во правењето страни кога ќе види дека треба да УЧИ нешто пред да прави? 1 од 10?

Ја размислувам така, не значи дека го правам тоа, али сеедно :) Плукај колку сакаш

Член од
4 јуни 2009
Мислења
11.543
Поени од реакции
29.113
Да, пицзо и webs.com за да им биде екстремно лесно кога прв пат ќе почнат со страните.

А HTML и CSS ќе ти треба (може и пхп) само ако сакаш да направиш професионален сајт или блог во вордпрес. За мојов блог не ми требаше ни малку познавање од хтмл и цсс. Знам дека не е професионален, но поентата ми беше дека доволно е само вордпрес да инсталираш па после скоро се е со кликови.

Кое нормално дете би се „заљубило“ во правењето страни кога ќе види дека треба да УЧИ нешто пред да прави? 1 од 10?

Ја размислувам така, не значи дека го правам тоа, али сеедно :) Плукај колку сакаш
Токму така, ама тоа едно дете ќе го биде и ќе се труди ќе ја сака работата, за разлика од останатите 9 кои ќе прават "професионални" страни за 1000 денари и ќе се лаже народот по кванитет, место квалитет :)

Nemorosus

Маршал Изет Фазлиновић
Член од
5 ноември 2008
Мислења
2.598
Поени од реакции
627
Имајте на ум дека он е тотален почетник... Потешко е хостирање на пц па да префрлуваш на хостови после. Нека оди на бесплатен хост па некои хостови имаат опции за префрлање со 2-3 клика.

http://000webhost.com е еден од подобрите

Споредуваш Piczo и Wordpress? :) Браво, на добар пат си...

Г

Грејвдигер

Гостин
Епа бачко без учење и пари да правиш... нече мочи ове ночи. Освен да се праиш менаџер и карти да шиткаш. :D

Назад на темата, секој следен пост што нема да е поврзан со WordPress ќе биде избришан.

Член од
8 март 2012
Мислења
3.058
Поени од реакции
1.250
Ајде имам еден проблем, сајтот ми е изграден само треба да го публицирам.​
Но 3-те први компоненти се успешни.​
4-та та заебава...Ми го детектира овој проблем​
Не може да се воспостави конекција со ... користејќи fsockopen, проверете дали... одговара на серверот и TCP портот 80 е отворен.
Може ли некој да ми објасни што треба да направам?

Kajgana Shop

На врв Bottom